Новини ЗМІ

Костянтин Караманіц: «Для нас важливо виховати підростаюче покоління»

12:04, 26 вересня 2014

Цього сезону перша ліга отримала абсолютного дебютанта – команду «Гірник» з Кривого Рогу. В осінній частині чемпіонату цей колектив демонструє цікаву та змістовну гру, і сподівається, що гучні перемогу ще попереду.

Вашій увазі інтерв'ю президента криворізького «Гірника» Костянтина Караманця.

- На що спрямована основна концепція діяльності «Гірника» в останні роки?

- Перш за все, хотів би сказати, що ми з 2003-го року (вихід команди в професіональну лігу) відразу ж приділили увагу дитячій футбольній школі. На сьогоднішній день сподіваємося, що через два-три роки наші випускники будуть грати в основній команді. Школа - основний напрямок нашого футбольного клубу. Це було, є і буде. Що стосується завдань на поточний сезон по основній команді: головне - закріпитися у першій лізі, адаптуватися тут, і, звичайно ж, вигравати в кожному матчі.

- Наскільки складно «Гірнику» дається адаптація в першій лізі?

- Перша та друга ліги відносяться до ПФЛ. Всі команди цих турнірів - в одній футбольній юрисдикції. Тому особливих проблем не було. Тим більше, з багатьма нинішніми суперниками ми зустрічалися в товариських іграх. У тому числі, командами Прем'єр-ліги, їх дублями. У плані футболу це для нас не в новинку. У плані організації, роботи проблем також ніяких немає.

- Прийнято вважати, що одна зі складових успіхів «Гірника» - стабільність. Чи так це?

- Так, і в першу чергу це заслуга тренерського штабу, адміністрації. Ми створювали команду менеджерів, - людей здатних професійно управляти командою. Ви помітили, «Гірник» демонструє рівну гру. За рахунок чого? День у день ми ведемо планомірну роботу: тренування, підготовчі збори.

- Чи ведеться в клубі селекційна робота і чи є це пріоритетним напрямом політики керівництва?

- Селекційна робота проводиться тренерським штабом: на перегляд приїжджає багато футболістів. Як ви знаєте, в міжсезоння багато клубів відмовилося від участі в чемпіонаті. Ми цим скористалися: у нас дев'ять новачків.

- Яким чином веде роботу Геннадій Приходько?

- Пріоритет Геннадія Миколайовича - командна гра. Зауважте, кістяк «Гірника» складається з місцевих футболістів. Це випускники школи «Кривбасу», на яких ми зробили ставку три роки тому. І ось хлопці доросли до рівня першої ліги. Взяти хоча б останній домашній матч з «Нивою»: в основі вийшло сім криворізьких вихованців.

- Чи є перша ліга межею мрій «Гірника»?

- Результат не є для нас головним. Якщо гнатися за результатом, амбіціями, можна втратити в грі, в тій роботі, яку проводимо. На сьогоднішній день для нас важливо виховати підростаюче покоління. Коли ми зможемо мати всі вікові категорії в дитячій школі, отримувати футболістів-професіоналів для другої, першої, можливо, Прем'єр-ліги, тоді ми будемо готові до підвищення в класі. На сьогодні фундамент «Гірника» - школа.

- Як ви оцінюєте старт «Гірника» в першій лізі?

- Як правило, від гри до гри команда набирає. Плюс ще не завершено процес адаптації новачків всередині колективу.

- Є причини назвати старт команди в чемпіонаті, мінімум, вдалим.

- Який результат є на сьогоднішній день, той ми і заслужили. Хочемо більшого - доб'ємося цього. Що стосується розіграшу Кубка України, то, напевно, «Гірник» - не кубкова команда. Ми клуб, який бореться на довших дистанціях (посміхається). Але, думаю, прийде час, і ми обов'язково поборемося і за кубки.

- Усі знають, що «Гірник» будує базу на території стадіону «Шахта Родіна». Розкажіть про це докладніше.

- На сьогоднішній день в нашому розпорядженні три тренувальні поля із зеленим покриттям: стадіони «Будівельник», «Шахта Жовтнева» і «Шахта Гвардійська». Також у нас є маленьке штучне поле на стадіоні «Шахта Родіна». Протягом місяця плануємо завершити будівництво великого стандартного поля з трав'яним покриттям: м'яке, з автополивом. Там будуть вже навесні тренуватися дітки, дорослі команди. Важливо встигнути закінчити до холодів штучне поле для того, щоб в зимовий період часу проводити тренування, матчі. У перспективі - будівництво готелю, так званої школи-інтернату для дітей. Вже підготовлені роздягальні, функціонують три тенісних корти. Ще чотири ми ось-ось закінчимо. До слова, ймовірно, наступного року відкриємо школу «Гірника» з великого тенісу.

- Хто стоїть в клубі біля керма дитячо-юнацького футболу?

- «Гірник» - один з тих клубів, у яких до цієї роботи інший підхід. За розвиток дитячої школи відповідальний головний тренер Геннадій Приходько. Чому? Бо саме йому належить вивести потім цих вихованців на велику арену. Нині в школі займається близько 300 дітей: 8 вікових категорій від 5 до 16 років. З ними працюють вісім тренерів - кваліфіковані молоді спеціалісти, майстри спорту з футболу, які не так давно радували нас своєю грою на найвищому рівні. Хотілося б відзначити той факт, що цього року «Гірник-2003», наші 10-річні хлопці під керівництвом Платонова, виграли міжнародний турнір у Болгарії.

Ще дві наших вікових категорій беруть участь в чемпіонаті України. Вважаю, це досягнення для нас, адже це вже певний рівень в дитячому футболі. В активі наших хлопців також перемоги на міжнародному турнірі в Маріуполі, змаганнях у Львові. Звичайно, є й невдачі. Але, повторюся, результат для нас - не головне. Головне, щоб дітки росли здоровими, здатними.

У Кривому Розі - сімсот тисяч жителів. Я не вірю, що у нас немає футболістів. Або ми погано шукаємо, чи погано тренуємо (посміхається). Пріоритет «Гірника» - знайти юних футболістів, виростити з них професіоналів.

- Чи збирається «Гірник» переймати в своєму розвитку світовий досвід?

- Відверто кажучи, цього року планували поїздку до Іспанії для того, щоб наші тренера змогли подивитися тренувальний процес зарубіжних клубів, організацію їх роботи, дитячо-юнацького футболу. Це - в планах. Якщо не зробимо це сьогодні - зробимо завтра. Без цього у «Гірника» немає майбутнього.

- У яких клубах тренери команди будуть підвищувати кваліфікацію?

- В одному з клубів Іспанії, Німеччини. Будемо звертатися за допомогою, тим більше, зарубіжні клуби не проти.

- Чи співпрацює «Гірник» з криворізької федерацією футболу?

- Багато випускників «Гірника» виступає в тому ж чемпіонаті міста: «Лозуватка», «Еверест». Що стосується федерації, то, звичайно, ми співпрацюємо.

- На якій ноті команда має намір завершити перше коло першої ліги?

- Хотілося б закріпитися в середині таблиці, налагодити гру, пройти цей відрізок без травм.

- Чи суттєво вплинув на малюнок гри «Гірника» прихід новачків?

- Ні. Однозначно. Ми гнемо свою лінію в плані гри. Командної гри.

За матеріалами сайту www.fcgornyak.dp.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору