Новини ЗМІ

"УкрАгроКом" - "Суми": суперники виграли при рівній грі

09:38, 23 квітня 2012

У зв’язку з тим, що у 20-му турі чемпіонату ПФЛ України у другій лізі західної групи А лідируюча «Десна» автоматично набирала три очки, бо її суперник «Чорноморець-2» знявся з змагань, центральним матчем цього туру багато хто з фахівців називав зустріч «УкрАгроКом»  − «Суми».

 Саме до цього двобою й була прикута увага всіх, хто цікавиться футболом  другого дивізіону. Про перебіг подій й піде мова.

  22.04.2012, початок 16.00, стадіон «ГОЛовківський», оцінка поля 4, кількість глядачів 580, температура +12.

 Про склади команд

 ПФК «УкрАгроКом»: Ярослав Швець, Сергій Пономаренко – капітан команди, Антон Бахуринський, Євген Місюра, Сергій Радевич, Олег Волков, Андрій Марущук, Олександр Батраченко, Георгій Яворський, Олександр Каліновський, Андрій Вдовіченков.

Запасні: Володимир Шоботенко, Олександр Русин, Олександр Томах, Андрій Задойко, Артем Юрковський, Юрій Гріщенко, Андрій Борисенко.

  Головний тренер – Юрій Гура.

Почесний президент – Сергій Кузьменко.

  ПФК «Суми»: Микола Павленко, Віталій Бугайов, Андрій Ятленко Олег Котелюх – капітан команди, Руслан Петрович, Анатолій Маткевич, Ігор Пукась, Роман Чахотін, Костянтин Рудь, Олександр Морозов, Ігор Мельник.

Запасні: Олександр Бабак, Артем Радіонов, В’ячеслав Озюм, Сергій Снитко, Сергій Рябцев, Дмитро Богачов, Андрій Оксенюк.

  Головний тренер – Ігор Захаряк.

  Суддівська бригада: арбітр – Володимир Новохатній (Київ), асистенти арбітра – Дмитро Запороженко (Запоріжжя), Катерина Зора (Київ), четвертий (резервний арбітр) – Дмитро Попельницький (Кіровоград).

 Делегат ФФУВолодимир Шеховцов (Донецьк).

 Перш ніж розповісти про хронологію подій цього двобою, пропоную зробити невеличкий екскурс в недалеку історію, а саме – повернутися у 3 вересня 2011 року.  В цей день в місті Суми на стадіоні «Ювілейний» у першому колі  зустрічалися ці дві команди. Основний час закінчився з рахунком 0:0. А у доданий – гол забив украгрокомовець Олександр Шмиговський, який опинився у потрібний час у потрібному місці. З відстані приблизно 35 метрів він сильно та точно пробив по воротах господарів. М’яч, пролетівши дуже складною та красивою траєкторією, опинився у сітці! Дехто назвав цей гол «необов’язковим» та навіть «алогічним».  А насправді, − це був красень-гол! З розряду тих забитих м’ячів, що прикрашають будь-яку гру. Господарі, що святкували День міста, програли ту зустріч з мінімальним рахунком…

 За злою іронією долі, Олександр Шмиговський  спостерігав за грою  команди з Сум у Головківці з глядацької трибуни, адже він використав дозволений ліміт жовтих карток. А поруч з ним, з тієї ж самої причини, знаходився ще один провідний гравець аграріїв Євген Фальковський. Не змогли грати у господарів ще декілька травмованих ключових гравців. Тому вислів Леоніда Макаровича Кравчука: «Маємо те, що маємо», − тут буде доречним.

 Зрозуміло, що сумчани, щоб реабілітуватися перед своїми прихильниками за попередню домашню поразку, прагнули виграти на виїзді у аграріїв будь що. Спонукала їх грати на перемогу й невеличкій відрив від «Десни» (у одне очко). Команда з Чернігова, як вже згадувалося, у цьому турі автоматично додала до свого активу три очки. А от «городянам» ті ж самі три очки давала лише перемога над дуже непростою командою господарів. Навіть нічия їх не влаштовувала, бо відрив би від лідера – «Десни», при такому розкладі, був би вже у три очки. А про поразку й годі говорити. Адже завдання у ПФК «Суми» загально відоме – у наступному сезоні грати у першій лізі.

А от господарі, що значно оновили состав під час зимової перерви, мали довести, що вони не пасують перед лідерами й готові їх перемагати, як це було у першому колі. Тобто, мотивація з обох сторін була не аби яка й це налаштовувало глядачів на видовищний футбол. Так воно й сталося.

 Початок матчу був за гостями. Вони без будь якої розвідки пішли вперед й вже на 6-й хвилині вивили свого нападника віч-на-віч з голкіпером «УкрАгроКома». Але форвард пробив значно вище воріт.

 Трибуни зітхнули з полегшенням. З відповіддю господарі не забарилися. На 12-й хвилині добре спрацювало тріо: Андрій Вдовіченков-Георгій Яворський-Олег Волков. Але останній пробив вище воріт. Події на полі розгорталися з калейдоскопічною швидкістю. Обидві команди показували не просто комбінаційний та технічний футбол, вони демонстрували дуже швидкі переходи від оборони до атаки й навпаки. Часами з обох сторін відбувалися порушення, що тягнули за собою попередження у вигляді карток жовтого кольору. На 15-й хвилині її заробив Євген Місюра, що рукою явно притримував суперника, а на 28-й – за грубу гру – Антон Бахуринський.

Між цими жовтими картками, а саме − на 18-й хвилині, «городяни» проводять гостру контратаку та створюють черговий гольовий момент, але дуже надійно зіграв Ярослав Швець. На 30-й хвилині дуже швидкій форвард господарів з чудовим дриблінгом Олександр Каліновський робить прорив у напрямку воріт гостей, але, зриваючи атаку, його безпардонно збиває з ніг Руслан Петрович, за що й отримує «гірчичника». А вже на 31-й хвилині той самий Олександр Каліновський, зробивши сольний прохід до воріт та сильно пробивши низом у дальній кут, забиває гол. Рахунок стає 1:0. Глядачі аплодують стоячи. Та що там аплодують! Трибуни ревуть від задоволення! Такий хід подій явно був не до душі футболістам з обласного центру Півночі України. Вони методично атакують й на 33-й хвилині створюють небезпеку у воріт господарів, але до гола справа не доходить. А от на 36-й хвилині «городяни» рахунок зрівнюють. Не відомо з яких причин півзахисники та захисники аграріїв залишають дуже високого форварда гостей Ігоря Мельника без нагляду. Той виходить один на один з голкіпером та забиває гол. Рахунок стає 1:1. Незрозуміло, як могли господарі проґавити активного форварда гостей Ігоря Мельника, адже вони чули, що з тренерського штабу сумчан весь час лунало: «Меля, активніше! Меля, бери гру на себе! Меля, давай!».

 Цей гол повернув гостям надію на перемогу. На 41-й хвилині тренерський штаб команди «Суми», щоб підсвіжити сили та продовжити тиск,  робить потрійну заміну. Поле залишили Руслан Петрович, Анатолій Маткевич та Ігор Пукась, а почали грати (відповідно) Артем Радіонов, Дмитро Богачов та Сергій Снитко. Забігаючи наперед відзначимо, що це була вдала заміна. Особливо це стосується високорослого Сергія Снитко, який й забив переможний гол. Але повертаємося до хронології подій. Гості під кінець першого тайму домінували на полі. На 42-й хвилині гол головою міг забити сумчанин Костянтин Рудь, але м’яч у нього зрізався і пройшов повз ворота. Доданий час склав  3-и хвилини, але рахунок так й не змінився: 1:1. Другий тайм обіцяв бути цікавим…

 Початок другого тайму відзначився дуже грубою грою захисника гостей Андрія Ятленко. На 48-й хвилині він травмував гравця аграріїв та заробив жовту картку. Відверто кажучи, це «найбрудніший» футболіст у складі  ПФК «Суми», який становить небезпеку для здоров’я гравців будь якої команди. А от хто добре грав у «городян», так це голкіпер Микола Павленко. Саме він врятував свою команду на 52-й хвилині від здавалося неминучого голу. Штрафний удар пробив капітан господарів Сергій Пономаренко.

  Удар був потужним та точним, але, у високому стрибку, його парирував  Микола Павленко. Тепер на полі господарювали аграрії. Вони могли вийти вперед й на 54-й хвилині, але знову добре зіграв воротар гостей. Щоб якось змінити характер гри Ігор Захаряк на 56-й хвилині замість Олександра Морозова випускає на поле В’ячеслава Озюма. Але  тиск головківців тривав. Почав робити заміни й Юрій Гура. На 60-й хвилині він міняє Антона Бахуринського, що отримав жовту картку, на Олександра Томаха. Масовані  атаки  футболістів ПФК «УкрАгроКом» могли привести до гола на 71-й хвилині. Але вкотре надійно зіграв голкіпер Микола Павленко. Дуже неоднозначний епізод стався на 73-й хвилині. Довга діагональна передача з глибини поля  знайшла Георгія Яворського. Він стрімко пробіг декілька метрів й послав круглого у сітку воріт. Після цього пролунав свисток арбітра. Але він свідчив не про забитий гол, а про положення поза грою Георгія Яворського! Дивна річ! Чому лайнсмен Катерина Зора з Києва так довго розмірковувала чи був, чи не був офсайд? Чому раніше не свистів арбітр? Та й взагалі, чи був то офсайд? Гол не зарахували, але питання залишилися. Словом, це дуже спірний фрагмент цієї зустрічі. Як у цьому контексті не пригадати слова Мірча Луческу, який категорично проти суддівства жінок у чоловічому футболі. Автор цих рядків на його боці. Й не треба феміністкам казати про порушення гендерного права. Воно тут не до чого! Рахунок на табло так й залишився 1:1. Обурені трибуни ще довго гомоніли з цього приводу… На 75-й хвилині другу заміну у складі команди робить коуч аграріїв Юрій Гура. Поле залишив автор голу Олександр Каліновський, що отримав травму, а замість нього почав грати Олександр Русин. А 77-а хвилина стає бенефісом Сергія Снитко. Після подачі кутового він, у стрибку, головою всаджує шкіряного у сітку воріт господарів. Рахунок стає 1:2. Після цього атмосфера на полі загострилася до небезпечної, що привело до «граду» жовтих карток. Їх отримали: Олег Котелюх (81-а хвилина), В’ячеслав Озюм (84-а), Олександр Батраченко (90+1), Олександр Томах (90+5).  На 79-й хвилині п’яту та останню заміну робить Ігор Захаряк. Він відправляє відпочивати автора голу Ігоря Мельника, випускаючи на поле Сергія Рябцева. Третю та останню заміну робить й тренерський штаб ПФК «УкрАгроКом» (на 82-й хвилині) – замість Георгія Яворського на поле вийшов Андрій Задойко. На 86-й хвилині міг забити гол й зрівняти рахунок Андрій Марущук, але й цього разу дуже впевнено зіграв голкіпер «городян». Треба віддати належне гостям. Вони не грали на утримання рахунку, хоча тренер сумчан Андрій Кононенко й вигукував з лави запасних: «Пауза! Пауза! Пауза!». Велику волю до перемоги демонстрували головківці, але, але, але… Маючи ігрову перевагу у другому таймі, вони не забили, а пропустили гол, який виявився вирішальним. Доданий час склав 5-ть хвилин, але рахунок на табло так й залишився – 1:2. «Суми» додали у свій актив бажані три очки, а аграрії вперше у цьому чемпіонаті програли на власному полі (до цього на стадіоні «ГОЛовківський» вони здобули 4 перемоги й у 5 зустрічах були нічиї). Треба сказати й про наступне. Великої різниці у класі цих команд по ходу гри не відчувалося. Якщо у першому таймі краще грали гості, то другий тайм був за господарями, хоча вони й пропустили рокового м’яча. А от по антропометричних даних, а саме – у рості – перевага була на боці гостей. Боротьбу на другому поверсі аграрії програли. Така правда, від якої нікуди не дітися.

 Після зустрічі на мої питання відповів головний тренер ПФК «Суми» Ігор Захаряк. Розмова відбувалася на російській мові.

  − Игорь  Владимирович, проиграв в первом круге аграриям с минимальным счётом, Вы наверняка ехали в Головковку с желанием победить. Я прав?

− Мы действительно ехали сюда с желанием победить, но мы не оглядываемся назад. Я даже не помню результат встречи первого круга. Перед командой стоит задача играть в первой лиге, и мы всё делаем для достижения этой цели.

 − Вы получили сатисфакцию после встречи? Вы удовлетворены счётом?

− Вы знаете, я об этом даже не задумываюсь. Для нас будет сатисфакция тогда, когда мы начнём играть в первой лиге. А сейчас просто обычное рабочее настроение. Главное, что мы движемся вперёд к намеченной цели. Вот это – важно.

 − А как Вы оцениваете сегодняшнюю встречу?

− Мы с большим уважением относились и относимся к «УкрАгроКому». Сегодняшняя игра показала, что команда очень «приличная». Мы анализировали её игры и знаем, что в команде очень сильный главный тренер и тренерский штаб. Отмечу и отличную «поляну». Футбольное поле – просто сказка! Скажу что для нас сегодня была очень тяжёлая игра. Очень тяжёлая игра!

 − А оправдывают ли Ваши надежды новички команды?

− Вы знаете, давайте мы будем говорить об этом по окончанию сезона. Но пока ребята оправдывают возлагаемые на них надежды.

В’ячеслав Чебишев, заслужений тренер України, майстер спорту, керівник прес-центру ПФК «УкрАгроКом»




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору