Новини ліги

В Україні долатимуть прояви корупції у футболі

15:44, 17 березня 2012

15 березня в парламенті відбулося перше засідання Робочої групи з розробки проекту Закону «Про засади протидії досягненню фіксованих (договірних) результатів та інших проявів у змаганнях з футболу» під головуванням народного депутата України Вадима Колесніченка та Президента Професіональної футбольної ліги України Мілетія Бальчоса.


 
У засіданні взяло участь широке коло провідних спеціалістів, експертів, юристів, науковців як сфери футболу, так і влади, а саме: Федерації футболу України, Об’єднання футбольних клубів України «Професіональна футбольна ліга України», ОПФКУ «Прем’єр-ліга України», Всеукраїнської професійної спілки «Футбол України», футбольних клубів «Металург», «Чорноморець», «Арсенал» та інших, Державної служби молоді та спорту України, Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України, Головного управління боротьби із організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ України.
Ініціатива щодо розробки спеціального закону про протидію з проявами корупції у змаганнях з футболу була висловлена безпосередньо футбольною спільнотою та підтримана в парламенті народним депутатом України Вадимом Колесніченко.




Зокрема, Вадим Колесніченко подякувавши присутнім за інтерес до проблеми корупції, яка на сьогодні назріла в системі футболу, відразу закликав всіх перейти від діалогу до конструктивної роботи над розробкою проекту Закону «Про засади протидії досягненню фіксованих (договірних) результатів та інших проявів у змаганнях з футболу».
Народний депутат наголосив, що проблема корупції у системі футболу є надзвичайно гострою та безумовно потребує вирішення. Більше того, намір щодо розробки спеціального закону про протидію корупції у футболі говорить про те, що Україна робить рушійні та передові кроки на шляху розвитку себе як правової держави. Адже наразі міжнародні професійні футбольні організації дуже широко обговорюють питання подолання проявів корупції у футболі та закликають звернутися до нього національні футбольні ліги.
Вадим Колесніченко зазначив, що може так виявитися, що в результаті плідної роботи над розробкою вказаного закону доцільніше буде підготувати більш широкий за колом суспільних відносин закон, направлений на попередження та боротьбу із корупцією не лише у футболі, а й у інших видах спорту. Проте дати відповідь на останнє поставлене питання можливо буде лише опісля підготовки законопроекту щодо протидії корупції у змаганнях саме з футболу. Проте, у будь-якому разі важливо, в першу чергу, зафіксувати на законодавчому рівні бажання суспільства боротися з таким негативним явищем у футболі як корупція.
Президент Професіональної футбольної ліги України Мілетій Бальчос зауважив, що, на сьогодні футбольна спільнота та українська громада надзвичайно занепокоєні явищами корупції в футболі, яка проявляється у формі: договірних результатів матчів; підкупу арбітрів, як проводять матчі; впливу на спортивні результати через фінансове стимулювання одного з учасників матчу третіми особами; лобіювання інтересів команд, які ставлять перед собою завдання досягти високих результатів, та інших протизаконних дій.
Корупція в сучасному футболі стала чинником, який становить реальну загрозу динамічному і прогресивному розвитку спорту № 1 в Україні, а також іміджу держави. Це явище негативно впливає практично на всі сторони життєдіяльності системи футболу, фактично руйнує правові й етичні відносини між людьми, негативно впливає на розвиток соціальних, фінансово-економічних процесів і практично стає нормою поведінки. Безперечно, корупційні явища у футболі повинні визнаватися державою однією з найгостріших проблем сучасності.
Розв’язання проблеми корупції у футболі знаходиться в центрі уваги ФІФА та УЄФА, а також найвищих європейських і світових політичних інституцій таких, як Рада Європи, ООН та Інтерпол, і є надзвичайно актуальною та першочерговою справою для України, особливо напередодні проведення чемпіонату Євро-2012, яка повинна бути вирішена, в першу чергу, на законодавчому рівні. Адже чинний Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні» не визначає серед переліку суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення суб’єктів діяльності у сфері фізичної культури і спорту, що унеможливлює застосування практичних заходів протидії корупційним проявам у змаганнях з футболу.


Саме тому, за ініцітивою футбольної спільноти Центральною Радою ОФК «Професіональна футбольна ліга України» прийнято рішення від 30 січня 2012 року про утворення Робочої групи з розробки законопроекту «Про засади протидії досягненню фіксованих (договірних) результатів та інших проявів у змаганнях з футболу» на чолі з народним депутатом України Вадимом Колесніченко. Це рішення було попередньо обговорено на нарадах представників всіх клубів Професіональної футбольної ліги України та Прем’єр-ліги України за участю МВС, СБУ, МОК з підготовки ЄВРО-2012, ФФУ. За підсумками нарад отримано підтримку від усіх професіональних футбольних клубів України.
За словами Віце-президента Професіональної футбольної ліги України, Віце-президента ФК «Геліос» Харків Ігоря Шама, розроблення проекту Закону «Про засади протидії досягненню фіксованих (договірних) результатів та інших проявів у змаганнях з футболу» становить вагому цінність для власників футбольних клубів, так як на утримання футбольного клубу витрачаються дуже серйозні кошти, і жоден власник футбольного клубу не готовий заплямувати репутацію свого клубу ціною процвітання корупції у футболі.
Голова юридичної служби Професіональної футбольної ліги України Юлія Гречко наголосила, що в Україні повністю відсутнє законодавство, спрямоване на попередження явищ корупції в футболі, у зв’язку з чим дана прогалина повинна обов’язково бути вирішена.

Старший прокурор відділу правового аналізу управління правового та методичного забезпечення Головного управління організаційного та правового забезпечення Генеральної прокуратури України Віктор Антощук та Головний оперуповноважений-інспектор відділу координації антикорупційного бюро ГУБОЗ Міністерства внутрішніх справ України Сергій Березюк одностайно погодилися, що ініціатива розроблення проекту закону «Про засади протидії досягненню фіксованих (договірних) результатів та інших проявів у змаганнях з футболу» обов’язково має бути підтримана, адже дійсно чинне законодавство не передбачає відповідальність суб’єктів діяльності у сфері футболу за вчинення корупційних діянь, що унеможливлює боротьбу з їх проявами.


Начальник відділу антикорупційної політики Департаменту антикорупційного законодавства та законодавства про правосуддя Міністерства юстиції України Смірнова Олена зазначила, що законопроект «Про засади протидії досягненню фіксованих (договірних) результатів та інших проявів у змаганнях з футболу» повинен бути спрямований на боротьбу з корупцією як на рівні проведення самих спортивних заходів (ігор, матчів), так і на рівні внутрішньо організаційних питань футбольних організацій (відбору суддів). Також новий закон має ґрунтуватися вже на чинному Законі України «Про засади протидії та боротьби із корупцією».
Від Державної служби молоді та спорту України у робочому засіданні взяли участь: завідувач сектору олімпійських ігрових видів спорту департаменту спорту вищих досягнень Колодязний Є.К., начальник юридичного відділу Йовжій О.М., Державний тренер з футболу Савін А. М.
Голова Громадської організації «Правозахисна організація «Спільна мета» Руслан Бортнік наголосив, що законопроект, який повинна підготувати робоча група, ні в якому разі не повинен «зводити рахунки» із футболістами, тобто йти шляхом запровадження жорсткої відповідальності за вчинення корупційних правопорушень чи причетність до них.
Доцент кафедри правосуддя юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук, помічник голови ВПС «Футбол України» Віктор Крижанівський підкреслив, що законопроект про протидію проявам корупції у змаганнях з футболу буде дієвим, коли в ньому буде передбачено ефективну систему захисту осіб, які повідомляють про вчинення особами корупційних дій у системі футболу.
Помічник-консультант народного депутата Яна Салміна звернула увагу присутніх на те, що проект Закону «Про засади протидії досягненню фіксованих (договірних) результатів та інших проявів у змаганнях з футболу» повинен передбачати широкий спектр профілактичних дій з метою попередження вчинення корупційних правопорушень, а в більшій мірі, перелік дій, які забороняється вчиняти суб’єктам у сфері футболу, та чіткий перелік правопорушень, що тягнуть за собою накладення відповідальності на винну особу.
Свою підтримку щодо розробки проекту Закону «Про засади протидії досягненню фіксованих (договірних) результатів та інших проявів у змаганнях з футболу» висловили і інші члени Робочої групи: кандидат юридичних наук, заслужений юрист України, доцент, головний спеціаліст-аналітик Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ляхович У.І., спеціаліст Федерації футболу України Дороженко В.М., начальник юридичного департаменту ФК «Чорноморець» Одеса Якімов Ф.В., директор з правових питань ФК «Металург» Запоріжжя Косаревський Д. М.
Народний депутат Вадим Колесніченко зауважив, що першочерговим завданням Робочої групи є вироблення концепції проекту Закону «Про засади протидії досягненню фіксованих (договірних) результатів та інших проявів у змаганнях з футболу», у якій обов’язково повинні бути визначені об’єкт посягання та суб’єкти корупційних правопорушень, перелік профілактичних заходів щодо попередження проявів корупції у футболі, систему захисту осіб, які повідомляють про вчинення корупційних правопорушень у футболі.
За результатами роботи всі учасники заходу дійшли згоди, що питання попередження та боротьби із проявами корупції у футболі є надзвичайно важливим та обов’язково повинно бути врегульованим в законодавстві шляхом прийняття нового закону — «Про засади протидії досягненню фіксованих (договірних) результатів та інших проявів у змаганнях з футболу». У зв’язку з цим на засіданні Робочої групи було затверджено поетапний План розроблення зазначеного законопроекту. Так, наразі Робоча група планує ознайомитися із досвідом зарубіжних країн в питаннях правового регулювання протидії корупції у футболі, підготувати відповідні пропозиції до законопроекту, розробити план-макет проекту закону та пояснювальну до нього записку.


 
 
Яна Салміна




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору