Новини змагань

ТОП-5 подій у Першій лізі. Сезон 2016/17

08:00, 17 червня 2017

Згадуємо п’ять найбільш помітних подій у Першій лізі сезону, що завершився

Руслан Степанюк (зліва) проти "сонячного" Іллі Глушицького. Фото: veres.club


Сезон 2016/17 запам'ятався низкою цікавих подій, які офіційний сайт ПФЛ вирішив не оминути увагою по завершенні цікавого і насиченого футбольного року. Пропонуємо підібрку найбільш яскравих подій, а також цікавих фактів у першому професіональному дивізіоні.

Повернення «Іллічівця»

Вдалим вийшов сезон у маріупольського «Іллічівця». Підопічні Олександра Севидова рівно провели увесь чемпіонат. У команди не було явних провалів, тому маріупольці достроково не тільки завоювали путівку до Прем’єр-ліги, але й взагалі здобули золоті медалі.

Найстарший з гравців – граючий президент "Арсенала-Київ", форвард Олексій Кікірешко (40 років 102 дні).

Цей успіх закономірний. На сьогоднішній день клуб один із найстабільніших у першій лізі. Колектив має у своєму розпорядженні усе - чудову тренувальну базу, сучасний стадіон, стабільне фінансування і як результат - добре укомплектований склад. Не дивно, що команда, вибувши з Прем’єр-ліги два роки тому, досить швидко повернулася.

Фото: fcilich.com


Можна не сумніватися, що і серед елітних команд маріупольці знайдуть своє гідне місце. Є і ще одна цікавинка, яка стосується цього клубу. Виконуючи Закон України про декомунізацію, з наступного сезону клуб носитиме назву ФК «Маріуполь».

 

Успіх «Вереса»

Без сумніву, командою-відкритям і приємним одкровенням ліги можна назвати рівненський «Верес». Незважаючи на те, що колектив фінішував на третьому місці, пропустивши вперед маріупольский «Іллічівець» та «Десну» з Чернігова, саме команда з Рівного досягла найбільшого прогресу в лізі.

Наймолодший учасник – півзахисник Володимир Ткач з "Оболоні-Бровар" (17 років 47 днів).

Іще якихось два роки тому ніхто і гадки не мав, що на Західній Україні може з’явитися черговий амбітний клуб. Але реалії тепер такі, що «Верес» змусив суперників рахуватися з собою. За підсумками попереднього сезону колектив з Рівного завоював путівку до першої ліги, а тепер після 22-річної перерви «Верес» знову гратиме серед найсильніших.

До слова, рівняни були найкращими ще в декількох номінаціях. Так Руслан Степанюк став найкращим бомбардиром, а його колега по команді - Антон Котляр - найкращим асистентом. «Верес» вже другий рік поспіль став найкращою командою і за відвідуваністю.

Антон Котляр. Фото: veres.club


Найкращий - Олександр Рябоконь

Безумовно, найкращим тренером ліги став очільник срібного призера «Десни» - Олександр Рябоконь. Талановитий у минулому гравець, а нині досвідчений наставник, тренерську кар’єру розпочав тепер вже у далекому 2000 році, коли очолив «Борисфен» з Борисполя. Далі була столична «Оболонь», білоруське «Динамо» з Мінська, повернення до «Борисфена» та черкаський «Дніпро».

Найпопулярніший рахунок сезону – 1:0 (зафіксований 42 рази, 13,73% від усіх випадків).

У 2008 році Олександр Дмитрович вперше очолив «Десну», однак майже за два роки пішов з колективу (команду виключили зі складу ПФЛ) та став на чолі ФК «Львів». 2011го Рябоконь працював у ПФК «Севастополь», після чого у 2012 році знову став біля керма «Десни». У Чернігові він працює і донині, пройшовши з командою нелегкий шлях з другої ліги до вершин тепер вже ліги першої.

 

Злет Руслана Степанюка

 

Форвард рівненського «Вереса» Руслан Степанюк провів свій найкращий у кар’єрі сезон. Вихованець нікопольского футболу до переїзду бронзового призера першої ліги свій шлях розпочав у дублі «Таврії» з Сімферополя. Далі була «Сталь» з Алчевська, ужгородська «Говерла», ПФК «Олександрія» та донецький «Олімпік».

Минулого сезону Степанюк у 33-х матчах забив 24 м’ячі, що стало знаковою подією. Адже більше - 35 м’ячів - ще далекого 1996 року забивав лише форвард олександрійскої «Поліграфтехніки» Сергій Чуйченко. Однак він тоді домігся такого показника у 42 матчах.

З командами працювало 35 головних тренерів і виконуючих обов'язки. Двоє з них не працювали жодного офіційного матчу - В.Лютий побув в. о. головного тренера ПФК "Суми", а Р.Максимюк – ФК "Тернопіль" під час зимового антракту.

Глядачі - наше все

Приємно, що незважаючи на досить складну економічну ситуацію в країні, інтерес до футболу в регіонах не тільки не спадає, а подекуди і підвищується. Заповнені трибуни стадіону у Рівному стали вже традицією. У нинішньому сезоні у своєму місті «Верес» підтримували у середньому понад 3 000 глядачів, що навіть для деяких клубів прем’єр-ліги є солідним показником.

Фото: ckdnipro.com.ua


Приємно, що вболівальники охоче йшли на стадіон у Черкасах та Чернівцях. І це навіть при тому, що їх улюбленці не надто їх радували. А «Буковина» так взагалі за підсумками сезону вибула до другої ліги. Тим не менше, її вболівальники завжди були і є з командою.

 

Шлях нагору Сергійчука та Брікнера

Не секрет, що одним із головних завдань для команд першої ліги є підготовка високоякіснихфутболістів. Ось і нинішнього сезону чимало виконавців зробили у цьому плані крок вперед. Особливо помітними постатями стали форвард «Вереса» Михайло Сергійчук та півзахисник «Сум» Іван Брікнер.

ТОП-20. Найгарячіші голи першої ліги

Обидва «засвітилися» в «Олімпіку» з Донецька, який за підсумками сезону завоював місце в кваліфікаційному раунді Ліги Європи. Сергійчук хоч спочатку і не мав місця в основному складі, однак потім усе ж отримав прописку серед перших одинадцяти. До речі, нинішньої весни Михайло забивав чемпіону країни «Шахтарю» та віце-чемпіону - «Динамо». Погодьтеся, на таке здатен далеко не кожен.

 

Прес-служба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору