Новини ліги

Чи є необхідність законодавчого врегулювання корупційної активності в українському футболі?

15:54, 26 вересня 2012

Чи є необхідність законодавчого врегулювання корупційної активності в українському футболі? Відповідь на це запитання дає кандидат юридичних наук, доцент, заступник начальника управління контролю – начальник інспекторського відділу Івано-Франківської облдержадміністрації Уляна Ляхович, яка є членом Робочої групи з розроблення законопроекту «Про протидію досягненню фіксованих (договірних) результатів та запобігання іншим корупційним правопорушенням у футболі».

-         Пані Уляно, тож, на ваш погляд, що наразі відбувається в українському футболі у контексті вчорашнього засідання?

-         Проаналізувавши випадки, про які часто йдеться хоча б у ЗМІ, то, на моє переконання, одним із найхворобливіших на корупційну корозію є саме український футбол, якщо ми говоримо про сфери суспільного життя. Це набуває ознак системного явища, яке поширює свій негативний вплив на всі сегменти діяльності соціуму. Тому я вважаю, що корупційні явища у футболі повинні визнаватися державою однією з найгостріших проблем сучасності. Розв’язання цієї проблеми знаходиться у центрі уваги міжнародних футбольних організацій – ФІФА та УЄФА, а також найвищих європейських і світових політичних інституцій, у тому числі – Ради Європи, ООН та Інтерполу. Україна не може залишатися осторонь, особливо у контексті проведеного футбольного форуму Євро-2012.    

До того ж, не можна забувати про те, що 2011 рік започаткував процеси реформування у сфері запобігання і протидії корупції в Україні: набрали чинності нові антикорупційні закони «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення». Влада зробила черговий крок у напрямі зниження корупції в країні, але маю зауважити, що це лише один з чинників антикорупційного спрямування. Законодавче закріплення основоположних засад запобігання і протидії корупції в окремих сферах публічного та приватного секторів суспільних відносин не вирішує проблемних питань, породжених корупцією. Отже, український футбол у тому числі залишається осторонь, адже механізми протидії і боротьби з корупцією ніяк не відображені у відповідних законодавчих актах. Ініціатива ПФЛ щодо розроблення цього законопроекту є дуже своєчасною.

-         Які питання є найбільш проблемними у цьому сенсі?

-         Статтею 4 Закону України «про засади запобігання і протидії корупції в Україні» визначено перелік суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення. Однак, до цього переліку не включено суб’єктів діяльності у сфері фізичної культури та спорту. Також важливо відзначити, що Закон не враховує відмінності корупційних схем у різних сферах суспільної діяльності, у тому числі – і в футболі. Ці та інші обставини унеможливлюють застосування практичних заходів протидії корупційним проявам у змаганнях з футболу. Проект, розроблення якого ми практично завершили, повинен вплинути на вирішення саме таких проблем.    




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору