Новини ЗМІ

Лапіцький: цього року Перша ліга найсильніша за останніх 5-7 сезонів

19:50, 24 листопада 2017

Спортивний директор «Руху» Володимир Лапіцький в інтерв’ю клубній прес-службі поділився враженнями від виступів команди та проанонсував перший трансфер, який відбудеться вже наступного тижня 

Осіння частина у Першій лізі вже позаду, якою вона запам’ятаєтеся особисто Вам? 

Якщо говорити лише про мене, то більше за гравців бачив обличчя президента, особливо після серії поразок. Відверто скажу, було боляче дивитися на Григорія Петровича і бачити як він переживає невдачі команди. Мабуть, це був своєрідний іспит для нас. Якби перед сезоном сказали, що підемо зимувати на 9 місці, то ми почувалися б незадоволеними. Після 8 турів «Рух» перебував на останньому місці, тому теперішнє становище у турнірній таблиці задовольняє. Ми недооцінили Першу лігу. Я спілкуюся з багатьма фахівцями, і вони кажуть, що цьогорічний чемпіонат мабуть найсильніший за останніх 5-7 років.

Перед стартом чемпіонату президент клубу поставив нескромне завдання – перемагати у кожній грі. Вже перший поєдинок з «Колосом» з Ковалівки змусив усіх повірити у те, що такому складу «Руху» по силах вирішувати серйозні завдання?

У цій грі хлопці віддалися не на сто, а на всі 150 відсотків, було багато емоцій. Прийшло багато глядачів, на стадіоні підтримували футболістів сім’ї, суперник був хороший, який не приховував своїх намірів підвищитися у класі. Трохи пощастило, але ми прагнули більше перемоги і завдяки неймовірній самовіддачі її здобули. Але що сталося потім? Не можу знайти однозначної відповіді, тому що факторів дуже багато. Це мабуть неправильно проведені збори і рівень деяких гравців ми переоцінили. Це основні причини, хоча їх ще було дуже багато, але хай усе залишиться усередині клубу. Хоча я вважаю, що тут є провина кожного, зокрема моя, тренерського штабу та футболістів.

Чотири поразки поспіль у чемпіонаті і виліт з Кубка України. Потому керівництво клубу вирішило підсилити тренерський штаб Володимиром Мазяром. Чому зробили ставку саме на цього фахівця?

Президент клубу давав уже не одне інтерв’ю про призначення Володимира Мазяра. І я вважаю, це був правильний вибір, тому що з 18-го місця команда піднялася на дев'яте. Значить, ми щось зробили правильно. Він додав більшої агресії команді. Володимир Іванович - досвідчений  тренер, який працював і в Українській Прем’єр-лізі. Мазяр і Мостовий один одного доповнювали, і з того дещо вийшло. Хочеться подякувати Володимиру Івановичу за роботу, він залишив свій слід у нашому клубі. Тепер у новій команді - житомирському «Поліссі» - бажаю йому успіху.

Запрошенням Мазяра Ви не обмежилися - мабуть були змушені через невтішні результати реагувати і на трансферну політику. Упродовж сезону команду залишило чимало гравців, прийшли нові - тобто формувалася нова команда. Ви тепер задоволені цими змінами?

Мені особисто було дуже жаль прощатися з Ярославом Кінашем. Вважаю, що цей гравець не до кінця розкрив свій талант у нашій команді. У «Волині» він став капітаном. Також відзначу чудову співпрацю з «Карпатами» - їхні футболісти непогано себе проявили і допомогли «Руху».

Окрім Ярослава Кінаша команду несподівано залишив і Євген Бохашвілі?

Від нападників рівня Бохашвілі постійно очікують голів. Цей футболіст грав у Прем’єр-лізі, ми на нього покладали надії в атаці. З приходом Володимира Мазяра ставку зробили на Віктора Хомченка. Утримувати двох високооплачуваних нападників, один з яких буде гріти лаву для запасних - нерентабельно і неправильно. Вони мають грати і приносити користь іншій команді. У Бохашвілі добре виходило у Другій лізі, були фантастичні матчі, зокрема, з «Кременем», де він оформив хет-трик. Але свій професіоналізм потрібно доводити у кожному поєдинку.

Кажуть, Хомченко прийшов у «Рух» і сказав, що позиція форварда не його, мовляв, краще почувається під нападником. Але у підсумку забив шість м’ячів. Інтуїція тренера Мазяра не підвела?

Він забив би більше, якби не травма.

Ще в одного нападника Святослава Зубара гольове мовчання затягнулося?

Мабуть, Зубар не вразив своєю грою Мостового і Мазяра, а зараз уже Кікоть надав йому трохи ігрового часу на полі. Гадаю, на зборах у нього буде шанс проявити себе - ми проведемо багато контрольних матчів, в яких Святослав доведе, що є чудовим форвардом. Звісно, йому важко виступати у Першій лізі. Ще рік тому він грав на аматорському рівні, тож потрібен час. Йому важко психологічно і фізично, особливо на початку сезону це було помітно. Ми продовжуємо вірити у талант нашого Варді.

Довелося чути від уболівальників «Руху», що команда може стати фарм-клубом «Карпат», адже взяла одразу п’ятьох гравців в оренду. Зараз вони можуть піти, і потрібно будувати нову команду. З огляду на це, чи матиме ефект така співпраця у майбутньому?  

Є таке прислів’я, що курчат восени рахують. Коли ми брали футболістів, було багато критики, але у підсумку «карпатівці» нам допомогли вийти з тієї скрутної ситуації. Більшість з них львів’яни, перед тим, як прийняти їх у «Рух», з кожним спілкувалися. Бачили, як горіли очі і як вони хотіли грати, щоб довести «Карпатам» і самим собі, що можуть виступати на вищому рівні. Кому це вдалося - побачимо, хто поїде на збори у складі «зелено-білої» команди. Гадаю, це була взаємна допомога: футболісти отримали ігрову практику, а винниківчани - додаткові очки у турнірній таблиці.  А фарм-клубом «Карпат», повірте, ми не станемо - у нас є свій шлях.

Нещодавно команду очолив Андрій Кікоть. Він молодий і, будемо відверті, ще недосвідчений наставник. Призначити його на посаду головного тренера - це ризик, чому зробили ставку на молодого фахівця?

Ми багато спілкувалися з президентом про майбутнє клубу, про розвиток і наші думки збіглися. Якщо брати до уваги останню гру, то ті емоції, які відчували тренери, футболісти і президент, дорогого коштують. Але тепер ми всі розуміємо: гра завершена, потрібно рухатися далі. Президент хоче бути впевненим у тренерові і в людях, з якими працює. Повірте, у людях він дуже добре розбирається. З Андрієм Кікотем пройшов шлях обласного, аматорського і  професійного футболу. Звісно, це ризик, це всі розуміють, але головне, що в Андрія Ярославовича горять очі і хочеться йому надати шанс. Я вже казав, футболістів у нас виховують у школах, академіях, а тренерів чомусь ні. Тому Григорій Петрович надав йому можливість. Тепер усе залежить тільки від самого Кікотя. Те, що потрібно від керівництва, обіцяю, він усе буде мати. 

Ви сказали про навчання. Кікоть буде десь стажуватися?

Я спілкувався з випускниками Федерації футболу України і з тими тренерами, які навчались в інших країнах. За кордоном це все робиться простіше і набагато цікавіше. Сподіваюся, наша федерація до цього дійде. Вважаю, перше навчання буде від Маркевича – це основне. Мати таку людину поряд і не скористатися знаннями – то марнотратство. Тим паче, Мирон Богданович на багатьох тренуваннях присутній, дивиться за усім, адже стадіон - його другий дім. Чому не скористалися цим наші попередники - питання до них. Гадаю, Андрій Ярославович має далеко не відпускати Мирона Богдановича, і він цього хоче. Знаю, що вже відбулася зустріч, планували збори, і мабуть під час зимової підготовки Мирон Богданович буде присутній у таборі «Руху», щоб допомогти Андрію Кікотю у його перших кроках. Другий етап - навчання у Києві, щоб отримати ліцензію. Але також потрібно тренерів відправляти на стажування у хороші клуби, адже мало команд, окрім «Шахтаря» і «Динамо», які відправляють своїх молодих коучів за кордон. Тож із часом Кікоть обов’язково поїде на стажування в європейський клуб.

В осінній частині команда провела 22 матчі з різними результатами. За яку гру Вам соромно і хочеться якомога швидше її забути, а яким поєдинком Ви пишаєтеся?

Соромно завжди, коли програєш. Люди приходять і підтримують команду, президент вкладає душу і гроші, футболісти докладають багато зусиль, щоб перемогти, а у матчі поразка. Залишив осад поєдинок із «Сумами» та «Черкаським Дніпром». Маю таке відчуття, що ми не могли нічого зробити і були не схожі самі на себе. Хочеться ці матчі забути - сам не розумію, чому ми програли. З позитивної точки зору, відзначу зустрічі з «Волинню». Був присутнім Віталій Кварцяний, дуже хотілося перемогти у галицько-волинському дербі. Радий, що здобули три очки. Ну і остання гра - дебют Андрія Кікотя в якості головного тренера. Хлопці очікували того останнього поєдинку, щоб забути цей сезон і у кращому настрої йти зимувати. Ми на мажорній ноті вирушаємо відпочивати.

Плани на зиму вже відомі: два збори у Винниках і третій у Туреччині. Для команди будуть створені максимально комфортні умови?

Влітку Григорій Петрович зробив подарунок не лише винниківчанам, але й усій команді - великий сучасний спорткомплекс. За словами директора Віталія Романюка, «Старфіт» входить до трійки найкращих в Україні. У розпорядженні наших футболістів будуть басейн, тренажери, сауни, поруч готель, де команда проживатиме і харчуватиметься, ну і поля зі штучним покриттям на стадіоні Богдана Маркевича. Тобто готуватися до сезону будемо у чудових умовах. А те, що їдемо до Туреччини без наразі високих шансів для підвищення у класі, означає - президент вірить у команду, бачить перспективу та розуміє, що у цей період закладається фундамент на весь рік.

«Рух» привчив своїх прихильників до високої активності на  трансферному ринку. Чи вже відомо про зміни у клубі?

Гадаю, до кінця листопада ви дізнаєтеся прізвище першого новачка.  Зараз ми чекаємо на його приїзд, після цього відбудеться зустріч з президентом. Адже жоден перехід у наш клуб не відбувається без згоди Григорія Петровича. Подальша трансферна діяльність залежить від того, хто залишиться з «карпатівців». Так ми ведемо перемовини з іншими футболістами, однак наразі процес триває. Тож тільки-но домовимося - одразу про це повідомимо футбольну спільноту.

Ми почуємо гучні імена?

Гучні імена мають бути на футбольному полі. От візьміть для прикладу нашого капітана Володю Заставного. Людина попри травми провела усі матчі в осінній частині чемпіонату. У мене до нього претензій немає.

Окрім Заставного влітку прийшов і Олександр Ільющенков. Він блискуче провів сезон, обнадійливим був перехід до «Руху» і Віталія Гемеги, однак через травму він зможе дебютувати у жовто-чорній футболці лише навесні? 

У Віталія Гемеги зараз триває курс реабілітації, допомагає йому у цьому наш тренер з фізичної підготовки Віталій Романюк. Також він відновлюється у клініці «Легкий Рух». Ми покладаємо надії на цього футболіста. Ільющенков прийшов у той час, коли було потрібно: тоді Дяченко зазнав серйозного ушкодження і вибув на місяць. Ми хотіли його і раніше брати, але у силу різних причин не вийшло. Трансферне вікно закривалося, Ільющенков команди не знайшов і зрозумів, що втретє  запрошувати не будемо, тож не хотів свій шанс проґавити. Наші захисники відзначають гру Сашка. Він досвідчений голкіпер, який пройшов школу Прем’єр-ліги. Недаремно його Олег Кононов запрошував у «Карпати». Ільющенков - професіонал, який завжди залишається після тренувань, працює і стає прикладом, як і Заставний, для інших футболістів.

Чи телефонують до клубу з ціллю купити когось з футболістів «Руху»?

Пропонують, але не купити. Зараз ніхто не хоче платити, усі хочуть взяти безкоштовно. Але всі ці розмови не надто серйозного рівня. Після нового року будемо сідати з деякими футболістами і говорити про продовження контрактів, а можливо, з кимось переглянемо умови контрактів. Але це вже буде наступного року.  

 

За матеріалами fcruh.com




ТЕГИ: РУХ
Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору