Новини змагань

Півріччя першої ліги: все найважливіше

09:00, 6 грудня 2017

Прес-служба ПФЛ підсумовує побачене в липні – листопаді 2017 року

Фото: gornyak-sport.net


Всі 198 матчів літньо-осінньої частини сезону 2017/18 у Першій лізі проведені – настав час підведення підсумків півріччя.

Отже, «зимовий чемпіон» визначився достроково – «Арсенал-Київ» з найвищою ефективністю (83,3% набраних очок) йде на антракт на першому місці. У трійці найкращих також – ФК «Полтава» та «Інгулець». Примітно, що статусні лідери старту сезону (екс-учасник УПЛ «Волинь» та віце-чемпіон Першої ліги 2016/17 «Десна») не потрапили у зону підвищення у класі.

Фото: arsenal-kyiv.com


Примітка: ефективність визначається відсотковим відношенням кількості фактично набраних очок у проведених матчах до максимально можливої.

Турнірна таблиця першої ліги

У зоні вильоту, яка складається із чотирьох клубів, – «Нафтовик-Укрнафта», ПФК «Суми», «Волинь» та «Черкаський Дніпро». При цьому щільність серед аутсайдерів зберігається дуже суттєва, а з урахуванням рішення Конференції відправляти на виліт відразу чотири клуби, боротьба за збереження першолігової прописки намічається просто феєрична.

 За виступами на своєму полі п’ятірка найкращих виглядає таким чином: 1. «Арсенал-Київ» (87,9% набраних очок від кількості можливих); 2. ФК «Полтава» (84,8%); 3. «Інгулець» (78,8%); 4. «Колос» (69,7%); 5. «Десна» (60,6%).

А ось за виїзними матчами лідери розташувалися дещо інакше: 1. «Арсенал-Київ» (78,8% набраних очок від кількості можливих); 2. ФК «Полтава» (66,7%); 3. «Гірник-Спорт» (63,6%); 4. «Десна» (60,6%); 5. «Геліос» (60,6%).

Відзначимо, що найгіршими за виступами вдома виявилися «Кремінь» та «Черкаський Дніпро» (по 8 очок), а от «Волинь» – беззаперечно найслабкіша за виїзними матчами (всього 1 очко, жодної перемоги на чужих полях).  

Показники відвідуваності, дисциплінарних порушень та середнього віку

Відзначимо, що найвідвідуванішою командою півріччя стали дебютанти – «Балкани» (пересічно 1370 глядачів за матч). А от найвідвідуваніший стадіон – імені Гагаріна у Чернігові (2090 глядачів у середньому – показники «Десни» були б вищими, але, нагадаємо, вони починали сезон на стадіоні іншого міста, поки завершувалася реконструкція полів удома).

А ось МФК «Миколаїв» із середнім показником у 531 вболівальник на матч став найменш відвідуваним клубом літа-осені 2017 року у Першій лізі. Суттєве зауваження: «корабели» збирали найменше фанів і вдома, і на виїзді – при цьому в рідному місті мали навіть менше фанів.

Фото: mfc.mk.ua


Найменше попереджень – у «Десни» (всього 35), найбільше (по 58) у «Арсеналу», «Жемчужини» та «Руху». При цьому «Жемчужину», МФК «Миколаїв» та «Оболонь-Бровар» відзначаємо за відсутність вилучень.

Найбільше гравців (38) використала «Волинь», найменше (20) – «Нафтовик-Укрнафта». До слова, лучани стали наймолодшими у півріччі (21,4 – середній вік). Найстаршою командою літа-осені є «Колос» (27,3).

Відзначимо, що за середньою результативністю (2,26 гола) нинішній сезон є поки найгіршим за останні чотири роки. Утім, загалом у десятилітті цей показник не найгірший – у сезоні 2013/14 за підсумками осінньої частини сезону забивалося пересічно всього 2,21 гола.

 

Прес-служба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору