Новини змагань

ТОП-5 подій у Другій лізі. Сезон 2016/17

10:00, 20 червня 2017

Згадуємо найбільш помітні події у Другій лізі сезону, що завершився

Матчі Другої ліги сезону 2016/17 приймали 20 міст і 24 стадіони – в тому числі, "Арена-Львів" уперше брала участь в турнірах ПФЛ. Фото: fcruh.com


Переконливі дебютанти

Минулого літа відразу декілька колективів влилися до професіонального футболу України. Примітно, що три з них - одеська "Жемчужина", "Рух" з Винників та "Балкани" з селища Зоря стали приємними несподіванками.

Маючи за плечима міцний фінансовий фундамент, ця трійця гучно заявила про себе. А "Жемчужина" та "Рух" так взагалі посіли перші два місця, обійшовши «Кремінь», котрий тут грає вже не перший рік. Не дивно, що наставники клубів з Одеси та Винників перемогли і у номінації найкращий головний тренер ліги.

У чемпіонаті Другої Ліги взяло участь 499 гравців, п’ятеро з них – легіонери (близько 1% від загального числа).

Тут відповідно Денису Колчину та Руслану Мостовому рівних не було. Сподіваємося, що у наступному сезоні, де "Жемчужина" та "Рух" дебютуватимуть у першій лізі, вони не пастимуть задніх. Як не буде каліфом на час і "Кремінь". Стосовно "Балкан", які не зуміли здолати сито плей-офф у матчі з "Сумами", віриться, що і цей клуб зможе вже у найближчому майбутньому скуштувати першолігового хлібу.

 

Нестримний Худоб’як

Минулого сезону засяяла зірка нападника івано-франківського "Тепловика" 30-річного Ігоря Худобяка, який у ворота опонентів наколотив 25 м’ячів. А у матчі проти запорізького «Металурга» він відзначився покером. За свою довгу кар’єру Хубяк змінив не один колектив, але саме в Івано-Франківську знайшов для себе справжню футбольну сім’ю. Не дивно, що окрім звання найкращого бомбардира ліги, Ігор переміг ще й у номінації найкращого гравця.

Ігор "Халк" Худоб'як (у центрі). Фото: fczhemchuzhina.od.ua


Із командами працювало 27 головних тренерів і виконуючих обов'язки. Один із них не пропрацював жодного офіційного матчу (Жук побув в. о. головного тренера "Металурга" під час зимового антракту). Найстарший – 67-річний Григорій Варжеленко (ФК «Нікополь»), наймолодший – 30-річний Євген Прошенко («Інгулець-2»).

 

Рекорд «Поділля»

Хмельницьке "Поділля" лише влітку минулого року повернулося до професіонального футболу. Команда укомплектована місцевими вихованцями, а раз так, то на матчі за її участю у Хмельницькому йдуть глядачі. «Поділля» минулого чемпіонату встановило рекорд сезону ПФЛ, коли на гру проти "Металурга" завітали 6 300 вболівальників. Та й у середньому на команду в цілому на кожну гру ходили майже 2 000 глядачів, що як для колективу другої ліги є пристойним показником.

Фото: fcpodillya.km.ua


Антирекорд «Металурга»

На жаль, невтішною є доля запорізького «Металурга». Амбітний у минулому клуб сьогодні переживає нелегкі часи. У великому індустріальному місті ніяк не можуть знайти солідного інвестора, який може на належному рівні утримувати команду. Погодьтеся: пропустити аж 104 м’ячі за сезон - це вже занадто.

Запам’ятається сезон у тому числі і рекордною перемогою в історії професіонального футболу України: «Металург» – «Енергія» – 1:13 у 27-му турі. Вперше в історії в одному матчі забито 14 м’ячів, уперше одна з команд забиває, а інша – пропускає 13 м’ячів за матч.

Найкращий пенальтист: Дмитро Махно (ФК «Нікополь») – шість голів із шести спроб, реалізація 100%.

І все ж надія є. Усі в Україні добре знають, як працює тамошня дитячо-юнацька школа. Звідти вийшли не один десяток вправних майстрів, які й до сьогодні грають на найвищому рівні. Тож резерви є, залишилася справа лише за результатами.

 

Рекорд чемпіонатів

Не щастить останніми роками «Реал Фармі». Це команда, перед якою стоять амбітні цілі, але ніяк не може їх виконати. Ось і цього сезону граючий президент клубу Микола Лиховидов поставив за мету підвищитися у класі. Команда мала усі шанси завоювати путівку до першої ліги. І якщо це зробити не напряму, то хоча б у перехідних матчах. Не судилося. Одесити на фініші, на останніх хвилинах, втратили два важливих очки у Вінниці, де зіграли внічию - 1:1 з місцевою "Нивою-В". У підсумку до перехідних матчів дійшли "Балкани", а в "Реал Фарма" відклала вирішення цього питання щонайменше на рік.

Микола Лиховидов


Наймолодший учасник – Ілля Шевцов з Кристала (16 років 114 днів).

«Ми шість років поспіль боремося за першу лігу, були за п’ять хвилин від неї. Нічого, поборемося за нашу мету всьоме», - сказав президент, який власним прикладом надихає футболістів на успіхи. Микола Лиховидов став найбільш віковим із тих, хто грав – граючий президент виходив на поле у віці 51 рік і 121 день. Це історичний рекорд чемпіонатів України.

 

Прес-служба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору