Новини ліги

Зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо забезпечення громадського порядку та безпеки до, під час та після проведення футбольних матчів)

15:24, 13 лютого 2013

11 лютого 2013 року у Верховній Раді народним депутатом України Вадимом Колесніченком зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо забезпечення громадського порядку та безпеки до, під час та після проведення футбольних матчів).

«На стадіонах України постійно зростає кількість проявів насильства та актів вандалізму. Звісно, все це викликає серйозне занепокоєння з боку держави та громадських організацій. Метою проекту Закону є створення умов для більш ефективного забезпечення дотримання безпеки та громадського порядку в місцях проведення матчів, змагань з футболу серед команд професіональних клубів, попередження всіх форм насильства та протиправних вчинків до, під час та після проведення футбольних матчів, у тому числі забезпечення у даному контексті співробітництва між державними органами, організаторами та громадськими організаціями». Про це йдеться у пояснювальній записці зазначеного законопроекту, над яким працювала робоча група під керівництвом народного депутата  України Вадима Колесніченка та президента ПФЛ Мілетія Бальчоса. Як повідомлялося раніше, до складу групи увійшли представники професіональних футбольних клубів та фахівці ПФЛ, а підготовлені пропозиції опрацьовано та удосконалено в рамках Спільної наради за участі представників ФФУ, МОК «Євро 2012», ОПФКУ «Прем’єр-ліга» та ПФЛ.

Зареєстрованим законопроектом передбачається внесення змін та доповнень до Закону України «Про особливості забезпечення громадського порядку та громадської безпеки у зв’язку з підготовкою та проведенням футбольних матчів», що вступив у силу з 1 січня 2012 року.

За відгуками сторін, на які розповсюджується дія зазначеного Закону, неврегульованими залишаються важливі  аспекти, що значно впливає на якість забезпечення безпеки при проведенні футбольних матчів. На думку футбольних фахівців, це спричинено розбіжностями між положеннями Закону та регламентними документами ФФУ, ФІФА, УЄФА, зокрема у частині відповідальності як організаторів футбольного матчу, так і глядачів.

Окрім названого, діючий Закон не визначає розподілення зон відповідальності та повноважень департаментів та стюардів, залучених до проведення матчу. В результаті ці особи позбавлені права попереджати чи зупиняти насильницькі та протиправні дії вболівальників.

«Досвід проведення чемпіонатів України з футболу свідчить, що покладатися на громадську свідомість та сумлінне ставлення глядачів до обов’язку дотримуватися правил поведінки на стадіоні є вкрай необачним та недалекоглядним», - коментує Мілетій Бальчос. «На практиці чинне законодавство не в змозі гарантувати захищеності вболівальників через відсутність персональної відповідальності осіб, що порушують громадський порядок. Звичайно, клуби можуть вдаватися профілактичних заходів щодо попередження негативних явищ, але, як ми переконалися, цей метод не є дієвим та ефективним. І до того ж, чому від екстремістських дій певних осіб має страждати клуб, переймаючись, де взяти гроші на сплату непомірних штрафів або купівлю нового обладнання? Перелік норм відповідальності за скоєні правопорушення до, під час та після проведення матчу пропонується визначити у Кодексі України про адміністративні правопорушення та Кримінальному кодексі», зазначає президент ПФЛ.

«Ми з розумінням ставимося до можливої негативної реакції з боку вболівальників на даний проект Закону. Стадіон – не театр і не кіно, тут емоції затьмарюють здоровий глузд. Тому немає сенсу закликати розпалених вболівальників до громадської свідомості, хоча, з іншого боку, це теж вагомий чинник. Справа у персональній відповідальності та усвідомленні наслідків скоєння неправомірних дій.  Свавілля осіб, що реально загрожують безпеці інших, стає причиною інерційної агресії, а це вже пряма загроза життю та здоров’ю інших глядачів. За прикладами далеко ходити не треба, варто пригадати події, що відбувалися у ході сезону. Тобто, безкарність веде до беззаконня, маємо це розуміти. Працюючи над законопроектом, ми намагалися досягти максимальної відповідності між законодавчою базою України, регламентними нормами ФФУ та міжнародних футбольних організацій. Без державної підтримки, особливо на законодавчому рівні, практично неможливо врегулювати всі питання правопорядку під час проведення масових спортивних заходів, зокрема футбольних матчів.  Особисто я переконаний, що запровадження цього законопроекту значно підвищить безпеку на стадіонах та забезпечить цивілізований перегляд футбольних матчів для прихильників та громадськості», резюмує Мілетій Бальчос.            

     На підтримку зазначеного законопроекту виступив перший віце-президент ПФЛ Ігор Шам, який  входить до складу Робочої групи:

«Враховуючи стрімке зростання інтересу громадськості до футболу, особливо після проведення в Україні фінальної частини «Євро-2012», законодавча база має чітко визначати широке коло повноважень та обов’язків осіб, відповідальних за громадський порядок під час проведення футбольних матчів. Крім цього, важливо встановити чіткій перелік правопорушень та встановити відповідальність за їхнє скоєння. Чому в інших європейських країнах закон чітко регламентує і зони відповідальності, і відповідальних? Навіщо ж нам очікувати на трагедії? Даний законопроект направлений саме на забезпечення комфортних умов  для всіх категорій вболівальників. Як керівник футбольного клубу я розумію, що на стадіони приходять не тільки завзяті фанати, але й цілі сім’ї, і присутність дітей на матчах вимагає повної безпеки життя та здоров’я. У цьому контексті важливим є економічний фактор маркетингової складової клубу, адже дохід клубу напряму залежить від кількості проданих квитків».   

Законопроект також прокоментував офіцер безпеки ФК "Металург" Запоріжжя Віктор Бардін, член Робочої групи:

«З кожним роком ситуація з громадським порядком на стадіонах має тенденцію погіршуватись. На жаль, закон про безпеку, який прийнято напередодні Євро-2012, майже не сприяє подоланню негативних явищ. Тому потрібні зміни.

Футбольні клуби також мають працювати над проблемою громадського порядку: надавати вболівальникам усіляку допомогу, застосовувати методи переконання. Але, як не прикро, є люди, котрі відмовляються це сприймати. За таких обставин повинні вступати в силу санкції держави. Крім того, я переконаний, що відповідальність за порушення громадського порядку має бути виключно персональною.

Розумієте, люди, які дійсно люблять свою команду і місто, не будуть обурюватися через те, що комусь не дозволять увійти на стадіон або оштрафують, приміром, за спробу пронести "файєр". Бо розумітимуть: особиста безпека та безпека оточуючих має бути на першому місці».




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору