Новини змагань

Друга ліга. Група А. Підсумки осінньої частини сезону 2021/22 очима Wyscout

14:00, 8 грудня 2021

По закінченню осінньої частини сезону Wyscout підготував традиційний статистичний звіт. Деяку інформацію з нього ми пропонуємо нашим читачам сьогодні.

Друга ліга. Група А.

Забиті м'ячі

Найбільш результативною командою у групі А став Лівий Берег. Кияни провели 47 голів, на один більше ніж лідер змагань – львівські Карпати (46). Але за показником xG команда Анатолія Бузніка суттєво випереджає львів’ян 37,7 проти 29,8. Показник xG застосовується для відображення реальної ситуації на полі, оскільки нерідко зафіксований на табло рахунок виглядає фатальною випадковістю, не відбиваючи суті гри.

Тобто, це означає що львів’яни на 16,2 створили менше гольових моментів, аніж вразили ворота суперників. До речі, найбільший показник xG у гравців Епіцентру – 43,8. Але дунаївські футболісти провели лише 30 голів – є ще над чим попрацювати перед стартом весняної частини. Найгірші показники забитих м’ячів у АФСК та Любомира – по 8. А за xG ці команди мають показники 11,7 (найменший у групі) та 14,4 відповідно. Мінімальну розбіжність між реальною кількістю забитих м’ячів та статистичним показником мають дві команди – Карпати з Галича (23 голи, xG – 23,4) та київський Рубікон (12 голів, xG – 12,4).

Фото: facebook.com/fclbkiev


Пропущені голи

«Найсухіший» захист за абсолютним показником у львівських Карпат – 7 голів. Але за показником xG у них 15,1. Найменший статистичний результат у ЛНЗ – 11,4, це на 2,4 більше ніж черкащани пропустили голів – 9. Найбільша різниця з реальними показниками пропущених м’ячів у гравців Чайки 40 проти xG 27,6. А ось у Буковини реальність майже співпала зі стастистикой – 17 та 17,1 відповідно.

Очки

Якщо подивитись крізь призму цього показника на набрані очки, то віртуально львівські Карпати недобрали 16 очок, але насправді в них 48 балів і вони очолюють турнірну таблицю. А ось Чайка навпаки по системі xG мала б набрати 22,4 пункти – це на 7,4 більше ніж є у команди.

Фото: fckarpaty.org.ua


Типологія та час

Wyscout поділив всі забиті голи за типологією на чотири групи. Найбільше голів з дальньої відстані провели Діназ та Мункач – по 8. Але у відсотковому відношенні - вище мукачівські футболісти: 31 проти 24. Вишгородці також є лідерами за кількістю голів, забитих після контратак. Компанію їм складають футболісти Чернігова - по 4. 10 голів або 21% забили після стандартів футболісти Лівого Берега. А якщо брати до уваги тільки прямі удари зі штрафних та пенальті, то у цьому компоненті пальма першості за Діназом – 8 або 24%.

Якщо умовно поділити весь ігровий час на 15-хвилинні відрізки, то найрезультативнішими, з огляду на атакуючі дії, будуть останні хвилини матчів. Саме у цей час Лівий Берег та Мункач забили по 11 голів – це максимальний показник. Одразу три  команди – Рубікон, АФСК та Любомир не забивали голів з 4 по 60 хвилини.

А зараз звернемо увагу на пропущені м’ячі. Все за тією ж типологією найбільше м’ячів після ударів з дальньої відстані пропустили голкіпери Любомира – 8. А ось за відсотковим показником у цьому сумнівному хіт-параді лідирує Дніпро з 23% (7 з 31). Саме черкащани пропустили максимальну кількість м’ячів після контратак – 5 або 16%. 9 голів (23%) після розіграшів стандартних положень були проведені у ворота Чайки. Конкуренцію їм склали воротарі Мункача: вони пропустили за цією типологією 33% голів (8).

Подібне двовладдя у показнику пропущених голів після прямих ударів зі стандартів. 10 разів м’ячі влітали у сітку воріт Любомира, а за відсотками більше у Рубікона – 24.

Найбільше пропущених голів у 15-хвилинні відрізки мають АФСК та Любомир – по 11. Кияни невдало грали між 31 та 45 хвилинами з урахуванням компенсованого часу перших таймів. А у ставищенців чорна смуга відбувалась між 46 та 60 хвилинами. Жодного гола не пропускали львівські Карпати між 16-30 та 61-75 хвилинами.

Удари

Ще один важливий компонент футболу. Найчастіше у середньому за час гри турбували голкіперів суперника гравці Епіцентра – 16,08, неподалік від них розташувалась Нива (15,88). Бар’єр у 15 ударів перевищив також ЛНЗ – 15,22. Менше всіх по воротах суперників били гравці Рубікона – 6,58. Лише дві команди у середньому пробивали по воротам суперників менш ніж з 18-ти метрів. Це Нива (17,46 метрів) та Епіцентр (17,93 м). Прихильниками ударів з далекої відстані є АФСК (22,59 м) та Рубікон 22,46 м). Найбільший показник xG на один удар мають гравці Епіцентра – 0,14, найменший – у футболістів АФСК (0,07).

А як команди грають у захисті? У цьому компоненті найжорсткішими є представники ЛНЗ. Лише 6,31 разів за гру вони давали можливість суперникам перевірити пильність свого кіпера. Чого не можна сказати про футболістів Рубікона – 17,78 ударів за матч у середньому по їх воротам. Найбільша середня відстань по воротам у захисту львівських Карпат – 22,14 метрів, найменша біля воріт Любомира – 17,5 м. Не дивно, що саме ці дві команди є лідером та аутсайдером за показником xG за один удар. Найменший у львів’ян – 0,07, найбільший у ставищенців – 0,14.

Фото: fc-lnz.com


Втрати м’яча

У середньому команди групи А втрачали м’яч 105,45 разів за гру. Але у цьому показнику є свої лідери та аутсайдери. Найменша кількість втрат у львівських Карпат – 91,36. Несподівано на другому місці опинився аутсайдер змагань Рубікон – 96,07. Замикає трійку лідерів ЛНЗ – 97,92. Найбільша кількість втрат м’яча за гру у Ниви – 121,36. Дивний факт: ЛНЗ має найкращий показник за кількістю втрат на своїй третині поля (9,91 або 10 відсотків) і найгірший - у фінальній третині (51,42 або 53 відсотки).

Відбирання та підбирання м’яча

Близько 30-ти: саме така різниця між лідером та останньою командами у цьому компоненті гри. Кращими є гравці Ниви – вони 94,92 рази вступають у відбір та підбирають м’яч за гру. А ось Рубікон виконує подібні дії лише 64,03 рази у матчі. До речі, у фінальній третині поля гірші показники, до того ж з суттєвим відставанням у АФСК – 5,94 або 8 відсотків. Звертають на себе увагу і показники лідера чемпіонату – львівських Карпат – лише 12-те місце.

Передачі

Як відомо, жоден гравець не може бігти швидше за м’яч. Цей факт не пыддаэться сумніву у сучасному футболі. Тому передачі, а саме їх кількість та адресність, все частіше стають факторами перемог. У групі А найбільшу кількість передач зробили футболісти Епіцентру – у середньому 468,27 за гру. При чому своїх адресатів досягли 84 відсотки пасів. Дунаївські футболісти мають кращий відсоток у поперечних передачах та уперед – 76 і 89 відсотків відповідно. І лише за довгими передачами вони поступилися Лівому Берегу – 60 відсотків. До того ж середня передача гравців Епіцентра є самою короткою у лізі – 19,74 метрів. А що у ар’єргарді? Найменша кількість передач у гравців Мункача 224,68 у середньому за матч. В них також менший відсоток влучних пасів (68%) і найбільша середня дальність пасів – 23,07 м.

А зараз перейдемо до ключових передач. Лідером за кількістю пасів у фінальну третину стали футболісти ЛНЗ. У середньому вони виконували 61,94 за гру. Але за відсотком вони поступаються одразу шости клубам. Тут першість за Епіцентром 61,18 передача у останню третину та 73 відсотки. На іншому полюсі одноосібно посідає Рубікон – 38 пасів у атакуючу зону.

З великим відривом у кількості глибоких передач лідирує Лівий Берег. Команда Анатолія Бузніка у середньому за матч виконує 10,92 подібних дій. І це майже вдвічі перевершує середній показник по лізі – 5,63. А хто ж має найгірші показники? Це Любомир, який лише 2,8 разів за гру проводить такі передачі.

А як обстоять справи з передачами врозріз? Тут на різних полюсах опинились ЛНЗ (у середньому 9,19 за гру) та Рубікон – 2,8. Але, якщо подивитись на відсоткову статистику то показник черкащан 25%, помітно поступається не тільки лідерам за цими цифрами Дніпру (39%), а й ще 11 командам. До речі, найнижчий відсоток у Любомира – 17%.

Тепер слід перейти до передач з просуванням. Тут попереду, як за абсолютними так і за відсотковими показниками, йдуть футболісти Епіцентра – 83,03 за гру та 79% вдало виконаних пасів. Замикає перелік клубів столичний Рубікон: у них лише 50,44 подібних дій.

Володіння м’ячем

У цьому компоненті гри найбільший відсоток зібрали гравці ЛНЗ – 60,7. Попри відносно невелику кількість володінь м’ячем (2063, лідер Мункач – 2372) за рахунок середньої тривалості за часом гравці (14,6 секунд на одне володіння) черкащани стали лідерами. А ось кількість володіння не допомогла Мункачу вийти до числа лідерів. Закарпатці мають лише 40,7% володіння. Гірше лише у футболістів Любомира – 39,7. Додамо, що найбільшу кількість тривалого володіння м’ячом зібрали гравці львівських Карпат – 101. А найменша у Рубікона та Мункача – по 14.

Командна атака

Зацікавленість у слідкуванні за навісами у грі прийшла до нас з Британських островів. Саме там, на батьківщині футболу, навіть досі клуби вищих дивізіонів вважають навіси з флангів у карні майданчики суперників великою загрозою. У групі А найчастіше навіси виконували гравці Епіцентра: у середньому 23,79 разів за гру. Й не дивно! Адже у атаці дунаївців грає Руслан Івашко, який вміє грати на «другому поверсі». А ось на останньому місці у цій таблиці опинився Любомир, який поступається лідерові майже втричі – 8,09 та 30%.

Ще за одним компонентом командних атак Епіцентр займає перше місце. Команда Олега Надуди виконувала 37,43 обводок за матч. А ось за відсотковим показником дунаївські гравці значно поступаються своїм географічним сусідам з Буковини: 53% проти 58%. У низу таблиці – лідер чемпіонату Карпати зі Львова (20,24 обводок за матч) та Рубікон – 18,92.

Без чого не можна уявити атаку команд, так це без перебування у карному майданчику суперника. І тут на допомогу приходить такий показник як дотики м’яча у цій частині поля. З великим відривом тут на першому місці посідають гравці Ниви, у складі яких грає кращий бомбардир першої частини сезону Артур Загорулько. Вінничани у середньому роблять 25,21 дотиків до м’яча у карному майданчику суперників. Найменша кількість у футболістів Любомира – 7,54.

Також гостроту командних атак намагаються визначити при допомозі кількості порушень суперниками правил гри. Зазвичай, чим гостріше грає команда, тим частіше фолить опонент. І за цим показником усіх випереджає Діназ, який змушує у середньому порушувати правила суперників 17,23 разів за гру. А ось для АФСК цей показник найгірший у лізі – 12,14.

Єдиноборства

Сьогодні футбол висуває все більше вимог до індивідуальних якостей гравців. Статистика вказує на те, що команда, яка виграє найбільше єдиноборств, найчастіше стає переможцем матчу. Так чи ні - подивимося за допомогою аналізу Wyscout. У атакуючих діях найбільшу кількість єдиноборств мають гравці Епіцентра – 81,54 у середньому за гру. Але за відсотковим показником у них лише 4-5 місця із 43%. Цікаво? що лідер чемпіонату – львівські Карпати – мають найбільший відсоток перемог у єдиноборствах у атаці (46%) при найменшій їх кількості серед усіх команд групи А – 45,89 за гру. Найгірший відсотковий показник у АФСК. Кияни виграли лише 37% з 65,19 у середньому за гру.

Не є дивним той факт, що за кількістю єдиноборств у захисті серед лідерів йде Любомир – 78,62 за гру. Команда з Ставища є одною з найвидовіщних у лізі. У матчах з участю Любомира забито (і, відповідно, пропущено) 59 м’ячів. Мабуть, саме тому в них лише 13-й показник вдалих дій – 57%. На іншому боці таблиці опинився Діназ – лише 56,74 єдиноборств у захисті в середньому за гру.

Цікаві показники мають переможець та аутсайдер у верхових єдиноборствах. У Ниви 58,98 дій у середньому за гру і 53%, а у львівських Карпат лише 35,09 і 50% вдалих єдиноборств. Незважаючи на те, що Рубікон йде на 4 місці за кількістю (49,77), у команди Віктора Куряти найменший відсоток виграних верхових єдиноборств – 38%.

І, наостанок, згадаємо про єдиноборства за нейтральний м’яч. Тут знов ніхто не зміг скласти конкуренцію Ниві 50,03 у середньому за матч і 45%. А серед аутсайдерів знову бачимо львівські Карпати – 31,73.

Фото: facebook.com/FSCBC


Дії команди у захисті

Спочатку пропонуємо вашій увазі дані про перехоплення. Цей технічний прийом є досить значущим у футболі. Його успішно використовують як нападники, і захисники. Майстерно виконане перехоплення м'яча під час атаки суперника дозволяє відвести загрозу від своїх воріт і створює всі передумови для організації контратаки. Як не дивно, але найбільшу кількість таких перехоплень зробили футболісти з команд аутсайдерів. Так у Любомира їх набралося 49,57 у середньому за гру, а у АФСК – 49,21. Найменша кількість у ЛНЗ – 33,27.

Одним із найновіших статистичних показників у футбольній аналітиці стала інтенсивність пресингу PPDA. Він відображає кількість передач, які робить суперник перед втратою м'яча. Чим менше PPDA, тим краще команда використовує високий пресинг: не дозволяє супернику виходити з оборони та перепасовуватися на своїй половині поля. І за цим найменшим показником лідирує ЛНЗ – 5,87. Відразу три команди мають показники з позначкою 10 і більше. Це Рубікон (10,05), Любомир (10,79) та АФСК (10,90).

Відразу у трьох показниках такого компоненту як заблоковані удари змогли вирватися у лідери гравці Любомиру. Вони найкращі у середній кількості за гру (4,89), відсотку заблокованих ударів (28%) та xG – 6,09. Причому у першому та останньому показниках цифри ставищенців вище середніх по лізі майже вдвічі. Лише 1,61 раз у середньому за гру блокують удари футболісти ЛНЗ. Близькими до них є показники Ниви та Епіцентра – по 1,84.

Ще один показник, який стосується критерію дій у захисті є кількість фолів. І тут найменша середня кількість у Мункача – 13,65, а найбільша у Чернігова – 19,96.

Стандарти

Це важко уявити, але різниця між першим та останніх місцем у підрахунках кількості кутових ударів складає майже сотню. Якщо бути більш відвертим – 99. 138 разів виконували кутові гравці Епіцентру і 20 з них завершувалися ударами. А футболісти з Рубікону лише 39 разів долучалися до корнерів, після яких нанесені лише п'ять ударів. А ось найбільше ударів після подач кутових зробили гравці ЛНЗ - 28 зі 113 спроб.

Найчастіше мали право на пенальті футболісти Лівого Берега – 9 разів. Вони також мають найбільшу кількість голів з 11-метрової позначки, але не 100-відсотковую: лише 7 голів або 78%. Жодного разу не схибили футболісти львівських Карпат, Діназу, Дніпра, Ниви, Буковини, Чайки, Рубікона та Карпат з Галича. Жодного пенальті не пробивали гравці АФСК. Найгірша реалізація у Епіцентра: 1 гол з чотирьох спроб – 25%.

Ще один статистичний показник стандартних положень: прямі удари зі штрафних. 31 раз їх виконали гравці Діназу і лише 8 – футболісти з Буковини.

 

Пресслужба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору