Новини змагань

Тренерський ракурс. Лавриненко і Акімов - найкращі тренери 20-го туру

17:30, 6 листопада 2017
Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2017/18

Центральний матч тижня звів п’яту команду з лідером. Хоча «Арсенал» до того жодного разу не програвав у чемпіонаті, «Інгулець» зумів зупинити його й перервати чудову безпрограшну серію. Завдяки цій мінімальній, але неабияк важливій перемозі петровський клуб піднявся на четверте місце й максимально наблизився до зони Прем’єр-ліги.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер «Інгульця» Сергій Лавриненко. Його підопічні завдали поразки лідеру в центральному матчі 20-го туру.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

«Арсенал» цього сезону втретє грав проти «Інгульця» і до того вигравав у петровського клубу в першому колі чемпіонату та в серії післяматчевих пенальті в кубку. Однак тренерський штаб клубу із Кіровоградщини зробив потрібні висновки й зумів перервати безпрограшну серію «канонірів», яка у чемпіонаті тривала якраз із минулого сезону – якраз із часу перемоги над «Інгульцем».

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Склад «Інгульця» можна назвати максимально наближеним до оптимального. Так, не було кількох травмованих гравців (у першу чергу, говоримо про Синьогуба, який відсутній ще зі стартових турів). Однак на цей матч не було дискваліфікацій, а всі провідні гравці були в дії.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Команда вже награла всі ігрові зв’язки, ніяких експериментів не було, тому просто відзначимо використання універсалізму Солдата (грає ліворуч в обороні, хоча більш звичний до протилежного флангу), Кучеренка (центральний захисник грав вище – в опорній зоні) та Клименка із Запорожцем (діяли в ролі атакувальних півзахисників, хоча в попередніх командах нерідко грали опорників).

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Інгулець» системно грає з трьома центральними півзахисниками, а також використовує маневреність свого центру поля. Номінально на флангах у команди по одному гравцеві (захисники грають за типом латиноамериканських «літералів»), однак мобільні Клименко та Запорожець постійно зміщуються на краї, застосовують ігрову аритмію без прив’язки до номінальної позиції. Команда непогано комбінує, має в доробку низку награних «домашніх заготовок». У неї в арсеналі – кілька варіантів ведення дій, і кожна заміна то додає тиску в атаці, то акцентує на швидкість та свіжість.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Вдома «Інгулець» виступає досить переконливо: за кількістю набраних на своєму полі очок з ним може зрівнятися лише лідер. До того ж, із кінця вересня клуб не програє Із семи матчів виграв 4 при 3 нічиїх, завдяки чому суттєво скоротив відставання від трійки лідерів та за рахунок стабільності суттєво вже відірвався від середняків. Якщо клуб вдало використає кінцівку року, то точно зимуватиме в зоні підвищення в класі.

Лауреат 20-го ігрового дня в номінації «Тренер туру»:
Сергій Лавриненко («Інгулець»)
Середній бал – 4,6


Один з найскладніших сезонів «Арсеналу-Київщини» за всю історію клубу міг завершитися достроковим припиненням участі в сезоні, однак намітилися шляхи для збереження місця на професіональному рівні, а переїзд в Обухів полегшив організацію матчів та дав надію на нове життя команди в цьому місті. Однак в турнірному плані «Арсенал-Київщина» лишався найгіршим в Групі «А» аж до кінцівки осені, коли команді вдалося набрати відразу 12 очок за один лише місяць, хоча до того за 10 турів «канонірам» вдалося забити лише 1 м’яч при 28 пропущених та жодному набраному очку.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер «Арсеналу-Київщини» Олександр Акімов. Його підопічні здобули цього туру виїзну перемогу в Вишнівці та отримали надію в заключному матчі сезону покинути останнє місце.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Тернопільська «Нива» недарма йде третьою в таблиці Групи «А», до того ж, після останніх невдач вона ризикувала поступитися цією стратегічно важливою позицією у випадку перемоги «Ниви-В». Та й про ренесанс «канонірів» вже було відомо, тож про жодну недооцінку не йшло мови. Обіграти такого суперника на його полі – означає довести власну зіграність та боєздатність.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Найголовніша проблема «Арсеналу-Київщини» – вкрай обмежений склад. Так, у цьому матчі в запасі було лише четверо футболістів. Втім, всі ті гравці, які в жовтні вибилися в лідери оновленої команди, були в строю, тому й піднесли чергову сенсацію.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

У цій команді багато оригінальних кадрових рішень. Так, на позиції форварда пробується номінальний півзахисник Тименко, який раніше закривав і правий фланг оборони. За цю зону більшою мірою тепер відповідає центральний захисник Грабчак. Групу мобільних атакувальних півзахисників складають Авдалян, Пасічнюк, Сьомка та Глущенко. Тож, можна сказати, місяці поневірянь команда використала продуктивно.  

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Один із наймолодших тренерів сезону 2017/18 у Другій лізі Акімов отримував підтримку нашого Об’єднання – консультує ФК «Арсенал-Київщина» Ігор Жабченко, багаторазовий переможець та призер турнірів ПФЛ. Тож тренерському штабу білоцерківського клубу вдалося налагодити навчально-тренувальний процес та значно поліпшити результати. Звісно, у довготривалій перспективі обходитися настільки невеликим складом не можна. Потрібно буде нарощувати варіативність та задіювати гравців для більш стабільних виступів. Але за останній місяць осінньої частини сезону команді можна поставити п’ятірку.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Усі 12 своїх очок «Арсенал-Київщина» набрав за останній місяць. За аналогічний період лише «Агробізнес» набрав більше очок – 15. Утім, стабільності у команди немає й доводиться готуватися від суперника до суперника. Друга перемога поспіль, здобута клубом, особливо цінна тому, що вдалося обіграти досить сильні й досвідчені клуби – ФК «Львів» та «Ниву» Т.

Лауреат 19-го ігрового тижня в номінації «Тренер туру» в Другій лізі:
Олександр Акімов («Арсенал-Київщина»)
Середній бал – 4,6

 

За матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору