Новини ліги

Конференція ПФЛ: 18-18 команд, 4-5 замін та очікування Виконкому ФФУ (відео)

22:46, 24 червня 2016

Підсумки XXV Конференції ПФЛ України

 

Сезон мало провести, сезон треба ще й підсумувати. А потім – взятися за контури наступного сезону.

Саме за цією формулою працює спорт, тож сьогодні у Будинку футболу прйшла XXV чергова Конференція Професіональної футбольної ліги. У ювілейний рік ПФЛ увійшла з солідним поповненням, але й не без втрат. На жаль, криворізький "Гірник" припинив свої виступи у першій лізі. Також перша ліга недорахувалася "Динамо-2".

 Журналіст Олександр Крупіца отримав першу Премію Сергія Панасюка


Ось ці обставини й зумовили особливо палкі дискусії щодо складу учасників обох ліг ПФЛ та формату учасників. У пакеті документів, розданому делегатам, значився один варіант – 16 команд у першій лізі, 21 команда у другій лізі (у ході обговорення пропонувалося розбиття на дві групи – це відобразилося й у плані-календарі Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів ПФЛ сезону 2016/2017).


 Читайте також: XXV Конференція ПФЛ. Все про засідання


У кулуарах бували варіанти й більш екзотичні: серед опитаних представників клубів деякі ратували за дві групи другої ліги, які мали б зіграти у три кола (так званий «молдовський варіант», який у позаминулому сезоні вже пробувався у другій лізі), декому були до снаги різноманітні багатоетапні турніри з плей-оф.

Іще однією обставиною, яка викликала бурхливі дискусії, було наповнення першої ліги, яка делегувала до Прем’єр-ліги кіровоградську "Зірку", а уже влітку втратила ще й "Динамо-2" та криворізький "Гірник". Як і прогнозувалося, довелося «зачерпувати» команди з числа тих, хто вже нібито не мав опинитися у першій лізі. Звісно, цей захід іде врозріз з турнірними результатами. Тому обговорення вийшло просто-таки гарячим – хтось ратував за ФК "Тернопіль", який де-юре вилетів у другу лігу, хтось пропонував друголігові команди, які посіли місця нижче медалістів і також де-юре втратили нагоду підвищитися у класі.

А тут іще й рішення по формату учасників – нагадаємо, свого часу у першій лізі було 18 команд, але потім знялося з турніру кілька команд, і дивізіон скоротився до 16-ти. Цього ж разу, обираючи між кількома варіантами, більшість делегатів зійшлися на необхідності розширення першої ліги та збереженні класичної двоколової системи у другій (тобто, 18 учасників у першій і стільки ж у другій). На жаль, у нашому футболі ми постійно вимушені вдаватися до умовного способу і дописувати «якщо». Цього разу «якщо» відразу кілька: якщо "Буковина", МФК "Миколаїв" та ФК "Полтава" виправлять всі зауваження атестувальників і отримають атестат на участь у першій лізі наступного сезону; якщо "Суднобудівник" (Миколаїв) та "Тепловик" (Івано-Франківськ) пройдуть необхідні процедури і отримають атестат на участь у другій лізі наступного сезону. ФК "Луцьк" уже випав із процесу. А ось ФК "Ужгород" ат ФК "Львів" можуть піднести сюрприз.

Президент ПФЛ Сергій Макаров


Але вирішуватиметься все це уже на засіданні Виконкому ФФУ. Саме там будуть затверджувати остаточний склад учасників, календар та формат проведення турнірів ПФЛ.

Звісно, не лише форматними та кількісними війнами жила Конференція ПФЛ. Розглядалося низка питань: про затвердження підсумків проведення Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів ПФЛ (очікуйте окремий матеріал на офсайті ПФЛ в неділю) та нагородження лауреатів сезону 2015/16, затвердження Статуту ПФЛ в новій редакції, про затвердження Регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів ПФЛ сезону 2016/17, про маркетингову діяльність ПФЛ, про затвердження кошторису надходжень та витрат ПФЛ на сезон 2016/17, про затвердження штатного розкладу ПФЛ.

Традиційно багато й дрібніших, але важливих нововведень.

Так, трофей за перше місце для команд першої та другої ліги вирішено зробити перехідним.

Дати проведення та час початку матчів першої ліги відносно базового дня туру буде визначати адміністрація ПФЛ, причому, не пізніше, ніж за 12 днів до базового дня ат ще й за узгодженнями з клубами (це дійсно важливо – ті, хто мав справу з організацією матчів, погодяться).

У періоди, коли температура повітря +32 градуси і вище, вводяться перерви «на водопій». А саме – на 25-й хвилині першого тайму та на 70-й хвилині другого. Перерва не повинна бути більшою за одну хвилину і має бути компенсована арбітром у кожному з таймів.

Введено внесок за членство в ПФЛ для аматорських клубів. Тобто, клуби-новачки другої ліги мають внести 25 тисяч гривень.

Клуби ПФЛ, які мають свої команди в першості U-19, мають право заявити свого футболіста-професіонала на підставі діючого контракту і в змагання першої та другої ліг. Тобто, раніше гіпотетична Скала мала окрему заявку для другої ліги й окрему для юнацької першості U-19. І якщо гравець Петренко був заявлений за U-19, то в друголігову команду свого ж клубу його могли задіяти аж під час наступного заявкового періоду (хоч і через півроку). Детально цю колізію доводилося розглядати в одному давньому матеріалі порталом Sport Arena. На цю проблему функціонери у підсумку звернули увагу.

Футболіст повинен відбути відсторонення у матчах за команду клубу, за яку він буде заявлений у наступному сезоні, незалежно від статусу (професіональні чи аматорські) та виду (чемпіонат та кубок) змагань. Про цей пункт також давно говорили.

Нарешті, зроблено важливий крок для повернення авторитету національного кубку. Всі раунди будуть проводитися в один матч (в останніх сезонах, нагадаємо, було по два – тобто, за рахунок кубка намагалися наповнити календар для клубів найвищого дивізіону, котрий пережив дві хвилі скорочення). Шість клубів УПЛ, які згідно з рейтингом на початок сезону посідали місця з 7-го по 12-те, зустрічатимуться з нижчолігівцями починаючи з 1/16 фіналу. Ще шість клубів УПЛ, котрі на початок сезону посідали місця з 6-го по 1-е, вступлять у боротьбу з 1/8 фіналу. Рішення суперечливе – важливо буде добре стартувати в чемпіонаті. Іще один суттєвий пункт – зміна в процедурі жеребкування, яка передбачає «сліпий жереб».

 

Дуже багато сперечалися делегати про такий суперечливий пункт, як скорочення замін у нижчих лігах. Нагадаємо, раніше у першій лізі команді можна було робити чотири заміни за матч, у другій – п'ять. Однак пізніше з роз’ясненням виступили представники Комітету професіонального футболу ФФУ і пояснили, що у всіх професіональних дорослих турнірах повинно бути лише по три заміни, як того передбачають правила футболу. Тому на минулорічній Конференції клуби ПФЛ проголосували за три заміни.

Проте виявилося, що цього замало – гравці мають менше ігрової практики, молоді й взагалі отримують одиничні шанси себе проявити (до слова, у юнацькій першості УПЛ «трьохзамінник» пізніше відмінили). У підсумку делегати проголосували, щоб повернутися до звичної схеми – 4 заміни у першій лізі, 5 у другій. Проте крапку і в цьому питанні уповноважений поставити саме виконком ФФУ.

Тож клубам лишається чекати чергового засідання – і щоб дізнатися остаточну кількість учасників, і щоб вирішити низку інших питань. Образно кажучи, делегати Конференції ПФЛ віддали пас, а тепер уже членам виконкому ФФУ належить завдати удару по м’ячу.

 

 

Прес-служба ПФЛ

Sport Arena - інформаційний партнер ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору