Новини ліги

Віктор Бардін: «Штрафи ситуацію не покращують»

09:57, 6 грудня 2011

Як повідомлялося раніше, 22 листопада 2011 року відбувся навчально-методичний семінар для координаторів служби безпеки футбольних клубів з питань безпеки проведення футбольних матчів.  У результаті роботи учасники прийняли рішення утворити робочу групу спільно з представниками органів правопорядку з розроблення пропозицій щодо змін в існуючій законодавчій базі, які б чітко регламентували правила поведінки вболівальників на стадіонах під час проведення футбольних матчів та профілактичні дії відповідних структур. До складу робочої групи планується залучити Віктора Бардіна, начальник відділу безпеки футбольного клубу «Металург» Запоріжжя, який розповів про свої думки щодо можливих шляхів вирішення проблем. 

- По-перше, мені б хотілося висловити подяку президентові ПФЛ Мілетію Бальчосу за організацію подібного заходу. Власне кажучи, коли команда потрапила до першої ліги, я був дещо шокований низьким рівнем готовності стадіонів і як наслідок, самої системи забезпечення безпеки під час проведення матчів.

Стосовно семінару скажу наступне: дуже важливим було те, що учасникам надали можливість висловитися та обговорити нагальні проблеми, адже у цьому є необхідність. На подібних заходах доволі часто трапляється так, що виступаючі надають слухачам лише статистичні дані, не зосереджуючись на дискусії та прийнятті якихось рішень. Врешті решт, я сподіваюся, що ми повернемося обличчям до тих проблем, з якими доводиться стикатися офіцерам з безпеки футбольних клубів.

Візьмемо, наприклад, конфліктну ситуацію до якої потрапили  динамівські вболівальники у  Харкові. Головне не в тому, що саме трапилось, а в тому, щоб запобігти виникненню подібних ситуацій у подальшому. Чи можемо ми назвати людину, яка несе відповідальність за таку ситуацію? Наразі ж, ця тема виглядала на різних ток-шоу як піаркампанія для окремих осіб і нічого іншого. Якщо пригадати, то нам відомо про декілька  інших ситуацій з конфліктом між динамівськіми вболівальниками та службами безпеки, що виникали не тільки в Харкові, а й  у Дніпропетровську, Запоріжжі та інших містах. На мій погляд, такі випадки неоднозначні і не є проблемою тільки служби безпеки “Динамо”.

Що стосується поширення стандартів з забезпечення безпеки глядачів до клубів першої-другої ліг ПФЛ, то, у першу чергу, необхідно враховувати їхні фінансові можливості, які подекуди дуже обмежені в силу певних причин. Ті фінансові кошти, якими вони володіють, використовуються на утримання самого клубу, а щодо стадіону, то тут вже як вийде за остаточним принципом. І це не може не непокоїти.

Є ще одне питання, що стосується сплати великих штрафів клубами, а не окремими особами. На моє переконання, це не зовсім логічно, адже відповідальність розподіляється у двосторонньому порядку. Клуби обов’язково треба штрафувати, але за конкретні випадки: За ігнорування  вимог Регламенту, за незабезпечення безпеки вболівальників… А за такі порушення, як, наприклад, паління файерів, образливі викрики та інші протиправні дії, треба притягати до  персональної відповідальності тих осіб, що їх скоїли. По-перше, це не суперечить існуючому законодавству. По-друге, це не тільки моя думка, а й багатьох фахівців і вболівальників, з якими я доволі часто спілкуюся. Більшість з них переконана, що до тих пір, поки правопорушники не нестимуть персональну відповідальність, порядку не буде.

Ось конкретний приклад. Вболівальники запитують: «Чи можна нам запалити файер і до кого нам звернутись за дозволом?» Вибачте, шановні, але покажіть мені бодай одну посадову особу, яка у нашій державі має компетенцію це дозволити.  Адже існує нормативний документ і там чітко прописано: ні, не можна. Вболівальники не погоджуються, і кажуть, що все одно запалять його, навіть не зважаючи на регламентні норми. Тоді виникає питання: чому клуб повинен сплачувати штраф за дії цих “піротехніків”, адже їм заздалегідь відомо, що  відповідальність за їх дії на стадіоні нестиме футбольний клуб. Така схема протидії незаконному поводженню на стадіонах існує вже декілька років, але якщо вона не працює, тобто, не виконує свого призначення, то її, звичайно, необхідно міняти. Навіть те, що суми штрафів наразі просто нечувані, треба чесно зізнатися, це ніяким чином не покращує ситуацію.

У ході семінару прийнято низку рішень, які, я впевнений, якщо будуть втілені у життя, зможуть вплинути на становище та у певному сенсі змінити ситуацію на краще.                




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору