Новини змагань

Перша ліга: новий сезон - нові надії

08:43, 25 липня 2016

У поточному сезоні Першу лігу представлятимуть 18 команд, що на дві більше, ніж на початку попереднього

Кожен клуб у новий сезон дивиться з певними надіями й амбіціями.

"ЧЕРКАСЬКИЙ ДНІПРО". Один із фаворитів сезону, що починається, який не приховує свої честолюбні плани. У літнє міжсезоння виникла деяка невизначеність у зв'язку з можливим зникненням одного з колективів еліти. Саме тоді підопічні Ігора Столовицького уже зараз могли б посісти місце в найвищому ешелоні.

     В результаті  ж підвищилась у класі лише "Зірка", а президент черкаського клубу Володимир Лашкул відклав мрії на деякий час. А мріють у Черкасах про прописку серед обраних давно. Місцевий стадіон неодноразово приймав поєдинки вищого рівня, у тому числі ігри молодіжної збірної країни. Та й у першому дивізіоні місцеві вболівальники оточують своїх улюбленців достойною підтримкою. Утім, для того, щоб мрії ставали реальністю, команда потребує якісного кадрового підсилення. І такі кроки поступово здійснюються. 

     Повернувся із "Кремня" Сторчоус, із розформованого "Гірника" прийшов креативний Крамар. Анонсувався навіть можливий прихід в команду досвідченого форварда Олександра Ковпака, який став вільним агентом. Уродженець сусідньої Сміли точно б припав до двору. Має шанс стати бійцем "Черкаського Дніпра" і вихованець "Динамо" Олег Маїк. 22-річний фактурний нападник поки що перебуває в команді Столовицького на перегляді.

     Перспективи. Зберігши склад, черкасці стають одними з основних претендентів на підвищення у ранзі. Завдання для них цілком вирішуване. Потрібно тільки точкове підсилення, тоді і за результатом справа не стане.

 

"ОБОЛОНЬ-БРОВАР" (Київ). Столичні "пивовари", безсумнівно, є одними з основних претендентів на путівку. Стабільне фінансування і налагоджена інфраструктура ­ далеко  не останні фактори, що сприяють вдалому проведенню сезону. Як і черкасці, підопічні Сергія Солдатова минулий сезон проводили у якості новачків першого дивізіону. І саме "Черкаський Дніпро" був основним конкурентом киян за передові сходинки таблиці.

     У літнє міжсезоння в колективі відбулися суттєві зміни. Передусім, варто виокремити прощання з лідерами колишньої основи: Артемом Фаворовим та Володимиром Білдовським. Якщо кращий бомбардир минулого сезону в Першій лізі поїхав підкорювати Угорщину, поповнивши склад "Академії Пушкаша", то досвідчений півзахисник Бідловський перейшов у вінниківський "Рух".

      Також залишили оболонців досвідчені Кицута та Іващенко. Однак, є і придбання. Із Білої Церкви прийшов 27-річний півзахисник Ярослав Захаревич, який колись витупав за столичний "Арсенал". Дмитро Єременко із розформованої "Говерли" колись вважався одним з найперспективніших футболістів країни. Напевно, підсилить команду Дмитро Башлай, який не зміг знайти себе в "Олімпіку".

     Перспективи. Втрати лідерів, швидше за все, не пройдуть безслідно для команди Солдатова. Особливо це стосується середньої лінії, а точніше ­ її атакувальної ланки. Утім, ніхто не скидає його з рахунку!  Своє місце у першій п'ятірці команд ліги кияни напевно посядуть. Тільки, чи влаштує їх подібний рубіж?

 

"ІЛЛІЧІВЕЦЬ" (Маріуполь). Напевно, найактивніший клуб у цьому міжсезонні. І справа тут не лише в можливій зміні назви та новому тренерському штабі. Склад "Іллічівця" поновився настільки, що поки що невідомо, як швидко підопічні Олександра Севідова відчують свою гру. У контрольних поєдинках азовці виглядали по-різному, перемагаючи команди, нижчі за рангом, при цьому поступаючись представникам еліти. По суті, у Маріуполі будується нова команда, і вона вже мало чим нагадує ту, яку за весь минулий сезон старанно вибудовував Валерій Кривенцов.

    Цього літа склад азовців поповнили такі виконавці, як Олександр Насонов із білоруського "Граніту", його тезка із "Сталі", перспективний Михайло Ряшко ("Говерла") і Владислав Нехтій із "Авангарду". А ось втрати у "Іллічівця" куди більш відчутні. Повернулись до "Шахтаря" із оренди Гринь, Глущук, Мигунов, Іванісеня та Загорулько. Особливо засмучує втрата останнього, адже Артур навесні викликав справжній фурор, забиваючи практично у кожному матчі. Залишили азовські береги голкіпери Крюков і Чурилов. У команді більше немає захисника Жичикова, який працевлаштувався у "Олександрії", а також хавбеків Ілюка, Скоблова, Гришина, Лучика та Олійника.

      Перспективи. Прихід нового тренерського штабу на чолі з Севидовим вказує на наявність у керівництва клуба максимальних планів. А ось як виявиться  на справі, покаже лише фініш сезону. Сезону, в якому азовців бачать ледь не фаворитами першого дивізіону.

 

"ГЕЛІОС" (Харків). Після зникнення з футбольної мапи "Металіста", "сонячні" набули статусу головної команди Харкова. Немає сумнівів, що когорта Сергія Сизихіна отримає й додаткових уболівальників. Керівництво команди давно заявляє про боротьбу за вихід до вищого дивізіону, але щоразу щось не вдається, і "Геліос" задовольняється лише високими місцями в табелі про ранги.

       Кілька днів тому керівництво харківського клубу офіційно виголосило свою позицію з приводу розширення першого дивізіону, при цьому погрожуючи... зняттям команди з першості. Ось цього б зовсім не хотілось, адже в такому разі мегаполіс на ім'я Харків взагалі залишиться без професіонального футболу... 

     Кадрове підсилення слобожан відомими іменами не відначається. Як правило, тренерських штаб "сонячних" орієнтувався на добротних першолігових бійців. Це й досвідчені Павелько із Охтирки, Цапій ("Миколаїв") і Семенець, що виступав у складі "Полтави". Із муніципального Полтавського клубу прийшов талановитий півзахисник Масалов, а із "Гірника-Спорт" ­ його колега по амплуа Радченко. Із тих, хто пішов, варто відзначити захисників Васильєва і Помазана, хавбеків Соломку, Панасенка й Іванко, а також голкіпера Зарубіна. Останній завершив активну ігрову кар'єру із завершенням минулого сезону.

    Перспективи. Харків'яни, старожили дивізіону, давно претендують на дещо більше, ніж просто високі місця. Поточний сезон також не повинен стати виключенням. Лише за умови якісного підсилення можна буде говорити про вищі цілі.

 

МФК "МИКОЛАЇВ". Підопічні Руслана Забранського (на фото) минулий сезон провели достатньо впевнено, ставши такою собі грозою авторитетів. Утім, амбіційних завдань перед ними ніхто не ставив. Незрозумілою в цьому плані також є ситуація у нинішнє міжсезоння. Миколаївську команду вже залишила низка її лідерів. Гордя, Сікорський, Чучман та Цапій були одними з ключових фігур у складі миколаївців.

       Із надбань можна відзначити лише Сокола із сумської "Барси". Решта поки що перебуває в Миколаєві на перегляді. Утім, усе вищесказане не скасовує того, що колектив Забранського буде вирішувати серйозні завдання.

       Перспективи. Миколаївці виглядають міцним середняком першості, що наближається. Цілком можливо, що в підсумковій таблиці команда повторить результат минулого сезону.   

 

"ДЕСНА" (Чернігів). Керівництво клубу вже не раз робило заяву про те, що в найближчій перспективі основним завданням клубу буде підвищення у класі. І їх можна зрозуміти, адже Чернігів ніколи в історії не був представлений серед колективів еліти. Коли ж, якщо не зараз...

     Цього літа "Десна" якісно підсилилася, що свідчить про високі амбіції керівництва та тренерського штабу команди. Голкіпер Махновський припав би до двору навіть в елітному дивізіоні. Досвідчені Мостовий із "Зірки" і Солдат із "Гірника", який знявся з першості, теж, без сумніву, підсилять команду. Молоді форварди Філіпов ("Авангард") та Мишенко ("Мілсамі" Молдова) обов'язково продемонструють свої найкращі якості. Та і в питанні покращення інфраструктури нарешті почались суттєві зрушення.          

      Перспективи. Якщо ж необхідний апгрейд у кадровому аспекті та логістиці буде зроблено, то чернігівці мають всі шанси для здійснення мрії. В іншому випадку, будуть знаходитися близько групи лідерів.

 

"НАФТОВИК" (Охтирка). Привабливий колектив Володимира Книша здатен створити проблеми будь-якому супернику. Історично охтирці завжди були одними з аксакалів першого дивізіону. Минулий сезон у плані результату навряд можна буде занести до активу нафтовиків, але те, що Книш створив боєздатний колектив, ­ сумнівам не піддається. 

    Можна відзначити наступні зміни. Повернувся до рідного "Дніпра" лідер атак Євген Бохашвілі, досвідчений Павелько, як уже сказано вище, поповнив ряди "Геліоса", а Білий перейшов до "Вереса". Особливо зміни торкнулись останнього рубежу. Голкіпери Вокальчук і Тимофєєв залишили Охтирку, програвши конкуренцію Данковичу. Щоправда, на їхнє місце прийшли Юрчук та Чоботарів. Із "Вереса" прибув захисник Логінов. Напевне, команді допоможуть півзахисники Лозовий і Герт.

     Перспективи. Припущу, що охтирці піднімуться на кілька рядків у таблиці, однак, претендувати на найвищі місця будуть навряд чи.

 

ФК "ПОЛТАВА". Команда, що ледь не розвалилася взимку, давно стала одним із міцних середняків першого дивізіону. Особливими досягненнями клуб не відзначався, однак добротні результати були практично завжди.

     Свіже кадрове поповнення в особі олександрійців Матвєєва і Гуськова, Соломки із "Геліоса" та Дегтярьова ("Авангард") свідчить про явне підсилення. Утім, малоймовірно, що полтавці будуть прямими претендентами на високі місця.

      Перспективи. Швидше за все, полтавський клуб посяде звичне місце всередині таблиці. 

 

"ГІРНИК-СПОРТ" (Горішні Плавні). Команда з населеного пункту з екзотичною назвою давно зарекомендувала себе як цікавий колектив.  Наявність такого наставника як Ігор Жабченко, вказує на те, що представники Полтавщини і в поточному сезоні будуть старатися демонструвати достойну гру.

    Щоправда, втрат у клубу з колишнього Комсомольська не перерахувати. Практично всі лідери команди роз'їхались хто куди, і компенсувати їх новими виконавцями буде доволі непросто. Півзахисник Ярчук направився в португальський "Ешторіл", Савін перейшов до вірменського "Алашкерту", Яворський і Насімі повернулися до Одеси, досвідчений Волчков підсилив "Інгулець", а Герасимець став гравцем "Вереса". Окрім того, більше немає в команді Кліщука, Ульянова, Доценка, Радченка і Ковалевського.

       Перспективи. Враховуючи досить значні кадрові втрати, підопічні Жабченка потрапили в непросте становище. Звісно, до боротьби за виживання справа навряд чи дійде, однак і такий результат вбачається частково реальним.

 

"АВАНГАРД" (Краматорськ). Минулий сезон для представника Донбасу видався неоднозначним. Звісно, можна зробити значну знижку на те, що "Авангард" тільки-но повернувся на футбольну карту у зв'язку з відомими подіями в країні. Однак, в низці поєдинків краматорці були непереконливими, і невипадково довгий час боролися за виживання.

     Поповнившись цього літа лише Малишевим із "Вереса" та Бриньком  ("Мир"), команда з Донецької області попрощалася з доброю половиною провідних футболістів. Нехтій і Філіпов, Дегтярьов і Мірошник, Асьонов і Покотилюк ­ всі вони були незамінними ланками в тактичних побудовах "Авангарду".

    Перспективи. Передбачається, що краматорці не будуть боротися за виживання, але і претендувати на щось більше, ніж на середину таблиці, їм буде досить складно.

 

ФК "СУМИ".  Юрій Ярошенко завжди вмів знаходити таланти. У складі сумчан немає відомих футболістів, однак колектив був завжди. У боротьбі за виживання "Суми" досягли успіхів лише на фініші сезону, однак язик не повертається кидати каміння в город тренерського штабу.

      Кадрового підсилення, як такого, в команді немає й зараз. Лише молодь із дубля "Зорі" та маріуполець Лучик ­ ось і всі придбання. Проте, втрати в особі досвідчених Махновського і Западні ще обов'язково відгукнуться.

    Перспективи. Кадрове підсилення необхідне команді Ярошенка, як ковток прохолодної води в пустелі. У зворотному випадку може повторитися сценарій минулого сезону, і, цілком можливо, з менш оптимістичним фіналом.

 

ФК "ТЕРНОПІЛЬ". Тернопільський футбол в минулому сезоні ледь не пережив подвійну втрату. "Нива" після першого кола знялась із змагань, а муніципали за спортивним принципом залишили перший дивізіон. Врятувало команду Івана Марущака лише розформування "Динамо-2" та збільшення кількості учасників ліги. Є надія, що в Тернополі вміють враховувати помилки минулого. А допоможе в цьому підсилення з досвідченого голкіпера Чурилова (на фото) і колись перспективного атакувального півзахисника Грамма. 

    Перспективи. З високим ступенем імовірності можна припустити, що команда із "файного міста" підніметься на 2-3 положення в таблиці. 

 

"КОЛОС" (Ковалівка). Прекрасна інфраструктура, збалансований склад під керівництвом перспективного тренера Руслана Костиша ­ ось складники успіху колективу із Київської області. Такі досвідчені майстри, як Віталій Лисицький та Іван Кривошеєнко напевне ще не сказали свого останнього слова в футболі. Амбіційність керівництва теж грає значну роль. Під таким кутом спостерігати за виступами "Колоса" в першій лізі буде досить цікаво.

     Кістяк команди в міжсезоння вдалося зберегти, і це вже величезна перевага. Окрім того, на перегляді перебувають декілька потенційних новачків, серед яких перспективні Єрмаченко та Чегурко, а також досвідчені Рябов і Лебеденко. Проте, основну ставку буде зроблено на наявних виконавців ­ тих, які виводили команду в перший дивізіон.

     Перспективи. За вдалого збігу обставин, підопічні Костишина будуть претендувати на місце в першій п'ятірці, що для новачка ліги ­ більш ніж пристойний результат. Але ж апетит приходить під час їжі... 

 

"ВЕРЕС" (Рівне). Народний клуб із Рівного уже другий рік є одним з ньюзмейкерів українського футболу. Унікальність "Вереса" уже давно стала притчею во язицех, і тепер підопічні Володимира Мазяра повинні підтвердити свої амбіції результатами.

    І, погодьтеся, як інакше, адже з такими гравцями, як Борзенко і Степанюк (обидва ­ "Олімпік"), Сікорський ("Миколаїв"), Сергійчук із "Говерли", Неплях ("Карпати") і Котляр із білоруського "Нафтану", жодного варіанту, окрім як боротьба за найпрестижніщі місця, неможна прийняти за мету.

    Перспективи. Амбіційний проект у вигляді народного клубу став одною з приємних несподіванок, що сталися у вітчизняному футболі за останні роки. Передбачається, що якщо не одразу, то дещо згодом, "Верес" підвищиться у класі. Цілком імовірно, новий сезон команда із Рівного завершить у першій трійці команд дивізіону. А там, чим лихий не жартує...

 

"ІНГУЛЕЦЬ" (Петрове). Команда з Кіровоградщини стала одним із відкриттів минулого сезону Другої ліги. Немає сумнівів, що вихід до першого ешелону став лише початком шляху молодого колективу. Непогане фінансування і збалансований склад команди ймовірно зроблять "Інгулець", як мінімум, міцним середняком Першої ліги.

     Свої амбіції керівництво і тренерський штаб продовжують підкріплювати не словами, а трансферами. Новачки у вигляді Панасенка із "Геліоса", досвідченого Волчкова із "Гірника-Спорт", Покотилюка ("Авангард"), голкіпера Гришина із Нікополя з високою ймовірністю допоможуть "Інгульцю" в першому дивізіоні.

            Перспективи. Швидше за все, з появою цієї команди, Перша ліга отримала міцного середняка на довгі роки.

 

"БУКОВИНА" (Чернівці). Клуб, що повернувся до Першої ліги явно має намір закріпитися в дивізіоні серйозно і надовго. Новий тренерський штаб на чолі з Сергієм Шищенко напевне налаштований на дещо більше, ніж банальна боротьба за виживання.   

   Цього літа підсилення в Чернівцях було як ніколи якісним. Із розформованого "Гірника" до берегів Прута пристав цілий десант у вигляді Дороша, Терехова, Дацюка і Сніжка. Прямо сказати, аж ніяк не останні люди в першому дивізіоні і екс-голкіпер "Тернополя" Чорнобай, а також перспективний півзахисник Немтинов, що повернувся із Києва.

     Перспективи. Напевно, команда з Чернівців боротиметься за виживання. А ось результат цієї боротьби може бути яким завгодно... 

 

"СКАЛА" (Стрий). Стрийська молодь напевно зіштовхнеться з проблемою нестачі досвіду. Одна справа бути одними з лідерів Другої ліги, і геть інше ­ в першому дивізіоні. Тут і за помилки карають частіше, і сам рівень турніру безсумнівно вище. Утім, завчасно посипати голову попелом тренерському штабу "Скали" не варто. Однак, підсилення Василю Малику необхідне, до того ж, на всіх лініях.

            Перспективи. Боротьба за виживання. Враховуючи нестачу досвіду у більшості гравців, це найбільш імовірний і хиткий прогноз.

 

"АРСЕНАЛ" (Київ). Столичні каноніри лише завдяки розширенню першого дивізіону підвищились у класі. І хоча спортивний принцип від цього постраждав, ніхто не скаже, що  арсенальці виглядають сторонніми на цьому святі життя.

         Поповнившись креативним Есеолою (на фото), що так і не заграв в "Олександрії", але вже врятував нову команду від поразки в матчі з "Сумами", підопічні Сергія Литовченка хоча і не  вписуються до міцних середняків першого дивізіону, однак зуби фаворитам можуть показати. Та й керівництво клубу ставить амбіційні завдання, і з статусом аутсайдера миритися точно не має намірів.

            Перспективи. Боротьба за збереження прописки, результат якої буде позитивним.

 

...Утім, як складеться для всіх учасників марафон Першої ліги-2016/2017, ­ покаже тільки час.

 

Анастасія Гудзь, ПФЛ за матеріалами sport-expres.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору