Новини змагань

Іванов: "Металіст1925" має грати так, щоб уболівальник ходив на стадіон. Його не обдуриш

09:45, 13 грудня 2017

Головний тренер ФК "Металіст 1925" Олександр Іванов відповів на питання клубної прес-служби

Фото: Елісса Вєтрова, прес-служба ФК "Металіст 1925"


Після завершення першої частини сезону 2017/2018 рр. прес-служба "М1925" підготувала велике інтерв'ю з головним тренером команди Олександром Івановим. У ньому торкнулися різних тем, поговоривши про підсумки осені, плани на міжсезоння і вирішальний відрізок чемпіонату. Коуч "жовто-синіх" висловив свою думку щодо подальшого розвитку клубу, а також розповів про те, де шукати підсилення складу першої команди. Не обійшли стороною і харківських уболівальників - найкращих в Україні на думку наставника.

- Олександре Михайловичу, давайте підіб’ємо підсумки першої половини сезону і дев'яти ваших матчів в якості головного тренера. Чи задоволені ви тим як ваші підопічні закінчили цю частину турнірної дистанції?

- Задоволений і дуже. Будь-яка команда, яка тільки вийшла з аматорів і відразу включилася в боротьбу, посіла друге місце... Я думаю, будь-який тренер буде задоволений.

- Ви прийшли в команду посеред сезону і буквально наступного дня поїхали на гру в Запоріжжі. Чи було хвилювання перед тим матчем?

- Хвилювання у мене перед кожною грою. Природно, я намагався зрозуміти, хто в якому стані, на що можна розраховувати. Повинна бути "точка орієнтиру", хотів зрозуміти, на що ці хлопці здатні, які завдання ставити, як надалі вибудовувати гру і тренувальний процес, щоб досягти максимального результату. Я задоволений і вважаю, що все вийшло більш-менш нормально, за винятком, хіба що, кінцівки сезону.

Це "притча во язицех", на сайтах і всюди писали про тих матчах. Вважаю, що це більше нещастя, ніж системна проблема. Стільки не забити в грі з "Миколаєвом-2"... А в цілому хлопці видали 100% результат з того, що могли на сьогоднішній день.


- До кінцівки другого кола ми ще повернемося, зараз давайте про витоки: як виник варіант з "Металістом 1925"?

- Конкретну пропозицію я отримав перед грою з "Металургом" від Сергія Михайловича Стороженка. Навіть не роздумуючи, відразу ж дав згоду. Зустрівся з засновниками і буквально наступного дня поїхав з командою в Запоріжжя. Все вирішилося дуже швидко, над такими запрошеннями довго не думають. Рідне місто і команда "Металіст 1925" зіграли, мабуть, визначальну роль.

Представлення О.Іванова у якості головного тренера. 27.09.2017. Фото: Елісса Вєтрова, прес-служба ФК "Металіст 1925"


- Чи бачите ви перспективу в тих футболістах, які зараз є в обоймі?

- Перспектива є в будь-якому футболістові, який чогось досяг. Я думаю, що вони здатні на багато, але все ж у Першій лізі трохи інший футбол. Ви зрозумійте, що у Другій лізі, як я її побачив, багато футболістів, які кар'єру або закінчують або тільки-тільки починають. А Перша ліга - це зовсім інший рівень, там всі гравці хорошого футбольного віку. У нас теж присутній цей дисбаланс: є досить досвідчені футболісти, а є дуже молоді. Я так розумію, що для того, щоб успішно грати в Першій лізі, нам потрібен "прошарок" середнього віку з футболістів, які знають, що таке і Перша, і Прем'єр-Ліга. У цьому напрямку ми і рухатимемося.

- Якщо не називати прізвища, а говорити в цифрах: скільки нових футболістів хотіли б бачити в команді взимку?

- Тут немає такого. Ви зрозумійте, що будь-яка позиція у будь-якої команди в тому чи іншому сенсі є проблемною. Можна зміцнити всі позциії, але потім у тебе все одно десь з’являється слабинка. Селекція проходить постійно. Футбол тримається на трьох китах: селекція, тренувальний та ігровий процеси. Якщо один із них зупиняється, тоді зупиняється в зростанні і команда. Тому не можна говорити, що треба ось, мовляв, п'ять чоловік.

По міру того, як ці прізвища виникатимуть, ми і реагуватимемо. Все впирається в економічну складову, адже кожен футболіст, який щось із себе являє, знає собі ціну і висуває відповідні фінансові вимоги. А ось чи зможемо ми їх вирішити, з цього і виходитимемо.

- Про необхідність селекції, можливо, точкової, саме і говорять два завершальних матчі, які, можна так сказати, хлопці не витягли?

- Я з цим не згоден. Що стосується гри з "Миколаєвом-2", то, ще раз повторюся, це нещастя. Мати таку беззаперечну перевагу, безліч гольових моментів і не забити жодного разу... Така проблема у багатьох команд в Україні, особливо, в Першій і Другій лігах. Якби ми реалізували хоча б половину тих моментів, які мали, був би розгромний рахунок. З "Інгульцем-2" ми грали проти команди Першої ліги. Ми переглядали себе на їх тлі. Могли як програти, так і виграти.

Фото: Елісса Вєтрова, прес-служба ФК "Металіст 1925"


Це був перший пробний крок, хлопці мали б зрозуміти, що таке Перша ліга. Там гравці діють трохи по-іншому, вони всі швидші, могутніші і більш дисципліновані. Я думаю, мої гравці це відчули. Ось "Інгулець" на матч з нами випустив сім чоловік основної обойми, чотири з яких стабільно виходять у старті. Хороші хлопці показали нам фронт роботи, над яким треба ще працювати.

- До першого весняного матчу ще дуже багато часу, тільки почалося міжсезоння. Як я розумію, про відпустку і відпочинок ви не думаєте?

- Зараз є час все проаналізувати, скласти плани підготовки, ну і поступово вирішувати питання селекції. Треба буде подивитися молодих футболістів нашої молодіжної команди "Металіст Юніор", хто нам уже не зможе допомогти в цьому сезоні, адже мучити людей не варто, може, вони себе знайдуть в іншому колективі. Ми вже почали спілкуватися з керівництвом з цього приводу, але конкретні прізвища я ще називати не готовий, це поки в стадії вирішення. Ми будемо звільнятися від футболістів на тлі того, кого братимемо.

- Чи можна сказати, що зараз команда вже працюватиме з чіткою перспективою на Першу лігу?

- Хотілося б у це вірити. У нас плани не змінилися, у керівництва теж. Дійсно, вже треба працювати з думками про Першу лігу. Зимова пауза величезна, як на мене, навіть занадто довга. Основний фундамент, особливо фізичної підготовки, буде закладатися взимку - і на третє коло другої ліги, і на перше коло Першої. Тому робота буде важкою: готуючись взимку, в розумі триматимемо Першу лігу.


- Напевно ви стежите за УПЛ та Першою лігою, ну і, зрозуміло, за Другою. Як вважаєте, де прірва більша?

- Звичайно, між Другою і Першою. Якщо ще кілька років тому прірва була між Прем'єр-Лігою і Першої (коли я працював в "Металісті" і "Дніпрі", це дуже сильно відчувалося), то зараз починає зростати прірва між Першою і Другою.

Усі команди Першого дивізіону укомплектовані футболістами, 90% яких пройшли школу Прем'єр-Ліги. Якщо взяти такі команди як "Колос" або "Десна", то в їх складах є дуже хороші хлопці, які ще можуть пограти в УПЛ. Деякі клуби Першої ліги, думаю, зараз би не загубилися і на найвищому рівні.


- Позаминулого літа Харків втратив команду Прем'єр-Ліги, а вже восени уболівальник пішов на абсолютно новий, аматорський колектив. Зараз і у Другій лізі відвідуваність наших матчів дуже велика...

- Зрозумів ваше запитання. Харків взагалі футбольне місто, а те, що на Другу лігу ходить більше людей, ніж на багато матчів УПЛ, це тільки підтверджує. Я якось сказав, що в Харкові уболівальник розбирається в футболі, його не обдуриш, він тонко відчуває гру. Матч із "Дніпром" - це дербі, але коли по чотири тисячі приходить на рядові ігри, ось це показник. Вболівальника не обдуриш, якщо ти не віддаєшся, якщо не викладаєшся, якщо не демонструєш хороший футбол, люди просто не прийдуть. Я так думаю, уболівальник в Харкові вимогливий, але, певною мірою, він задоволений тим, що було в цьому сезоні за ці два кола.


- Яким у команди буде зимове міжсезоння?

- Ми зберемося 15-го грудня і почнемо тренуватися. Ті футболісти, які будуть у Харкові і не поїдуть нікуди відпочивати, ті і працюватимуть. Це не в обов'язковому режимі. Тренуватися будемо тричі на тиждень на полях ДФА. Виберемо час, щоб просто пограти в футбол для загального тонусу і для підтримки форми перед Новим роком.

Потім команду відпустимо, щоб гравці відгуляли всі свята, а вже з 15-го січня приступимо до повноцінної підготовки до сезону. Вона складатиметься з декількох етапів. Це п'ять 12-денних циклів з обов'язковими контрольними іграми. Останній збір ми проведемо в Туреччині. Саме за цей період маємо набрати форму, закласти фундамент на весь рік. Ось так і готуватимемося, потрібно буде не тільки давати локальний результат, а й думати про Першу лігу.


Фото: Елісса Вєтрова, прес-служба ФК "Металіст 1925"


- У чому бачите необхідність роботи комплексно-наукової групи, яка з вашим приходом стала проводити детальний аналіз усіх домашніх матчів?

- Не сказав би, що футбол повністю перейшов, скажімо так, в комп'ютери, але це дуже полегшує роботу тренера. Зараз за допомогою КНГ можна контролювати тренувальний процес і знати, що потрібно робити, і що отримаєш на виході. Природно, головний контроль залишається візуальним, а цей тільки допоміжний. Однак допомагає він дуже сильно.

Нам надаються роздруківки дій кожного футболіста: хто скільки пробіг, хто де і наскільки успішно боровся. Це все "голі" цифри і від них вже нікуди не дінешся. Наукова група дає тренерам розуміння, на якому етапі футболіст помиляється, в чому його помилка полягає і як її виправити. Це величезний плюс. Час не стоїть на місці!


- Яка європейська команда для вас є прикладом?

- Певною мірою я шанувальник італійського футболу, хоча не можу сказати, що симпатизую якоїсь конкретної команді. Мені дуже подобається, як італійці грають в обороні. У той же час подобається "Ліверпуль", який проповідує відверто атакувальний футбол, оголює тили, ризикує. Дуже подобався "Вердер" часів Томаса Шаафа, коли команда могла програвати 0:3 і виграти 6:4. Для тренера це футбол "інфарктний", але для вболівальника - дуже цікавий.


- Для вас краще виграти 1:0 або 6:4?

- Для мене краще 1:0, але для глядача - 6:4. Я гратиму так як краще для вболівальників, щоб вони ходили на стадіон. Не так давно був матч між дортмундською "Боруссією" і "Шальке", ось це була гра для глядачів. Знаєте, буває футбол, який розрахований на фахівця, а буває - на вболівальника.

Якщо ми постійно перемагатимемо по 1:0 і "морозити" гру, хто піде на такий футбол?! Розумієте, футбол - це театр, а вболівальники ходять на свого роду виставу. Якщо ми зараз почнемо грати строго на результат, то красивого футболу не буде. Так, будуть перемоги, але хто прийде на гру, в якій команда забила один м'яч і вибудувала "автобус"...

Тому, я вважаю, що футбол, перш за все, повинен приносити радість глядачам, а вже потім давати необхідний результат. Команда має грати розмашисто і агресивно в атаці. Так, можна і програти, але поразки часом бувають набагато більш інформативними, ніж перемоги.


- Що б ви побажали своїм підопічним в Новому, 2018-му?

- Хотілося б, щоб цей рік для багатьох став переломним. Тим хлопцям, з ким я працював ще в "Металісті" U-19, хотів би побажати, щоб вони переросли юнацький футбол і швидше стали грати в більш чоловічий. Але при цьому залишивши такий собі юнацький запал і футбольну хвацькість. Ось і хочу всім побажати, щоб вони об'єднали в собі ці якості.


- А що хотіли б сказати на адресу вболівальників?

- Хотів би їм побажати і надалі підтримувати команду так, як вони це завжди робили і роблять. Зі свого боку, можу сказати, що ми докладемо максимум зусиль, щоб радувати вболівальників красивим і цікавим футболом. Щоб вони приходили на стадіон і отримували від гри задоволення. Головний показник роботи футболіста - це оцінка глядача. Будемо намагатися дарувати їм видовище тепер і в 2018-му році.

 

За матеріалами metalist1925.com




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору