Новини змагань

ФК «Агробізнес» (Волочиськ). З обережними амбіціями

13:00, 14 липня 2017

Історія однієї команди з дужим цікавою історією та унікальним рекордом

Фото: fcab.com.ua

Переможець чемпіонату України серед аматорів сезону 2016/17 ФК «Агробізнес» із міста Волочиськ у сезоні 2017/18 виступатиме у другій професіональній лізі. Сьогодні клуб проведе свій перший матч проти «Прикарпаття», а поки ознайомимо вболівальників з історією створення та планами на майбутнє амбітного представника футболу Хмельницької області.

Волочиськ - місто футбольне

Футбольні традиції у місті заклалися у середині 70-х років, коли була створена команда «Машинобудівник». Згодом команду було перейменовано у «Стрілу», яка стала чемпіоном Хмельницької області у 1989 році, ще згодом - у «Збруч», який у цьому ж турнірі тріумфував у 1991-му. Найбільші успіхи «Збруча» датовані нинішнім тисячоліттям. Починаючи із 2000-го року команда вісім разів ставала переможцем обласного чемпіонату, п’ять разів - переможцем Кубка області, двічі виступала у фінальному етапі чемпіонату серед аматорів.

 

Наприкінці 2015 року «Збруч» припинив своє існування, але футбол у місті залишився. Співзасновник компанії «Агробізнес» Олег Собуцький заснував однойменний клуб, закликавши футбольну спільноту міста об’єднатися та разом працювати. Віце-президентом було призначено Василя Заболотного, спортивним директором Євгена Сінькова, він ще в 70-х роках минулого століття стояв біля витоків «Збруча», начальником команди став Віталій Керепко, який опікується спортом у місті і, зокрема,  ДЮФШ.

 

А посаду головного тренера посів найбільш іменитий вихованець футболу Волочиська Андрій Донець (свого часу виступав у «Чорноморці», «Таврії», «Карпатах», завойовував Кубок України). Щойно відсвяткувавши 35-річчя, Донець почав формувати команду, мета якої вже тоді не обмежувалася першістю області чи аматорським чемпіонатом.

Андрій Павелко нагороджує Андрія Донця. Фото: fcab.com.ua


По дві сторони Збруча

Ще на етапі створення клубу його засновники визначили стратегію на майбутнє - робити ставку на вихованців місцевого футболу.

«У нас регіональна команда, всі хлопці з Хмельницької та Тернопільської областей, бо Волочиськ саме розташований на кордоні між ними, - розповідає Андрій Донець. - Єдиний виняток - воротар Костянтин Одольський, він з Одеської області. Вважаю це родзинкою команди, ми показуємо, що можемо досягати успіхів, покладаючись саме на власних футболістів. На початку створення «Агробізнесу» чимало фахівців та вболівальників не вірили в нас, казали, що більшості хлопців по 20 років, вони переважно грали в чемпіонаті області. Президент клубу Олег Собуцький, спасибі йому за це, довірив сформувати колектив, вкладав окрім фінансів душу і серце у становлення команди. Тим приємніше було довести зворотнє, футболісти самі показали, що здатні прогресувати і грати не лише в аматорській лізі».

 

Така регіональна ідентичність вигідно вирізняє «Агробізнес» з-поміж інших клубів. І заслуговує на повагу з боку вболівальників, яким вдвічі приємніше ходити на стадіон та підтримувати земляків. До речі, в аматорському чемпіонаті «Агробізнес» був одним із найбільш відвідуваних, а в другій лізі увага до виступів клубу буде ще більш пильною. У дні ігор на Волочиський стадіон «Юність» з’їжджаються прихильники футболу з сусідніх околиць та обласних центрів.

 

«Срібний» колір дебюту

Заявившись навесні 2016 року для участі в аматорському чемпіонаті (той турнір мав швидкоплинний формат через перехід на систему осінь-весна), «Агробізнес» стрімко розпочав, несподівано для всіх дійшовши до фіналу. У вирішальній грі команді з Волочиська протистояли досвідчені «Балкани». Тоді в Умані відбулося бойове хрещення «Агробізнесу», у основний час була зафіксована нічия, і лише в додатковий команда з Одещини забила вирішальний м’яч, який і приніс їй перемогу. Вже тоді було зрозуміло, що рівень аматорського турніру «Агробізнес» переріс. Міг і того літа заявитися до другої ліги. Керівництво клубу вирішило діяти поступово, взяти час на удосконалення інфраструктури, посилити та награти склад. У цьому ж році «Агробізнес» став чемпіоном Хмельницької області, впевнено пройшовши без поразок усіх опонентів.

 

Трофей на головній арені країни

З початку сезону 2016/17 в аматорській лізі «Агробізнес» вважався головним претендентом на перемогу. Команда наче на одному диханні пройшла тривалу дистанцію, у 20 матчах групового раунду не зазнавши жодної поразки (+15=6, м’ячі 36:5). Вирішальний матч року відбувся на столичному НСК «Олімпійський», де в фіналі чемпіонату «Агробізнес» розтрощив переможця іншої групи «Металіст 1925» - 4:0. Тричі відзначився Микола Темнюк, ще один раз - Віталій Груша. Кубок переможцям вручив президент ФФУ Андрій Павелко. А 25-річний нападник Микола Темнюк із 18-ма голами у 18-ти проведених матчах став найкращим бомбардиром чемпіонату.

 

Із аматорів - у професіонали

Сьогодні, 14 липня, представник Волочиська матчем із «Прикарпаттям» дебютує на професіональному рівні. За коротке міжсезоння «Агробізнесу» вдалося найголовніше - зберегти склад та провідних гравців, на яких минулого сезону трималася гра. Однією з запорук успіху команди вважють саме наявність згуртованого колективу. «Лідери команди, переважно це старші хлопці – капітан команди Сергій Шум, також Сергій Атласюк, Андрій Дубчак. При цьому у нас дуже хороший колектив, це вважаю найсильнішою стороною команди. Немає дідівщини, один за одного ладен гризти землю. Жодних непотрібних розмов, тільки робочий підказ, підтримка та взаємоповага. Якщо ти виручиш партнера, він захоче віддячити тобі вдвічі більше. Причому так не лише в футболі, але й у житті. На цьому будуємо відносини в команді», - розповів Андрій Донець.

Микола Темнюк і Олег Собуцький. Фото: fcab.com.ua


Зберігши склад, на початку липня команда поповнилася відомим за виступами у другій та першій лігах за ФК «Тернопіль», в першій лізі за ФК «Полтава» та «Геліос» нападником Богданом Семенцем. У турнірах під егідою ПФЛ 26-річний форвард у 168 іграх провів 53 м’ячі. У своєму першому матчі за «Агробізнес» у Кубку України проти ФК «Тернопіль» Семенець вийшовши на заміну і заробив для своєї команди пенальті.

 

Слово президенту

Першого липня у Волочиську було свято футболу. Спершу на стадіоні «Юність» у святковому матчі проти ФК «Волочиськ» зіграла Національна збірна України серед ветеранів, а опісля у Палаці культури «Гармонія» відбулося вшанування переможців аматорського чемпіонату сезону 2016/17. Керівництво клубу, гравці, тренери, персонал команди отримали заслужені «золоті» нагороди, безліч призів та медалей, і все це під слова подяки та побажання вдалого старту в другій лізі.

 

Президент клубу Олег Собуцький зазначив, що клуб готовий до виходу у першу лігу. "За півтора роки "Агробізнес" пройшов шлях до другої ліги, - сказав Собуцький у коментарі прес-службі ПФЛ. -  Головне, що нам вдалося зібрати колектив однодумців, професіоналів своєї справи. Це стосується кожного, хто нині працює в "Агробізнесі". Команда провела гарний сезон, не програвши жодного матчу, намагалася радувати яскравою грою своїх вболівальників. Ми щиро їм дякуємо за підтримку і на домашніх, і на виїзних іграх, їх увага є чи не визначальною в загальному успіху і надихає клуб на нові звершення. У минулому сезоні перед командою була поставлена конкретна мета - посісти перше місце. Нині з такими амбітними планами ми не поспішаємо, хоча  бачу по хлопцям, з місцем середняка у другій лізі вони не змиряться. ТОВ «Агробізнес» як головний партнер клубу, зробить все від нього залежне, виконає усі заявлені вимоги. Тепер слово за футболістами показувати майстерність на полі. Ми готові до виходу і в першу лігу, головне, аби цим планам відповідала гра команди.

 

Одночасно розбудовуємо інфраструктуру, зроблено ремонт на стадіоні «Юність» (нині вміщує 2700 глядачів) - поле, роздягальні, бігові доріжки, трибуни та підтрибунні приміщення. Є плани щодо збільшення кількості глядацьких місць. У чемпіонаті області виступає команда «Агробізнес-2», близько 400 дітей навчаються у волочиській дитячо-юнацькій школі, всебічну підтримку якій надає клуб. Створили вертикаль, за якою талановиті юнаки зможуть прогресувати та згодом посилити склад команди. А головний наш проект - будівництво нового стадіону та тренувальної бази. Місце вже вибрали, наразі проводяться проектні роботи. Зведемо стадіон, із трибунами з дахом, поруч буде поле для тренувань, комплекс для відновлення та реабілітації гравців. Це те, що дозволить клубу прогресувати та впевнено дивитися в майбутнє.

 

MATCHDAY! 14 липня 2017 рік. 18:00. м.Івано-Франківськ. Стадіон «Рух»
«Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – «Агробізнес» (Волочиськ, Хмельницька обл..)
Арбітр – Роман Блавацький (Львів)

 

 

Прес-служба ПФЛ за матеріалами прес-служби ФК "Агробізнес"




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору