Новини ЗМІ

Сергій ШЕВЦОВ – про важливість діалогу

16:54, 24 квітня 2014

Головний тренер «Кристала» прокоментував попередній матч.

– Матч вийшов цікавим і напруженим. Обидві команди мали багато можливостей для взяття воріт, але, на жаль, реалізація підводила. За рахунок характеру, бажання, напору «Гірник» вирвав перемогу на останніх секундах. В цілому для нас є позитивні моменти, незважаючи на поразку. Ми впевнено грали на виїзді проти команди, яка знаходиться в групі лідерів. Попри наші проблеми грати з ними на рівних – це добре. 
Мені як тренеру потрібно було серйозно поговорити про цей матч з футболістами. І така розмова відбулася. Ми зійшлися на тому, що перегравати команди, які знаходяться в низу турнірної таблиці ми готові, але щоб перемагати в таких тяжких матчах треба володіти і характером, і підготовкою, і інтелектом. Тому 22 квітня ми починаємо готуватися до наступного матчу і я сказав хлопцям: хто не готовий у таких складних матчах, як з «Гірником» заробляти три очки – можуть не приїздити на підготовку і розривати контракт. Ті, хто на сьогодні не готовий, але відчуває, що буде працювати і віддаватися тренувальному процесу – ласкаво просимо в колектив. Побачимо, хто буде готовий на таку пропозицію.

– «Кристал» пропустив гол на останніх секундах, коли вже стік компенсований час. Що ви думаєте з приводу такого рішення арбітра і взагалі, як клуб буде реагувати на подібну некомпетентність?

– Стосовно всього матчу – я не обговорюватиму всі моменти за участю арбітра, адже в принципі заангажованих дій особливо помітно не було. Однак мені ніхто не пояснив, чому в момент забиття голу йшла шоста компенсована хвилина з доданих чотирьох. Довгих зупинок не було. Так, була в нас швидка заміна. Але... Якщо ми кажемо, що в сучасному футболі судді дають завершити атаку, то сама атака не тривала півтори хвилини, які ми переграли. Десь були зупинки, боротьба, зменшення темпу. І це все не відбувалося постійно в нашому штрафному майданчику. Натомість у кінці першого тайму арбітр дав свисток про перерву за 5 секунд до завершення компенсованого часу і саме в той момент, коли наш футболіст вкидав м’яча до штрафного майданчика суперника від бокової лінії... Я переконаний, що в момент, що коли нам забивали гол, команди повинні були сидіти в роздягальнях з рахунком 0:0. 
Щодо суддівства взагалі, то на скільки мені дозволяє регламент і етичні норм, я завжди критикую роботу суддівського корпусу. Футбольні арбітри – це закрита каста, яка працює за гроші футбольних клубів. Нам ніколи не пояснюються їх рішення, невідомо чи штрафують, чи відстороняють арбітрів за грубі помилки. Так само мене обурює система інспекції. Якщо про це не говорити, я думаю – нічого не зміниться. Можливо викличу своїми словами негатив з боку суддів і інспекторів, але в мене є чимало фактів, які підтвердять моє обурення. Наприклад, щодо того ж матчу з «Гірником». Інспектор так само мав засікати час, після матчу міг поспілкуватися з обома сторонами, висловити свою думку, привести факти, переглянути разом відео, прокоментувати. Нічого цього не було. Тепер пригадаємо матч зі «Сталлю». Два голи нам було забито з офсайдів: перший і третій. Це чітко видно на відео з обох камер, якими представники обох команд знімали матч. Я підійшов до інспектора і попросив перед виставленням оцінки арбітрам переглянути ці записи. Він сказав, що дивитися нема потреби, йому й так зрозуміло, що офсайду не було. Всі на стадіоні бачать, камери записали, а він не хоче навіть подивитися. Навіщо тоді в такі фінансово складні часи для країни і для всього футболу тримати людей, які ні на що не впливають. Футбольні клуби є прямими роботодавцями для суддів і інспекторів. І як би складно не було, ми намагаємось кожну копійку спрямувати на погашення заборгованості по внескам в ПФЛ, з яких цим людям теж нараховують гонорари. Але зворотного зв’язку з ними – немає. Ні усно, ні письмово. Як це роботодавцям не розповідають про те, чим займаються люди за їхні гроші. Якщо футболісти помиляються – вони не потрапляють у склад. Якщо судді помиляються – вони не повинні обслуговувати матчі. Натомість жодної реакції на спірні моменти, це не обговорюється з клубами, тренерами. Може я помиляюся? Тоді дайте мені пояснення, напишіть листа в клуб чи дайте інформацію на сайті. Але давайте якось вести діалог. Хочеться, щоб система була відкритою, прозорою. Ми будемо писати листа на ім'я президента ПФЛ з проханням розібратися в ситуації, зокрема щодо дії арбітрів у попередніх матчах за участі нашої команди.

Всі сподівалися, що з приходом Колліни почнеться прогрес у суддівстві. Те, що я бачу в Другій лізі, то жодного прогресу не видно. Я вважаю, це велика помилка ФФУ. За ті кошти, які називаються, можна було б запросити людину з українським паспортом. Переконаний, роботу зробили б не гірше. А зекономлені гроші можна було б віддати на розвиток дитячого футболу.

– Чи можете ви озвучити конкретні завдання для команди у весняній частині чемпіонату? Яке місце в турнірній таблиці було б оптимальним для «Кристала» в сьогоднішніх умовах?

– У нас найближчі дві гри – домашні. Безумовно стоїть завдання здобути в них по три очки. У нас не та ситуація, щоб можна було оступатися і не озиратися назад. Мусимо боротися в кожному матчі. Перемога – це залучення уболівальників на стадіон. Я вважаю, що потенційно Херсон здатен зібрати значно більше любителів футболу на трибунах. Зрозуміло, що відволікає політична ситуація в країні. Але нам би хотілося бачити побільше вболівальників. І ми зараз намагаємось не зациклюватись на місцях у таблиці, а на перемогах і якості гри, яка буде не просто подобатися людям, а й приємно вражати. Я сподіваюся, що самовіддача футболістів буде на найвищому рівні. Будемо грати на перемогу, щоб порадувати людей. 

ФК "Кристал"




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору