Новини ліги

ПФЛ України - 20 років! Крок четвертий – календар, трансляції та критика

15:26, 6 червня 2016

20років20кроків – розповідь про те, які переваги з народженням ПФЛ отримав вітчизняний футбол

 

20років20кроків – історія наших змін, розповідь про те, як не зраджуючи своїм традиціям, не забуваючи своєї історії, зберігаючи повагу до Гри №1, Професіональна футбольна ліга об'єднує людей, зацікавлених в розвитку українського футболу. Розповідь про другого президента Ліги Равіля Сафіулліна та про його кроки на своїй посаді протягом восьми років.

 

Равіль Сафіуллін народився 4 лютого 1955 року в Макіївці Донецької області. У 1978 році закінчив Донецький медичний інститут за спеціальністю "лікар-гігієніст, епідеміолог". Ще до завершення ВУЗу проявив себе з найкращого боку, не цураючись ніякої роботи, розпочавши в одній з донецьких лікарень працювати медбратом. Після завершення інституту працював лікарем, завідувачем одного з відділів лікарні, а в 38 років став віце-президентом донецького «Шахтаря».

 

Уже в грудні 2000-го Равіля Сафіулліна на безальтернативній основі обрали президентом ПФЛ і за вісім років роботи йому вдалося чимало досягти. Від свого попередника Григорія Суркіса новому керманичу ПФЛ дісталася рекордна кількість професіональних клубів, в тому числі і змагання вищої ліги. Інша справа, що на початку ХХІ століття у топ-змаганнях домінувало лише київське «Динамо», а «Шахтар» включився у боротьбу за «золото» за кілька років.

 

Попри те, що конкурентоздатність змагань залишала бажати кращого через відсутність великої кількості команд рівня «Динамо» чи «Шахтаря», ПФЛ зуміла досягти важливого – стабільного календаря матчів. А це стало великим підґрунтям для успішного виступу національної збірної і відборі на ЧС-2006. «У тому, що збірна України успішно виступила у відбірному турнірі до чемпіонату світу, є і частинка нашої праці, - сказав Равіль Сафіуллін у 2006-му. - ПФЛ забезпечила для українських клубів стабільний календар національного чемпіонату, впорядкувала непросте питання з перенесеннями матчів. У регламенті чітко зазначено - учасники єврокубків мають право змістити свій матч тільки на один день вперед або назад».

Разом із тим, завдяки команді Сафіулліна вдалося налагодити регулярні трансляції поєдинків чемпіонату. І знову ж таки, вболівальників привчили до того, що вже за тиждень було відомо час, матчі і телеканал, де можна побачити футбол улюблених команд. Нововведення полягало в тому, що тур було розбито на два вихідних дні. Таким чином у 15-му за ліком чемпіонаті тільки-тільки вдалося знайти можливість вивести внутрішніх футбол на ТБ, а з сезону 2006/07 рр. уже майже половину матчів показали УТ-1 і ТРК "Україна".

 

«Коли ми починали, то за перший рік були в мінусах на 700 тисяч доларів, -відкривав комерційну завісу у 2008 році Сафіуллін. - Потім вийшли на нуль, потім заробили мільйон, а в минулому році заробили 2 мільйони 200 тисяч доларів для клубів». Подібні суми стали можливими завдяки залученим зусиллями команди президента потужним спонсорам. Причому, першим в історії професіональних футбольних змагань.


Сафіуллін був одним із головних критиків діяльності ФФУ. Насамперед, це стосується арбітражу матчів, який повністю перейшов під контроль національної федерації, як цього вимагав Статут ФІФА. Та все ж завдяки настійливості президента Ліги до комісії з призначення арбітрів було включено і свого представника, який брав участь у розгляді питань арбітражу, які хвилювали клуби ПФЛ.

Діяльність Сафіулліна на своїй посаді запам’яталася реформаторством та багатьма нововведеннями, що відповідали вимогам клубів. Чого варта лише втілена в життя ідея з Суперкубком України, перший розіграш якого пройшов 2004 року, став досить успішним проектом і передує офіційному сезону професіональних змагань.

За часів Равіля Сафовича Ліга пережила кризу 2008-го, що суттєво позначилася на кількості клубів Ліги. Але як і багато інших потужних організацій вийшла з тієї ситуації сильнішою і готовою до нових звершень. В усякому разі, у 2008 року своєму наступникові Сафіуллін передавав самодостатню і незалежну організацію, яка на той момент стала справжнім брендом українського футболу. На сьогодні Равіль Сафіуллін є почесним президентом ПФЛ.

 

Довідка


З 2002 р. Равіль Сафіуллін тричі обирався народним депутатом України (IV, V і VI скликань). У 2010-му Сафіуллін обіймав посаду Міністра з питань сім'ї молоді та спорту, пізніше - голови Державної служби з питань молоді, сім'ї та спорту. Заслужений працівник фізичної культури і спорту України. Повний кавалер державного ордену «За заслуги».

 

Прес-служба ПФЛ

Sport Arena - інформаційний партнер ПФЛ України




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору