Новини ліги

Вадим Колесніченко: "Треба об'єднувати зусилля"

08:22, 24 листопада 2011

22 листопада у приміщенні Будинку футболу ФФУ під егідою професіональної футбольної ліги України відбувся навчально-методичний семінар для координаторів служби безпеки футбольних клубів з питань безпеки проведення футбольних матчів. У семінарі взяв участь народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів, член президії Федерації футболу м. Севастополь Вадим Колесніченко, який після завершення заходу надав короткий коментар.  

 - У першу чергу, мені б хотілося висловити подяку президенту ПФЛ Мілетію Бальчосу за організацію такого семінару. Як колишньому спортсмену мені небайдужа доля українського футболу, а також осіб у ньому задіяних – футболістів, тренерів, функціонерів та вболівальників зокрема, тому  я беру активну участь у питаннях розвитку футболу, намагаючись максимально сприяти та підтримувати розбудову футболу у будь-якому контексті. Обговорення цієї ідеї розпочалося у липні під час візиту президента ПФЛ до Севастополя, де він брав участь у відкритті  нового стадіону. Згодом дійшли висновку, що є необхідність провести такий семінар, на який він запросив і мене як члена президії Федерації футболу Севастополя.

Зізнаюся, що спочатку я планував виступити з однією темою, але виступ представника запорізького «Металургу» настільки оголив проблему проявів агресії та вандалізму у футболі, що у ході виступу ми значно розширили спектр питань, що потребують дискусії та пошуку рішень. Я глибоко впевнений, що простими розмовами сьогоднішній семінар не завершиться, адже у залі знаходилися ті люди, які несуть персональну та матеріальну відповідальність за події, що відбуваються на футбольному полі та стадіоні.  Переконаний, що найближчим часом нам вдасться дещо відкоригувати адміністративну та кримінальну законодавчу базу з тим, щоб як мінімум оздоровити ситуацію, тим самим знизити кількість проявів агресії, що пов’язані з расистськими, націоналістичними та антисемітськими висловлюваннями, лозунгами та нацистською та неонацистською символікою. Це цілком неприйнятно для України як країни, що сама постраждала унаслідок фашистських дій.

На мій погляд, якщо з ініціативою вдосконалення законодавчої бази виступлять разом і Професіональна футбольна ліга, і Прем’єр-ліги, і Федерація футболу, то законодавчий орган має до них прислухатися та реалізувати те, що просять люди, які несуть за це відповідальність. Саме це є причиною необхідності діалогу і, власно,  моєї присутності на семінарі. Якщо вважати, що методами адміністративного, кримінального або заборонного характеру можна викоренити проблему, то це помилка, адже це питання виховального та загального неприйняття того, що відбувається. Має працювати Міністерство внутрішніх справ через оперативний відділ, оскільки необхідно з’ясувати, хто є організатором так званої торсиди, хто є джерелом фінансування, які їхні задачі, тому що цілі, що вони переслідують, далеко не футбольні. Групи, що навчаються кулачному бою - «махачам» - не працюють на користь футболу і здорового способу життя зокрема. Чому так швидко це поширюється: мабуть, знижується загальний рівень культури та моральності, що особливо впливає на сучасну молодь, яка є досить радикальною у своїх поглядах, що згодом може перерости у некерований процес. Саме тому у багатьох країнах фанатський рух привертає пильну увагу   як до джерела агресивних випадів та дій. Ми для себе з’ясували, що є справжні вболівальники, які борються за  культуру, красу, шанування спорту та спортсменів, і є навколофутбольний рух: екстремісти, радикали та інші. Це зовсім протилежна річ і заборонні заходи треба застосовувати саме до них. У самого фанатського руху необхідно підвищувати загальний рівень культури та пропагувати те, що є здоровим  і повносилим.    

 

 

 

 

 




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору