Новини ЗМІ

Сизихін: у кожного новачка "Геліоса" своя родзинка

11:15, 15 березня 2017

Тренер "Геліоса" Сергій Сизихін про підготовку до сезону та найближчі задачі

Фото: gelios.ua

Тренер "Геліоса" Сергій Сизихін в радіоефірі передачі "Мова футболу" розповів про підготовку до нового сезону, кадрову ситуацію та плани "сонячних" на весняну частину сезону.

- Сергію Валерійовичу, як проходить тренувальний процес у "Геліосі" в період підготовки до сезону та під час змагань? У Вас виникало бажання потрапити на стажування до якогось європейського клубу?

- Усі вправи, які ми використовуємо в період підготовки схожі на те, що відбувається на футбольному полі під час гри. Зрозуміло, кожен день має своє спрямування. Щодня ми готуємося до чогось конкретного. Скажімо, до певного суперника. Вправ дуже багато. Використовуючи їх, головне розуміти їх спрямованість, а також те, чого ми прагнемо, які завдання ставимо у тренувальному процесі. Планування тренувань - дуже клопітка праця. Потрібно зважати на стан гравців, стан усієї команди. Потрібен індивідуальний підхід до кожного гравця. Не приховуватиму, для мене під час тренувань дуже важливо бачити все, що відбувається і реагувати на це. Я практикую зміну тренувального заняття залежно від того, що та як під час нього відбувається.

- В одному українському суперклубі якось жартували з приводу конспектів Лобановського. І це тривало досить довго. Чи є якісь конспекти у тренера Сергія Сизихіна?

- За такого досить незначного тренерського досвіду у мене вже є певні напрацювання, є свої бачення, якого я дотримуюсь. Але вік живи - вік учись. Ми навчаємося, здобуваємо різноманітну інформацію, накопичуємо досвід, і відштовхуємося від того, які виконавці є у нас в команді, що вони можуть виконати на футбольному полі.

Ну а щодо ймовірного стажування закордоном... Однозначно я не можу назвати одного тренера, у якого хотілося б чогось навчитися. Тут, як кажуть, чим більше, тим краще. На сьогодні я б відзначив тренувальний процес Паулу Фонсеки у "Шахтарі". У мене є відео його тренувань. Загалом, у кожного спеціаліста є що почерпнути. Виокремити когось складно.

- "Геліос" під час зимової підготовки не форсував свою підготовку з урахуванням того, що вже у першому осінньому турі на нього чекає принципова зустріч з "Десною" із Чернігова - суперником складним, непростим і головним конкурентом у боротьбі за позицію в трійці лідерів?

- Ми нічого не форсували, а готувалися за заздалегідь розробленим планом. Про нашого першого суперника ми зібрали достатньо інформації і продовжуємо її збирати. У "Десни" є сильні сторони. На них ми робимо акцент. До гри ще є час, і ми присвятимо його роботі над стандартними положеннями. Також розбиратимемо дії суперника при виконанні стандартів і не тільки. Загалом, намагатимемося зрозуміти, як ми зможемо розкрити оборону "Десни". Так склалося, що в Туреччині ми проживали поряд з "Десною". Звісно, і ми, і вони, намагалися щось підгледіти. Але, зізнаюсь, ми з "Десною" провели вже багато очних зустрічей, тож у додатковій інформації не маємо особливої потреби.

Фото: gelios.ua

- У спарингах зборів в Туреччині було кілька цікавих результатів, зокрема - перемога 3:1 над мінським "Динамо". Цей результат привертає до себе увагу, адже клуб із столиці Мінська для багатьох не потребує особливого представлення.

- Результат не ставився на перше місце. У нас є в команді нові футболісти, тому в контрольних матчах ми намагалися награвати нові зв'язки з ними, хотіли, щоб хлопці зрозуміли наші вимоги на полі. А що стосується спарингу з "Динамо" (Мінськ), то я задоволений, що нам вдалося провести цю гру. Ми в цьому матчі побачили свої помилки. Гравці в Туреччині працювали напружено, навантаження були непростими, але навіть у такому стані вони повинні були виходити за межі зони комфорту. Тож гра вийшла достатньо інформативною. Повірте, підсумковий рахунок матчу міг бути іншим і геть не на нашу користь. Але ми перемогли, і порадувало те, що у нас забили м'ячі ті гравці, які повинні працювати на атаку.

Я б також відзначив наш спаринг з "Торпедо" із Жодіна. Ця команда в поточному сезоні грала у Лізі Європи, де вийшла до другого раунду. Матч із нею виявився цікавим, і також показав наші проблеми, які нам необхідно усунути.

- До речі, щодо забитих м'ячів. У першій частині сезону "Геліос" забив 19 м'ячів. Чому так сталося, що кількість голів команди виявилася такою незначною?

- Ми дотримуємося думки, що і захищатися, і атакувати повинна вся команда. Це не лише наш принцип, а й принцип взагалі сучасного футболу. Чого нам не вистачило, аби голів було більше? Забракло активності і швидкості, десь хитрощів та зухвалості в лінії атаки. Також нам не вистачало підключень флангових гравців. Футболісти лінії атаки залежні. Для них м'яч в штрафний суперників потрібно доставляти. І це потрібно робити зі швидкістю на флангах. Нам цих моментів не вистачало.

- У той же час "Геліос" пропустив лише 13 м'ячів - це найкращий показник у Першій лізі. А ось "Десна" забила 29 м'ячів, що є середнім показником у лізі. В суботу, 18 березня на полі зустрінуться найкраща оборона з середньою атакою.

- Усі наведені цифри - це вже історія. Ми щодня повинні рухатися далі. У проведених в Туреччині спарингах ми бачили свої проблеми в обороні. Зокрема, у грі з мінським "Динамо", та й у заключному контрольному матчі з "Іллічівцем" - теж. Наш найкращий у лізі показник за пропущеними голами в першій частині першості зараз ні про що не свідчить. Нам потрібно ще менше пропускати, аби ми змогли досягти тих завдань, які стоять перед нами.

- А які це завдання? Чи є у "Геліосу" мета підвищитись у класі?

- Останнім часом це питання звучить все частіше. Я можу відповісти одним виразом, який мені дуже подобається. А саме, щастя полюбляє тишу. Говорити можна багато що. Я вважаю, що футбольний клуб "Геліос" дозрів для того, аби виступати в Прем'єр-лізі. Керівництво нашого клубу досить амбіційне, воно ставить перед командою реальні завдання, тобто вигравати в кожному матчі. Виходячи з цього, президент клубу Олександр Гельштейн бачить команду в Прем'єр-лізі. Поганий той солдат, що не мріє стати генералом. Ті футболісти, як ж у нас в команді, і ми, тренери, хочемо, аби Перша ліга стала для нас трампліном у житті. Ми будемо щасливі, якщо подолаємо цей трамплін разом з футбольним клубом "Геліос". 

- Якою є Ваша найзаповітніша мрія як тренера?

- Вийти з футбольним клубом "Геліос" до Прем'єр-ліги.

- Хто вони, новачки "Геліосу"?

- Це крайній захисник Бадрі Акубардія. Він - вихованець школи київського "Динамо". також ми взяли в оренду гравця "Чорноморця" Дениса Норенкова. Поповнив нас Дмитро Скоблов, вихованець донецького "Шахтаря". Він пограв в "Іллічівці", а останнім часом виступав за "Буковину". Запросили з найкращої харківської аматорської команди "Соллі-Плюс" Дмитра Гранкіна. У всіх гравців є досвід гри на непоганому рівні. Навіть у Дмитра Гранкіна є досвід ігор за різноманітні юнацькі збірні України. Тому, вважаю, кожен наш новачок дуже амбіційний, всі вони пройшли гарну школу підготовки. У кожному є своя родзинка. Вони непогано влилися в наш колектив. Сподіваюся, ми не помилилися, зробивши вибір на їх користь.

- А як щодо проведення "Геліосом" домашніх матчів на стадіоні "Динамо"?

- Ми розглядаємо стадіон "Динамо" як варіант для проведення своїх домашніх матчів. Добре розуміємо, що стадіон "Сонячний" розташований не надто вдало з погляду логістики.

- Який стан газону на "Сонячному"?

- Як на цю пору року поле на ньому в досить непоганому стані. Звісно, воно гірше, ніж на "Металісті", де зараз грає донецький "Шахтар". Але, в цілому, поле добре підготоване.

- На скільки відсотків футбольний клуб "Геліос" уже зараз готовий до ігор у Прем'єр-лізі?

- Я не можу сказати, що ми на 100 відсотків готові до участі в Прем'єр-лізі. На перше місце постає питання комплектації. Під УПЛ нам потрібно підсилюватися. Але для підсилення нам треба ще потрапити в Прем'єр-лігу. Тому зараз "Геліос" готовий до виступів у Прем'єр-лізі відсотків на 70.   

 

Автор: Gelios.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору