Новини змагань

Тренерський ракурс. Литовченко і Михайленко - найкращі тренери 17-го туру

14:40, 24 жовтня 2017

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2017/18

Ще не так давно «Оболонь-Бровар» була серед медалістів Першої ліги та претендувала на підвищення у класі. Однак нині для команди забитий м’яч – велика подія. А от «Арсенал» із середнячка перетворився у лідера, який пройшов перше коло на одному диханні. І в столичному дербі довів свою перевагу. Оболонці на власному полі поступилися «канонірам» з розгромним рахунком 1:5.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер «Арсеналу» Сергій Литовченко. Його підопічні здобули другу в сезоні розгромну перемогу, вперше в історії крупно обігравши земляків.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

«Арсенал» переконливо лідирує, однак в минулому турі втратив очки в Кременчуку проти одного з аутсайдерів. Тому напередодні дербі настрій у підопічних Литовченка був бойовим, а суперник – «Оболонь-Бровар» – був вразливим через очевидні проблеми з атакою та затяжну невдалу домашню серію.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

У «канонірів» були не зовсім здорові гравці, однак загалом склад, виставлений на «Оболонь-Бровар», можна назвати бойовим. Більше того, після дискваліфікації повернувся провідний бомбардир «канонірів» Батальський, який став помітною дійовою особою в цій грі.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Литовченко славиться умінням розвивати навики підопічних, у тому числі, їхні тактичну гнучкість та універсалізм. Зусиллями молодого спеціаліста, приміром, досвідчений Трубочкін грає ліворуч в захисті, хоча більшість кар’єри провів праворуч чи в центрі. А Насімі, який раніше діяв на місці лівого оборонця, цього разу зіграв справа у півзахисті.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Арсенал» від матчу до матчу з легкістю варіює тактикою. Цього разу, наприклад, він почав з одним нападником на вістрі, але по ходу матчу застосував схему з двома форвардами – Есеола приєднався до Батальського, посиливши тиск на суперників у третій третині поля. Особливу роль відігравав Кізілатеш, який рухався по всій ширині, часто опинявся на флангах, відразу завантажуючи м’яча в карний майданчик. Не боялися тренери й проводити заміни – у перерві відразу дві, зокрема, чейндж центрбека.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

«Арсенал» – унікальна команда. Вона лишається останньою в сезоні 2017/18 всіх ліг професіонального футболу України, яка все ще не зазнавала поразок. Київський клуб не програє вже 22 матчі (+17=5-0; 44:14) – ще з кінцівки минулого сезону. Він зберігає 5-очкову перевагу над найближчим суперником.

Лауреат 18-го ігрового дня в номінації «Тренер туру»:
Сергій Литовченко («Арсенал»)
Середній бал - 4,8


Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки 17-го туру Групи «А» та 18-го туру Групи «Б» української Другої ліги, врахувавши ще й зіграний цього уїк-енду перенесений матч.

Календар Другої ліги збився із синхронного графіку – відтепер у групах буде різне число турів, тому Об’єднання визначатиме найкращого фахівця тижня – з урахуванням усіх матчів для більш широкого й цілісного оцінювання.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер СК «Дніпро-1» Дмитро Михайленко. Його підопічні провели 5 таймів за тиждень, не втративши жодного очка.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

СК «Дніпро-1» веде відчайдушну боротьбу з «Металістом 1925» та ФК «Дніпро» за підвищення у класі. При цьому у нього за календарем були відразу два непростих виїзди – в Одесу (до «Реал Фарми») та в Миколаїв (до «Суднобудівника»). Причому, з «корабелами» належало зіграти лише 45 хвилин – після першого тайму, проведеного ще влітку, але обірваного через зливу, треба було здобути максимум очок за другий тайм за рахунку 0:0. З поставленими завданнями команда справилася, значно закріпивши своє турнірне благополуччя.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Все ще травмований Кожушко, завершив виступи Чеберячко. За останній місяць бували випадки, коли дніпряни не набирали навіть повної заявки через делегування своїх гравців у збірні. До того ж, були регламентні особливості заповнення складу на догравання матчу з «Суднобудівником». І це велике досягнення тренерського штабу, що за три дні вдалося пережити два виїзди по півдню України без втрати результату.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Уже не є новиною, що Михайленко використовує лівого півзахисника Бровченка в якості правого захисника. Не дивує суттєва ротація, освіження флангів та атаки. Можна сказати, за цей час склад новоствореного клубу утвердився та зігрався. Без особливих сюрпризів йому належить прагматично грати на очки.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Михайленко від туру до туру використовує різну тактику – як з акцентом на більш потужний, габаритний центр півзахисту – так і на посилений пресинг на чужій половині при двох форвардах одночасно. За один тиждень СК «Дніпро-1» відіграв повні матчі з ФК «Нікополь» вдома та «Реал Фармою» в гостях, а також догравання половини гри з «Суднобудівником» у Миколаєві. При цьому тренерський штаб грамотно розпорядився наявними кадрами, застосувавши широку ротацію й практично не повторюючись по персоналіях при яскраво вираженому, усталеному ігровому малюнку.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Три поспіль перемоги за тиждень здобув СК «Дніпро-1», реабілітувавшись за недавню поразку в міському дербі від ФК «Дніпро». Перед складним матчем з «Енергією» команда Дмитра Михайленка закріпилася на другій позиції. З 4 очками переваги над ФК «Дніпро» та 6 очками над новокаховцями.

Лауреат 17-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» в Другій лізі:
Дмитро Михайленко (СК «Дніпро-1»)
Середній бал - 4,6

 

За матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору