Новини ліги

Юрій Чмирь: "Від футбольної школи до професіонального клубу"

16:53, 16 липня 2012

За підсумками сезону 2011-2012 років футбольний клуб «Суми» отримав шанс представляти свій регіон у першій лізі вітчизняного футболу. Наразі важко уявити, що цей клуб з однойменного міста  два роки тому знаходився на межі зникнення, не отримавши права на участь у змаганнях за результатами атестації футбольних клубів. Наріжним каменем стала відсутність фінансування, а відтак – невідповідність критеріям Положення про атестацію футбольних клубів ФФУ. Проте, завдяки втручанню президента ПФЛ Мілетія Бальчоса та обласної держадміністрації в особі її голови Юрія Чмиря, його вдалося не тільки реанімувати, а й забезпечити якісно новий рівень функціонування  клубу на футбольному просторі України. Що ж, зусилля не стали марними, і футбольний клуб «Суми» демонструє доволі непоганий результат.

Крім цього, в рамках реалізації Програми розвитку дитячо-юнацького футболу завершується будівництво дитячого футбольного центру «Барса». На меті – залучення дітей та підлітків до футболу, сприяння зростанню футбольної майстерності і, звичайно, виявлення та виховання власного резерву.

Далі про плани на сезон та деталі розвитку інфраструктури розповів голова Сумської ОДА Юрій Чмирь, який водночас є президентом федерації футболу Сумщини.  

 - Два роки тому ФК «Суми» майже зник з футбольної мапи України. Яким чином вдалося реанімувати професіональний футбол на Сумщині?  

-  На той час футбольний клуб «Суми» зіткнувся з проблемою фінансування, через що, у буквальному розумінні, втратив статус професіонального. Але спільними зусиллями нам вдалося його врятувати. Я багато спілкувався з президентом ПФЛ Мілетієм Бальчосом, було проведено безліч переговорів з Григорієм Суркісом щодо участі команди у першості і, врешті решт, вдалося залучити спонсора, який, власне, забезпечив необхідне фінансування. А завдання  на новий сезон – увійти до п’ятірки кращих команд першої ліги, а наступного сезону – вийти до Прем’єр-ліги. Ми завжди ставимо перед собою амбітні цілі і, звичайно, намагатимемося їх досягати.

 - Наразі завершується будівництво дитячо-юнацького футбольного центру в Сумах. Які подальші плани стосовно розбудови футбольного господарства області?

- Перед нами стоїть завдання розвитку та підвищення рівня спортивної бази для нашої футбольної команди. Основна  мета – поєднання спортивної інфраструктури і для футбольної команди «Суми», і дитячо-юнацького футбольного центру європейського рівня, в якому у перспективі займатимуться футболом до 3 000 дітей та підлітків. У кінцевому результаті це буде комунальне підприємство, що налічуватиме філіали та представництва по всій Сумській області.

balchos chmyr sumy

balchos chmyr sumy

Тренери використовуватимуть сучасні технології та методики, за яким працюють у Європі. Крім цього, одним з пріоритетних завдань є проведення селекційної роботи серед молоді, яка займається футболом, адже надалі стає можливою діяльність за принципом «Від футбольної школи до професіонального клубу». Наразі ведуться завершальні роботи з будівництва бази дитячого футбольного центру «Барса» - саме таку назву ми обрали для цього закладу.

 - Чи матиме цей центр відношення до іспанської «Барселони»?

- Можливо, у деякій мірі це плагіат, але «Барса» звучить гордо. Навколо назви вже поширюються чутки «Яка це «Барса»? Кому вона належить?» Що ж, ми насправді налагодили офіційні зв’язки з бельгійським «Брюгге» та іспанською «Барселоною», куди невдовзі планується візит з метою налагодження подальшої співпраці та обміну досвідом. Ми провели переговори з нідерландським «Аяксом» та ЦСКА Москва, про співробітництво з якими вже досягнуто попередньої домовленості. Також у подальших планах – запросити тренерів «Брюгге» та «Аяксу» попрацювати у нас: передати досвід у частині тактики та методики організації навчально-тренувального процесу. Крім цього, ми активно співпрацюємо і з українським футбольними клубами: це «Шахтар» Донецьк та «Металіст» Харків. Наразі нам важливо подивитися на ті провідні європейські школи, які дійсно демонструють високий клас гри та доводять, що успішну селекційну роботу можна проводити серед власних вихованців. 




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору