Новини змагань

Аналіз ЗМІ: диспозиція клубів першої ліги

09:00, 18 березня 2017

Авторитетне видання "Спорт-Експрес в Україні" проаналізувало шанси клубів першої ліги

"ІЛЛІЧІВЕЦЬ"

1-е місце, 48 очок

До старту тренерський штаб азовців на чолі з Олександром Севідовим рішучо ухилявся від розмов про завдання на сезон, і тим паче, - від прогнозів. І така нехитра інформаційна тактика пішла "Іллічівцю" на користь. Стабільний склад, стійке фінансування і, головне, рівень гри, навіювали оптимізм.

Взимку маріупольський клуб не лише зберіг основну обойму, але й зміг підсилитися. Клуб залишили тільки футболісти, які грали нечасто: Дорошенко, Міщенко, Валєєв, Нехтій, Лебеденко, Сидоренко, Писко. Що до поповнення, то воно, нехай і не справляє враження переконливого стосовно кількості, але у плані якості точно піде команді на користь.

Артур Новотрясов та Сергій Яворський можуть стати основною парою центрбеків. Універсальні Максим Жичиков, Олександр Мигунов і досвідчений Сергій Рудика можуть зіграти практично на будь-якій позиції як в обороні, так і в середній лінії. А ще нікуди не поділися Руслан Кисіль, який забив багато м'ячів восени, його нев'янучий тезка Фомін, надійний, як банківський сейф, Рустам Худжамов і реактивний Денис Кожанов.

 

Хто може вистрелити? Азовці більшою мірою сильні за рахунок командної гри, і, швидше за все, лідерами весняної частини сезону будуть Худжамов, Кожанов, Тищенко, Кисіль і Фомін.

На що очікувати? Дуже ймовірно, що команда Севідова підвищиться у класі. Цілком можливо, що вже під іншою назвою.

 

"ВЕРЕС"

2-е місце, 46 очок

Народний клуб своїх намірів зазіхнути на Прем'єр-лігу не приховував і не приховує. Переповнені трибуни на домашніх матчах і стабільний склад з індивідуальним почерком гри не залишає сумнівів: бліцкриг підопічних Володимира Мазяра реальний.

В період міжсезоння "Верес" зазнав тільки двох відчутних кадрових втрат: Михайло Сергійчук відправився до "Олімпіка", розірвав контракт з рівненським клубом Євген Неплях. Проте кількість новачків не може не вражати. Серед них вирізняються голкіпер Олександр Іллющенков, захисники Сергій Петько і В'ячеслав Лухтанов, півзахисники Ярема Каваців, Валерій Лебідь, Євген Морозенко і Вадим Мілько, а також форвард Вадим Страшкевич.

Хто може вистрілити? Лідер атак Руслан Степанюк не має наміру віддавати першість в гонці бомбардирів, і, якщо продовжить стабільно забивати, влітку може розраховувати на перехід до більш сильного клубу. Не слід забувати і захисника Сергія Борзенка, який окрім своїх безпосередніх обов'язків, активно і успішно підключається до атак.

На що очікувати? На боротьбу з "Десною" за друге місце. А ось результат цієї боротьби зараз неможливо передбачити.

 

"ДЕСНА"

3-е місце, 40 очок

Сіверяни проводять, мабуть, найкращий сезон в своїй історії. Ще ніколи заповітна мета - вихід до найвищого дивізіону - не була такою близькою. Активно реконструюється арена, що свідчить про честолюбні плани керівництва. Олександр Рябокінь зумів об'єднати підопічних єдиною метою, і головним на роздоріжжі було збереження складу. 

Не втративши взимку жодного гравця основи, чернігівці істотно підсилилися. Чого варта лише поява в команді зіркового як для Першої ліги форварда Володимира Лисенка, а також запрошення забивного хавбека "Оболоні-Бровар" Іллі Коваленка та його колеги за амплуа Левана Арвеладзе із Охтирки! Точно під основу брали нападника Ігоря Кириєнка, який до цього виступав за "Гірник-Спорт". Тож напевне "Десна" буде до останнього боротися за вихід до Прем'єр-ліги.

Хто може вистрілити? Головні надії чернігівських уболівальників покладено на форвардів Володимира Лисенка і Олександра Філіпова, яким під силу продемонструвати високу гольову віддачу.

На що очікувати? Боротьба за вихід в Прем'єр-лігу, результат якої поки що незрозумілий. 

 

"ГЕЛІОС"

4-е місце, 35 очок

«Сонячні» кілька років поспіль недвозначно натякають на максимальні завдання, однак навесні вибувають з гонки за вихід до Прем'єр-ліги. Надійна оборона і вміння грати з лідерами явно свідчать на користь "Геліосу", однак чогось слобожанам все ж бракує. 

Зберігши взимку склад, харків'яни поповнилися двома вихованцями "Динамо" Денисом Норенковим і Бадрі Акубардією, а також досвідченим Дмитром Скобловим. Багато що залежатиме від того, наскільки вдало команда Сергія Сизихіна проведе березневий відрізок чемпіонату, адже якщо вдасться втриматися серед лідерів - цілком можливо зазіхнути на п'єдестал.

Хто може вистрілити? У цій команді - практично хто завгодно, враховуючи, що немало голів після "стандартів" забивають захисники.

На що очікувати? Підсумкове четверте  місце стане цілком достойним результатом.

 

"КОЛОС"

5-е місце, 33 очки

Приваблива команда Руслана Костишина в першій частині сезону в черговий раз приємно здивувала. Мало хто очікував такого від "Колоса": ковалівці, як виявилося, не з боязких і піднялися на високу п'яту сходинку. Про Прем'єр-лігу думати зарано, але без сумніву, що рано чи пізно таку мету перед тренерським штабом керівництво поставить. 

У міжсезоння клуб залишили вікові гравці Сергій Козир (завершив кар'єру) та Іван Кривошеєнко. Між тим, і поповнення прийшло якісне: Сергій Вовкодав явно додасть швидкості  на фланзі, а молодий Єгор Клименчук підсилить конкуренцію в середній лінії. Залишилися Віталій Лисицький, Олександр Поздєєв, Євген Морозко і Олександр Бондаренко.

Хто може вистрілити? "Колос" сильний командною грою, у якій досить складно виокремити когось конкретного.

На що очікувати? На боротьбу за потрапляння до першої п'ятірки.

 

"НАФТОВИК-УКРНАФТА"

6-е місце, 31 очко

 

Один з найстабільніших клубів Першої ліги розпочав сезон невпевнено, і лише восени по-справжньому Знайшов свою гру. Команда Володимира Книша майже в кожному матчі демонструвала пристойний футбол, і якби не невдалий старт, цілком могла б поборотися за потрапляння в першу четвірку.

Практично не змінивши склад взимку, охтирчани здатні піднести низку сюрпризів, однак навряд піднімуться вище п'ятого місця.

Хто може вистрілити? У "Нафтовику" немає зірок навіть як для Першого дивізіону. Хіба що колись перспективний Владисав Войцеховський візьме та й проявить нарешті лідерські якості.

На що очікувати? На п'яте-шосте місце.

 

"ЧЕРКАСЬКИЙ ДНІПРО"

7-е місце, 30 очок

Тренерська чехарда в черкаському клубі явно не пішла на користь результатам. Проголошена на початку сезону мета підвищитись у класі, схоже, так і залишиться лише метою. За своїм потенціалом і за наявності таких гравців, як Олександр Ковпак і Юрій Бушман, черкасці повинні, як мінімум, боротися за місця на п'єдесталі. Однак, реалії такі, що команда фактично застрягла на екваторі турнірної таблиці...

З приходом Вадима Євтушенка керівництво сподівається покращити результати і награвати команду на наступний сезон. Щоправда, не обійшлося без однієї, цілком значущої втрати: команду залишив нападник Олександр Батальський.

Хто може вистрілити? В першу чергу - 34-річний капітан Олександр Ковпак, який, як у таврійські часи, може засяяти результативністю.

На що очікувати? Швидше за все, черкасці піднімуться на одну-дві сходинки. Не виключено, що боротимуться за місце в першій четвірці.

 

"АРСЕНАЛ"

8-е місце, 29 очок

«Каноніри», які лише завдяки щасливому випадку опинилися в першому дивізіоні, довго запрягали, але коли понеслись - зупинити їх видалося надто складно. Справжнім лідером себе зарекомендував Адеринсола Есеола, який і віддавав, і забивав, і створював моменти. І швець, і жнець, і на дуді грець. Щоправда, тепер Есеола сяє в "Зірці".

Поповнення у киян за іменами виглядає грізно. Олександр Батальський явно має намір стати основним форвардом клубу, а півзахисник Артем Старгородський візьме на себе управління середньою лінією. Цікаво буде подивитися на екзотичне надбання у вигляді іранця Тагаві.

Хто може вистрілити? Батальський і Старгородський, безперечно, вирізняються. Дуже схоже, що на їхній досвід і майстерність робитиме ставки тренерський штаб.

На що очікувати? На боротьбу за збереження поточної позиції.

 

"АВАНГАРД"

9-е місце, 27 очок

Після жахливого старту керівництво пішло на зміну тренера: Якова Кріпака замінив Олександр Косевич. Неймовірно, але це дало позитивний поштовх - і "Авангард" почав набирати очки. Низка яскравих поєдинків призвела до підйому в середину таблиці. За певних обставин, це не межа.

Попрощавшись з кількома досвідченими гравцями (Стеценко, Гордя, Коваленко), краматорці підсилились вкрапленнями. Форвард Олександр Іващенко напевно стане основним, а голкіпер Андрій Полтавцев нав'яже конкуренцію Артуру Денчуку.

Хто може вистрілити? В першій частині сезону блискуче себе проявив голкіпер Денчук. Він і новачок Іващенко напевно стануть головними дійовими особами у складі "Авангарду".

На що очікувати? На місце в середині таблиці з можливим підйомом або падінням на одну сходинку.

 

"ОБОЛОНЬ-БРОВАР"

10-е місце, 26 очок

Турнірна доля "пивоварів" у поточному сезоні до болю нагадує ситуацію з "Черкаським Дніпром". Головні переслідувачі "Зірки" в минулому сезоні нині міцно засіли в середині таблиці, і якщо черкасці взимку склад зберегли, то про оболонців і цього не скажеш.

Складно розраховувати на покращення результатів після відходу лідерів команди, захисника Ризвана Аблітарова і забивного хавбека Іллі Коваленка. Особливо прикрою виглядає втрата останнього, адже футболіст підписав контракт з потенційним конкурентом - "Десною".

Тепер столичний клуб явно відкладе честолюбні плани на майбутнє, адже вже зараз зрозуміло, що цей сезон провалено.

Хто може вистрілити? Визнані лідери атак Василь Продан і Григорій Сахнюк, швидше за все, візьмуть на себе ролі лідерів. Не варто також виключати прогрес голкіпера Назарія Федорівського.

На що очікувати? На місця в середині таблиці.

 

ФК "ПОЛТАВА"

11-е місце, 23 очки

Не перший рік полтавці анонсують в зимове міжсезоння можливе зникнення з футбольної карти. Міцний середняк ніяк не може вирішити організаційні проблеми, і це впливає на результат. До того ж, у лютому відбулася неприємна ситуація з переходом Адріана Пуканича: досвідчений півзахисник підписав контракт, але буквально за тиждень через непорозуміння з президентом його розірвав.

Втративши чи не всіх своїх лідерів (Лісовий, Вовкодав, Іванов), полтавці все ж зберегли кількох системоутворюючих виконавців: Олексія Ковтуна, Максима Дегтярьова, Владислава Насибуліна і Богдана Кушніренка. Вони були близькими до переходу у "Ворсклу", але зрештою залишились.

Хто може вистрілити? Уся четвірка ворсклян, що не склалися, а також маріупольські новачки Олександр Лебеденко і Владислав Нехтій.

На що очікувати? На боротьбу за місце в десятці. Цілком можливо, з негативним результатом.

 

МФК "МИКОЛАЇВ"

12-е місце, 21 очко

Руслан Забранський настільки звик працювати у місцевих екстремальних умовах, що йому вдається стабільно давати результат. Не володіючи сильним складом за іменами, корабели вже стали відкриттям сезону, виходячи в півфінал Кубку України.

Взимку у складі відбулися незначні зміни: з надбань вирізняються хіба що досвідчений хавбек Сергій Алексанов. Тепер головне - достойно стартувати, і тоді, цілком можливо, миколаївці зачепляться за першу десятку.

Хто може вистрілити? Форвард Віктор Берко і голкіпер Роман Чумак - лідери команди - і, цілком імовірно, залишаться ними навесні.

На що очікувати? На боротьбу за потрапляння в першу десятку.

 

"ІНГУЛЕЦЬ"

13-е місце, 20 очок

Тотальний апгрейд у зимове міжсезоння відбувся у скромному клубі із Петрового. Склад залишили такі яскраві виконавці, як нігерієць Кельвін Нвамора, півзахисники Юрій Дячук, Сергій Паначенко і його тезко Гвоздевич. Останній, до речі, взагалі завершив професійну кар'єру.

Сергій Лавриненко минулого сезону пізнав тріумф з "Зіркою", а тепер змушений вирішувати геть інші завдання. В цьому йому допоможуть численні новачки, серед яких слід особливо виокремити голкіпера Генадія Ганева, захисника Олександра Вечтомова і півзахисників Романа Світличного, Олексія Павелька, Віталія Рябушка, Євгена Нємтинова і Богдана Боровського.

Хто може вистрілити? Команда оновилася практично повністю, а за таких обставин роль лідера може взяти на себе хто завгодно.

На що очікувати? Швидше за все, команда залишиться на колишніх позиціях: до десятки навряд зуміє потрапити, але і про виліт мови не йдеться.

 

"БУКОВИНА"

14-е місце, 19 очок

Чернівецька команда демонструвала ледь не найцікавіший футбол у лізі, прищеплений тепер вже екс-наставником  Сергієм Шищенком. "Буковина" грала яскраво та видовищно, при цьому не маючи відомих футболістів у складі. Лише відверте невезіння у деяких матчах не дозволило команді посісти заслужене місце в першій десятці.

Новий тренерський штаб на чолі з Олегом Ратієм вимушений обходитися без низки гравців, які залишили команду, але є і надбання. Голкіпер Олег Мозиль явно засидівся в дублі "Карпат", а форвард Максим Ілюк повернувся до рідного клубу.

Утім, не він один. Куди більш істотним є повернення до "Буковини" Руслана Гунчака: 37-річний хавбек виконуватиме роль граючого тренера.

Хто може вистрілити? Незважаючи на роки, повинен порадувати вболівальників голами і результативними передачами Гунчак.

На що очікувати? На боротьбу за виживання з позитивним результатом.

 

"ГІРНИК-СПОРТ"

15-е місце, 19 очок

Після скандального матчу з "Іллічівцем" (1:3) і рішення керівництва звільнити увесь (!) склад команди, "Гірник-Спорт" опинився в непростому становищі. Очолити такий "колектив", напевне, не наважився б ніхто, однак Сергія Пучкова (на фото), який неабияк скучив за роботою тренера, навряд чи можна було чимось налякати. Екс-тренер "Таврії", закотивши рукава, взявся за будівництво нової команди.

Серед новачків клубу з Горішніх Плавнів слід відзначити голкіпера Олександра Ткаченка, орендованого у "Ворскли", захисника Андрія Сахневича, а також свого часу результативного форварда Андрія Шевчука, відомого з виступів за "Севастополь".

Хто може вистрілити? Цілком можливо, що головною дійовою особою стане воротар Ткаченко.

На що очікувати? На боротьбу за виживання.

 

ПФК "СУМИ"

16-е місце, 18 очок

Головний ньюзмейкер зимового міжсезоння точно не має намірів миритися з існуючим станом справ. Навіть після відставки Володимира Лютого і відходу від клубу китайських інвесторів, керівництво намагається зробити максимум, щоб "Суми" зберегли прописку в Першій лізі. Щоправда, команду вже залишили кілька лідерів: Іван Бринкер, В'ячеслав Койдан, Іван Гребенюк та Богдан Душин.

Новий тренер Анатолій Безсмертний уже оголосив, що зробить ставку на своїх недавніх підопічних з аматорського "Агробізнесу-TSK". Утім, є серед нових імен і кілька відомих гравців: голкіпер Артем Штанько, захисник Павло Іванов, хавбеки Ярослав Захаревич і Артем Недоля, форвард Олександр Яровенко. З таким складом потрібно, як мінімум, не за виживання боротися!

Хто може вистрелити? Улюбленець уболівальників Дмитро Богачов залишився в рідному клубі, і напевно довкола нього Безсмертний формуватиме нову команду.

На що очікувати? На боротьбу за виживання з позитивним результатом.

 

"СКАЛА"

17-е місце, 17 очок

Стрийський клуб у поточному сезоні вже пережив клінічну смерть. Ще в грудні відносно долі "Скали" будувались найнегативніші припущення, і тільки кілька місяців тому засяяло світло в кінці тунелю. Практично всі гравці залишили клуб, і на їхнє місце тепер прийшли вчорашні юніори. Безумовно, така ситуація не піде на користь результату, і стрийчани постають ледь не головними кандидатами на виліт до Другої ліги.

Хто може вистрілити? Навіть якщо такі знайдуться, це навряд врятує команду.

На що очікувати? На виліт до другого дивізіону.

 

ФК "ТЕРНОПІЛЬ"

18-е місце, 10 очок

Головний аутсайдер сезону більше мучився, ніж грав. Низка поразок відкинула колись перспективний і амбіційний клуб до підвалу турнірної таблиці,  і тепер йому досить непросто буде зберегти прописку в лізі. Фактична відсутність селекції ставить під сумніви перспективи команди у нинішньому сезоні, і цілком імовірно, "Тернопіль" повторить долю земляків з "Ниви".

Хто може вистрілити? В обставинах, які склалися, лідером команди здатен стати молодий Артур Дорі. А ось чи стане - покаже час...

На що очікувати? На виліт до другого дивізіону. Можливо, з останнього місця.

 

Прес-служба ПФЛ

За матералами Спорт-Експрес в Україні




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору