Новини змагань

Обличчя ПФЛ: тоді та тепер

13:05, 13 лютого 2017

З нагоди редизайну ПФЛ ми пригадуємо як змінювалися візуальні образи професіональної футбольної ліги

Професіональна футбольна ліга та креативна компанія FEDORIV представили новий логотип ПФЛ. Вперше наша організація отримала цілий umbrella brand, котрий передбачає і логотип для ділового листування, і впізнаваний символ для наших змагань, і його активне використання на нагородній атрибутиці, формі, та й взагалі будь-де в реальному житті.

Це – наймасштабніший редизайн в історії ПФЛ, данина новій сторінці в історії нашої організації та клубів. Ми постаралися виглядати сучасніше, йти нога в ногу з ФФУ та УПЛ, котрі переживають аналогічні процеси у своєму розвитку і також радують фанів новими візіями емблем та сайтів.

Тож час віддати належне тому, що лишилося в історії. Пригадуємо попередні óбрази Професіональної футбольної ліги України, котрі лишилися у пам’яті та дали поштовх для творіння нового фахівцям із FEDORIV та членам ПФЛ.

Перший логотип – наш початок

Розроблений для створеної в 1996 році Професіональної футбольної ліги України (президент – Григорій Суркіс) логотип містив класичний футбольний м’яч та контурне зображення мапи нашої держави в зеленому кольорі. Емблема була мінімалістичною й опиралася на впізнавані символи й кольори. Утім, вона прожила своє життя й запам’яталася як символ 90-х для професіонального футболу України (на той час ПФЛ об’єднувала вищу, першу та другу ліги).

Щороку – новий символ

Чудовою родзинкою тих часів було виготовлення логотипу для кожного нового сезону чемпіонату України. Завдяки цьому рік за роком чемпіонати мали свої особливі емблеми, і навіть суто візуально можна було відразу відрізнити довідник чемпіонату 1998/99 років від попередника чи наступника. Конкурси на створення таких емблем регулярно проводилися аж до того часу, коли наші організації почали впроваджувати практику генеральних, титульних спонсорів.

Хоча традиція перервалася, але ті сезони, до яких розроблялися окремі лого, залишилися з ними у пам’яті й досі маркуються своїми особливими знаками. Більшість із цих логотипів розробив київський дизайнер і геральдист Максим Карий.

Справжній герб за всіма канонами

Емблему ПФЛ оновив і наступний президент організації – Равіль Сафіуллін. На замовлення ПФЛ герб та прапор створив у 2006 році столичний художник і геральдист Олекса Руденко (автор проекту новітнього Кубка України, а також індивідуальних призів чемпіонату України).

Саме цей герб і став у підсумку найбільш насиченим деталями, кольорами, геральдичними символами. До речі, тоді й з’явився на гербі ПФЛ лев. На той час таке рішення критикували. Особисто Равіль Сафович відповів стосовно такої деталі: «Згодні, все-таки, лев в футболі завжди асоціюється з Британією. Але ми довірилися фахівцям з Геральдичної палати. Вони пояснили нам, що це древній символ – Галицький лев, і він має право бути на гербі або емблемі українського чемпіонату. Ми не вузьким колом приймали рішення. Винесли на голосування ради ПФЛ, багатьом сподобалося, і більшість проголосувала саме за цю емблему. Майже у всіх футбольних клубів на Заході є свої талісмани – як правило, якісь звірятка. В Україні це якось не прижилося. Вважаю, це повинно йти від уболівальників. Якщо їм подобається порівнювати себе і свою команду з якоюсь твариною, вибирати талісман - чому ні?».

Герб ПФЛ прожив чудове життя, а в ювілейний сезон 20-річчя отримав свою особливу модифікацію.

У майбутнє – з новим іміджем

Професіональна футбольна ліга довго зважувалася на редизайн, проводила наради з фокус-групами, запрошувала фахівців та експертів, обговорювала це з клубами. Керівництво ПФЛ мало чітке усвідомлення того, яким має бути нова символіка ліги: логотип організації та логотип змагань за прикладом УЄФА, базуватись на однієї з ключових цінностей – об`єднанні, бути максимально простим та символічним.

Фахівці FEDORIV, вивчивши геральдичне минуле ПФЛ, вирішили перенести у майбутнє образ п’ятикутничка з футбольного м’яча, зелений колір і того самого лева. Основою знаків стала  форма панелей футбольного м’яча, в якому  п’ятикутники  об’єднують між собою всі шестикутники, так само як ПФЛ об’єднує всі команди першої та другої ліг і мріє згуртувати навколо себе клуби, вболівальників та потужних інвесторів.

СИМВОЛІКА В СИСТЕМІ ЛОГОТИПІВ

ПФЛ та Чемпіонати першої та другої ліг мають різні логотипи, за прикладом УЄФА.  Єдиною формою є правильний п`ятикутник як символ об`єднання.

Оновлена символіка ПФЛ базується на об`єднанні як основної цінності ліги, і відображає сутність і головну рису ПФЛ – наявність молодих українських футболістів, що роблять свої перші кроки в професіональному футболі та мають на меті  зростати і розвиватись далі.

У логотипах збережено зелений колір – символ життя, зростання, природи, здоров`я та стійкості.

 

 

Основа знаку -  форма панелей футбольного м’яча.  В мячі 12 панельних п’ятикутників, що об’єднують між собою всі шестикутники, так само як ПФЛ об’єднує всі команди першої та другої ліг.

Три п`ятикутники символізують лігу та чемпіонати, що проводяться під егідою ПФЛ. З іншого боку, вони означають три основні сегменти аудиторії – футбольні клуби, глядачів та бізнес – яких об`єднаю Гра №1.

 

 

 

 

 

Новий логотип змагань ПФЛ максимально зберігає традиції.  Перший документально зафіксований матч в Україні  відбувся у Львові, символом якого є лев – знак мужності, сили, енергії, хоробрості та благородства.

 

СЛОГАН

Футбол за роки незалежності зробив дуже багато для утвердження України в геополітичному просторі. Наші зірки – наша гордість, кумири для мільйонів дітей, що прагнуть бути схожими на найталановитіших українських спортсменів.

Шлях всіх зірок українського футболу починався в командах, що брали участь у змаганнях ПФЛ.  Енергійним та сучасним слоганом  є:

«Тут народжуються зірки!»

 

ТРОФЕЇ ТА МЕДАЛІ

 

10 лютого відбулася презентація оновленої системи ідентифікації ліги. Не черзі – нові сюрпризи для вболівальників. Лишайтеся з вітчизняним футболом! Ми раді, що навіть під час зимового антракту вболівальники тримають руку на пульсі подій і вже засипали нас привітаннями, враженнями та зауваженнями щодо редизайну!

Будемо разом звикати до нового іміджу ПФЛ та обговорювати всі новини першої та другої ліг.

 

Прес-служба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору