Новини змагань

Є.Мороз: формат у три кола у другій лізі не новий (відео) + схема календаря третього кола

15:00, 4 липня 2017

Начальник Відділу змагань ПФЛ Євген Мороз прокоментував формат змагань у другій лізі нового сезону

Учора у Будинку футболу пройшло жеребкування Чемпіонату України у обох лігах. У Першій лізі формат залишився незмінним. Участь візьме 18 команд, змагання пройдуть у два кола (осінь-весна), кожен із колективів проведе 17 матчів вдома та стільки ж - на виїзді, а всього це 34 тури.

А от друга ліга з нового сезону буде розподілена на дві групи за географічним принципом, а формат передбачає змагання у три кола. Одразу після жеребкування прес-служба ПФЛ звернулася до начальника відділу проведення змагань Євгена Мороза, щоб прояснити деталі незвичного для нашого футболу формату.

 

«Не вперше вдаємося до подібної формули. У сезоні 2014/15 у другій лізі виступало лише десять команд, тому ми були змушені грати у три кола, - зазначив фахівець у коментарі прес-службі ПФЛ. – Це було зроблено для того, щоб було забезпечено повноцінний змагальний період для команд клубів ПФЛ та збережено інтригу у змаганнях. Цього сезону у нас у другій лізі виступатиме 24 команд, які було розбито за територіальним принципом на групи А і Б. Змагання пройдуть у три кола. Подібний формат у світовому футболі не новий, так грали у вищих дивізіонах Данії, Молдови та у інших асоціаціях, він широко використовується у інших країнах Європи.

Його суть полягає у тому, що за підсумками другого кола, яке у нас закінчиться восени, у 23 турі (старт третього кола) команди, які посядуть місця з першого по шосте, будуть господарями поля. Відповідно команди з сьомого по 12-й рядок - гратимуть на виїзді. Таким чином команди першої шістки отримають у якості бонуса на одну домашню гру більше".


Читайте також: Про сезон і не тільки. Президент ПФЛ Сергій Макаров відповів на питання глядачів ТК XSPORT (відео)


За словами Євгена Мороза, гра в три кола – це не примхи ПФЛ, а необхідність через обставини, що склалися. «Заявку на участь у другій лізі подало 24 команди, тому проводити чемпіонат у два коли недоречно. Тому на Конференції ПФЛ було ухвалено рішення про створення двох груп за географічним принципом. Це також цікавий формат. По-перше, легше буде командам з точки зору економічної вигоди. Відстань між містами тепер будуть відчутно меншими і на більшість матчів можна буде виїжджати у день гри. До того ж, така формула вже себе виправдали і на нашому прикладі, і на прикладі наших європейських колег. Зрозуміло, ми б не відмовилися і від формату у два кола, але для цього необхідно, щоб у кожній групі було щонайменше 14 команд, щоб отримати 26 турів».

Перед жеребкуванням Чемпіонату України було відразу враховано і побажання клубів щодо перенесення того чи іншого матчу на домашню арену. «Якщо клуб попередньо нас повідомив про будь-який захід на домашньому стадіоні або вказав важливість зіграти якийсь тур удома, то ми намагаємося всі ці нюанси врахувати. Ці моменти було зафіксовано у проекті календаря перед жеребкуванням».

 

Нагадаємо, що учора було проведено жеребкування календаря змагань чемпіонатів України серед команд клубів першої та другої ліг. Перші два кола у другій лізі буде зіграно у осінній частині змагань, трете коло - буде зіграно у весняній частин змагань. 23 тур третє коло змагань стартує 31 березня і має завершитися  другого червня. Схема третього кола за цим посиланням.

 

Прес-служба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору