Новини змагань

Тренерський ракурс. Книш і Поклонський - найкращі тренери 17-го туру

15:55, 17 жовтня 2017
Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру змагань ПФЛ сезону 2017/18

Перша ліга

Охтирська команда довго чекала свого часу – дев’ять турів без перемог до звітного матчу. Однак що привертало до неї увагу – за час невдач вона програла лише тричі при шести (!) нічиїх. Отже, щось будувалося в оновленому колективі, йшов процес його налагодження. Задумане вдалося втілити у матчі проти амбітного ковалівського «Колоса», який вдалося обіграти вдома (2:1).

 

Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер «Нафтовик-Укрнафта» Володимир Книш. Його підопічні перервали свою безвиграшну серію, здолавши сильного суперника й відірвавшись від небезпечної зони.

 

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

 

«Колос» продовжує погоню за лідерами й в останніх турах вражав ефективністю, здобувши три поспіль мінімальні перемоги над різними за силою та стилем суперниками. Охтирська ж команда ніяк не могла виграти ще з літа. Однак саме в цій грі їй вдалося втілити задумки й здобути важливу перемогу, відірвавшись від зони вильоту.

 

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

 

Команда вже вкотре не могла розраховувати на Зайчука та Бояринцева – найдосвідченіших гравців оборони. Також поза грою травмований воротар Солдатенко, тож Данкович мав запасним лише зовсім недосвіченого Водоп’яна. У гостей також були втрати (чого вартий Коропецький), однак для охтирської команди ці втрати набагато відчутніші й більш складно компенсовані.

 

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

 

Уже традиційно команда покладається на потужний оборонний блок та мобільну групу атаки. Із нюансів – Швець, відряджений на підмогу обороні (не вперше в сезоні), а також Цюцюра у вигляді відтягнутого форварда із можливістю грати по всій ширині атаки. В іншому – це все та ж швидка команда, здатна максимально швидко перейти від оборони в атаку.

 

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

 

Команда реагувала адекватно до подій на полі. Почавши за номінальної тактики 4-2-3-1 (відзначаємо рухливу групу атаки без постійної прив’язки до позицій), надалі «Нафтовик-Укрнафта» тільки додавав у свіжості та швидкості з кожною заміною. Фактично, тренерським штабом була вибрана єдино можлива тактика на «виманювання» суперника та пробивання його швидкими контратаками. Це відповідало можливостям та специфіці колективу.

 

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

 

Це перша осіння перемога «Нафтовика-Укрнафти», однак справедливо буде відзначити, що вже чотири тури триває безпрограшна серія команди (перемога над «Колосом» після трьох поспіль нульових нічиїх). Починаючи від вересня, у охтирців шість матчів без поразок із восьми – а це показник середняків і навіть лідерів, а не аутсайдерів. Тож не дивно, що «Нафтовик-Укрнафта» за підсумками 17-го туру покинув зону вильоту.

Лауреат 17-го ігрового дня в номінації «Тренер туру»:
Володимир Книш («Нафтовик-Укрнафта»)
Середній бал - 4,6


Друга ліга

Ключовою подією 16-го туру Другої ліги було дніпрянське дербі. Суперники знаходилися в лідируючій трійці на мінімальній відстані одне від одного, і при цьому між ними низка кадрових перетинів від складу гравців до тренерського штабу – такий матч не міг бути принциповим для його учасників. У підсумку менш досвідчений ФК «Дніпро» завдав поразки СК «Дніпро-1» – 2:0.

 

Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер ФК «Дніпро» Олександр Поклонський. Його підопічні здобули перемогу над земляками, укомплектованими більш досвідченими й сформованими футболістами, підвищивши до максимуму інтригу навколо місць на п’єдесталі.

 

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

 

СК «Дніпро-1» ще перед початком сезону, за самим складом, був названий одним із найголовніших фаворитів чемпіонату. Однак при цьому саме в обласному та міському дербі він втратив чимало важливих очок – тож ФК «Дніпро», здолавши земляків, підвищив інтригу в турнірі та довів, що рухається у правильному напрямку в розвитку своїх молодих футболістів.

 

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

 

Найнагальнішою проблемою Поклонського була форма двох його основних гравців – півзахисника Вакулка та форварда Довбика, які були задіяні у матчі молодіжної збірної проти голландців. Вакулко, який відіграв цей матч, отримав відпочинок і не взяв участі в грі, а от Довбик зіграв, адже у збірній був у запасі. Також не вистачало атакувального гравця Костишина – його дискваліфікація знизила вибір тренерського штабу в нападі та півзахисті.

 

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

 

За великим рахунком, експериментувати у цьому матчі тренерському штабу не довелося. За винятком виходу Будняка та Вергуна, зумовленого втратами, про які ми говорили, в іншому склад був прогнозованим та очікуваним. Єдине – тренерам належало вгадати із воротарем. Судячи з гри Баштаненка, вважаємо, їм це вдалося.

 

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

 

Тренерський штаб дніпрян керував грою: повівши в рахунку й на початку другого тайму відчувши збільшення тиску з боку суперників, він відреагував виходом Семенова з переходом на три центральних захисники. Під кінець матчу проводилися заміни на підтримання тиску та високий пресинг. Словом, Поклонський реагував на події й допомагав команді справлятися з викликами.

 

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

 

ФК «Дніпро» починав сезон напрочуд невдало, однак потім не просто вирівнявся, а зробив величезний ривок вперед. На час перемоги над СК «Дніпро-1» в міському дербі підопічні Поклонського не знали поразок упродовж 10 турів (8 перемог та 2 нічиї), довівши, що прогресують.

Лауреат 16-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» в Другій лізі:
Олександр Поклонський (ФК «Дніпро»)
Середній бал - 4,8

 

Прес-служба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору