Новини змагань

"Змагання U-19 здатні підняти загальний рівень футболу"

08:16, 27 липня 2016

Про проект ФФУ, ПФЛ та ДЮФЛУ нового Чемпіонату України U-19

 

У вітчизняному дитячо-юнацькому футболі очікуються серйозні зміни. Зміни, зрозуміло, позитивні, оскільки відступати далі не маємо права. Неабияким підгрунтям для розвитку вітчизняного футболу має стати новий спільний проект ФФУ, ПФЛ та ДЮФЛУ змагань U-19, можливість існування якого вже обговорюється на різних рівнях і має всі шанси стати реальністю уже цієї осені.


По темі: Увага, клуби! Спільний з ФФУ та ДЮФЛУ проект Ліги


Начальник відділу юнацького футболу ФФУ Валерій Золотухін розповів про проект формату нового Чемпіонату України U-19, його недоліки та переваги, а також поділився секретами стосовно майбутніх планів розвитку цього турніру. Ідеї цікаві, грамотні та обнадійливі, але для їх реалізації всіх чекає величезна робота.

- Пане Валерію, як з'явилася ідея створення подібного чемпіонату U-19 та що він все ж таки з себе представлятиме?

- Ми вивчили основні проблеми переходу з дитячого футболу до дорослого професіонального. Так, це в першу чергу і психологія, і так далі. Але основним на мій погляд є відсутність якісно організованих змагань для юнаків від 17 до 19 років, які дали б можливість дітям вдосконалюватися протягом цих двох років. Щоб ви розуміли: в 17-річному віці у нас діти закінчують ДЮСШ одночасно з загальноосвітніми школами та залишаються здебільшого наодинці з собою. Вони, немов сліпі кошенята, шукають найменшу можливість для того, щоб реалізувати себе.

Для того, щоб закрити цей недолік, комітетом ДЮФЛУ спільно з ПФЛ було розроблена цікава презентація з організації спільного проекту ФФУ, ПФЛ та ДЮФЛУ - проекту U-19. У ньому візьмуть участь команди, які володіють досить розвиненою інфраструктурою і мають в своєму активі футболістів 17-19 років. Таким чином ми дамо їм можливість грати на Всеукраїнському рівні.

- Чому саме спільно з ПФЛ та ДЮФЛУ?

- У першій і другій лігах ПФЛ є клуби, які мають бажання розвиватися і професіонально підходять до роботи з молоддю. Ми повинні дати цим дітям можливість отримати ігрову практику. Більше того, з відповідною ініціативою виступали і представники ДЮСШ, у яких немає професіональних команд старшого віку. Ми вивчили питання. Промоніторили досвід низки європейських країн. І стало ясно, що подібні змагання досить поширені в Європі. Кількість подібних команд не обмежується тими 14-ма командами, як у нас, які грають в Прем'єр лізі у відповідному юнацькому турнірі. У різних країнах це зазвичай 40-50-60, іноді 70 команд, в залежності від організації. Чому? Тому що в цьому віці і формуються основні професіональні якості футболістів, які дадуть їм можливість більш безболісно увійти в структуру дорослих футболістів, і складати їм серйозну конкуренцію. Це допоможе піднімати загальний рівень команд зокрема і рівень українського футболу в цілому.

Юнацька зібрна команда України U-19 зразка


 - Які, на ваш погляд, переваги цього проекту?

- В першу чергу, ми організовуємо ці змагання за територіальним принципом. На сьогоднішній день ті команди, які підтвердили участь в змаганнях, ми ділимо команди на дві територіальні групи. Нам би дуже хотілося їх зблизити. Так, не все виходить, будуть іноді і більш серйозні переїзди але територіальність буде збережена.

- Декілька слів про формат цих змагань…

- Наше бачення таке - дві групи по 10 команд. Ми хочемо якнайдовше зберегти спортивну інтригу. І тому ми вирішили зробити "фінал чотирьох". Команди, які посідають перші місця, виходять туди напряму, а ось команди з 2-3-го місць гратимуть у перехресних стикових матчах. Таким чином ми визначимо сильну четвірку, яка між собою зіграє за коловою системою - кожен з кожним.

Ми хочемо щоб дві наші кращі команди з наступного сезону потрапляли до складу команд U-19 Прем'єр-ліги. Це дасть додатковий інтерес до цього турніру, а також пожвавить змагання Прем'єр-ліги U-19. Мені б хотілося вірити, що наші команди будуть не слабкіші команд з Прем'єр-ліги. Я сподіваюся, так воно і буде. Ми хочемо надати цьому турніру певний статус, будемо залучати під нього партнерів та розвиватися у цьому напрямку.

- Якими будуть внески команд для участі в цьому турнірі?

- Можливо, дебютні змагання проходитимуть навіть без вступного внеску. Але тут інша сторона медалі, якщо команда не платить внесок, то не факт, що вона не зніметься зі змагань протягом сезону. Але знову ж таки, вступний внесок буде не вищим за 5 000 грн. На сьогодні - це не така вже й велика сума.

Ми також хочемо залучити під моніторинг, під аналіз цих матчів компанію WyScout. Ми з ними відпрацювали на фіналі ДЮФЛУ. Потім передали матеріали з результатами техніко-тактичних дій гравців деяким тренерам, вони були дуже зацікавлені. Тому можливо одним з мотиваційних важелів буде залучення компанії WyScout.

- Можете порівняти нинішні змагання Прем'єр-ліги U-19  з тими, що планується провести з вашого боку?

- Хочу ще раз зупинитися на тому, що команди U-19 для багатьох професіональних команд Прем'єр-ліги є не надто цікавим проектом. Це додаткові витрати, додаткове фінансування. Мені здається, що такий підхід не зовсім правильний. Адже потенціал, який акумулюються в цих юнацьких командах, в цих футболістах - це ж майбутнє самих же клубів. Такі команди як "Динамо", "Шахтар", "Карпати" - вони ставляться з розумінням. У них немає незадоволених висловлювань стосовно існування команд U-19. Більше того, ці команди є лідерами не тільки в професіональному футболі, на рівні перших команд, а також і в турнірах U-19.

Наш проект даватиме можливість тим футболістам грати в футбол, які хочуть грати в футбол і які бачать себе у футболі. Це дасть їм можливість до 19 років визначитися, чи мають вони перспективу стати професіональними футболістами чи ні. Мені здається, що у тих хлопців, які грають в командах U-19 Прем'єр-ліги, у них вже складається свій світогляд, що ось вони сьогодні U-19, завтра U-21, а післязавтра – вже в першій команді. 

- Що ви думаєте про рівень футболістів команд U-19?

- За рівнем гри, можливо перший сезон наші команди поступатимуться командам Прем'єр-ліги, може і в другому сезоні так буде. Однак, за мотивацією, за самовіддачею і за бажанням наша ліга нічим не поступатиметься існуючим змаганням  в УПЛ. Тут діти захочуть себе показати!

- Стосовно трансферних переходів гравців юнацькому футболі з однієї команди до іншої…

- На сьогоднішній день - це окрема розмова. Так, ми також хочемо ще налагодити і врегулювати питання з компенсаційних виплат за футболіста. Я вивчив регламент "Із статусу і трансферу футболістів ФІФА" і мені б хотілося, щоб і ми дотримувалися його. Адже це дійсно важливо.

Для ФФУ цей проект дуже знаковий. Ми докладемо всіх зусиль для того, щоб він мав право на життя. Мені б хотілося, щоб зі складів наших команд U-19 (проекту ДЮФЛУ та ПФЛ) певну кількість хлопців підписували у майбутньому в професіональні команди. І я впевнений, що такі футболісти будуть. І ті діти, які були кращими в дитячо-юнацькому футболі обов'язково про себе заявлять і в дорослому футболі.

Прес-служба ПФЛ за матеріалами порталу Аматорський спорт України




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору