Новини ліги

Перша ліга. Міжсезоння у розпалі. Частина 2

08:29, 12 липня 2016

Прес-служба ПФЛ моніторить новини із зборів команд першої та другої ліг

За лічені дні до початку сезону 2016/2017 клуби ПФЛ активно проводять свою підготовку. Інформація про збори надходить із усіх куточків України, проведено більше шести десятків спарингів різного рівня. Частина друга – присвячена першій лізі.


 Читайте також: Перша ліга. Міжсезоння у розпалі. Частина 1


Ми розпочали з команд, які минулого сезону посіли 2-7 місця, а зараз продовжимо тими, хто фінішував нижче у чемпіонаті 2016/2017.

Восьме місце – чернігівська «Десна». У клубі розпочали масштабну роботу з поліпшення власної інфраструктури. Ведеться робота над реконструкцією ігрового та створенням тренувального полів, у планах – всесторонній розвиток клубу і в плані маркетингу, і в плані роботи із уболівальниками. Задумують в клубі й запуск нового сайту. А команда тим часом почала підготовку 27 червня, збори намітивши провести у столичному регіоні. Із спаринг-партнерами «сіверяни» не мають проблем – встигли зіграти з молодіжними командами «Сталі» (1:0) та «Динамо» (2:1), а в міжнародному товариському матчі переграли іранський «Персеполіс» (2:1). Щодо трансферної роботи, то вже відомо, що клуб підписав воротаря Костянтина Махновського («Суми»), півзахисника Андрія Мостового («Зірка») та нападника Олександра Філіпова («Авангард»). Залишили «Десну» воротар Когут, захисник Малюк, півзахисники Задерецький, Марусич, Луценко, нападники Вовченко і Грищенко. Утім, селекція триває, тож крапки у трансферних справах чернігівців поки не ставимо.

«Нафтовик-Укрнафта» зібрався в рідному місті 23 червня. Тренерський штаб під керівництвом Володимира Книша переглядає чимало потенційних новачків, двоє з яких – екс-воротар «Вереса» Валерій Юрчук та екс-форвард «Кременя» Костянтин Черній – уже офіційно поповнили склад охтирської команди. Відомо, що залишили Охтирку воротар Сергій Вокальчук, захисник Василь Білий («Верес»), півзахисник Олексій Павелько («Геліос») та атакувальний хавбек Євген Бохашвілі («Дніпро»). Щодо спарингів, то «нафтовики» встигли переграти ФК «Полтава» (2:1), молодіжну команду «Ворскли» (2:1), «Геліос» (3:1) та власний резервний склад – «Нафтовик-2» (4:0).

ФК «Полтава» на зборах з 24 червня. З однаковим рахунком 1:2 підопічні Анатолія Безсмертного поступилися охтирському «Нафтовику-Укрнафті» та горішньоплавненському «Гірнику-Спорт», а ось новачків другої ліги – «Металург-Запоріжжя» – вдалося обіграти 3:1. Клуб повідомляє, що в найближчих планах – контрольні матчі з ПФК «Суми» (11 липня), «Черкаським Дніпром» (14-го) та ковалівським «Колосом» (16-го), всі відбудуться на клубному стадіоні «Локомотив» у Полтаві о 17:00. Є інформація й по кадрових змінах. Залишають клуб воротар Єгор Попович («Верес»), півзахисник Анатолій Масалов та форвард Богдан Семенець (обидва – «Геліос»), захисник Олександр Стеценко, півзахисники Сергій Семенюк та Вадим Мілько. На перегляді низка потенційних новачків.

Там же, на Полтавщині, працює й «Гірник-Спорт». У розпорядженні клубу – власна база у Горішніх Плавнях, та й спаринг-партнерів тут традиційно знаходять поруч. З 21 червня команда почала підготовку до нового сезону, встигла провести чотири контрольних матчі. З рахунком 15:0 була розбита збірна вільних агентів, та й з колегами по першій лізі «гірники» зіграли гідно – 1:1 в гостях у «Черкаського Дніпра», 2:1 – у ФК «Полтава». На другому етапі підготовки «Гірник-Спорт» обіграв друголіговий «Металург-Запоріжжя» – 4:1. Уже відомо, що команду залишили воротар Андрій Кліщук, захисники Олександр Волчков, Ігор Радченко, Дмитро Доценко та Дмитро Ульянов, півзахисники Сергій Герасимець, Артем Савін, Навід Насімі, Дмитро Ярчук, Артем Цурупін, нападники Ян Ковалевський та Вадим Яворський. На перегляді у команді чимало новачків, але про офіційно підписаних ще не повідомляли.

«Авангард» працює вдома, у Краматорську, з 20 червня. Відомо, що команда попрощалася з кількома гравцями – захисниками Микитою Карасем та Романом Мірошником, півзахисниками Максимом Дегтярьовим, Дмитром Ждановим та Павлом Савеленком, нападниками Владиславом Нехтієм та Олександром Філіповим. Натомість, було продовжено контракти з півзахисниками Віталієм Собком та Дмитром Швецем, а також оголошено про повернення у команду захисника Олександра Бринька та півзахисника Ігоря Малиша, які вже грали у Краматорську раніше. Відносно спарингів, то «Авангард» встиг обіграти «Металург-Запоріжжя» (1:0), поступитися «Геліосу» (1:2), а також зіграти внічию з харківським аматорським «ЕТМ» (1:1). Попереду ще є заплановані спаринги, зокрема, 16 липня «Авангард» має повторно зіграти у Харкові з «сонячними».

ПФК «Суми» розпочали підготовку 21 червня. Зібравшись на власній клубній базі, колектив розпочав із цікавого спарингу – проти збірної команди власних уболівальників. Пам’ятна гра завершилась з рахунком 13:1 на користь професіоналів, але принесла багато позитивних емоцій її учасникам. Також сумська команда зустрілася з місцевим аматорським клубом – «Вікторія» із Жовтневого (мінімальна перемога на їхньому полі). У планах – ще кілька виїзних спарингів: 11 липня з ФК «Полтава» та 15-го з «Кременем» (обидва у Полтаві), 13-го – з «Нафтовиком-Укрнафтою» в Охтирці. Уже відомо, що сумську команду залишили воротар Костянтин Махновський («Десна»), Артур Западня та В’ячеслав Койдан (обидва – «Верес»), а також захисник Євген Саф’яник, півзахисники Олександр Голіков, Олександр Лебеденко та Єгор Луговий. Селекційний процес у Сумах триває, тож скоро ми дізнаємося, кого саме запросять на місця тих, хто пішов.

Згідно з рішенням Конференції ПФЛ, наступний сезон мають розпочати у першій лізі ще кілька команд.

ФК «Тернопіль», чиє залишення підтримали делегати, офіційно змінив головного тренера. Президент клубу Іван Марущак, який до цього виконував обов’язки головного тренера, відтепер є повноправним наставником містян. Між тим, команда взялася за роботу раніше від усіх – ще 14 червня. Кількаетапні збори проходять у Тернополі, Бірках, Добрівлянах. За цей час вдалося зіграти вісім спарингів: перемоги 1:0, 3:0 і 2:1 над хмельницьким «Поділлям», 4:1 над заліщицьким «Дністром», 8:2 над збірною Заліщицького району, 2:0 над бережанською «Нивою», нічиї з чернівецькою «Буковиною» – 1:1 і 2:2. Перепідписані захисник Ігор Курило та півзахисник Віталій Богданов. Залишили тернопільську команду воротар Сергій Чорнобай («Буковина») та захисник Сергій Атласюк («Агробізнес»).

Чемпіон другої ліги, ковалівський «Колос», завершив коротку відпустку 18 червня. Уже за два дні команда із Васильківщини грала контрольний матч із самим київським «Динамо» (0:3), після цього були спаринги з «Арсеналом-Київ» (1:0), одеською «Жемчужиною» (5:1 і 3:0), молодіжною командою «Олімпіка» (3:0), «Оболонню-Бровар» (1:0). На 13 липня запланований домашній «товарняк» із першим складом донецького «Олімпіка». «Колос» встиг попрощатися із трьома досвідченими гравцями – Олегом Єрмаком, Олегом Леонідовим, Романом Барановичем. У клубу на перегляді низка потенційних новачків, четверо з яких фактично уже стали гравцями «Колоса», по інших питання ще вирішується.

«Верес», який минулого сезону взяв «срібло» другої ліги, готується до підвищення у класі з 15 червня. Рівняни займаються у Славському й активно грають контрольні матчі, у тому числі – й проти елітних суперників. Ось проведені «Вересом» матчі: з аматорським «Миколаєвом» із Львівщини – 1:0, з основним складом львівських «Карпат» – 1:0, зі стрийською «Скалою» – 6:0, з ФК «Львів» – 1:0, з ФК «Самбір» – 1:0, з чернівецькою «Буковиною» – 4:0, зі збірною Івано-Франківської області – 3:1, з кіровоградською «Зіркою» – 0:0, з молодіжною командою «Карпат» – 4:0. Додамо, що всі ці матчі «Верес» проводив на виїзних зборах, а 18 липня о 18:00 рівняни зіграють у рідному місці – в славетному дербі з представником Прем’єр-ліги, луцькою «Волинню». У рівненській команді ведеться величезна кадрова робота. Тренерський штаб Володимира Мазяра отримав поповнення у вигляді відомих у недавньому минулому футболістів, а нині – молодих тренерів Богдана Єсипа та Романа Пасичниченка. Підписані воротар Попович, захисники Білий, Борзенко, Неплях, півзахисники Герасимець, Котляр, Кучеров, нападники Сікорський, Степанюк, Сергійчук, Худоб’як. Залишили Верес воротарі Семено та Юрчук, захисники Рафальський, Логінов, Притиковський, Спічка,  півзахисники Лиховидько, Гарванко, Малиш, Овчар, нападники Скоцький, Таргоній, Яременко.

Бронзовий призер другої ліги «Інгулець» працює на власній навчально-тренувальній базі в Володимирівці. Вийшовши з відпустки 24 червня, вже наступного дня петрівці зіграли в Кіровограді з місцевою «Зіркою» – 0:1, зіграли внічию з молодіжним складом «Олександрії» – 4:4, перемогли одеську «Жемчужину» – 2:0. Наразі в клубі не оголошувалося про підписання чи звільнення нових гравців, але активний селекційний пошук не припиняється, тож перед початком сезону клуб оголосить про своїх новачків.

«Буковина» розпочала збори 23 червня. Певний час команда працювала без головного тренера (після відставки Мглинця «в.о.» був Шпірнов), але 30 червня отримала нового наставника – Сергія Шищенка, колишнього гравця національної збірної України та призера нашого чемпіонату. Чернівчани встигли зіграти з хмельницьким «Поділлям» (0:0, 5:1), ФК «Тернопіль» (1:1, 2:2), рівненським «Вересом» (0:4). Відомо, що команду залишив воротар Володимир Мельниченко, натомість підписані Сергій Чорнобай (ФК «Тернопіль»), захисник Артем Терехов, півзахисники Роман Дорош та Олександр Сніжко, форвард Роман Дацюк (усі – «Гірник»).

«Скала» прийняла на перегляд низку потенційних новачків, серед яких – кілька гравців з інших клубів та власні вихованці із юнацької команди, котрі виступали в першості U-19 Прем’єр-ліги. Відомо, що залишили команду воротар Денис Завгородній, захисник Михайло Березовий та півзахисник Богдан Іванченко. А ось конкретніше про новобранців можна буде сказати пізніше – коли клуб презентує тих, з ким підпише контракти. Передсезонну роботу команда почала 26 червня. Спершу переглядала новачків (експериментальним складом зіграла з «Вересом», але цей матч виноситься за дужки від загальної підготовки – там у барвах «Скали» грали, в основному, або юніори, або переглядові футболісти). Проведено такі спаринги: ФК «Самбір» – 3:2, молодіжна команда «Карпат» – 1:2, кіровоградська «Зірка» – 1:1, ФК «Львів» – 2:1, івано-франківський «Тепловик» – 2:0.

Готується до першої ліги й «Арсенал-Київ». Команда зібралася у Щасливому, що на Київщині, 30 червня. По ходу зборів провела уже декілька контрольних матчів: з ковалівським «Колосом» (0:1), «Черкаським Дніпром» (0:0), молодіжною командою «Шахтаря» (2:1), юнацькою командою «Динамо» (3:1). Щодо змін у команді, то, ймовірніше за все, з нею попрощаються захисники Андрій Смалько та Сергій Карпенко, півзахисники Ігор Скоба, Максим Сирота, Сергій Силюк та Роман Пахолюк, а також форвард Микола Ковталюк («Колос»). Про новачків говорити передчасно – тренерським штабом під керівництвом Сергія Литовченка ведеться активна селекційна робота.

 

Прес-служба ПФЛ

Sport Arena - інформаційний партнер ПФЛ України




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору