Новини ліги

Досвід ПФЛ: ФК «Черкаський Дніпро»

15:29, 30 березня 2016

Прес-служба ПФЛ розповідає про передовий досвід клубного будівництва та особливі успіхи в підготовці інфраструктури.

 

ФК «Черкаський Дніпро» –  чемпіон України серед команд другої ліги


Ще не так давно Черкаська область взагалі не мала представництва серед професіоналів. Проте подивіться, якого успіху досягнув місцевий футбол за останніх п’ять років! «Славутич» першим із клубів другої ліги за всю історію змагань пробився до півфіналу Кубка України, поступившись лише донецькому «Шахтареві» (та й то – не в основний час). А «Черкаський Дніпро», котрий після перейменування і структурних змін став ще амбітнішим клубом, здобув звання чемпіона другої ліги й нині йде серед лідерів першого дивізіону, маючи реальні шанси на вихід у Прем’єр-лігу! Ясна річ, ці успіхи не були б можливими без системної роботи. Як вона вибудовується у Черкасах?

 

У передчутті перемог

У кінці 2000-х черкаський професіональний футбол переживав кризу – по ходу сезону 2008/2009 місцевий «Дніпро» припинив виступи серед професіоналів, будучи середнячком Групи «А» другої ліги. На два з лишком роки великий і значимий регіон у центрі України лишився без представництва на всеукраїнському неаматорському рівні. За цей час було чимало втрачено, юні вихованці місцевого футболу змушені були пробиватися через клуби з інших областей.

Але влітку 2011 року черкаський «Славутич» заявився на друголіговий турнір, граючи, переважно, саме місцевими футболістами. Місто й уся область жили передчуттям великого футболу, але ні в першому, ні в наступному сезонах нав’язати й виграти боротьбу за підвищення у класі черкасцям не вдалося. «Річники» спершу поступилися місцем у турнірній таблиці «Десні» та ПФК «Суми», а потім – тернопільській «Ниві» та тій же «Десні». Поки інші виходили у першу лігу, амбітний «Славутич» вимушений був задовольнятися третім місцем у Групі «А»/«1» другої ліги.

Тим часом сезон 2013/2014 у найнижчому дивізіоні професіонального футболу намічався особливо цікавим: друга ліга вперше за багато років об’єдналася, і у турнірі з єднав майже двома десятками колективів, прохідними були відразу чотири місця.

ФК «Славутич» Черкаси – дебютант професіональних змагань


Кроки в історію

По ходу сезону «Славутич» 16 разів за підсумками турів входив у «зону першої ліги», проте у підсумку вийшло так, що черкаська команда увійшла в історію в іншому турнірі – Кубку України. Ще при головному тренері Петрову черкасці забезпечили собі прохід у чвертьфінал, а уже з Бакаловим на чолі вибили в серії післяматчевих пенальті тернопільську «Ниву». Матч із «Шахтарем» став історичним – вперше представники другої ліги пробилися у півфінал кубка нашої держави.

А цього могло не бути – по ходу сезону 2013/2014 ФК «Славутич» опинився у скрутній ситуації, й було б особливо важко на щось сподіватися, якби не допомога земляка. Володимир Лашкул на той час розвивав клуб «Зоря» (Білозір’я) на своїй малій батьківщині – вже було багато зроблено для розвитку інфраструктури, говорили й про професіональні амбіції аматорів. Проте Володимир Григорович прийшов на допомогу головній команді Черкащини.

З його приходом клуб набрався столичного лоску – спонсорами «Славутича» стали всеукраїнські бренди, прийшов новий президент, клуб почав організовувати масштабні імпрези. Запам’ятався благодійний матч «Славутича» й молодіжної збірної України, для вболівальників і преси влаштовувалися презентації та прес-конференції. Клуб ожив і закрокував упевненіше.

 

Володимир Лашкул, мер Черкас Анатолій Бондаренко, директор Академії Сергій Лашкул, наставник "Черкаського Дніпра" Ігор Столовицький


Дебют із великими амбіціями

А вже наступного сезону клуб, перейменований на «Черкаський Дніпро», повів запеклу боротьбу за вихід у першу лігу з «Оболонню-Бровар», «Кременем» та іншими суперниками по об’єднаній другій лізі. Це був непростий сезон – «пивовари» зимували лідерами, однак чудовий весняний спурт дозволив черкасцям завоювати всі можливі призи. Золоті медалі другої ліги, звання найкращого бомбардира дивізіону у форварда Батальського, титул найкращого тренера у Столовицького, приз «Чесна гра»… Це був абсолютний тріумф.

Та й у плані організації справи «Черкаський Дніпро» заслужено вважався одним із кращих у ПФЛ. Взимку минулого року клуб провів власний зимовий турнір, запросивши професіональні клуби зі всієї України. Під час антракту команда проводила зарубіжні збори. Черкаський стадіон регулярно приймав матчі молодіжної збірної України. А вінцем сезону стало святкування 60-річчя футбольної команди міста Черкаси, яке перетворилося у справжнє культурно-мистецьке шоу з візитом ветеранів «Динамо», зірок шоу-бізнесу та чудовими заходами упродовж тривалого святкування.

У першу лігу «Черкаський Дніпро» йшов упевненою ходою. Ніхто не сумнівався, що дивізіон отримує не просто поповнення із другої ліги, а дійсно посилення. Це підтвердили і черкасці, і оболонці, котрі зимували в групі лідерів. Попереду – нові орієнтири. І для цього потрібен новий рівень організації та маркетингу.

Стадіон черкащан до реконструкції...


До великої мети

Володимир Лашкул тим часом увійшов до Черкаської обласної ради, де відразу закипіла робота на підтримку футболу. Створена міжфракційна депутатська група для підтримки ФК «Черкаський Дніпро». Керівництво облради увійшло до опікунського об’єднання футбольного клубу. А тим часом було створено Корпорацію «Міжнародне фізкультурно-спортивне об’єднання «Футбольний клуб «Черкаський Дніпро», котра покликана вивести клуб на нові горизонти. Прем’єр-ліга, а там – і міжнародне визнання? Шлях осилить той, хто йде.

А тим часом активізується робота на всіх напрямках. Форма клубу два роки поспіль визнається найоригінальнішою серед усіх ліг чемпіонату України. У соцмережах клуб має близько 15 тисяч читачів. Офіційний сайт акумулює усі новини щодо клубу й черкаського футболу в цілому. Зразкові анкети гравців за деталізацією та ретельністю добору інформації не мають аналогів на цьому рівні. Проводяться прямі трансляції домашніх матчів. Зустріч «Черкаський Дніпро» – «Зірка» наприкінці осінньої частини сезону, попри зимну дощову погоду, зібрала 6100 глядачів. Для глядачів реалізуються різноманітні сувеніри, проводяться розіграші призів. Врешті-решт, до ювілею клубу випущено чудовий документально-історичний довідник за редакцією історика черкаського футболу Олександра Голінька з великим статистичним та ілюстративним матеріалом.

...і після


У плані маркетингу, інформування, розбудови клубної роботи «Черкаський Дніпро» посідає чільні місця в українському футболі. Стрімко прогресує команда. Черкаси живуть мрією про великий футбол. А всеукраїнський великий футбол бажає появи на своїй карті цього небайдужого міста й клубу.

Продовжуємо #Житифутболом

Прес-служба ПФЛ.




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору