Новини змагань

Федорчук: «Енергія» нікого не боїться

08:15, 11 березня 2017

Наставник «Енергії» з Нової Каховки Олег Федорчук про підготовку до відновлення сезону

Новокаховська «Енергія» перед виходом на зимові канікули, маючи 27 очок, посідала восьме місце. Чи задовольнило воно керівництво команди? На це та інші питання відповідає головний тренер команди Олег Федорчук.

– Олеже Вікторовичу, над чим працювали минулого року після призначення? Вдалося втілити задумане у життя?

– Найперше потрібно було змінити репутацію нашої команди. Пам’ятаю, як тільки прийняв «Енергію», ходили різноманітні плітки та чутки про те, що команда грала в нечесний футбол. Була, м’яко кажучи, деморалізована. Зараз це боєздатний колектив, який нікого не боїться. У якого є свій почерк. Це не завжди приносило результат, однак нас поважають. І я знаю, що коли грають проти нас, готуються серйозно. Із розмов з глядачами відомо, що вболівальники задоволені нашою грою і ставленням до справи.

– Що не вдалося зробити за цей період?

– Дивна річ: ось «Рух» ми перемагали, відбирали очки у багатьох інших фаворитів. Але поки що не вдалося створити колектив, який перемагав би команди, нижчі за класом. Є причини.

Втрата Сомова, який був найкращим у команді навесні. Він залишив нашу команду, та й футбол загалом. Не надто впевнена гра капітана команди Адрєєва в окремих матчах. І моя помилка, адже я не визначився з воротарем від початку. Часто доводилось здійснювати  ротацію на цій позиції і нас це нервувало.

І, звісно, десь ми не доукомплектовані. Як ми не шукали крайніх захисників, так і почали чемпіонат без них. На щастя, до завершення сезону наша команда набрала обертів, і ми обігравали «Рух» із Винників, та й з іншими командами грали впевнено. Відзначу матчі з «Поділлям» та «Нивою-В», гарну гру показали у Херсоні з «Кристалом».

Як би не парадоксально звучало, я скажу, що і програний матч на виїзді з миколаївським «Суднобудівником» видався вдалим. Наша команда робила все правильно, окрім одного – не забивала. У цій грі за нашої значної переваги не змогли забити. Незначною втіхою може слугувати неперевершена гра воротаря суперника. «Енергія» до закінчення сезону здобула те, чого прагнула. Але для того, аби вигравати стабільно, на класі, звісно, потрібно підсилюватися.

— Це найкращі матчі, а найгірші?

— Як не дивно, найгірші матчі ми провели вдома. Це гра на початку сезону з «Інгульцем-2», а згодом з «Балканами». Ці дві гри ми зараховуємо до свого пасиву. В цілому, ми багато матчів провели на середньому рівні, але були й такі, що нижче середнього.

— Кого хотіли запросити, але не змогли?

— Скажімо так, хто був у нас на перегляді і мені сподобався, ті й залишилися. Просто не всі хочуть їхати на наші умови. Тому є подібні проблеми. Я б не хотів називати прізвища тих хлопців, кого хотів би запросити. Вони не бажають приїжджати навіть на перегляд. Тому ми збережемо кістяк команди, плюс з’явиться ще приблизно п’ятеро нових футболістів. Про них ви дізнаєтесь пізніше.

— Вплинули «не суперумови»?

— На мою думку, наші умови відповідають нашим можливостям. Ми – єдиний колектив України, котрий платив більше, аніж обіцяв. І значно більше. У нас команда – одна з небагатьох нашого рівня, де з футболістами розрахувались до відпустки.

Все, що ми обіцяли, виконали завдяки почесному президенту ФК «Енергія», меру Нової Каховки, Віктору Івановичу Коваленку, який з бізнесменами виконав усе, що від нього залежить і навіть перевиконав. Зараз, під час кризи, ми не хочемо просити більше і залазити в борги.

Я вважаю, в цей період, коли у країні йде війна, всі повинні жити відповідно до коштів. А коли футболісти почали покращувати якість своєї гри, ми почали підвищувати їм зарплату.

— Відчувається у вас гарна підтримка у Новій Каховці?

— У мене довірчо-дружні стосунки з мером. Ми часто спілкуємося на всі теми від політичних до футбольних. Тим паче, він сам щотижня грає в футбол  за ветеранів – і досить пристойно. Ми розуміємо одне одного і найголовніше, не обманюємо один одного, ми на полі, а він у прийнятті рішень щодо проблем команди.

— Які втрати в «Енергії»?

— Ми планували втрати, але не більше трьох-чотирьох осіб – річ у тім, що багатьма гравцями цікавилися клуби Прем’єр-ліги, декого викликали на перегляд. Тих, хто не потрапляв до складу і їх вік немолодий, немає сенсу їх тримати. Не можна принижувати футболістів. З хорошим досвідом, їм ще вдасться десь потрапити в команду і ще пограти. У мене таке переконання: якщо сидить, то він повинен бути молодим і перспективним. Нас вже залишити капітан команди, захисники Андрєєв і Шевченко, а також нападник Фаюк. Двоє з трьох пішли «на підвищення» - у Першу лігу.

— Задоволені тим, як провели зимові канікули?

— Ми давали футболістам індивідуальні завдання, які вони повинні виконувати взимку. Постійно спілкувалися з ними в телефонному режимі. Тому коли на початку лютого зібрались на збори, усі прибули вже підготованими, знаючи, що робитимемо далі.

Єдине – підводила погода. Збори проводили у Новій Каховці. А тут сніжно, морозяно – ні вдома зіграти, ні виїхати на спаринг – нікуди. Заздалегідь планували четвертого лютого провести перший матч з аматорською командою «дніпро» із Каховки, але самі бачите, які погодні умови тоді настали. Тож десь не вистачило спарингів – добре, що був такий турнір, як кубок федерації футболу АР Крим, який відбувся у Херсоні. Це допомогло хоч якось дібрати ігрової практики, якої нам бракувало через погодні умови та неготовність полів.

Завдання футболістам – не спуститися нижче 70-80 5 від того стану, в якому вони перебували, коли ми закінчували минулий сезон. Якщо вони будуть незібраними, то в них виникатимуть проблеми, оскільки плануємо значні навантаження.

— Завдання перед командою залишаться такими ж, чи зазіхнете на більше?

— Усе залежатиме від наявності футболістів. Тренер не може ставити завдання, не знаючи потенціалу команди. Коли ми побачимо у контрольних іграх, що у нас високий потенціал  і у нас є хороші виконавці, то ставитимемо завдання відповідного рівня. За грою команда п’ята-шоста. Якби ми не втратили очки в іграх з «Металургом» і «Суднобудівником», команда була б на шостому місці. Ми відстаємо на п’ять-шість очок від запланованого. Загалом, якщо підсилимося, то ставитимемо більш високі завдання.

Анастасія Гудзь, pfl.ua

Sport Arena – інформаційний партнер ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору