Новини змагань

Ратій: гравці "Буковини" без проблем знайдуть собі роботу

14:00, 15 червня 2017

Екс-наставник «Буковини» Олег Ратій підбив підсумки сезону


Зовсім нещодавно відгриміли баталії Першої ліги. Визначилися найкращі команди, які вибороли право на підвищення в класі, а також клуби, які опинилися серед аутсайдерів і спустяться дивізіоном нижче. Чернівецька «Буковина» не змогла виконати поставлене завдання і відстояти право на участь у Першій лізі. По закінченню сезону покинув пост головного тренера Олег Ратій, який для інформаційного партнера ПФЛ порталу FootBoom підвів риску під виступом своїх колишніх підопічних.


- Олеже Борисовичу, на початку березня ви очолили «Буковину». Які завдання ставило перед вами керівництво клубу?
- Першочерговим завданням стояло не вилетіти з Першої ліги.


– У стартових семи матчах весняної частини чемпіонату ваша команда виглядала дуже пристойно, програвши лише в одному поєдинку. Потім була образлива низка невдач. З чим це було пов'язано?
- Насамперед, це було пов'язано з підготовкою. Мене призначили на тренерський пост тільки на початку березня, хоча з сьомого лютого я перебував у команді. Процес підготовки вийшов дуже зім'ятим. Приїхавши в команду, побачив, що на перегляді перебувало близько 50 гравців. За моїм припущенням, це була місцева молодь з Чернівецької області. Тобто, ми проводили двосторонні ігри чотирма складами.
Можна сказати, що у нас були труднощі з підбором футболістів. Практично до початку чемпіонату ми проводили селекцію. На перші тури чемпіонату Першої ліги у нас деякі гравці навіть не були заявлені. Деяких футболістів дозаявили в квітні. Зважаючи на це, можна стверджувати, що у «Буковини» була повністю провалена передсезонна підготовка. Через те, що керівництво клубу довго не могло визначитися з головним тренером.
У мене залишався практично місяць до старту весняної частини чемпіонату. Зважаючи на те, що проводилася селекція, зрозуміло, що підготовка, м'яко кажучи, не вдалася. Перші сім матчів команда зіграла емоційно на тому запасі й тій готовності, що у них були. Але людський організм не може перебувати весь час в одному стані. Звідкись потрібно діставати резерви. У нас була дуже короткою лава запасних, ніким навіть було підсилити гру команди. У другій частині чемпіонату у нас почалися травми, гравці основи через перебір жовтих карток пропускали важливі поєдинки. Через це теж почали з'являтися проблеми. Вважаю, що ці фактори в сукупності і позначилися на тому результаті, який згодом ми отримали.


- Серія невдалих матчів призвели до того, що «Буковина» вилетіла до Другої ліги. Рішення подати у відставку назрівало давно?
- Спочатку, президент під час зустрічі заявив, що всіляко допомагатиме. Але все звелося до того, що керівництво міста пообіцяло виділити «Буковині» гроші. У підсумку цю обіцянку не було виконано. Зважаючи на це, президент клубу разом зі своїми партнерами намагався самотужки тягнути команду. Втім, всі ми розуміємо, що для нормального функціонування футбольного клубу потрібні чималі кошти. Все впиралося в те, що не було достатнього фінансування, тому ми не могли підібрати гідних гравців, які могли б конкурувати з іншими командами. Рішення про відставку я прийняв ще й тому, що я не побачив підтримки ні з боку міста, ні з боку керівництва клубу.

Практично хлопці залишилися один на один зі своїми проблемами. Хоча футболісти зробили все, що могли. У перших семи турах вони показали, що можуть досягнути результату. Також позначився брак досвідчених гравців, які в останніх найважливіших матчах могли згуртувати колектив і повести за собою.


- Команда кілька місяців не отримував зарплату. До того ж бюджет «Буковини» був одним із найменших в Першій лізі. Як вам вдавалося мотивувати гравців?
- Президент клубу був завжди на зв'язку. У спілкуванні з хлопцями він пообіцяв виплатити до певного числа гроші. До цього часу гравці старалися і грали. Але коли вони побачили, що в обіцяні терміни не надійшов розрахунок, руки почали опускатися. Хочу зауважити, що президент не відмовився від своїх слів. Упевнений, що він розрахується з усіма до копійки. Але ви зрозумійте, дорога ложка до обіду.


- Чи можна назвати провальним виступ команди в чемпіонаті Першої ліги?
- Так і є. Головне завдання «Буковина» не виконала. Але всі знають як команда потрапила до Першої ліги, устрибнувши на підніжку в останній момент. Мій попередник розповідав, що збирав колектив як і я, з миру по нитці. Команда до останнього боролася, старалася, але, на жаль, цього виявилося замало. У цьому чемпіонаті Перша ліга була дуже рівною, що не раз відзначали всі тренери. Лідери могли програти командам з нижньої частини турнірної таблиці. Гадаю, що «Буковина» не була готова до участі в чемпіонаті Першої ліги. Це моя суб'єктивна думка.


- Ви до останнього вірили, що вдасться уникнути пониження в класі?
- Звичайно. Після гри з «Геліосом», я сказав, що був упевнений в цьому. Але, на жаль, хлопці задавали мені постійно питання про гроші, а футбол відходив на другий план. Ми всіляко намагалися їх мобілізувати, щоб вони перестали думати про гроші, але нині головна мотивація – фінансова. І вона як не крути виходить на перший план.


- Що конкретно робило керівництво, щоб закрити заборгованість перед футболістами та тренерським штабом?
- Реальні дії були. Керівництво клубу щотижня певну суму виплачувало хлопцям. Але ця сума не погасила до закінчення чемпіонату заборгованість, яка існує. Перед командою закрили тільки березень місяць. Президент старався. Плюс були оголошені преміальні.


– Чи вважаєте ви, що у вильоті «Буковини» у Другу лігу винні рівною мірою керівництво клубу і тренерський штаб?
- Вважаю, що всі несуть відповідальність.


- Які ще труднощі виникали за час вашої роботи в Чернівцях крім затримок з виплатою зарплати?
- Труднощів було дуже багато. Шищенко ще в тому році скаржився на брак якісних полів, але ми намагалися виходити з цього становища. Восени було складніше, березень також був важкий, але в квітні з'явилися більш-менш нормальні умови. Скажу чесно, проблемою стала відсутність у команди медичного персоналу. Доктор приходив з лікарні тільки на матчі. В кінці сезону сім гравців «Буковини» мали травми, які неможливо було визначити. Чи травмовані були ці футболісти, чи ні. Через такі моменти до менеджменту клубу виникало багато питань.


- Три місяці ви офіційно посідали посаду головного тренера «Буковини». Як оціните цей досвід?
- У народі кажуть, що негативний досвід - це теж досвід. Перша ліга є дуже хорошою школою. Я дуже багато для себе взяв корисного. Для мене показником роботи став момент, коли «Буковина» в передостанньому турі зіграла внічию, то вже всі зрозуміли, що команда знаходиться на межі вильоту. Але при цьому вболівальники всю гру аплодували. На жодній прес-конференції не було серйозних звинувачень на адресу команди. Тобто вони бачили, що хлопці старалися і викладалися в міру своїх сил.
Команда була дуже молодою і перспективною. Якби цим гравцям дали можливість трішки раніше зібратися, то було б більше часу на зіграність. У «Буковини» могли бути гарні перспективи... На сьогодні деякі футболісти пішли з клубу та підписали нові контракти. Переконаний, що чимало футболістів «Буковини» без проблем знайдуть собі нове місце роботи.


- Ви нормально розійшлися з президентом клубу і керівництвом?
- Так, звичайно. Зі спортивним директором, який був з нами в Сумах, ми їхали після матчу і обговорювали життєві моменти. Але ви знаєте, важко, коли до мене приходять хлопці і запитують про подальші перспективи команди (це було за місяць до закінчення чемпіонату), а я не знаю, що їм відповісти. Та й керівництво не може чітко нічого сказати. Це важливий психологічний момент, який насторожує.
Не знайшовши для себе відповіді, можливо, хлопці вже морально готувалися піти в інші клуби. Ми потиснули з президентом один одному руки, побажали удачі і розійшлися без будь-яких образ. Я ставлюся до керівництва з вдячністю, що мені дали можливість попрацювати.


- Що б ви побажали чернівецьким вболівальникам?
- Коли я прийняв команду, побажав вболівальникам, щоб у них була команда Прем'єр-ліги. Все-таки Чернівецька область – це футбольний край, де є багато хороших гравців.


- Які у вас плани на найближче майбутнє?
- Я ще не в тому віці, щоб відпочивати. Із задоволенням розгляну будь-які пропозиції. Проаналізую свою роботу і готовий рухатися далі.

 

Прес-служба ПФЛ

footboom.com - інфрмаційний партнер ПФЛ України




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору