Новини змагань

Каплун: «Гірник-Спорт» за два з половиною роки сплатив 7,5 млн грн. податків

08:00, 27 червня 2017

Петро Каплун розповів про особливості літнього міжсезоння, перспективи поліпшення бази клуба і озвучив задачі

Фото: gornyak-sport.net

Після початку підготовки до майбутнього чемпіонату президент ФК «Гірник-Спорт» Петро Каплун розповів офіційному сайту клубу gornyak-sport.net про особливості літнього міжсезоння, перспективи поліпшення бази клуба.

- Петре Матвійовичу, як оціните минулий чемпіонат для ФК «Гірник-Спорт»?

- У порівнянні з першою частиною чемпіонату за короткий проміжок - чотирнадцять турів - команда змогла трохи піднятися у турнірній таблиці і посісти 11 місце. Хоча могли розраховувати на більше. Ще перед зимовою перервою говорив, що відстань, яка утворилась між нами і  командами з першої десятки, можна ліквідувати. Так воно і вийшло. Ті ж ФК «Полтава», «Арсенал-Київ» нам здавалися недосяжними, але в підсумку ми обійшли полтавчан і підібралися впритул до столичних команд, в тому числі і до «Оболоні-Бровар». Треба грати, а результат прийде. Була б команда.

- Протягом зимової перерви в команді все-таки вдалося створити колектив, чи не так?

- Згоден. У міжсезоння наш склад посилили 14 нових футболістів, був налагоджений тренувальний процес і вони потихеньку почали вливатися в наш колектив. Не все, що хотілося, у нас вийшло, але для цього потрібен час. Я думаю, ми на правильному шляху.

- Які завдання перед колективом ви ставили на початку сезону?

- П'ятірка найкращих. Ми з ним не справлялися, тому підкоригували: завдання-мінімум - бути в десятці. Через збіг обставин до нього ми теж не дотягли. З огляду на всі обставини, а це зміна тренера і переформатування колективу - ми задоволені підсумками сезону.
Гравці потихеньку притираються один до одного. Будемо сподіватися на наступний сезон. Кістяк команди у нас залишається. Зважаючи на те, що у нас було аж 18 польових гравців, майже шість осіб не мали ігрової практики. 14 матчів ми зіграли одними і тими ж людьми. Вважав і вважаю, що 18 осіб, це достатня кількість польових гравців в команді плюс воротарі. Це вже боєздатна команда. Тоді немає ніяких образ, всі тренуються, мають ігрову практику. Коли у нас було 25-27 чоловік, ситуація була іншою.

- Чи будете шукати посилення в нетривале міжсезоння?

- Звичайно. Нам потрібні опорний півзахисник і нападник. Не завадив би ще і захисник. Якщо буде посилення, то це буде дві-три людини. Більше нам не треба. У нас боєздатний колектив і ми з оптимізмом дивимося в майбутнє.

- Особливо добре команда проводила матчі вдома - продовжила безпрограшну серію і показувала гру хорошої якості ...

- Якщо зважати на силу команд, з якими ми зустрічалися, ми нікому не поступалися. Навіть у матчах з лідерами. Нам потрібен час, оскільки ще немає чіткого взаєморозуміння між гравцями. Деякі не пройшли збори. Мені завжди незрозуміло, чому в міжсезоння гравці метушаться при пошуку клубу.

Вибери собі команду, прояви себе і тебе обов'язково помітять та запросять в команду Прем'єр-ліги. А коли гравець починає вибирати, вичікувати, то в підсумку пропускає збори і потім це ні до чого доброго не призводить. Якщо ти граєш і показуєш майстерність, тебе завжди помітять. Життя це вже показало, а коли ти просиш: «Візьміть мене», це зовсім інше. Ну візьмуть тебе і сидітимеш на лавочці.

- Найкращим бомбардиром «Гірника-Спорт» в чемпіонаті став Андрій Шевчук. Очікували від нього такого результату?

- Він форвард, причому має чималий досвід, повинен забивати м'ячі. Але на цей результат працювала вся команда. У той же час, багато моментів ми не реалізовували. Ще є час, футболісти працюватимуть. Вважаю, що навіть навесні ми зіграли нижче своїх можливостей і нам є куди ще рости. У нас все попереду.

Фото: gornyak-sport.net

- Як оцінюєте рівень футболу Першої ліги?

- Рівень набагато впав, це видно не тільки по матчам Першої, але й Прем'єр-ліги. Та й безліч скандалів не додають йому привабливості.

В будь-якому випадку ситуація така, що йде відтік футболістів з юнацьких ліг. Але я думаю, що колись справи в нашому футболі налагодяться. Головне, щоб в футбольне життя не втручалися функціонери і перестали дивувати.

Мені смішно було чути, що у «Вереса» ситуація з інфраструктурою краща, ніж у чернігівців. У «Десни» хоч стадіон є. Я прочитав чергове інтерв’ю президента «Вереса» і не можу збагнути, чому з нас роблять клоунів. Походження фінансування команди з Рівного залишається невідомим. Так, у «Десни» президент розшукується, але ми знаємо хоча б звідки ці кошти. А от за чиї кошти фінансується ця команда, невідомо. І якщо джерело невідомий, то люди самі додумують звідки ці фінанси пішли. А якби клубу опублікував кількість сплачених податків, то питання відпали б самі.

«Гірник-Спорт» за 2015, 2016-й і половину 2017-го року заплатив близько семи мільйонів гривень податків. І це лише на зарплатню. Притому, що оклади щонайменше вдвічі менші ніж у народному клубові. Зрозуміло, що і податків вони мають заплатити більше. Коли ми дізнаємося цю цифру, то всі розмови вщухнуть.

- Якщо повернутися до ФК «Гірник-Спорт». Чи будуть зміни в його структурі?

- Так, ми їх плануємо. Робимо проект, поїдемо в Олександрію і вивчимо, як там пройшла реконструкція. Поступово будемо підтягувати базу, зробимо освітлення, підігрів поля, розширимо трибуни і будемо готуватися планомірно до вимог прем'єр-ліги. Якщо ми посядемо перше місце, щоб потім якісь дядьки з атестаційної комісії не сказали, що у нас нічого немає.

Коли у нас вже був зведений нинішній комплекс, так ось ці «дядьки» писали нам з Києва, що ваша інфраструктура не відповідає вимогам другої ліги. Я у них питав: «Ви бачили нашу інфраструктуру?». Вони мені відповіли: «За рапортами інспекторів». Якщо така інфраструктура не відповідала вимогам Другої ліги, то я не знаю яка вона повинна бути.

Уже потім вони приїхали до нас «ахали» і «охали». Як виявилося, вони навіть не знали, що у нас є такий комплекс. У нас дуже хороші умови. Таке тренувальне поле як у нас не багато клубів Прем'єр-ліги мають. А у нас на ньому грають команди ДЮФЛУ. Для підготовки у нас є всі умови і критерії атестаційні ми проходимо навіть не напружуючись багато років.

- Ви згадали Прем'єр-лігу. Це мрія чи реальність найближчих років?

- Це реальність, чому б ні? Просто треба поступово все готувати. Ми ж розуміємо, що з такою інфраструктурою не можемо грати в дивізіоні найсильніших. У нас немає освітлення, немає підігріву. Нам що, в Полтаву їздити, якщо вийдемо в Прем'єр-лігу? Все робиться поступово. Ми так і в першу лігу виходили. Поки не зробили всі умови, відповідні атестації. Так. Ми можемо зібрати найсильніших гравців, здобути перше місце, а далі що? Потім бігати домовлятися, щоб нас прийняли в прем'єр-лігу, давати гарантії, що ми будемо грати на стадіоні в Полтаві? А сенс тоді який?

- А як ви ставитеся до майбутнього реформування професіонального футболу?

- Гадаю, що її здійснювати не на часі. Важливіше дотримуватися футбольних законів, створити дві стабільних першу і другу ліги, в якій би відбувалася ротація за спортивним принципом з обмеженою кількістю учасників. Я підтримую 16 команд у першій лізі, і стільки ж у другій. Щоб ротація між лігами складала дві команди, задля того, щоб підвищення у класі не було розмитим чи приймалося вручну, а мало свою цінність. Але якщо ми зараз втратимо другу лігу, то навряд її відродимо.

Якби ми в такому режимі провели хоча б три роки, зі зрозумілими для кожного правилами гри, то жодної реформи і не потрібно було. А зараз своїми ж незрозумілими рішеннями керівники ФФУ створили хаос і намагаються тепер вийти сухими з води. Показовим є приклад «Сталі», коли через одну команду, яка дивом отримала атестат, страждають усі три ліги, а тренерські штаби не можуть навіть планувати тренувальний процес за кілька тижні до старту сезону. Нонсенс!

 

Прес-служба ПФЛ за матеріалами gornyak-sport.net




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору