Новини ЗМІ

Президент "Жемчужини" Деменчук: друга ліга не розчарувала

18:00, 4 червня 2017

Інтерв'ю з президентом "золотої" "Жемчужини" Олександром Деменчуком

Фото: fczhemchuzhina.od.ua

Дітище Олександра Деменчука можна сміливо називати прогресом року: в дебютному сезоні на професіональному рівні клуб зумів досягти підвищення в класі, ставши гідним конкурентом як старожилам Другої ліги, так і іншим багатим і шанованим новачкам. У Кубку України лише в серії післяматчевих пенальті одесити поступилися дорогою львівським "Карпатам". По грі "Жемчужину" називають однією з найцікавіших команд ПФЛ.

Під кінець виснажливого, але захоплюючого сезону інформаційнийпартнер ПФЛ Sport Arena поспілкувалися з Олександром Деменчуком - президентом футбольного клубу "Жемчужина". Він розповів, як клуб завойовував авторитет в вируючій футболом Одесі, чому не поспішав з гучними словами перед медальним чемпіонатом і чого очікує від улюбленої команди в найближчому майбутньому. Зазначимо, що інтерв'ю робили до "золотого" матчу 34-го туру проти "Металурга" (8:0)

«Друга ліга нас не розчарувала»

- Дозвольте в першу чергу привітати вас з дуже успішним сезоном, тому що "Жемчужина" здивувала всю Другу лігу. Коли тільки ставали на цей шлях, припускалися думок про боротьбу за чемпіонство або підвищення в класі?

- Коли виходили з аматорської ліги, про подібне навіть не думали. Все змінилося після відвідування конференції ПФЛ. Побачили, що в Першу лігу піднялися такі команди як "Верес", "Буковина", "Скала". Все це - далекі виїзди для нас, а значить і додаткове навантаження, втома. Та й клас команд відігравав свою роль. Зваживши всі "за" і "проти", поставили завдання виходу до першої ліги. Спочатку, звичайно, не з першого місця. Апетит прийшов уже по ходу сезону.

- Друга ліга не розчарувала? Все-таки, якщо її новачки ось так відразу змагаються за медалі, це означає, що її рівень не дуже-то і високий.

- Ні краплі розчарування! Рівень команд досить серйозний. Подивіться хоча б на "Рух" - які футболісти виступають! Суперники дуже серйозні були. Але і ми готувалися з усією відповідальністю.

Фото: fczhemchuzhina.od.ua

- "Жемчужина" вже після невеликої розкачки потрапила в лідери і більше звідти не опускалася. По ходу сезону вам не було нудно?

- Ми прагнемо тільки вперед, і тільки вище. Тому і боремося сьогодні за перше місце, націлено йдемо до своєї мети. Це змагання, які постійно тримають в напрузі.

  «Місто поблизу моря - перевага Жемчужини в порівнянні з іншими командами Першої ліги»

- Найближчим літом в командах очікуються сезонні зміни складів. Для вас це питання актуальне чи гравці не висловлюють бажання покинути такий клуб як "Жемчужина"?

- Ви тут дуже вірно згадали назву клубу - "Жемчужина". Він знаходиться поблизу моря, тому у нас навіть є перевага в порівнянні з іншими командами Першої ліги. Можна проживати біля моря, дихати чистим повітрям, грати в хорошій команді з хорошими фахівцями. Долганський пограв на найвищому рівні, той же Колчин - молодий, амбітний фахівець. Тому ті футболісти, які нам необхідні для виступу в Першій лізі, напевно залишаться в клубі. З деякими, можливо, доведеться попрощатися.

- У вас чимало хороших футболістів у віці від 20 до 25 років, у яких, це не секрет, є хороші спортивні перспективи. Після такого сильного сезону інші клуби, випадково, ще не виходять на вас?

- Є певні пропозиції. Але вони поки залишаються пропозиціями. Всі гравці поки на контрактах і належать нам. В першу чергу будемо рахуватися з бажанням футболіста. Якщо він захоче залишитися у нас, будемо тільки раді. Запропонують йому умови, краще, ніж у нас, - заперечувати не станемо.

- А чи буде "Жемчужина" співпрацювати з "Чорноморцем"? Є напрацювання по обміну футболістами, співпраця на рівні молодіжних складів?

- У них своя клубна структура, у нас своя. Поки ніяких подібних розмов немає. Що стосується тих хлопців, які не підійшли "Чорноморцю", ми їх намагаємося задіяти. Вони ростуть, як футболісти. Яскравий приклад - Денис Долинський, який нікому не підійшов, з "Чорноморця" його відрахували, а у нас він сьогодні - повноправний гравець основного складу. Хлопцеві всього 19 років. Дуже перспективний футболіст.  Можна сказати наш "золотий запас".

- "Жемчужині" не тісно в Одесі? Все-таки, крім "Чорноморця" тут є і "Реал Фарма", і "Балкани". Зрештою, з кимось  доводиться ділити стадіон або базу...

- "Реал Фарма," наскільки мені відомо, вже влаштувалася на стадіоні "Іван". А у нас є стадіон "Спартак", де ми тренуємося і граємо. Так що тісноти не боїмося.

- Чи є вже зараз такі люди, які вболівають саме за "Жемчужину", а не за "Чорноморець" або "Реал Фарму"?

- Якщо ми говоримо про людей, які віддані тільки одному клубу, тобто фанатів, то у нас таких поки що немає. Але хочу сказати, що на гру з Балканами у нас був перший історичний виїзд уболівальників. Зібралося чоловік 40-50, і на виїзді їх підтримка дуже відчувалася. Я не можу сказати, що це фанати. Але, це люди, які подорожують кудись заради нашої команди.

«Мільйонери, які бігають по полю, повинні когось слухатися»

- Серед тих, хто відвідує матчі вашої команди, є і дуже відомі тренери та футбольні особистості. Це і Поркуян, і Роменський, і ще чимало легендарних футболістів і тренерів. Як вважаєте, футбол, який показує "Жемчужина", їх вже цікавить? Все-таки не випадково на вас приходять такі люди.

- Гра нашої команди сьогодні у багатьох пробуджує інтерес: що за клуб, звідки він, що за «вискочка»? Ось люди і приходять подивитися, переконатися на власні очі. Хлопці повністю віддаються грі. Звідси і результат, і цікавий футбол. На це приходять подивитися. І поки ми цим беремо.

- За статистикою "Жемчужина" - найкраща за співвідношенням м'ячів, володінню м'яча, загострюючими передачами, комбінаційною грою. Вам самому подобається гра команди?

- Безумовно! Ми будуємо свої дії за принципом гри "першим номером", більше володіти м'ячем, створювати моменти. Неважливо, сильніший чи  слабший за  нас суперник. Підтвердження тому - матч з Карпатами. Ми не відсиджувалися в обороні, не ставили біля воріт "автобус", а грали в свій футбол. Намагалися гідно виступити перед своїми глядачами. Думаю, у нас це вийшло.

-  Який футбол вам до душі, за кого вболіваєте в світовому футболі?

- Дуже симпатизував грі "Барселони", коли її тренував Гвардіола. Може бути, не в останню чергу, це було завдяки зіркам, які там виступають. Але і зірок ще треба виховати. Коли по полю бігають мільйонери, вони ще повинні когось слухатися. Тому заслуга тренера тут дуже велика. Ніхто не повинен тягнути на себе ковдру.

- Як президент ви втручаєтеся в робочий процес або надаєте карт-бланш тренерському штабу?

- Ні в якому разі! У мене є чіткі вимоги до тренера, і він повинен чітко виконувати завдання. Наскільки добре він це робить, вирішуємо по закінченню сезону.

  «Не хотів би виносити деякі речі за межі одеського футболу»

- Говорячи про закінчення сезону, дуже непростий видався для "Жемчужини" травень-місяць: були і очкові втрати, і навіть нічия з аутсайдером. З чим, на ваш погляд, пов'язаний цей період?

- Ще до цієї нічиєї з "Арсеналом-Київщиною" у нас була розмова з Денисом Колчиним, в якій він говорив, що у нас буде неминучий спад. Хоча, та нічия була єдиною незапланованої втратою. Повинні були брати три очки, але трохи не дотягли. А ось в інших матчах могли зіграти, грубо кажучи, на «спущених колесах». І потім знову вийти на пік форми. Уже в матчі з Реал Фарма почали проявлятися деякі проблиски тієї гри, яка була до спаду. Гравці стали набувати колишні кондиції. Потім знову був спад в грі з Тепловик-Прикарпаття, і, врешті-решт, вдалося повернути колишню форму. Обіграли "Суднобудівник", "Балкани".

- Ваша команда двічі по ходу сезону переграла Рух (Винники). І це при тому, не в образу буде сказано, що грають там футболісти з найгучнішими у Другій лізі іменами. Результатом чого стали ці перемоги?

- В першу чергу, командної гри. Коли люди знають, для чого вони виходять на поле, знають, куди їм бігти, що робити. Правильна настанова перед грою і грамотні тренерські рішення дозволили досягти результату. Це футбол. Гравці можуть мати найгучніші імена, але виграє той, хто цього більше хоче і більше старається.

- За цей час встигли набути найпринциповішого  суперника, з ким у вас «дербі» № 1?

- Найцікавіший суперник, звичайно ж, Рух. А взагалі, по правді кажучи, по ходу чемпіонату з командами творилися справжні метаморфози. Тобто, в першому колі грали одні команди, а в другому вони виглядали зовсім по-іншому. Кремень, наприклад. Коли ми програли їм 0: 2 на початку сезону, здавалося, що вони виглядали набагато слабкіше, ніж у другому матчі в Одесі, де ми зіграли 2: 2. Те ж саме можна сказати і про Енергію. Хлопці приїхали всі як один: високого зросту, справжні бійці. Звір, а не команда! А в першому колі все було по-іншому.

- Ми вже говорили про одеські команди, але не можу не відзначити, що навіть тут не минається без гумору. Особливо, коли в іронічній манері вітаєте один одного з перемогами в зимовій першості. Що це означає, зимова першість вартує для вас не менше, ніж Друга ліга?

- Не хотів би виносити це за межі одеського футболу. Нехай це залишиться тут, в Одесі. Нам не стільки була важлива перемога в зимовій першості, як те, щоб там грала молодь. Необхідно було «обкатати» молодих хлопців, які виступали у нас в U-19. У нас створювалася команда, яка повинна була посилюватися. А хтось, навпаки, ставить завдання виграти зимову першість, і вважає, що для цього потрібно всі засоби використовувати…

- Ваша юнацька команда дає результат? Чи побачимо в наступному сезоні 2-3 футболістів, які вже будуть повноцінними членами першої команди?

- Ті 19-річні футболісти, які не потрапляли до основного складу, там і грали. Отримували ігрову практику. Наскільки вони будуть відповідати рівню першої команди, будемо дивитися.

  «У своїх хлопцях я впевнений»

- Вас не лякає Перша ліга? Все-таки, там вже не буде команд типу Суднобудівника, Металурга, Арсеналу-Київщини в їх гіршій формі ...

- Тим цікавіше буде чемпіонат. Людям  цікавіше дивитися турнір, де є хороші суперники, безкомпромісна боротьба, а не той, де фіксується рахунок 7: 0 або 13: 1.

- Пам'ятаю, коли ваша команда входила в Другу лігу, не було ніяких  гучних заяв. Що будете говорити перед Першою лігою, які будуть ваші завдання і сподівання?

- На новий сезон у нас поки стоїть завдання закріпитися в Першій лізі. Освоїтися, озирнутися, розібратися, хто чим дихає. Будемо розраховувати знаходитись  десь в середині таблиці. А там, що Бог дасть, так і буде.

- Вашу команду як тільки не називають: «ювелірами», і «моряками», і «шевцями». Вам яке прізвисько більше до душі?

- Про «моряків» і «шевців» не чув, а ось «ювеліри», напевно, підходить більше. Команда називається Жемчужина, і таке прізвисько їй підходить найбільш ідеально.

- А який бізнес «утримує» цю команду?

- Взуттєвий бізнес

- Знаю, що ви проводите різні конкурси, зокрема, в перерві матчів, всілякими способами запрошуєте уболівальників. Зворотну силу цього відчуваєте, коли вболівальники стають відданими, і ви їх навіть знаєте в обличчя?

- Зрозуміло, є вболівальники, які ходять постійно, підтримують нас. Їх ми знаємо вже в обличчя. Ну а конкурси ми влаштовуємо просто від щирого серця, нехай це і приваблює уболівальників. Але, коли люди прийшли один, два рази, приходить в третій-четвертий. Команда показує хорошу гру, людям це цікаво. З'являється елемент якогось шоу. У боксі адже теж не приходять подивитися тільки на те, як двоє людей один одного б'ють. Їх цікавить чоловіча боротьба, з'ясування сили. Це і є видовище.

Фото: fczhemchuzhina.od.ua

- Бували в сезоні моменти, коли ви відчували, що немає боротьби? Я натякаю на договірні матчі, матч-фіксинг, гру на "контору" ...

- У нашій команді подібного немає. У своїх хлопцях я впевнений. До того ж, наскільки я знаю, Другу лігу з одеських команд ніхто ніколи не вигравав. Хоча і не дотягли трохи виграшну серію з 13 матчів. Як би там не було, упевнений, що хлопці грають за історію, результат і за своє майбутнє. Можна сьогодні отримати якісь гроші, завтра вони випаруються, а результат повинен залишитися. Ну а щодо договірних матчів, то ми ж з вами не сліпі. Прекрасно бачимо, хто у що грає.

- Уявіть собі ситуацію: Кубок України, серйозний раунд, грають Жемчужина і Чорноморець. Ваші відчуття?

- У міжсезоння ми неодноразово проводили з Чорноморцем товариські матчі. І виглядали цілком достойно. Наскільки я пам'ятаю, цієї зими зіграли з ними перший матч 1: 1, а другий програли з рахунком 0: 1. Карноза забив нам тоді зі штрафного. Тим не менш, не можу сказати, що ми чимось поступалися більш іменитому супернику. Це клуб з історією, а ми тільки на початку свого шляху.

- Тобто, якщо Чорноморець випаде вам в Кубку України, ви заперечувати не станете?

- Якраз на Кубок України у нас буде стояти завдання: пройти якомога далі. Будемо відверті: в минулому році у нас такого завдання не стояло. Важливо було просто не вдарити в бруд обличчям. Так, програли по пенальті Карпатам, але не особливо засмутилися. Ну, пройшли б ми далі, випав би іменитий суперник начебто Динамо або Шахтаря. І що? Так нас би просто «розірвали»! А у команди вже тоді була безпрограшна серія, п’ять  або шість перемог поспіль. Плюс психологічна втома. Все-таки з такими командами теж не хочеться вдарити в бруд обличчям. Грубо кажучи, щоб проходити далі в Кубку, потрібно було пожертвувати чемпіонатом. Зараз закріпитися в середині турнірної таблиці Першої ліги для нас буде цілком під силу.

- Знаю, що зараз проводять різні опитування про найкращого футболіста, тренера. Хотілося б почути вашу думку з цього приводу - є хтось краще Паламара і Колчина?

- Дуже непоганий нападник у "Тепловикf-Прикарпаття", я говорю про Худоб'яка. Якби він досягнув   більш оптимальних спортивних кондицій, ціни б йому не було. Хоча, в клубі, наскільки я знаю, йому надали дуже хороші умови. Мабуть, зовсім не дарма.

- Футбольний клуб "Жемчужина" вже має свою історію, власне ім'я. Яким його бачите років так через п’ять , і які ваші максимальні амбіції в футболі?

- Про максимальні сказати не можу. У нас в країні все дуже непередбачувано, тому далеко загадувати не доводиться. Але своя мрія у мене є. Це зіграти в єврокубках.


Прес-служба ПФЛ

Sport Arena - інформаційний партнер ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору