Новини змагань

Тренерський ракурс. Ковалець і Бадло – найкращі тренери третього туру

18:00, 22 вересня 2020

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2020/21

Фото: chernomorets.odessa.ua


Одним із найрезультативніших і найвидовищніших матчів третього туру став столичний поєдинок «Оболонь» – «Чорноморець». Він мав багато історичних і кадрових підтекстів, позиціонувався як центральний у турі та повинен був перевірити на міцність двох потенційних претендентів на медалі.

Тож лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер одеського «Чорноморця» Сергій Ковалець. Його підопічні перемогли в гостях «Оболонь» (3:2), команду, яку раніше очолював їхній головний тренер.

  1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Само собою, враховуємо турнірну ситуацію та статус суперників – обидві команди входять до шортлиста тих, кому пророкують боротьбу за підвищення в класі. Маємо на увазі історію взаємин, адже в минулому сезоні «Оболонь» двічі мінімально обіграла одеситів (одного разу з Ковальцем, другого разу – Ковальця), а загалом столична команда є традиційно незручним суперником для одеситів. А ще віддаємо належне багатому кадровому підтексту, який зумовлював особливу принциповість протистояння.

  1. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

У господарів обойма основних футболістів була в розпорядженні, хіба що слід відзначити, що кілька з них ще набирають форму в резервній команді після травм чи інших періодів без ігрової практики. А от гості з різних причин не могли задіяти Зубейка та Микицея, втратили Велєва, якого запросили в клуб Favbet Ліги – ФК «Маріуполь», але компенсували втрати великою дозаявкою в вересні.

  1. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Тренерський штаб одеситів постарався розділити склад і дати гравцям рівномірну практику. Через це в трьох матчах (чемпіонат – 0:0 – «Гірник-Спорт», кубок – 0:1 – МФК «Миколаїв», чемпіонат – 3:2 – «Оболонь») зазнали ротації всі 11 ігрових позицій. Порівняно з невдалим матчем Першої ліги проти «Гірника-Спорт» (нічия на своєму полі) було проведено п’ять рокіровок: Варакута змінив у воротах Підківку, Путря – Тітаєвського на місці правого лінійного, Мартиненко – Остапенка в центрі захисту, Авагімян – Брагару в групі атаки, Бугай – Сікорського в центрі нападу.

  1. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Одесити системно використовують тактику 5-4-1. Проте якщо навесні вона була зумовлена яскраво вираженим недобором кадрових центральних захисників, то тепер у тренерського штабу з’явився вибір і додалися гравці рівня Мартиненка та Прийми, що дозволяють на якісно новому рівні виконувати задуми щодо захисної роботи. «Чорноморець» зберіг легкість і швидкість атаки, а новачки Кожушко та Бугай урізноманітнили трійку. Нарешті, відчувається керованість колективу і награність ігрових компонентів. На відміну від тих же суперників, для яких стандарти чи, приміром, синхронне повернення після атак у захист залишаються проблемою.

  1. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Одесити за короткий відрізок часу провели кардинально різні поєдинки з різними підсумками. Ясно, що до стабільності та планомірності ще далеко, також очевидно, що кубок командою програно, проте в чемпіонаті перед «Чорноморцем» відкриваються великі перспективи, а значне посилення складу дозволяє вже не просто дивуватися ось таким успішним матчам «моряків», а чекати й навіть вимагати від них стабільно грати на такому рівні.

Лауреат 3-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:
Сергій Ковалець («Чорноморець» Одеса)
Середній бал – 4,6



2020 рік – історичний для футболу міста Дунаївці Хмельницької області. Тамтешній «Епіцентр» став віце-чемпіоном України серед аматорів, успішно дебютував у Кубку України та Другій лізі, ставши одним із лідерів західноукраїнської Групи «А».

Фото: football.km.ua


Тож лауреат Об'єднання у Другій лізі – головний тренер дунаєвецького «Епіцентру» Ігор Бадло. Його підопічні обіграли на своєму полі галицькі «Карпати» (2:0), довівши свою переможну серію в усіх турнірах до чотирьох матчів.

1. Номінальний результат команди – 4

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Суто номінально матч не був центральним у турі: «Карпати» з міста Галича – такий же дебютант Другої ліги, як і «Епіцентр», до того ж, менш успішний в попередньому й нинішньому сезоні. Проте на тому шляху, який обрав «Епіцентр», не можна ділити матчі на основні та другорядні, і те, як дунаївчани переграли суперника, що добре посилився, показує їхню готовність стабільно працювати на результат.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

«Епіцентр» не мав особливих кадрових втрат напередодні звітного туру, втім, на відміну від суперника, який раніше вилетів із Кубка України, тренерський штаб дунаївчан повинен був швидко відновити кондиції колективу після фізично та емоційно виснажливої перемоги над першоліговою «Нивою» (Тернопіль).

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Зважаючи на складний графік, а «Епіцентр» є одним із всього лише трьох клубів, що кваліфікувалися в 1/16 фіналу Кубка України, тренери мали провести точкову, але ефективно рокіровку стартового складу. Відзначимо, що фланговика Рацу замінив В.Кузів, а опорника Кіцака – форвард Івашко (з певними змінами в тактиці). Відразу четверо новачків зіграли з перших хвилин, що свідчить про те, що точкове посилення «Епіцентру» виявилося ефективним.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Епіцентр» – одна із тих команд, яка системно та послідовно використовує тактику гри з трьома захисниками. Таким чином, залежно від суперника, їхня схема може читатися як 5-4-1 чи навіть 5-3-2. Потужний оборонний блок із гравцями з хорошим першим пасом гарантує швидке переведення м’яча між лініями, гравці атаки пресингують та несуть загрозу починаючи з рубежа фінальної третини поля, а особлива роль форвардів Івашка та Барбоси дозволяє вигравати чимало боротьби на чужій половині.

5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

«Епіцентр» після «срібного» сезону в аматорському чемпіонаті України, підвищення в класі та здобуття професіонального статусу провів чотири матчі. І здобув чотири перемоги без пропуску м’ячів із загальним рахунком 10:0! Ясна річ, як новачок дивізіону, дунаєвецький клуб ще повинен буде зустрітися з кожним із суперників по Другій лізі, щоб перевірити в бою свої сили та заслужити право вважатися авторитетом на цьому рівні, але вже зараз відзначаємо блискучий старт «Епіцентру», який, попри досить серйозне оновлення складу, виявився на початку сезону 2020/21 більш цілісним і налагодженим, аніж багато хто із старожилів змагань.

Лауреат 3-го туру в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі: 

Ігор Бадло («Епіцентр» Дунаївці)

Середній бал – 4,6

 

Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору