Новини змагань

Тренерський ракурс. Рябоконь і Мостовий - найкращі тренери в 23-му турі

14:00, 3 квітня 2017

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового 23-го туру змагань ПФЛ

Олександр Рябоконь


Перша ліга

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Виїзний матч проти “Вереса” був одним із найбільш відповідальних та важливих для чернігівської команди. “Десна” Рябоконя у випадку перемоги вперше з 18-го туру (листопад минулого року) виходила на друге місце.


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
У “Десни” були проблеми зі складом, які стосувалися, передовсім, центру оборони – відразу двоє гравців на цій позиції пережили травми, тож тренеру доводилося або зважуватися на якісь радикальні перебудови, або покластися на здатність ветерана Мельника зіграти “на чистовик” відразу після повернення із лазарету. Рябоконь довірився одному з найдосвідченіших і найбільш перевірених своїх підопічних, і той не підвів тренера.


3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

Навесні “Десна” отримала значно вищий атакувальний потенціал, тепер у команди є можливість урізноманітнити свою гру попереду й обирати “зброю” під конкретного суперника. Рябоконь мав складний вибір і не помилився з ним. Кірієнко, порівняно із більш пластичним, технічним Лисенком, мав перевагу в потужності, тож зумів нав’язати суперникам силову боротьбу. Це принесло свій результат. До того ж, тренер вгадав з кадрами й у інших лініях.

4. Тренерська майстерність – 5
Маючи низку технічних футболістів із задатками універсалізму, Олександр Дмитрович зумів підготувати сюрприз для суперників. Оборона “сіверян” постійно отримувала підмогу від опорника, який розташовувався ближче до пари центрбеків. Флангові хавбеки постійно координували діяльність з атакувальними, міняючись позиціями та уводячи за собою опікунів. Здорово діяв “форвард-вежа” Кірієнко, який вигравав попереду боротьбу й допомагав товаришам скидками.

5. Накопичувальний критерій – 4
“Десна” дещо розчарувала в минулому турі нулевою нічиєю з “Буковиною”, однак в цілому команда явно в робочій формі й на ходу. Чернігівський колектив не програє вже чотири тури підряд з осені (+2=2-0), а якщо врахувати, що весь сезон клуб проводить на чужих полях у зв’язку з реконструкцією свого стадіону, то такий результат можна назвати більш ніж гідним.

Лауреат 23-го ігрового дня в номінації “Тренер туру” в Першій лізі:
Олександр Рябоконь (“Десна”)
Середній бал – 4,8


Друга ліга

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

«Рух» виграв один із ключових матчів у сезоні, завдавши поразки діючому лідеру – “Кременю” (причому, кременчужани поступилися винниківській команді вже вдруге в сезоні). Зважаючи на статус поєдинку, розгромна поразка над одним із найголовніших конкурентів є блискучим результатом для амбітного клубу зі Львівщини – нагадаємо, не старожила, як “Кремінь”, а дебютанта Другої ліги. 

 

Руслан Мостовий. Фото: fcruh.com


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Перед центральним матчем 23-го туру Мостовий зіткнувся з дуже серйозними кадровими проблемами. Дискваліфікований лідер команди Борис Баранець, травмовані такі важливі гравці, як Іван Білий, Віталій Дмитрух, Андрій Гурський, Андрій Баглай і Володимир Макар. Володимира Бідловського вдалося поставити на ноги якраз напередодні візиту кременчужан, що викликало занепокоєння – чи зможе гравець відразу після повернення після травми зіграти проти лідера на гідному рівні. Словом, проблеми у “Руху” були досить суттєвими у той час, як суперник прибув у оптимальному складі (хай і номінально менш варіативному, ніж у господарів).

 

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Дуже допомогло “Руху” те, що у нього зібрано класних гравців фактично на два рівноцінних склади. Підопічні у Мостового досвідчені й тим же Федоріву, Романюку, Чучману не складає особливих труднощів перебудовуватися й займати різні позиції в оборонному блоці. У той же час, перестановки зіграли свою роль й дозволили перекрити проблемні позиції.

 

4. Тренерська майстерність – 5
Тренерський штаб “Руху” повністю вгадав, зробивши акцент на швидкий гол. Саме хет-трик Бохашвілі за 8 хвилин зламав плани кременчужан, після чого їм уже важко було навіть думати про те, щоб відігратися. Звісно, після чотирьох голів до перерви не було потреби витримувати темп до кінця гри (пропущений м’яч став логічним наслідком цього), однак в цілому план на гру винниківської команди спрацював і результат виявився навіть кращим за сподівання.

5. Накопичувальний критерій – 4
Після прикрої втрати у виїзному матчі з ФК «Нікополь» потрібно було реабілітовуватися, і перемога з крупним рахунком над лідером – достатня для цього. “Рух” вдруге за весну вийшов на перше місце й має 5-матчеву безпрограшну серію (+3=2-0). Однак по-справжньому говорити про стабільний прогрес можна буде після матчу з “Перлиною”, який винниківцям належить провести в Одесі (а цей суперник, нагадаємо, завдав “Руху” його єдиної домашньої поразки).

Лауреат 23-го ігрового дня в номінації «Тренер туру»:
Руслан Мостовий (ФК «Рух»)
Середній бал – 4,6

 

Прес-служба ПФЛ

За матеріалами uafc.org,ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору