Новини ЗМІ

Литовченко: з нами ростуть і футболісти "Арсенала-Київ"

15:30, 22 вересня 2017

Головний тренер ФК "Арсенал-Київ" Сергій Литовченко відповів на питання sport.ua

Наставник столичного «Арсеналу» Сергій Литовченко - один із прикладів нової генерації тренерів. Він не просто любить свою роботу, але і щодня віддається тому, аби дізнаватися щось нове. Тож не дивно, що за майже два роки своєї роботи на нових теренах Литовченко зміг домогтися відчутного результату - вивести скромну за українськими мірками команду на перше місце турнірної таблиці у Першій лізі.

З Сергієм Вікторовичем sport.ua зустрівся за годину до початку ранкового тренування його команди на клубній базі в Щасливому, де нині розташувалися і кілька команд донецького «Шахтаря».

 

Який солдат не мріє стати генералом?

- Як оціните умови на базі в Щасливому?

- Умови, в яких працює наша команда, диктують нам завдання рухатися вперед. У нашому розпорядженні шикарна база, вже чотири натуральних поля і синтетичні поля. Ведеться робота з поліпшення деяких об'єктів бази. Ви також знаєте, що по сусідству з нами знаходиться донецький "Шахтар", тому рівняємося на них, але й самі розвиваємося.

- З "Шахтарем" якось контактуєте? Можливо, спілкуєтеся з тренерами?

- Звичайно, спілкуємося... І коли ліцензування було спілкувалися. Я знаю багатьох тренерів "Шахтаря" і у нас дуже тісні стосунки з Ігорем Леоновим, який пішов у ФК "Маріуполь". Загалом, зустрічаємося, спілкуємося і ділимося якимись новинками.

- Чи може це говорити про те, що незабаром в "Арсеналі" можуть з'явиться орендовані гравці Шахтаря?

- Можу заспокоїти уболівальників "Арсеналу" і сказати, що на шкоду нашій команді ніхто не буде працювати. Якщо якийсь гравець "Шахтаря" буде підходити під принципи нашої гри, то чому б його не запросити? Тим більше, ми робимо ставку на молодих виконавців. І якщо вони відповідатиуть нашому рівню, то чому б їх не підписати.

- Після складного минулого сезону, коли команда не показувала впевненого результату і зазнавала фінансових труднощів, очікували, що все так кардинально може змінитися в цьому сезоні?

- З низки причин ми не змогли минулої зими провести повноцінні збори, ми тренувалися в одноразовому режимі. А як ви знаєте, зимові збори закладають фундамент на наступні півроку. У нас хороша база і відмінні умови, але самі розумієте, що підготовка на штучному газоні не принесе бажаних плодів. До того ж, у нас відбулася значна ротація в складі, тому ми не тішили себе ілюзіями з приводу другого кола. Ми дограли чемпіонат, закінчивши його в десятці, і, вважаю, для дебютного сезону це був непоганий результат. Ми адаптувалися до Першої ліги, тим більше, що нам ніхто не ставив завдання відразу підвищитися в класі.

Перед початком поточного сезону у нас відбулася серйозна розмова з керівництвом, з Олексієм Кікірешком, який адаптувався до футбольних реалій і став більше приділяти нам уваги, і сказали один одному: "А чому б ні?" Так, наша команда ще не до кінця укомплектована, є проблемні позиції, але маленькими кроками ми йдемо до наших цілей, і я бачу, що футболісти перейнялися нашою ідеєю і ввібрали в себе, як губка, цей «Арсеналівскій дух». Ми йдемо до своєї мети, але як воно буде далі - загадувати важко, але на цьому етапі ми всім задоволені і дивимося тільки вперед.

- Тобто, наскільки я розумію, на сьогоднішній день завдання команди - боротьба за путівку до Прем'єр-ліги?

- Ви правильно говорите - боротьба. Ніхто не говорить, що ми повинні вийти в елітний дивізіон. "Арсенал-Київ" добре стартував, але попереду у нас ще багато ігор.

- Які розмови між футболістами з цього приводу?

- Який солдат не мріє стати генералом? Всі футболісти мріють грати в Прем'єр-лізі і в збірній Україні. Я злукавлю, якщо скажу, що мої футболісти цього не хочуть. Багато наших хлопців вже мають досвід виступу на найвищому рівні... Але хто міг подумати, що ще два роки тому Андрій Домбровський, який був біля витоків створення футбольного клубу і грав на першість міста, зараз буде допомагати своїй команді боротися за перше місце в Першій лізі?.. Думаю, він сам і не мріяв про таке зростання.

Я не відкрию ні для кого таємницю, що на наших футболістів є попит. І того ж Ессеолу ми продали "Зірці" з Кропивницького. Він спробував там свої сили, але з певних причин і, як кажуть, на перевиховання, його відправили назад до нас. Напевно, щоб він знову відчув смак перемог і забитих м'ячів. Тому що за півроку забити один м'яч, знаючи його потенціал, це дуже мало для такого висококласного гравця. У нас є попит на гравців, офіційно звертаються до клубу, дзвонять, і я вважаю, що це показник нашої роботи, всього тренерського штабу.

 

Я створюю сім'ю в "Арсеналі"

 

- Ваша політика, як тренера, щодо гравців досить лояльна. Якщо він хоче піти - Ви не станете його тримати. З огляду на те, що кожні півроку "Арсенал" залишають провідні гравці, складно щоразу будувати нову команду?

- Я вважаю неправильним силою змушувати залишатися футболіста в своїй команді. Переконаний в тому, що якщо футболіст хоче піти - то необхідно дати йому цю можливість. Той же приклад з Ессеолою, який переріс рівень Першої ліги... Той же Слава Турчанов, який віддав нашій команді частину своєї душі, з певних причин вирішив змінити клуб. На їхнє місце до нас приходять нові футболісти і додають в своїй майстерності - це наша робота.

Я в футбольному клубі "Арсенал" створюю сім'ю. Я завжди кажу, що у нас не команда, а родина, клуб однодумців - усі, починаючи від президента і закінчуючи адміністратором, лікарем. Ми всі перейнялися однією ідеєю і всіх об'єднали навколо однієї мети. Ми дивимося не тільки на професійні якості футболістів, які до нас приходять, а й на людські. У Першій лізі всі команди вміють битися, намагаються грати, віддаються ... Але нам потрібно зробити трохи більше. Тому у нас поширені пікніки, посиденьки не тільки футболістами, але і сім'ями... І будь-який футболіст може постукати до мене в кабінет і поспілкуватися на ті теми, що його хвилюють.

- В одному зі своїх інтерв'ю ви сказали про те, що двері "Арсеналу" для його колишніх гравців завжди відкриті... Фактор належності до "Арсеналу" справді важливий для вас?

- Я вважаю, що футболісти повинні бути не тільки професіоналами своєї справи, а й просочитися ідеями свого клубу. Є такі футболісти, як Батальський, Сітало, Старгородський, які вже пройшли школу "Арсенала" і просочилися духом цієї команди. Колись Олександр Заваров прищеплював нам ідею про те, що ми футбольна сім'я... Я дуже радий, що у нас в кожній лінії є свої лідери, але і футболіст, який може прийти в команду (наприклад, той же Ессеола, якого ми взяли на півроку в оренду), може стати лідером і принести команді користь. Двері футбольного клубу "Арсенал" відкриті для всіх, якщо цей футболіст приноситиме користь команді.

- У вас в команді є досить вікові гравці... Наскільки складно тому ж Артему Старгородському в 35 років знаходити мотивацію?

- Це питання частково потрібно адресувати їм. Але я знаю, що після тренування ми з ними друзі. Крім того, Старгородський зараз навчається на тренера і отримує ліцензію А, і він мені допомагає на полі. Його мотивує, напевно, те, що всі футболісти рівняються на нього і розглядають його поведінку через лупу. Натомість Старгородський доводить усім, що він професіонал до мозку кісток, він завжди тримає себе в тонусі і є лідером команди. Той же Сергій Сітало також має серйозну мотивацію, адже він чекає поповнення в родині. Я завжди кажу своїм футболістам: "Давайте проживемо життя довжиною в 90 хвилин, щоб нам не було соромно". Футболісти перейнялися нашою ідеєю і віддаються на полі від першої до останньої секунди.

- Назвіть найбільш пам'ятний для Вас матч на чолі "Арсеналу"?

- Важко відповісти на це питання, але я, напевно, скажу, що це був найперший матч. Це був дебют у Другій лізі, ми приймали "Колос" і вже до 19-ї хвилини вигравали 2:0. Краще дебюту не придумаєш. Якщо озиратися назад, то розумієш, що були у нас хибні рішення, але зараз ми на правильному шляху, про що свідчать наші результати.

- Пам'ятаєте той момент, коли вбили в собі футболіста?

- У мене був у житті етап, коли я тренував дітей. На той момент директор дитячо-юнацької школи Олександр Московенко запропонував мені спробувати себе на цьому поприщі, а оскільки я пов'язував своє майбутнє тільки з футболом і "Арсеналом", вирішив спробувати. Прийняв 2001-й рік в групі з "Шахтарем" і "Динамо". На нас мало хто ставив, але ми змогли посісти третє місце після "Шахтаря", і керівництво побачило, що мені вдається. Після цього відбулися зміни в тренерському штабі, команду очолив Ангел Червенков і мені запропонували посаду помічника. З тих пір пішло по наростаючій, і скоро виповниться два роки, як я працюю тренером.

- Ні для кого не є секретом, що найсильніші гравці України грають за ДЮСШ "Динамо" і "Шахтаря". Навіть якщо з'являється талант в будь-якому іншому клубі, то його відразу ж запрошують до Києва чи Донецька. Наскільки складно працювати в дитячому футболі за таких умов?

- На жаль, це велика проблема всіх дитячих тренерів і я також з нею стикався. У мене після першого кола забрали двох лідерів до "Динамо". Наше законодавство не вдосконалило цей момент. У зв'язку з цим йде чехарда з переходами футболістів - вони беруть футболістів на півроку, потім він їм не підходить, і вони повертають його. А дитяча психіка не стійка і в такому віці діти можуть психологічно зламатися. Я за те, щоб юний футболіст залишався в своєму клубі до 16-ти років і прогресував з ним, а після 16-ти вже міг обирати собі майбутнє.

 

У Моурінью і Гвардіоли є багато чого цікавого

- За свою футбольну кар'єру Ви встигли попрацювати з досить великою кількістю тренерів. Робота з яким з них відклалася у вашій пам'яті?

- Коли я повернувся з Латвії і продовжив свою кар'єру в Україні, то великий внесок в мій розвиток, як гравця, вклав Олег Федорчук. Ми тоді з Другої ліги з "Нафком-Академією" вийшли в Першу і я був капітаном тієї команди. Після цього Федорчук покликав мене до "Таврії". Але якусь частку свого я почерпнув у кожного тренера... Це і харизма Олександра Заварова, емоції Віталія Кварцяного, той же В'ячеслав Грозний - стратег, тактик, Юрій Бакалов ... З усіма було цікаво працювати і у кожного було що почерпнути.

- Чиї принципи гри успадковує тренер Сергій Литовченко?

- Ми не стоїмо на місці, і я постійно черпаю різну інформацію, як з Інтернету, так і з книг. Є дуже хороші принципи побудови гри у того ж Пепа Гвардіоли, дуже багато цікавого у Жозе Моуріньо... Від кожного беру щось цікаве і з часом, можливо, будуть "принципи гри Сергія Литовченка". Чому б ні? Потрібно вчитися у кращих, тому ми хочемо бути на вершині. Але всьому свій час.

- У зв'язку з кризою в Україні і українському футболі і від'їздом багатьох гравців за кордон, не шкодуєте, що свого часу не залишилися в тій же Ризі або Узбекистані, де провели частину своєї кар'єри?

- Не було таких думок, тому що я був щасливий в Києві. У нас в "Арсеналі" були такі футболісти, що нікуди не хотілося їхати. Поїздки в Латвію, Білорусь і Узбекистан траплялися через те, що не хотілося грати в Першій лізі чемпіонату України, адже на той момент була просто прірва між двома дивізіонами. Не хотілося робити крок назад, тому доводилося їхати за кордон. Хоча і фінансова складова, не буду цього приховувати, була краще, ніж у нашій Першій лізі. Я не проти, коли футболісти їдуть грати за кордон.

- Криза в нашій країні пішла на користь українському футболу чи навпаки?

- З одного боку, раніше було засилля легіонерів і дуже важко було українському футболісту пробитися в команду Прем'єр-ліги. На щастя, зараз у молодих гравців з'явилося більше можливостей. Багато, хто ще вчора виступав на першість дублерів, зараз є лідерами своїх команд в Прем'єр-лізі. Зараз все залежить від футболістів і у них є шанс довести, що він гідний грати в хорошому клубі або бути запрошеним за кордон.

 

Першочергове завдання - потрапити в Прем'єр-лігу

 

- У Сергія Литовченка є амбіції показати себе в ТОП-чемпіонаті, поборотися за єврокубки?

- Усьому свій час. Першочергове завдання - потрапити з "Арсеналом" в Прем'єр-лігу, а далі - життя покаже.

- У який футбол ніколи не буде грати тренер Литовченко?

- Бий-біжи - це не мій футбол. Приходиш на тренування, а у тебе захисники стоять, як то кажуть, "під мостом". Кожна тактика має своє продовження. Звичайно, мені не подобається, коли команда вибиває м'яч подалі і тягне час - це не прикрашає футбол. В ідеалі хочеться красивий футбол з різновидами тактик. Тим більше, що ми часто змінюємо свою тактику. Хто стежить за нашими іграми, напевно помічав, що часто ми граємо в два форварди, а зараз будемо переходити на гру в три форварди, тому що у нас в наявності дуже багато кваліфікованих нападників. Автобус точно не хочеться ставити, але закрита схема гри також приносить свої плоди. Виграє не той, хто більше володіє м'ячем, а той, хто гостріше атакує.

- Як проходить звичайний робочий день Сергія Литовченка?

- Оскільки у мене підростає 6-місячна дитина, день на день не схожий (посміхається - Авт.). Найчастіше ми збираємося з тренерським штабом і з гравцями і розбираємо наші виїзні ігри та ігри наших суперників. До 10-11 години завжди на робочому місці, готуємося до тренування, спілкуємося, виводимо кращу форму, виходячи з наявності тих футболістів, які у нас є. Дуже цікаво брати щось нове і розвиватися. Години 2-3 в спільній розмові вистачає для того, щоб прийти до спільного знаменника.

- Трапляється таке, що переглядаючи матч Ліги чемпіонів, умовно кажучи, "Барселона" - "Ювентус", побачили гідну вашої уваги комбінацію, записуєте її і на наступний день намагаєтеся втілити це в тренувальному процесі?

- Буквально нещодавно під час гри "Шахтар" - "Наполі" двічі спілкувалися по телефону з помічниками і ділилися своїми думками. Сподобалося, як "Наполі" застосував верхній пресинг, це те, що ми теж любимо робити. У нас триває постійне спілкування і хочемо брати тільки краще у провідних клубів, а наскільки футболісти готові втілювати це в життя - це вже інше питання.

Ведемо переговори зі стадіоном "Старт"

- Яка ситуація зі стадіоном "Арсеналу"?

- У нас є шикарна база, але, на жаль, ми не можемо приймати там ігри Прем'єр-ліги, - каже Сергій Вікторович. - Наш запасний стадіон знаходиться в Борисполі, але наскільки він відповідатиме вимогам ФФУ - покаже час. Відкрию, може бути, таємницю, наше керівництво веде переговори з київськими стадіонами, з тим же стадіоном «Старт», і це плани на найближче майбутнє. Думаю, в кінці сезону ми будемо більш детально спілкуватися з керівництвом з цього питання.

Звичайно, для нас найкращим варіантом буде побудувати стадіон у Щасливому, але ми розуміємо, що на це потрібен час і кошти. Будемо виходити якось із цієї ситуації, і я не бачу в цьому серйозних проблем, адже та ж "Сталь" (Кам'янське) приймає на Оболоні, "Олімпік" досі не може собі знайти постійного стадіону... Коли взимку ми сядемо за стіл переговорів з керівництвом і побачимо підсумкову турнірну таблицю, то можна буде поговорити більш предметно про те, де проводитиме свої ігри "Арсенал".

- Яка ваша думка про нинішню збірну України і про роботу Андрія Шевченка?

- Я вважаю, що запрошення Шевченка - це, однозначно, крок уперед. Команді потрібно було нове віяння і Шевченко дав це збірній. Думаю, що Шевченко буде найтитулованішим тренером в Україні, у нього все для цього є. У боротьбі за путівку на чемпіонат світу все вирішиться в лобовій грі з Хорватією. Хто буде фізично, морально і емоційно готовий до цієї гри - той і переможе. Потрібно тільки похвалити Шевченка, що він не боїться експериментувати, не боїться запрошувати нових виконавців, тому що відбувається постійна ротація і це величезний крок уперед.

- Що сталося зі збірною України в грі з Ісландією?

- Видно було, що ісландці більше хотіли виграти. Але я думаю, що футболісти збірної України не встигли відновитися фізично і емоційно. Не було тих емоцій, які були в харківському матчі. Упевнений, тренери намагалися зробити все можливе, але наша професія така, що не всі думки і ідеї втілюються в життя. Всі тренери хочуть, щоб команди грали в гарний футбол, але не завжди це виходить.

- Чим займаєтеся у вільний від роботи час?

- Я вже говорив, що зараз у мене підростає маленька дитина, тому намагаюся присвячувати більше часу їй. Але коли вдається, граю в футбол на район за команду "Гореничі, тому що мені важко вбити в собі того футболіста. Він вмирає, коли повертається на базу, але живе в мені весь інший час. І я ніколи не відмовлюся від можливості пограти з друзями у футбол.

 

- У світових ЗМІ нещодавно прогриміла інформація про те, що Марко Асенсіо, молодий гравець "Реалу", не зміг зіграти в матчі Ліги чемпіонів проти "АПОЕЛа" через те, що підчепив інфекцію під час того, як голив свої ноги... Для чого футболісти голять ноги?

- У наші часи це було неприпустимо (посміхається - Авт). Ми навіть обличчя не голили свого часу перед іграми! Але, напевно, зараз це така данина моди. Зараз, як ви знаєте, є тейпи, які наносяться на м'язи і, можливо, медики просять поголити частину тіла, щоб краще накласти тейп. Наші футболісти цим ніколи не страждали.

 

Прес-служба ПФЛ за матералами sport.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору