Новини змагань

Макаров: змагання ПФЛ стабільні і привабливі

09:33, 28 листопада 2016

Президент ПФЛ підбив підсумки літньо-осінньої частини сезону і торкнувся найбільш актуальних тем змагань

По 20 турів відбулося в першій і другій лігах із липня по листопад. 35 команд-учасниць двох дивізіонів провели більш як 300 ігор, а також взяли участь у Кубку України. Десяток новачків вийшло на старт, збільшивши кількість учасників нижчих ліг, в той час, як в цілому в українському футболі діє, на жаль, зворотна тенденція. Але, в той же час, вийшли на перший план навколофутбольні скандали – триває слідство по матчах з фіксованими результатами, що, звичайно ж, не йде на користь репутації українського футболу.

У розмові з президентом ПФЛ Сергієм Макаровим інформаційний партнер Sport Arena торкнулася всіх актуальних тем, а також було підбито підсумки півроку життя першої та другої ліг напередодні тривалої зимової перерви.

 

«Кількість клубів зростає завдяки зменшенню фінансового тягаря, стабільності змагань і децентралізації»

 

– Сергію Дмитровичу, почнемо з приємного. В той час як в останні роки в українському футболі поповнювався хіба що список зниклих клубів, нижчі ліги, навпаки, збільшують кількість клубів. Порівняно з минулим сезоном у ПФЛ стало на п’ять учасників першої і другої ліг більше, порівняно з позаминулим роком – на дев’ять (і при цьому кращих віддають до Прем'єр-ліги). Як вдалося досягти підвищення кількості клубів?

– Вплинули кілька факторів. Звичайно ж, допомогло зниження внеску за участь у змаганнях завдяки тому, що фінансування арбітражу наших змагань взяла на себе Федерація футболу України. Ще раз спасибі президенту ФФУ Андрій Павелко, що почув наші аргументи і дотримав обіцянки. Допомогли процеси бюджетної децентралізації в країні. У місцевої влади з'явилася можливість виділяти більше коштів на підтримку спорту. Для наших клубів це стало гарною підмогою.

Допомогла стабільність і привабливість наших змагань. У нинішні непрості часи ПФЛ намагається працювати системно, не ділить клуби на «своїх» і «чужих», надає всім рівні можливості для вирішення своїх завдань і реалізації своїх амбіцій.

– У кількісному плані чемпіонат покращився – це однозначно. А щодо якості? Якщо взяти такі основні критерії, як фінансовий, інфраструктурний та ігровий, перша та друга ліги тримаються на рівні?

– За фінансовим критерієм – так. Незважаючи на економічну кризу в країні наші клуби відносно стабільні, навчилися жити за коштами і працювати в складних умовах. В ігровому плані також бачимо гостру спортивну боротьбу. Радує, що претендентів на підвищення в класі як в першій, так і в другій лізі більше, ніж путівок. Це обіцяє гостру інтригу у весняній частині сезону.

 

А ось інфраструктурний критерій – наша слабка ланка. Два попередніх роки м'яка і тепла осінь дозволяла обходитися без накладок. У цьому ж сезоні дехто виявився не готовим до листопадового форс-мажору. Причина – несучасна інфраструктура, яка до того ж в основному не належить клубам. За останні 25 років нові або модернізовані стадіони клубів нижчих дивізіонів можна перерахувати по пальцях. Без допомоги держави, місцевої влади, футбольних меценатів цю проблему швидко не вирішити.

На даний момент ми розробили і винесли на розгляд клубів нову концепцію формування календаря змагань. Пропонується максимально зменшити кількість турів у листопаді. При цьому, на відміну від минулих років, сезон розбивається на дві рівні частини – перше коло буде зіграно восени, друге – повністю перенесено на весну. В такому випадку збільшена зимова пауза більш виправдана. Закінчувати сезон будемо в середині червня, тож якщо цей варіант буде затверджено, від ідеї плей-офф між командами першої та Прем'єр-ліги доведеться відмовитися.

«Пропонуємо максимально зменшити кількість турів в листопаді»

– Новачки, які здобули право виступати серед професіоналів, виправдовують статус учасників всеукраїнського турніру другої ліги? В яких компонентах їм потрібно допрацьовувати, а в чому, можливо, вони виявилися навіть краще старожилів?

– Новачків у цьому сезоні дуже багато, вони знаходяться на різних стадіях свого розвитку. Якщо такі клуби, як «Рух», «Жемчужина», «Балкани» відразу показали свою готовність і включилися в боротьбу за лідируючі позиції, то решта поки освоюються на новому для себе рівні. Здебільшого цим клубам потрібно продовжувати розвивати свою інфраструктуру і систему підготовки власних резервів. Без цих двох складових довгостроковий прогрес клубу та професіонального футболу в цілому неможливий.

Є і безумовна перевага клубів-новачків – це глядацька увага в тих містах, які скучили за великим футболом.

 

– Чим дивує зараз чемпіонат ПФЛ, так це повними трибунами в окремих містах. У чому секрет успіху Рівного, Івано-Франківська, Хмельницького, Черкас і як досягти такого скрізь?

Рецепти успіху різні. У містах, куди професіональний футбол повернувся після великої перерви, в основному позначається «ефект новизни». Але цей ефект швидко пройде, якщо інтерес до клубу не буде підтримуватися щодня, а з урахуванням можливостей, які дають соцмережі, Youtube і інші «нові медіа», – щогодини.

У роботі зі своїми шанувальниками нашим клубам потрібно брати приклад зі своїх колег із Черкас і Рівного. Саме «Верес» і «Черкаський Дніпро» можна назвати лідерами за FRM – управління стосунками з уболівальниками.

 

«У Прем'єр-лігу не вийде потрапити, не відповідаючи нормам атестації»

– Зрозуміло, що судити про це можна хіба що гіпотетично, але все ж – вам не здається, що УПЛ і перша ліга підрівнялися за рівнем? Аргументи щодо успішного дебюту «Олександрії» і «Зірки», а також яскравого кубкового виступу першолігівцев свідчать на  користь цього...

– Так, можна сказати, що провідні клуби першої ліги за своїм спортивним рівнем виглядають не гірше, ніж клуби з нижньої половини чемпіонату Прем'єр-ліги. Кубок України – турнір, в якому у наших клубів є можливість порівняти себе зі «старшими братами». Цього сезону наші клуби виглядають гідно, чому підтвердження – чвертьфінал, де половина учасників представляє першу лігу. А могло бути взагалі шість із восьми, адже «Десна» поступилася «Дніпру» лише в серії пенальті, а «Верес», хоч і програв 0:1, на рівних боровся з «Ворсклою».

 

– Розкажіть, хто з учасників ПФЛ у цьому році зважився на прем'єр-лігову атестацію.

- За нашими даними, таких клубів п'ять – «Іллічівець», «Верес», «Десна», «Геліос» та «Черкаський Дніпро».

 

– Чи означає це, що саме такий перелік команд і можна вважати претендентами на підвищення в класі? Що буде, якщо якась з команд, яка не проходила процедуру атестації, посяде в підсумку місце, яке дає право на перехід до Прем'єр-ліги?

– Наявність атестату – обов'язкова умова підвищення в класі. Якщо «прохідне» місце посяде команда, клуб якої не має відповідного атестату, право на перехід в УПЛ отримає наступний в турнірній таблиці учасник, що має заповітну «перепустку».

– В останні роки кількість кандидатів на отримання професіонального статусу радує. Скільки клубів цього року претендує на другу лігу? Зараз практично вся карта України покрита – але все ж є місця без професійних клубів. Є надія, наприклад, у Закарпаття на відродження тут футболу?

- Свої заявки подали сім учасників чемпіонату України серед аматорів. Серед них – клуби з Житомира, Тернополя, Харкова. Претендує на повернення «Таврія» (Сімферополь) – клуб, який на даний момент базується в Херсонській області.

 Клуби з Закарпаття беруть участь у чемпіонаті України серед аматорів сезону 2016/17, тому за Регламентом не можуть претендувати на входження в другу лігу. Сподіваємося, що цей регіон не буде затягувати своє повернення у великий футбол.

– Влітку було ухвалено відразу кілька рішень, які стосуються регламенту першої та другої ліг. Наприклад, з'явився у другій лізі виліт або плей-офф між першою та другою лігами. Чи вдасться виконати ці норми, є форс-мажорні обставини, які, наприклад, можуть скасувати плей-офф або залишити у другій лізі команди з числа аутсайдерів, які посіли два останніх місця?

– Поки таких обставин немає, ми діємо у відповідності з Регламентом змагань. Але на те він і форс-мажор, що трапляється раптово і має непереборну силу...

 

«У клубів півмільйонний борг перед КДК ФФУ»

– На Раді ліг буде розглядатися питання «Про недотримання окремими клубами ПФЛ вимог регламентних документів ФФУ та ПФЛ». Про які пункти йдеться?

– Головні напрямки, в яких деякі наші клуби відстають, – інфраструктурний критерій, питання наявності дипломованих тренерів, а також укомплектованість клубних штатів.

 

– Традиційно в наші нестабільні часи існує питання щодо так званих «проблемних клубі». У нинішньому сезоні теж є кілька команд, які ледь зводять кінці з кінцями. Наскільки тривожною є ситуація з найбіднішими учасниками чемпіонату? Є загроза, що не вдасться дограти до кінця всім командам?

– Загроза останнім часом існує постійно і від цього не застрахований ніхто. Згадайте випадок з благополучним клубом «Гірник» (Кривий Ріг), який заявив про своє зняття абсолютно несподівано, буквально за два дні до чергової Конференції ПФЛ. Проте на даний момент всі наші учасники підтверджують готовність провести повний змагальний сезон.

– Чи є борги клубів перед ПФЛ?

Це питання неактуальне. А ось перед КДК ФФУ наші клуби накопичили заборгованість у розмірі майже півмільйона гривень. Про це також будемо говорити на Раді ліг.

 

– Ще одна неприємна тема – матчі з фіксованим результатом. Найскандальніші зустрічі сезону («Іллічівець» – «Гірник-Спорт», «Арсенал-Київ» – «Верес»...) потрапили на передовиці всіх ЗМІ. На якій стадії розслідування за відкритими справами? Чи зверталися органи ФФУ або прокуратури до ПФЛ та її клубів?

– Деякі матчі, в яких підозрюється гра на «контору», розслідує Комітет ФФУ з етики та Чесної Гри, деякі – прокуратура України. ПФЛ надає повне і всебічне сприяння всім органам правосуддя, адже ми як ніхто інший зацікавлені в очищенні своїх змагань. До того ж ми закликаємо і наші клуби. Принцип простий: якщо клуб за результатами свого внутрішнього розслідування виявить конкретно тих, хто цим займається – постраждають ці люди, якщо клуб не надасть допомогу слідству – постраждає клуб в цілому.

 

– Як, взагалі, протидіяти такому явищу, як договорняки і матчі на контору? Законодавство, футбольна прокуратура – це панацея?

Тема дуже неприємна і дуже актуальна. «Зараза» матчів з фіксованим результатом глибоко проникла в наш футбол. Необхідно термінове лікування.

На жаль, злочини, про які йдеться в «законі Павелко», не віднесено до тяжких. Тому правоохоронна система ще не до кінця усвідомлює важливість цієї проблеми або не має достатніх можливостей для боротьби на тлі інших проявів злочинності у державі. Вірю в те, що жорна правосуддя все ж почнуть обертатися швидше, а адекватне і невідворотне покарання буде утримувати молодих футболістів від злочинів.

Є важелі для боротьби з цим явищем і у ФФУ. Керівництво національної федерації чітко усвідомлює масштаби проблеми і веде роботу з вибудовування ефективної системи реагування та покарання. Запровадження посади футбольного прокурора – лише один з можливих кроків.

 

«У боротьбі з нечесними матчами ПФЛ співпрацює і з ФФУ, і з УПЛ, і з Federbet, і з правоохоронними органами»

 

– Як складаються стосунки з ФФУ і УПЛ? Які спільні ініціативи втілюєте в життя?

Спілкуємося буквально щодня. Цьому допомагає той факт, що всі три провідних футбольні організації зосереджені в одному місці – Будинку футболу. Сподіваюся, що з настанням весни футбольні команди менеджерів з ПФЛ, УПЛ та ФФУ зустрічатимуться одна з одною і на футбольних полях біля нашого Будинку, реконструкція яких скоро закінчиться.

З керівниками УПЛ і ФФУ ми обговорюємо ініціативи з різних напрямків – система організації змагань, маркетинг, розвиток інфраструктури, забезпечення безпеки на стадіонах, соціальні проекти. Одна з таких ініціатив – підписання договору з Federbet – міжнародною структурою, яка має величезний досвід протидії матч-фіксингу. Впевнений, що тісніша співпраця з такою організацією допоможе очистити наш футбол від цього бруду.

– Нововведення останніх років – в перервах матчів першої та другої ліг все частіше можна побачити розіграш призів від спонсорів та партнерів ПФЛ.

– Такі акції – це частина нашої стратегії щодо активізації роботи з глядачами. Ми хочемо зробити наші змагання привабливішими, допомагаємо в цьому нашим клубам, залучаємо їх в цей процес і показуємо всім приклад, як можна організувати подібну роботу.

Крім цього, більше уваги ми почали приділяти нашому майбутньому – дітям. У минулому сезоні в 10-ти школах міст, де базуються наші клуби, пройшла акція «Зірковий урок футболу». До учнів на урок фізкультури приходили футболісти і тренери місцевої команди, проводили незвичайний футбольний майстер-клас і вручали пам'ятні подарунки від наших партнерів. Користь від таких акцій обопільна – діти мають можливість поспілкуватися в неформальній обстановці зі своїми кумирами і ще більше закохатися в футбол, а футболісти заряджаються позитивом від своїх молодших шанувальників і відчувають себе справжніми зірками.

Досвід минулого сезону визнано успішним. Наступної весни «Зірковий урок футболу» пройде у всіх 30 містах і селах, де є наші клуби. Закликаємо клуби ПФЛ проводити подібні акції і самостійно, адже добрих справ багато не буває. 

«Розробляється нове «обличчя» ПФЛ»

– Повертаючись до приємного. У чвертьфіналі Кубка України – половина учасників з першої ліги. Де встигнете побувати? Який матч обрали для себе для перегляду?

У суботу, 26 листопада, відвідаю матч, в якому визначиться півфіналіст національного Кубка від ПФЛ – «Миколаїв» – «Іллічівець». Також постараюся бути на одному з матчів за участю наших клубів у середу, 30 листопада.

– Як любитель футболу, задоволені побаченим в сезоні 2016/17? Який гол виберете в голосуванні на найкращий гол сезону?

В цілому задоволений, за винятком деяких матчів останніх турів осінньої частини, зіпсованих негодою. За кращий гол проголосувати поки не готовий, так як бачив не всі найкрасивіші забиті м'ячі. Постараюся переглянути огляди турів, підготовлені нашими партнерами-трансляторами з «Кремінь-ТБ». Після цього, як і тисячі інших любителів футболу, з задоволенням візьму участь у такому голосуванні.

 

– Відомо, що Сергій Макаров в матчах команди ПФЛ грає на позиції воротаря. Хто ваш улюблений голкіпер? Чи є такий в нинішньому чемпіонаті України?

– У молоді роки подобалося, як грає Петер Шмейхель – не просто класний воротар, але і яскравий харизматичний лідер. У чемпіонаті України окремо назву Олександра Шовковського. Цей воротар хоч і старший з мене, продовжує виступати за один і той же клуб, протягом більш як 20-ти років витримує високу конкуренцію і показує стабільний високий клас. Це викликає велике захоплення і повагу.

 

– Які плани ПФЛ на 2017 рік? Над якими проектами працюєте, чого чекати вболівальникам та учасникам першої та другої ліг?

В даний момент ми закінчуємо процес розробки нового «обличчя» ПФЛ. У наших змагань з'являться атрибути, за якими нас можна буде відрізнити від інших футбольних чемпіонатів. Дуже сподіваюся, що в 2017 році нам вдасться створити більш привабливий продукт, який сподобається глядачам, трансляторам і приверне нових комерційних партнерів. Що точно буде в наступному році – ми продовжимо жити футболом і з допомогою футболу дарувати радість людям всієї країни.

 

Прес-служба ПФЛ

Sport Arena - інформаційний партнер ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору