Новини ліги

Мілетій Бальчос: «В Україні інститут стюардингу не достатньо розвинений»

14:56, 26 квітня 2013

18 квітня 2013 року у приміщенні Федерації футболу відбувся навчально-методичний тренінг «Стюардинг у футбольних клубах», слухачами якого стали організатори системи безпеки та правопорядку на стадіонах у футбольних клубах ПФЛ. Організаторами заходу виступили Професіональна футбольна ліга та групаекспертів (LLC Scoutmaster). У роботі також взяли участь фахівці Федерації футболу, Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ. 

Метою проведення такого заходу стало створення єдиної концепції забезпечення безпеки глядачів шляхом запровадження інституту футбольних стюардів. Наразі у футбольних клубах ПФЛ загалом працюватимуть 33 сертифікованих тренери із підготовки стюардів.

Навчання стюардів відбуватиметься у декілька етапів. Першим кроком стало проведення тренінгу-семінару з відповідною сертифікацією осіб, які, власне, навчатимуть майбутніх фахівців.  На другому етапі у термін до 20 червня тренери адаптують отримані на семінарі посібники у відповідності до потреб клубів та проведуть навчання спеціалістів. Увесь навчальний процес складається з 8 модулів. Після завершення другого етапу  у період до 30 листопада 2013 року делегати матчів здійснять моніторинг стану готовності та відповідності кваліфікаційним вимогам підготовленого у клубах персоналу стюардів. 

«На жаль, в Україні інститут стюардингу не достатньо розвинений», зазначає президент ПФЛ Мілетій Бальчос. «Тому ми зважили за необхідне організувати навчальний семінар для відповідних фахівців клубів, що входять до складу Ліги. Минулого року подібний семінар було проведено Прем’єр-лігою для офіцерів безпеки клубів вищого дивізіону, де, звичайно, необхідність впровадження подібної практики на порядок вища, аніж у клубах першої-другої ліг.

 На моє переконання, присутність стюардів на матчах – це атрибут поваги до споживача футболу – вболівальника. Як ви розумієте, є певний набір речей, що свідчать про увагу клуба до глядачів, у тому числі – й забезпечення комфортабельних умов перегляду матчу.У цьому контексті задача стюардів – усіляко цьому сприяти. Місія цих фахівців – здійснювати профілактичну роботу та запобігати будь-яким проявам насильства та неправомірних дій до, під час та після проведення матчу. Тобто, особи, що залучатимуться до такої роботи, мають володіти навичками різного характеру і,насамперед, це високий рівень комунікабельності та психологічна зрілість. Крім цього, уявіть самі, ви присутні на цікавому матчі, а переглянути його не можете, адже виконуєте свою роботу. Тому, стюарди повинні володіти  високими вольовими якостями та не відволікатися від виконання своїх обов’язків. Як вже було сказано, у спектр обов’язків цих фахівців входитиме забезпечення безпеки глядача, втім ми маємо усвідомлювати, що   стюарди – це не заміна органам правопорядку, які мають бути присутніми на матчах. У Верховній Раді зареєстровано відповідний законопроект, і тільки його прийняття дасть змогу гармонізувати правовий простір у частині забезпечення правопорядку під час змагань.

Маю зазначити, що з метою підвищення кваліфікаційного рівня працівників клубів, що мають відношення до стюардингу, проведення подібних семінарів-тренінгів стане регулярним. І на завершення, мені б хотілося висловити подяку спеціалістам, що взяли участь у підготовці та проведенні семінару». 




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору