Новини ліги

Кубок України. Анонс матчів 1/16 фіналу

12:32, 25 вересня 2013

«Шахтар» Свердловськ – «Мир» Горностаївка

Свердловськ. Стадіон ім. Н. Горюшкіна

Арбітр: Олексій Драчов (Київська обл.)

Асистенти: Максим Левченко ( Кривий Ріг) , Сергій Ковальських (Сімферополь )

У попередньому розіграші національного трофею свердловський «Шахтар « разом з головківським  « УкрАгроКомом» став справжньою несподіванкою, діставшись до четвертого раунду Кубка. Нині жереб був прихильний до «гірників «, щоб повторити своє досягнення, і подарував у суперники Горностаївський «Мир». Обидва суперники знаходяться у верхній частині табелі другої ліги, а господарі до всього горять бажанням наступного року поповнити перший дивізіон. «Мир» в той же час таких завдань перед собою поки не ставить, хоч і є на сьогодні лідером чемпіонату. До речі кажучи , для горностаевцев вихід у 1/16 вже є найвищим досягненням. У своєму першому розіграші підопічні Олександра Сапельняка поступилися дорогою черкаському «Славутичу, а в другому - відмовилися від участі.

Командам доводилося зустрічатися на зелених газонах шість разів , і в цих поєдинках спостерігається паритет: по дві перемоги кожної із сторін. Однак саме в Свердловську тріумфаторами завжди ставали господарі поля. Ще одна потенційна зустріч на стадіоні імені Горюшкіна завершилася технічними 3:0 для «Шахтаря», з огляду на те, що « аграрії» через епідемію хвороб не зуміли зібрати склад на гру. Також суперники вже перетиналися трохи більше двох місяців тому в рамках чемпіонату. Тоді досить впевнену домашню вікторію здобули горностаевці.

 

«Миколаїв» - «Зірка» Кіровоград

Арбітр: Дмитро Бондаренко

Асистенти: Віталій Сухін , Олександр Річка (усі - Одеса)

Мабуть, одна з небагатьох зустрічей, де однозначного фаворита знайти неможливо. Обидві команди зараз перебувають не в кращих кондиціях. І мрії за підсумками чемпіонату опинитися на підступах до лідерів тануть у вболівальників прямо на очах : кіровоградці поки що восьмі , а «Миколаїв» і зовсім перебуває на 12 позиції. Саме з цієї причини вдалий виступ у Кубку допоможе футболістам хоч якось реабілітуватися в очах уболівальників .

Однак на вихідних обидві команди зуміли здобути позитивні результати з лідерами першої ліги: кіровоградці вдома обіграли алчевську «Сталь», а « муніципали» при не найбільшій яскравій грі видряпали нічию у «Сум».

Востаннє « Зірка» долала стадію 1/ 16 фіналу ще в 2000 році. Залишивши позаду нікопольський «Металург», ФК «Вінниця « і донецький « Шахтар , «червоно -жовті» спіткнулися у півфіналі на «Кривбасі». Цікаво, що коли миколаївці востаннє долали 1/16, то злим генієм «корабелів» також став «Кривбас». Сталося це півтора роками раніше: у листопаді 98-го .

У липні команди вже перетиналися між собою. У стартовому матчі нинішнього сезону в першій лізі «зіркові» вдома переграли «Миколаїв» 2:1 .

 

«Гірник»  Кривий Ріг – «Десна» Чернігів

Кривий Ріг. Стадіон « Металург»

Арбітр: Володимир Миланич (Миколаїв )

Асистенти: Володимир Шланчак (Черкаська обл.) , Борис Трач (Тернопіль )

І хоч між командами різниця в один дивізіон, до звітного протистояння вони підходять, будучи в рівних умовах. «Десні»,  зізнатися, зараз вистачає проблем і в першій лізі , де чернігівці поки що пасуть задніх. Багато чого буде залежати від того, які пріоритети розставить Олександр Рябоконь. Якщо буде вирішено, що баласт у вигляді Кубку команді необхідний, то шансів у криворіжців буде не так і багато. «Гірник , як і багато друголігових колективів, горить бажанням засяяти усіма фарбами в другому за значимістю футбольному турнірі країни. Однак злий жарт з «червоно -чорними» може зіграти щільний графік ігор: ось уже протягом місяця команди другого дивізіону змушені грати через три на четвертий день, і чи залишилися сили у команди - те питання ще .

До слова, вихід до третього раунду Кубка вже є найвищим досягненням «Гірника», а «жителям півночі» двічі вдавалося досягти 1/8-й .

 

«Авангард» Краматорськ – «Зоря»

Краматорськ. Стадіон «Авангард»

Арбітр: Володимир Бондар ( Харків)

Асистенти: Володимир Жарий (Павлоград ), Олег Дробітько (Полтава )

Сучасні «Авангард» і «Зоря» мають у своєму активі одну особисту зустріч, і відбулася вона рівно рік і один день тому. Це також було кубкове протистояння, в якому гору взяли краматорчане, здолавши своїх суперників тільки в серії післяматчевих пенальті. Тоді, нагадаємо, в серії 11- метрових , що послідувала після підсумкових 1:1 після 120 хвилин голкіпер «авангардівцев» Пуговкін зумів парирувати постріл луганчанина Лакі Ідахора. Цей епізод по суті і визначив результат зустрічі. Луганчани горять бажанням взяти реванш у «зелено -жовтих», в той же час немає сумнівів, що господарі були б не проти повторити своє ж досягнення .

Якщо поглянути на матч крізь призму чемпіонату, то слід визнат , що обидві команди останнім часом дещо здали свої позиції. А «Авангард» так і зовсім не вражає ворота суперників вже близько двохсот хвилин , через що підопічні Сергія Шевченка розміняли другу на п'яту сходинку . А «Зоря» ж хоч і відрізняється голами, проте також має двоматчеву безвиграшну серію, яка стала запорукою втрати декількох позицій.

 

«Буковина»  Чернівці - «Дніпро» Дніпропетровськ

Чернівці. Стадіон « Буковина»

Арбітр: Іван Бондар ( Київ)

Асистенти: Ігор Альохін (Сімферополь ), Ігор Маковей (Вінницька обл.)

Несподівана перебудова не могла не позначитися на позиціях чернівецької команди в першій лізі. Втім, Юрію Гію  схоже, вдасться утримати команду від падіння в зону вильоту. Навряд чи тренерський штаб зважитися застосувати ротацію складу - все ж не кожен день надається можливість зіграти проти одного з грандів українського футболу. Отриманий молодими гравцями Буковини досвід важко переоцінити.

До речі кажучи, якраз до матчу з « Дніпром» був повністю закрите питання з реконструкцією секторів на домашній арені «Буковини»

У той же час Хуанде Рамос залишив у Дніпропетровську Калинича, Стрініча, Джуліано, Кулакова, Мазуха і Близниченка. Як і в грі з запорізьким Металурго, іспанський фахівець напевно перетасує основний склад , тримаючи в розумі найближчу гру проти одеського «Чорноморця» - між іншим, одного з головних конкурентів у боротьбі за медалі. Ігрову практику напевно отримає Ян Лаштувка . Шанс проявити себе отримає Сергій Політил , Євген Шахов зіграє під нападаючим, яким буде або Роман Зозуля, або Євген Селезньов. Місце в основі також має отримати Олександр Кобахідзе, можливо , продовжить адаптацію Бруну Гама.

До слова, команди зустрічалися в рамках першого розіграшу Кубка України. Тоді в обох матчах перемогу здобули більш досвідчені дніпропетровц , втім без забитих голів «Буковина» з поля не йшла. У Чернівцях відзначився Василь Задорожня, а на Метеорі - Андрій Жиров. Задорожняк, до слова, став автором переможного гола «Буковини» у ворота Дніпра в матчі чемпіонату 1992 -го року, та ще й у Дніпропетровську. Втім , через десять днів команда Євгена Кучеревського взяла реванш - двічі Володимира Циткін змусили капітулювати Андрій Полунін і Олександр Паляниця. У складі Буковини гол на рахунку Леоніда Федорова , при цьому нинішній тренер чернівчан Юрій Гій тоді був капітаном команди.

 

«Сталь» Дніпродзержинськ  - «Металург» Запоріжжя

Дніпродзержинськ. Стадіон « Металург»

Арбітр: Ігор Пасхал (Херсон )

Асистенти: Леонід Ярмолинський, Олександр Якименко (обидва - Київ)

Мабуть, можна вважат , що завдання-мінімум «сталеварам» виконати вдалося. Обігравши у попередньому раунді представника першого дивізіону, днепрдзержінці нарвалися на колектив вітчизняної УПЛ. А в разі успіху буде шанс подарувати глядачам захоплююче протистояння, наприклад, з представником України в єврокубках.

«Металурги» у свою чергу вже традиційно для себе останніх років загрузли в зоні вильоту. Чи резон запорожцям розпорошувати свої сили і на Кубок країни - вирішуватиме тренерський штаб. Не виключено, що команда Сергія Пучкова прийме позитивне рішення, яке по суті зумовить переможця зустрічі буквально з поглядом на стартовий протокол. Нагадаємо також, що головком гостей у свій час ставав володарем національного трофею, тому досвід боротьби, коли важливі тільки найближчі 90 ( 120 ) хвили , де необхідно за всяку ціну добути перемогу, у наставника є.

Між іншим, минулого року шлагбаум на шляху запорожців у Кубку поставив також друголіговий колектив. Ним виявився гучний «УкрАгроКом». У той же час і «сталеварам» два останніх розіграші змушені сходити з дистанці , якщо їм на шляху трапляється представник Прем'єр -ліги.

 

«Енергія « Миколаїв» - Чорноморець» Одеса

Первомайськ. Центральний міський стадіон

Арбітр: Юрій Фощій (Черкаси )

Асистенти: Ярослав Трехліб (Дніпропетровськ), Володимир Висоцький (Запоріжжя )

Дебютанту професійних змагань належить прийняти бій учаснику єврокубків. Мабут , шансів у господарів не так і багато, проте буде не дивним, якщо в якийсь здавалася б, передбачуваній парі і станеться набольшая сенсація раунду. Після надуспішного старту у другому дивізіоні «енергетики» трохи зменшили свій темп. З часу другого попереднього етапу кубка колектив В'ячеслава Мазараті у восьми зустрічах зумів здобути лише дві вікторії над командами з нижньої частини турнірної таблиці. Але ще півроку тому навряд чи хтось з футболістів миколаївської дружини міг би подумати про т , що незабаром їм доведеться зустрітися з одеситами, тому чекаємо на максимальну самовіддачу, очманілу підтримку місцевих уболівальників, а також дрібні хитрощі, які можуть зіграти на руку господарям .

«Моряки» у свою чергу на противагу супернику володіють серією з дев'яти поспіль перемог, що трапилися як в рамках Ліги Європи, так і чемпіонату країни. Немає сумнівів, що Роман Григорчук сьогодні дасть відпочити багатьом лідерам, лише деяким з них «на всякий пожежний» включивши в заявку на матч.

 

«Тернопіль» - «Полтава»

Тернопіль. Центральний міський стадіон

Арбітр: Андрій Кутаков (Київська обл.)

Асистенти: Михайло Маланчук (Чернівецька обл.) , Денис Марченко ( Чернігів)

Одне з класичних кубкових протистоянь  пощастить побачити сьогодні тернопільським уболівальникам. Молодість і завзяття молодших за рангом протистоятиме досвіду і стриманості більш майстровитих футболістів. Додаткового колориту цьому протистоянню додає факт, що поки суперники демонструють не найбільш стабільну гру. У «Тернополя» серед чотирьох очок з двома лідерами , «Славутиче « і «Миром»  затесалося також поразка від хмельницького «Динамо». У Полтаві ж, за словами Іллі Близнюка, триває будівництво «команди мрії» наставника, тому іноді виникають, скажімо, несподівані результати. До того ж, господарі були б не проти зайняти за підсумками чемпіонату місце в четвірці, що дає право в наступному сезоні опинитися в першій лізі. Тому зустріч з «Полтавою» має стати хорошою перевіркою можливостей «студентів» : чи не сильно зухвалі заяви озвучені керівництвом, а також, які помилки ще необхідно усунути.

 До очного поєдинку опоненти підходять в хорошому настрої: тернополянам і полтавчанам вдалося здобути по вікторії з однаковим рахунком 2:1. «Синьо -жовтим» протистояв один з лідерів другої ліги черкаський «Славутич». Правда, і грала дружина Василя Івегеша вдома, а от гостям належить другий виїзд поспіль. Але й на підготовку у представників духовної столиці був на день більше після вікторії над «Динамо -2».

 

«Славутич» Черкаси - «Таврія» Сімферополь

Черкаси . Центральний міський стадіон

Арбітр: Микола Кривоносов (Київ )

Асистенти: Анатолій Дудник (Чернігів ) Євген Данильченко (Луганськ)

Один з лідерів Другої ліги і головних претендентів на підвищення в класі прийме головного аутсайдера Прем'єр -ліги. Варто відзначити, що Славутич має досить непогані шанси пробитися в 1/8 фіналу. Напередодні Янніс Хрістопулос заявив, що, враховуючи скрутну кадрову ситуацію в клубі, поєдинок Кубка України «Таврія» проведе молодіжним складом. Таким чином, черкащани можуть поліпшити собі настрій після прикрої поразки від ФК Тернопіль, того, що сталося в останньому турі Другої ліги. До слова, минулого сезону «Славутич» був дуже близький до того, щоб вибити з Кубка представника Прем'єр -ліги, але луцька «Волинь» зуміла зрівняти рахунок на четвертій компенсованій арбітром хвилині , а потім дотиснути суперника в овертаймі. Таврія в свою чергу в чвертьфіналі програла представникові Першої ліги . Правда, вже на той момент Севастополь за своїм кадровим потенціалом ні в чому не поступався сусідам із Сімферополя.

Що стосується історії, то Таврія зустрічалася з ФК «Черкаси» в 1 /16 фіналу Кубка України сезону-1998/99. Перший матч переможця не визначив - 1:1, а в другому сильнішими виявилися кримчани - 3:2. Через шість років Таврія здолала Черкаси вже в 1/ 8 фіналу Кубка України. Цього разу сімферопольці були сильніші за суперника в серії післяматчевих пенальті. Що цікаво, в тому матчі за Черкаси грав Олександр Ковпак, який згодом стане одним з лідерів Таврії.

 

«Олександрія» - «Металіст»

Олександрія, стадіон «Ніка»

Арбітр: Олександр Білокур (Донецька обл.)

Асистенти: Андрій Литвин ( Київ) , Андрій Шамека (Маріуполь )

Четвертий арбітр: Павло Чижевський (Київ )

Інспекто ФФУ: Віктор Парадніков (Київ )

 Після остаточного виключення з єврокубків у Металіста з'явилася прекрасна можливість не тільки виграти золото УПЛ, але і з усією серйозністю поставитися до Кубка України, в якому донедавна команда Маркевича виступала без особливого ентузіазму, роблячи ставку в першу чергу на чемпіонат і Лігу Європи. Суперником харків'ян на стадії 1 /16 фіналу стане команда, яка цілком могла зараз виступати в елітному дивізіоні, але боси « Олександрії» шансом не скористалися, заявивши про доцільність поступального руху вгору, а не стрибків через одну сходинку. Резон у такому рішенні, безсумнівно, є. Вже зараз триколірні є основним претендентом на підвищення в класі.

UA- Футбол




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору