Новини ліги

«Спонсори купують готову цукерочку»

16:12, 23 березня 2016

У Будинку футболу відбулася Рада ліг ПФЛ України напередодні відновлення сезону

Традиційне засідання Ради Ліг напередодні старту другої частини чемпіонату вийшло більше робочим, поточним. Серед шести пунктів, винесених у Порядок денний, були й стратегічні, й більш злободенні. Напередодні першого весняного туру зібрання клубів пройшло у режимі дискусії і тривало протягом двох годин.

 

Крапка у справі «Ниви»

 «Ми раді, що від наших клубів не прозвучало якихось особливо проблемних питань, переважно, вони міцно стоять на ногах і розраховують на свої сили, – відзначив на брифінгу після заходу президент ПФЛ Сергій Макаров. – Єдиним винятком є тернопільська «Нива», подальші виступи якої стоять під питанням».

Хоча питання тернопільського клубу було винесене окремим пунктом, представників «Ниви» на засіданні не було. «На наш запит вони дали неконкретну відповідь, переадресувавши усі питання власникам клубу з кіпрської компанії. Офіційно клуб не заявляв ні про участь, ні про неучасть у весняній частині сезону – маю на увазі ті документи, які нам потрібні з бюрократичної точки зору», – відзначив Сергій Дмитрович.

Однак уже після засідання Ради ліг до ПФЛ надійшов офіційний лист від тернополян із заявою про неможливість проведення першого матчу весняної частини змагань. Таким чином, згідно із Дисциплінарними правилами ФФУ команду буде знято зі змагань через другу неявку на матчі чемпіонату України сезону 2015/16. Зважаючи на те, що «Нива» зіграла більш як половину календарних матчів, суперникам команди Бадла в усіх поєдинках весняної частини сезону буде зараховано технічну перемогу.

 

Апеляційний комітет підтвердив рішення КДК ФФУ

Також на засіданні стало відомо про те, що Апеляційний комітет ФФУ не задовольнив клопотання трьох клубів першої ліги щодо скасування рішення КДК ФФУ по матчах з фіксованими результатами. Підтверджено зняття очок і штрафи таким клубам, як МФК «Миколаїв», «Нива» та ФК «Тернопіль».

 

«Сьогодні ми отримали від органів здійснення футбольного правосуддя лист про те, що відповідні рішення КДК вступили в свою законну силу. Йдеться про давні історії, ще попередніх сезонів. У окремих випадках у клубах змінилися навіть тренерські штаби й керівництво, але правосуддя, хоч і, можливо, з деякою затримкою, але прийняло це вольове рішення. Зняття очок найближчим часом ми зафіксуємо в офіційній турнірній таблиці, – пояснив Сергій Макаров. – Сподіваємося, що це послужить уроком для інших! Також слід враховувати прийняття відповідного Закону України, що дало правоохоронним органам важелі впливу в боротьбі з цим злом».

Сергій МАКАРОВ


 

Децентралізація – «двигун футболу»?

У 90-х вітчизняні клуби заробляли на всьому, на чому могли – продаж спирту й пива, організація ринків на стадіонах, навіть пальне й турпоїздки. А як вони виживають нині? «Краще, звичайно, щоб потреби у таких заробітках не було, – вважає Сергій Макаров. – Наші клуби міцно тримаються на ногах, знаходять можливість виживати й розвиватися. А ми, у свою чергу, шукаємо шляхи розвитку. Нам набридло ходити замкнутим колом: щоб прийшов спонсор, потрібен продукт, а щоб був продукт – потрібен спонсор. Зараз ми прийшли до висновку, що продукт – це перше, що має бути. Спонсор купує лише готову цукерочку – презентація про її виготовлення і сам процес його не цікавлять. Тож тепер ми постараємося об’єднатися у єдиний пул, щоб використати усі клубні можливості, й створити свій якісний продукт – у тому числі, й гідні телетрансляції. Сьогодні прозвучала така думка: жоден наш клуб (за виключенням «Динамо» Київ) не може самотужки бути цікавим на міжнародному чи бодай всеукраїнському рівні, хіба що на своєму регіональному. Ми цікаві лише разом – об’єднавшись. Це і називається централізований маркетинг».

 

Важливим кроком у напрямку розвитку змагань ПФЛ є ухвалена на Раді Ліг остаточна редакція стратегії розвитку Ліги до 2020 року. Вона передбачає розвиток низки напрямків ПФЛ, в тому числі і створення відповідних умов для пошуку потенційних спонсорів. «Ми знаємо як живуть клуби нині, - зазначив на брифінгу президент ПФЛ. - Шукають різні варіанти, залучають спонсорів. Трішки допомагає й бюджетна децентралізація – котра перенаправляє деякі податки, які раніше йшли в центр, у самі регіони».

Прозвучали й цифри щодо проведення телетрансляцій – від 35 тисяч гривень за матч по мінімуму до 10 тисяч доларів по максимуму. Проте, як зауважив президент ПФЛ, нині для клубів головне – по-перше, донести свої матчі до максимально великого кола вболівальників, по-друге, не опустити стандарти трансляцій, по-третє, зробити так, щоб клуби не витрачалися на ці питання, а мали якусь компенсацію за передачу своїх маркетингових прав.

 

Потенційні кандидати

«Деякі клуби з тих, хто стартував у процесі атестації восени, призупинили свою участь. Нині приблизно половина із 14-ти продовжують йти за наміченим планом для здобуття права виступати у другій лізі, – розповів Сергій Макаров. – Звісно, передовсім, виділимо визнаних лідерів аматорського футболу – «Балкани» і «Рух» (Винники). Вони планомірно піднімаються, переросли попередній рівень і хочуть рости й надалі. А ще ми фокусуємо увагу на тих областях, де нема професіонального футболу. Їх нині чотири, і клуби з Вінниці та Хмельницького продовжують проходити процедуру атестації, тож ми сподіваємося, що уже з наступного сезону ці регіони отримають свої клуби в другій лізі. Житомир та Івано-Франківськ поки лишаються без професіонального представництва, але ми в постійному контакті з цими областями. Є сподівання, що вони підтягнуть свою інфраструктуру. В Івано-Франківську пам’ятну капусулу на місці, де за програмою УЄФА планують звести сучасний стадіон зі штучним покриттям, закладав особисто президент Порошенко. Цей стадіон, до слова, підпадає під вимоги другої ліги, тож побажаємо його зведення згідно з наміченим планом».

 Засідання Ради ліг ПФЛ України. Будинок футболу. 22.03.2016.


Не можна виключати й появи нових клубів за схемою «Вереса» – як того ж «Торпедо» (Луцьк). Проте президент ПФЛ вкотре наголосив, що важливо розуміти, що це новий клуб, котрий з’являється й живе паралельно з «Волинню», тож асоціювати їх як один бренд зараз недоречно. Так, як і «Россо-Неро» – запорізький клуб заявляється на другу лігу під своєю назвою, а уже з часом хоче взяти бренд «Металург», який так люблять у місті. А ось «Нива» (Тернопіль) не зможе зараз зняти клуб з першої ліги, а вже за кілька місяців зайти у другу лігу з тим же брендом. Щодо «Таврії» (Сімферополь-Херсон), то цей клуб у атестаційному процесі участі не бере. Були лише дитячі змагання, а от по клубу до конкретики не дійшло.

 

Професіональний клуб – це вершина футбольної піраміди області, – нагадали у ПФЛ. Для хлопців-випускників місцевих ДЮСШ відсутність свого ПФК практично унеможливлює перспективи, і багатьом з них доводиться виїжджати в інші області або закінчувати футбольну кар’єру. Зараз, коли клуби-претенденти на другу лігу готуються стартувати у чемпіонаті України серед аматорів, ми продовжимо наше знайомство з їхніми складами, тренерами та керівництвом. Останній і найголовніший, фінансовий критерій атестації клуби здаватимуть уже в кінці цього місяця, тож на початку квітня ми уже будемо приблизно знати, хто увійде в наступний сезон, а у кого виникнуть проблеми.

 

Щоб не втратити свою молодь…

Розглядається й питання про створення турнірів U-18 або U-20 – спільний проект ДЮФЛУ і ПФЛ. Важливість цього турніру назріла – чимало ДЮСШ та академій, які не мають клубного представництва у професіональних турнірах, хочуть мати можливість переводити своїх вихованців з дитячого футболу в дорослий. Однак у них такої можливості нема. Як і у клубів ПФЛ, котрі хочуть мати свої юнацькі склади (першість УПЛ U-19, радше на правах виключення, прийняла до себе лише «Скалу» й «Іллічівець»).

 

Тож є клуби першої та другої ліги, котрі готові брати участь у нових юнацьких турнірах. В процесі реалізації цього проекту вирішили звернутися до нового, нещодавно вибраного керівництва УПЛ – адже там також зменшується кількість клубів, тож, можливо, турнір U-19 погодиться приймати нових членів, адже це буде взаємовигідно й дасть новий поштовх для розвитку юнацького футболу, а тим більше – на місцях. До того ж, юнацька першість U-19 – це турнір, у якому провінційні клуби зможуть позмагатися з «Динамо», «Шахтарем» та вихованцями інших провідних клубів України. Не забуваймо: найкращі з цього турніру виходять у юнацьку лігу УЄФА!

 

Прес-служба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору