Новини ліги

Продуктивний 2015-й ПФЛ України

12:34, 11 січня 2016

Сергій Макаров - член Виконкому ФФУ, дві резонансні зустрічі з Комітетом арбітрів, семінар із боротьби з корупцією - 2015-й для ПФЛ України видався надзвичайно продуктивним.

28 січня: «Колос» (Ковалівка), майбутній учасник другої ліги, виграв Меморіал Макарова. На престижному зимовому турнірі змагалися прем’єр-ліговий «Олімпік» (Донецьк), першолігові «Динамо-2» та «Десна» (Чернігів), друголігова «Енергія» та «Арсенал-Київ» і «Колос» – фіналісти турніру пам’яті Воротаря республіки, які влітку стартували серед професіоналів.

 

4 лютого: своє 60-річчя відзначив багаторічний очільник ПФЛ і її почесний президент Равіль Сафіуллін.

 

16 лютого: у Полтаві закінчився турнір «Кубок Пожечевського», який проходив на заміській базі ФК «Полтава». Переможцем змагань став охтирський «Нафтовик-Укрнафта».

 

17 лютого: 40-річчя відзначив головний тренер «Зірки» Сергій Лавриненко.

 

Сергій Лавриненко


 

19 лютого: переможцем турніру «Кубок Придніпров’я» знову стала дніпродзержинська «Сталь».

 

26 лютого: «Черкаський Дніпро» виграв турнір «Банк Михайлівський УФІ & Зоря – Кубок 2015» пам'яті В.В.Першина.

 

2 березня: своє 35-річчя відзначив Сергій Сизихин – у «Геліосі» він стане наймолодшим головним тренером першої ліги в сезоні.

Сергій Сизихин


 

6 березня: відбувся ХVІІ позачерговий Конгрес Федерації футболу України. Її президентом обрано Андрія Павелка. Президент ПФЛ Сергій Макаров обраний до Виконкому ФФУ.

 

20 березня: після 123-х днів зимового антракту відновилися ігри першої ліги.

 

20 березня: перед матчем 18-го туру першої ліги між ФК «Тернопіль» – МФК «Миколаїв» з рук начальника відділу організації та проведення змагань ПФЛ України Євгена Мороза півзахисник господарів Віталій Богданов отримав приз за найкращий гол осінньої частини сезону 2014/15 у першій лізі.

 

21 березня: перенесеним матчем «Скала» – «Макіїввугілля-НПГУ» після 133 днів зимового антракту відновилися ігри першої ліги.

 

23 березня: своє 35-річчя відзначив Віталій Розгон, котрий минулого року очолював «Арсенал-Київщину» у якості головного тренера, а пізніше увійшов до тренерського штабу цього клубу.

 

28 березня: Володимир Шаран провів 100-й матч на чолі ФК «Олександрія». Підопічні порадували головного тренера перемогою в Сумах.

 

Володимир Шаран


 

2 квітня: своє 40-річчя відзначив Сергій Єсин, який в сезоні 2014/2015 очолював «Геліос».

 

У ніч з 4 на 5 квітня помер коментатор телеканалів «Футбол 1»/«Футбол 2» Сергій Панасюк. Він коментував не лише Лігу чемпіонів та матчі збірних, а й першолігові трансляції, приділяв чимало уваги вітчизняному футболу в проекті «Футбол Live». У пам’ять про коментатора на його малій батьківщині у Чернівцях перед календарним матчем «Буковина» – «Сталь» провели хвилину мовчання.

 

Сергій Панасюк


 

22 квітня: у Будинку футболу відбулася зустріч представників Комітету арбітрів ФФУ (в.о. голови Комітету арбітрів Василь Мельничук і асистент Куратора системи арбітражу Лучано Лучі, а також Віктор Дердо – інструктор ФІФА з питань арбітражу, відповідальний за навчально-методичну роботу КА ФФУ) з представниками клубів Професіональної футбольної ліги.

 

21 травня: пішов з життя Зая Авдиш, заслужений тренер України та Росії, багаторічний президент та наставник ФК «Полісся» (Житомир).

 

21 травня: чергову річницю від першої зафіксованої гри відзначила «Скала» (з 1911 року).

 

26 травня: Професіональна футбольна ліга відзначила своє 19-річчя.

 

11 травня: дніпродзержинська «Сталь» у 26 турі першої ліги переграла вдома ФК «Тернопіль» з рахунком 4:0. У цьому матчі 26-річний нападник дніпродзержинців Станіслав Куліш оформив хет-трик, а другий гол став для нього 100-м у кар’єрі.

 

31 травня: на Центральному стадіоні Черкас відбулося художньо-спортивне свято з нагоди 60-річчя місцевої футбольної команди. ФК «Черкаський Дніпро» порадував любителів футболу концертом, матчем місцевих ветеранів проти київського «Динамо», а основний склад клубу через тиждень отримав із рук президента ПФЛ Сергія Макарова золоті медалі та кубок переможців другої ліги.

 
 


 

3 червня: завершився регулярний чемпіонат 2014/2015 років у першій та другій лігах. Трійки призерів виглядають наступним чином:

 

Перша ліга:

  1. ФК «Олександрія» – 72 очки, золоті медалі.
  2. «Сталь» (Дніпродзержинськ) – 60 очок, срібні медалі.
  3. «Гірник-Спорт» (Комсомольськ) – 57 очок, бронзові медалі.

 

Друга ліга:

  1. «Черкаський Дніпро» – 65 очок, золоті медалі.
  2. «Оболонь-Бровар» (Київ) – 64 очки, срібні медалі.
  3. «Кремінь» (Кременчук) – 48 очок, бронзові медалі.

 

4 червня: спеціальне опитування серед клубів ПФЛ визначило лауреатів сезону в індивідуальних номінаціях.

 

Перша ліга -

  • найкращий футболіст і бомбардир - Станіслав Куліш («Сталь» Дз)
  • найкращий тренер - Володимир Шаран (ФК «Олександрія»)
  • переможець конкурсу «Чесна гра» - «Динамо-2».

 

Друга ліга -

  • найкращий футболіст і бомбардир - Олександр Батальський («Черкаський Дніпро»)
  • найкращий тренер - Ігор Столовицький («Черкаський Дніпро»)
  • переможець конкурсу «Чесна гра» - «Черкаський Дніпро».

 

8 червня: стрийська «Скала» виграла Меморіал Юста 2015 року.

 

11 червня: пішов з життя Володимир Бойко – почесний президент ФК «Іллічівець» (Маріуполь), Герой України.

 

11 червня: за підсумками двоматчевого протистояння (1:0, 0:0) МФК «Миколаїв» здолав «Кремінь» у плей-офф і зберіг місце у першій лізі.

 

15 червня: відбулася ХХІV чергова Конференція ПФЛ. ПФЛ вдалося знизити заявковий внесок. Завдяки підтримці ФФУ та комітету арбітрів, з клубів Ліги знято оплату роботи суддів. Делегати Конференції прийняли рішення зняти заборону на участь легіонерів у другій лізі. Клуби підтримали бажання «Авангарду» та «Іллічівця» проводити домашні матчі вдома, у рідних Краматорську та Маріуполі. ФК «Олександрія» перейшла у Прем’єр-лігу, «Буковина» – з першої в другу, «Шахтар-3», алчевська «Сталь» та свердловський «Шахтар» залишили ПФЛ. Натомість, приєдналися до Ліги відразу вісім клубів.

 

30 червня: своє 60-річчя відзначив старший тренер «Шахтаря-3» Валерій Рудаков.

 

14 липня: 90-річчя відзначив ФК «Арсенал-Київ», який веде свій історичний відлік від першого матчу заводської команди «Арсенал» на нововідкритому полі стадіону «Червонознаменного Арсеналу».

 

23 липня: Професіональна футбольна ліга визначила переможців конкурсу «Найкращий гол».

 

25 липня: пішов із життя Сергій Богачик, ветеран-динамівець, який в останні роки був начальником «Динамо-2».

 

26 липня: стартував 25-й чемпіонат України з футболу. У першій лізі – 16 команд, у другій – 14.

У першій лізі автором найпершого голу сезона 2015/2016 виявився полтавець Денис Фаворов, який вразив ворота сумчан на 16 хвилині матчу ФК Полтава – ПФК Суми (2:2). У другій лізі перший м’яч сезону 2015/2016 забив херсонець Сергій Цой (на третій хвилині матчу Кристал – Буковина).

 

6 жовтня: у Будинку футболу відбулася зустріч представників Комітету арбітрів ФФУ (голова Комітету арбітрів Лучано Лучі, координатори арбітрів першої та другої ліг Андрій Шандор і Віталій Годулян, а також Віктор Дердо – інструктор ФІФА з питань арбітражу, відповідальний за навчально-методичну роботу КА ФФУ) з представниками клубів Професіональної футбольної ліги.

 

11 жовтня: «Гірник» (Кривий Ріг) відсвяткував своє 90-річчя

Відео святкування тут

12 жовтня: у Будинку футболу відбувся семінар на тему «Проблеми боротьби з корупцією та договірними матчами у футболі». На заході, організованому Федерацією футболу України, були також і представники ПФЛ.

 

12 жовтня: своє 45-річчя відзначив головний тренер «Оболоні-Бровар» Сергій Солдатов.

 

11 листопада: розпочалася процедура атестації футбольних клубів сезону 2016/17.

 

17 листопада: здолавши у двоматчевому протистоянні словенців, наша національна команда вперше в історії пройшла плей-офф, пробившись на фінальну частину чемпіонату Європи. Збірна України – учасник Євро-2016 у Франції!

 

26 листопада: у Будинку футболу відбулося засідання Ради Ліг ПФЛ України. На цьому заході були представлені 23 з 30-ти клубів, які є членами організації. Перед присутніми виступили президент ФФУ Андрій Павелко та президент ПФЛ Сергій Макаров.

 

1 грудня: 13-річчя від дня заснування відсвяткував «Геліос» (Харків).

 

8 грудня: донецький «Шахтар» кваліфікувався у весняну частину Ліги Європи.

 

9 грудня: київське «Динамо» вийшло до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

 

12 грудня: 21-річчя від дня заснування відсвяткував «Гірник-Спорт» (Комсомольськ).

 

24 грудня: своє 45-річчя відзначив головний тренер «Нафтовика-Укрнафти» Володимир Книш.

 

31 грудня: своє 40-річчя відзначив головний тренер херсонського «Кристалу» Сергій Шевцов.

 

Що іще цікавого і пам’ятного? 1920 року на миколаївському суднобудівному заводі «Наваль» створено футбольну команду. Саме з цієї дати веде свій відлік МФК «Миколаїв», котрий минулого року відзначив своє 95-річчя. ФК «Реал Фарма» відзначив п’ятиріччя з дня отримання профі-статусу й початку нової історії клубу. 2015-го до футбольної родини ПФЛ приєдналися «Іллічівець» (Маріуполь) – залишивши Прем’єр-лігу, «Авангард» (Краматорськ) – відновивши виступи після річної перерви, а також новачки другої ліги – «Арсенал-Київ», «Барса» (Суми), «Верес» (Рівне), «Інгулець» (Петрово), «Колос» (Ковалівка), "Мир" Горностаївка.

 

Артур Валерко, pfl.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору