Новини ліги

Відбувся навчально-методичний семінар для координаторів служби безпеки футбольних клубів з питань безпеки проведення футбольних матчів

13:05, 24 листопада 2011

 22 листопада у приміщенні Будинку футболу ФФУ під егідою Професіональної футбольної ліги України відбувся навчально-методичний семінар для координаторів служби безпеки футбольних клубів з питань безпеки проведення футбольних матчів, у якому взяли участь народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів, член президії Федерації футболу м. Севастополь Вадим Колесніченко, голова Східноєвропейського інституту розвитку пані Мрідула Гош, заступник голови комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ Вадим Гольдін та його колега Олег Западнюк, директор Департаменту з управління  стадіонами Місцевого оргкомітету Євро-2012 Андрій Микитів та представники клубів ПФЛ.   

Відкрив семінар президент ПФЛ Мілетій Бальчос, звернувшись до учасників з промовою щодо факту наявності проблем у контексті забезпечення безпеки до, під час і після проведення футбольних матчів. Зокрема президент ПФЛ нагадав присутнім у залі про екстремістські дії вболівальників, що траплялися на стадіонах протягом осінньої частини Чемпіонату  і завдавали значної шкоди не тільки матеріальному обладнанню, а й здоров’ю та життю інших вболівальників. Запрошуючи учасників до дискусії, президент констатував, що окрім зовнішніх факторів, у країні існує проблема взаємозв’язку футбольних клубів з органами правопорядку, про що окремо розповіли й інші доповідачі. Президент наголосив на готовності розпочати активну співпрацю керівництва ПФЛ із службами безпеки футбольних клубів, адже самотужки клуби навряд чи впораються з безконтрольною поведінкою окремих груп вболівальників. Варто відмітити, що протягом семінару всі учасники активно спілкувалися, що, безсумнівно, є свідченням необхідності негайного вирішення проблем поведінки фанатів на стадіонах та прилеглої до нього території, тому спектр питань значно розширився.

Далі у ході семінару виступив заступник голови комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань Вадим Гольдін. Основою його доповіді стали вимоги та критерії ФФУ до стадіонів у контексті безпеки проведення змагань.

У своєму виступі Вадим Колесніченко наголосив на непідготовленості до забезпечення безпеки на Євро-2012, а також проблему високого рівня травматизму футболістів під час проведення футбольних матчів. Найбільшу увагу парламентарій приділив  проблемі проявів агресії вболівальників на стадіонах.

«Причина негативних явищ полягає не в конструктивній політиці роботи з фан-клубами, оскільки в Україні футбольні клуби та їхні служби безпеки підходять організовано до роботи з офіційними групами фанатів. Але завжди існує невелике угруповання вболівальників, не інтегроване в офіційну спілку, які несуть негативний настрій та заряджають тим же негативом масу оточуючих вболівальників. На жаль, контролювати таких призвідників, вгамувати їхню агресію не завжди можливо», зазначив Колесніченко.  

Більш докладно про цю проблему доповів представник запорізького «Металурга»  Віктор Бардін, начальник відділу безпеки футбольного клубу. Насамперед, як повідомив Бардін, проблема полягає у  невідповідності норм законодавства до реалій футбольного сьогодення, адже на законодавчому рівні важелів впливу більш ніж вдосталь, проте реалізувати на практиці затверджені на найвищому рівні постанови, акти та закони не видається можливим через недосконалість та неузгодженість між законодавчою базою та регламентними нормами.

Присутні звернули увагу керівництва ПФЛ та пана Колесніченка як представника законодавчого органу на проблему використання расистської та антисемітської символіки на стадіонах, а також скандування образливих речівок. У свою чергу Колесніченко  відповів, що «як народний депутат на підставі звернень громадян неодноразово звертався до Міністерства внутрішніх справ України з вимогою притягнення до відповідальності осіб, які пропагують расистську символіку. Проте у відповідь я чув, що все це «внутрифанатские обычаи».

Після тривалого обговорення учасники  дійшли висновку про необхідність утворення робочої групи спільно з представниками органів правопорядку з розроблення пропозицій щодо змін в існуючій законодавчій базі, які б чітко регламентували правила поведінки вболівальників на стадіонах під час проведення футбольних матчів та профілактичні дії відповідних структур (органи правопорядку, клуби та організації, що проводять змагання та інші).  

Керівник юридичної служби ПФЛ Юлія Гречко, яка одночасно є головою Дисциплінарного комітету Професіональної футбольної ліги, у своїй доповіді  зосередила увагу учасників семінару на практичному досвіді розроблення та реалізації заходів по забезпеченню громадського порядку та безпеки під час проведення футбольних змагань ПФЛ сезону 2011-2012.  За допомогою відеоряду, який змонтовано з відеозаписів зі стадіонів та наданих до ДК, присутнім було продемонстровано випадки порушень Правил поведінки глядачів на стадіонах, які були предметом розгляду на ДК.

Голова Східноєвропейського інституту розвитку пані Мрідула Гош розповіла учасникам про сучасну кваліфікацію та дослідницьку роботу інституту щодо поведінки вболівальників та європейський досвід роботи служб безпеки під час проведення Євро-2008. Зокрема, обговорюючи тему переліку нацистської та неонацистської символіки, використання якої заборонено під час будь-яких масових заходах, учасники погодилися з тим, що перелік таких елементів має знаходитися у вільному доступі всіх, хто намагається протидіяти таким негативним явищам.

Значний  резонанс викликала доповідь заступника голови комітету ФФУ з питань безпеки стадіонів та проведення змагань Олега Западнюка. Зокрема, він зосередився на відповідності сучасних заходів безпеки  інфраструктурним вимогам, підкріпивши свій виступ відеорядом. Його колега, директор Департаменту з управління  стадіонами Місцевого оргкомітету Євро-2012 Андрій Микитів, відзначив необхідність покращення інфраструктури стадіонів у контексті забезпечення безпеки та громадського порядку під час проведення футбольних  матчів.     

Підбиваючи підсумки семінару, президент ПФЛ подякував всім учасникам і доповідачам за небайдужість до проблем, що існують у сучасному футболі, та наголосив на необхідності продовження роботи у напрямі, який, власно, було визначено на семінарі: об’єднавши зусилля, разом рухатися до перемін на краще. 




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору