Новини змагань

Тренерський ракурс. Забранський і Варжеленко - найкращі тренери шостого туру

17:20, 15 серпня 2017

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу підбиває підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2017/18

МФК «Миколаїв» важко почав сезон, головному тренеру навіть довелося через пресу жалітися, що гравці не поспішають йти в його клуб. Особливо серйозні проблеми були у «корабелів» у захисті. Тим не менш, дозаявки після початку сезону дозволили збалансувати ситуацію. Перемога над «Кременем» (2:0) стала для миколаївців четвертою поспіль, причому, за цей час вони пропустили всього лише один м’яч.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер МФК «Миколаїв» Руслан Забранський. Його підопічні продовжили переможну серію, зробивши солідний ривок у турнірній таблиці.

1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Це була перемога не лише на класі, але й на досвіді, адже в Миколаїв приїхали новачки Першої ліги, які все ще звикають до нового змагального рівня й поки не можуть похвалитися успішністю. Однак для господарів справою особливої важливості було обіграти їх, щоб перекрити розмови про ставки на попередні ігри й довести, що літня селекція спрацювала.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

В цілому, МФК «Миколаїв» зіграв максимально наближеним до оптимального складом. Єдина рокіровка, до якої вдався тренерський штаб – зміна Берка та Яворського, зумовлена тактичними міркуваннями. Звісно, є окремі гравці, які ще не набрали оптимальну форму, однак загалом господарі виставили максимально бойовий склад.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Забранський вимушений шукати різні варіанти. На початку сезону через брак оборонців він відправляв у захист гравців інших амплуа. Вимушено експериментував з позиціями для футболістів, які важко себе розкривали. Нині маємо вже наслідок попередніх спроб і помилок. Алексанов, який може зіграти й вище по флангу, у цій команді використовується винятково як крайній захисник. Сікорський, котрий у попередніх командах часто грав флангового хавбека, у Миколаєві розкрився як основний форвард. Різноплановість групи атакувальних півзахисників формує ігрове обличчя колективу.

4. Тренерська майстерність – 4
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Особливої потреби радикальних змін не було – тактика господарів спрацювала. З єдиним опорником під п’ятьма, по суті, атакувальними гравцями команда витримала атаки «Кременя», а спрямовані на підтримання темпу заміни дозволили уникнути нервування на останніх хвилинах.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Це вже четверта поспіль перемога МФК «Миколаїв». Причому, за останніх чотири матчі команда пропустила всього лише один м’яч. Побувавши й на 16-му місці, нині миколаївці піднялися на сьоме.

Лауреат 6-го ігрового дня в номінації «Тренер туру»:
Руслан Забранський (МФК «Миколаїв»)
Середній бал – 4,6


СК «Дніпро-1» – найсильніший клуб Другої ліги, у нього однозначно найкращий склад і найбільш досвідчені лідери. До звітного туру він не лише не програвав, а навіть не пропускав м’ячів. Спортклуб переможно пройшов випробування матчами з потенційними конкурентами – «Металістом-1925» та ФК «Дніпро», однак поступився в обласному дербі скромному ФК «Нікополь»

Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер ФК «Нікополь» Григорій Варжеленко. Його команда завдала першої в сезоні поразки фавориту сезону СК «Дніпро-1» (2:0).

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Нікопольська команда влітку втратила відразу кількох лідерів, однак стартувала досить успішно. Але все одно напередодні візиту потужного СК «Дніпро-1» саме команда гостей вважалася фаворитом протистояння. Вона володіла значно більшим кадровим потенціалом, могла проводити ротацію, володіла кількома дієвими варіантами ведення гри. Але результат проявив її слабкі сторони – і це була найголовніша сенсація туру.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Все ще залатуючи діри після втрати Махнєва, Кіреєва, Вакулинського та Кренька, команда господарів ще й не могла з різних причин розраховувати на Астахова, Демидова, Швеця, лише другий матч в сезоні проводив основний захисник Дегтярьов.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з попереднім матчем, Варжеленко перебудував правий фланг і з виходом новачка Каранедова зміг відправити в опорну зону Адаменка. Вдалим виявилося рішення приберегти найкращого бомбардира Вороніна. Спрацювала ставка на молодих, спраглих до футболу гравців.

4. Тренерська майстерність – 4
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Навряд чи у нікопольської команди було багато варіантів ведення гри – тому не дивно, що вона дуже щільно вишикувала оборону й старалася грати на контратаках. Перевірений Кривич за рахунок швидкості та ініціативності вдало виводив господарів у контратаки, а чіпкий Коломоєць утримував м’яч, не даючи у себе відібрати його без фолу.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Якщо залишити за дужками поразку від «Енергії», загалом ФК «Нікополь» виступає навіть краще за очікування. До трьох матчів дійшла його безпрограшна серія, у п’яти із семи (!) матчах сезону цей колектив не пропускав м’ячів. Спрощена схема й гра в обороні підтвердили правило: «Порядок б’є клас». Дніпряни не змогли пристосуватися ні до важкого поля, ні до міцного редуту господарів, тому й не змогли перебудувати свою гру й застосувати аварійний план дій.

Лауреат 6-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» в Другій лізі:
Григорій Варжеленко (ФК «Нікополь»)
Середній бал – 4,8

 

Прес-служба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору