Новини ліги

Відкрите звернення до видання «Український футбол»

15:40, 16 серпня 2012

Шановні колеги!

У черговий раз дозвольте висловити вам вдячність за увагу до Професіональної футбольної ліги та клубів, що входять до її складу. Проте, інформація, що друкується у вашому виданні, особливо щодо діяльності ПФЛ та виконання своїх прямих обов’язків, м’яко кажучи, не відповідає дійсності. Так, у номері 85 «Українського футболу» від 16 серпня 2012 року ціла шпальта присвячена еволюції та виступам краматорського «Авангарду» у чемпіонаті України з футболу, що проводиться під егідою ПФЛ. Звичайно, ми високо цінимо, що ви звертаєте увагу на клуби першого та другого дивізіонів, якби ж тільки не одне «але», в даному випадку – у вигляді примітки «Справа зависла у повітрі» авторства О. Комаровського. Нагадаємо читачам, що справа стосується матчу плей-офф між командами «Авангард» - «Миколаїв» та заяви головного тренера корабелів Р. Забранського. Основна тема – порушення принципів етики і Чесної гри.

На думку журналіста, за фактом заяв Забранського поставлено крапку. Цитуємо далі: «… розслідування так і не проводилося, і, простіше кажучи, ситуація зам’ялася».

Ми спростовуємо інформацію, подану в компетентному виданні «Український футбол», адже вона не відповідає дійсності і є неправдивою. З якою метою ваша газета припускається грубих помилок у фактажі – нам не цікаво, але надати достовірну інформацію професіоналам пера можемо. До речі, президент ПФЛ Мілетій Бальчос неодноразово доповідав з цього питання на прес-конференціях і в приватних інтерв’ю спортивним виданням України.

Отже, по-перше, у своїй діяльності ПФЛ керується виключно статутними та регламентними документами. До речі, ці документи є у вільному доступі на сайтах ПФЛ та ФФУ, з якими можна ознайомитися, звичайно, за умови зацікавленості авторів. Ми наполегливо рекомендуємо вам обзавестися примірниками установчих документів, адже неосвіченість авторів, що спеціалізуються на нашій спільній справі – футболі – дещо нівелює професіоналізм майстрів пера та дезінформує суспільство.  

По-друге, згідно зі Статутом ФФУ та Положенням постійних комітетів та комісій ФФУ (далі Положення), розгляд випадків порушення принципів етики і Чесної гри, а також матчів, що можуть проводитися з порушеннями цих принципів, належить виключно до компетенції Комітету з етики і Чесної гри ФФУ. *До уваги працівників «Українського футболу»: даний Комітет є постійно діючим органом ФФУ і підпорядковується Виконкому Федерації футболу.

Крім цього, маємо довести до вашого відома, шановні автори, що зони компетенції ПФЛ, ФФУ та в даному випадку – правоохоронних органів, чітко розмежені, що визначено у Договорі між ПФЛ та ФФУ про організацію та проведення Всеукраїнських змагань серед команд ОФК «Професіональна футбольна ліга України» сезону 2012-2013 років. Ви маєте також знати, що недотримання ПФЛ умов договору може призвести до його дострокового розірвання.   

По-третє, відповідно до зазначеного Положення, матеріали про виявлення такого факту  повинні надійти до ПФЛ протягом 10 діб від дня порушення.

Як вам, шановні колеги, відомо, 3 червня 2012 року на сайтах ua-football та ukrfootball.in.ua було розміщено післяматчеве інтерв’ю головного тренера ФК «Миколаїв» Р. Забранського, в якому він оприлюднив інформацію про можливий підкуп гравців своєї команди футболістами ФК «Авангард». Далі події розгорталися наступним чином: у межах своєї компетенції Адміністрацією ПФЛ зібрано необхідні пояснення та інші матеріали, що стосуються суті справи, і 5 червня 2012 року направлено до  Комітету з етики і Чесної гри

Цього ж дня відповідний лист отримав віце-президент ФФУ О. Бандурко. Тобто, відповідно до Положення, станом на 13 червня 2012 року ПФЛ виконала всі зобов’язання в рамках своїх, наголошуємо, повноважень. Наразі відповіді від Комітету про хід справи ПФЛ не отримувала. Водночас, відповідний пакет документів направлено до Прокуратури м. Миколаїв для розгляду та прийняття рішення по суті.

Сподіваємося, що цієї інформації достатньо, аби ви могли надавати читачеві об’єктивну інформацію за цим випадком.

Крім цього, інформуємо вас, що питання арбітражу у матчах за участю ФК «Авангард» буде обговорено під час зустрічі керівників футбольних клубів ПФЛ з Куратором системи арбітражу в Україні п. Колліною.

 У цьому ж номері «Українського футболу» опубліковано матеріал журналіста В. Баняса «14+1+1» щодо перегляду системи змагань у Прем’єр-лізі та введення матчу плей-офф між командами Прем’єр-ліги та першої ліги за право виступати у вищому дивізіоні. Ми дуже вдячні кореспондентам шанованого видання за підтримку ініціативи ПФЛ, зокрема, її президента М. Бальчоса, яку він висунув у 2010 році на розгляд Прем’єр-ліги та ПФЛ. Це питання розглядалося на засіданні Центральної Ради, після чого Адміністрація ПФЛ офіційно звернулася до керівництва ПЛ з цією пропозицією. Звичайно, питання дуже серйозне і потребує всебічного вивчення, над чим ми працюємо спільно з Прем’єр-лігою. Слід зазначити, що цей проект буде досить складно впровадити через причину неоднозначних його оцінок клубами вищого дивізіону. Такої ж думки дотримується гравець київського «Арсеналу» Максим Шацьких, що опубліковано на шпальтах вашої газети.

Наразі президент ПФЛ Мілетій Бальчос готовий поспілкуватися з представниками газети «Український футбол» з питань, висвітлених у зазначеному номері з метою уникнення розбіжностей у трактуванні подій, що відбуваються в Професіональній футбольній лізі.  




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору