Новини ЗМІ

Ігор Захаряк: «Зуміли досягти стабільності»

12:15, 17 листопада 2011

У клубів другої ліги почалися канікули. Підвести підсумки першої частини змагань - саме з таким проханням ми звернулися до головного тренера ФК «Суми», одному з лідерів групи «А».

- Ігоре Володимировичу, ви стали біля керма сумської команди напередодні нинішнього сезону. З якими завданнями приступили до роботи?
- Ще до зустрічі з керівництвом я заявив, що мені цікава виключно боротьба за перше місце і путівку у Першу лігу. Щиро радий, що керівництво мене підтримало і поставило перед колективом таке завдання. ФК «Суми» повинен ставати сильнішим по всіх напрямах - матеріальна база, ідеологія, філософія.

- Які конкретні кроки ви вже встигли зробити?
- Перш за все, є розуміння наших цілей і бажання працювати. Поліпшуються умови тренувань, ми зробили певний крок в ігровому плані. Але це тільки початок шляху, і в усьому потрібні послідовність і час. Наприклад, відомий мільярдер з Росії Михайло Прохоров один рік керував баскетбольним клубом ЦСКА і не досяг з ним успіхів. Так ось, він, відповідаючи на критику одного зі спортивних менеджерів, зізнався: «Так, наламав дров. А що ви хочете - для того, щоб подивитися на результати своєї діяльності, потрібно 12 років. У перший рік помилки неминучі».

- Новий тренер завжди займається комплектацією на свій розсуд. Як ви формували склад команди на нинішній сезон?
- Коли я прийшов, була ситуація, що половина виконавців пішла з колективу. У них в контракті був пункт, що дозволяв розрив угоди в односторонньому порядку. Ми запрошуємо і місцевих, і приїжджих - але за тієї умови, що іногородній повинен перевершувати сумського футболіста за ігровими характеристик. Є й досвідчені, і молодь. Деякі футболісти тільки дебютують на професійному рівні.

- Можете назвати нинішніх лідерів у складі?
- Вони є. І добре, що ми не залежимо від одного виконавця. В одній грі себе проявляє хтось один, в інший - другий. Прізвищ я називати не стану.

- Ви говорили про розуміння найближчих завдань. Що потрібно покращувати?
- Найболючіша тема - тренувальний процес. Умови не відповідають мінімальним вимогам - їх за тиждень не поміняєш. Потрібно побудувати тренувальне поле, яке буде відповідати рівню та завданням колективу. Наразі у цьому напрямі намітився прогрес. Якщо все буде добре, то через 3-4 місяці зможемо працювати на одному із заводських стадіонів, що відносно сприяє вирішенню проблеми.

- Наскільки рівно ваша команда пройшла перші 16 турів?
- На мій погляд, ми зуміли домогтися стабільності. Був невеликий збій, коли у двох турах з об'єктивних причин я не міг керувати командою. В іншому істотних претензій немає. Ми пройшли два етапи Кубка Україну, могли в 1 / 8 фіналу краще грати з «Зорею», але там були свої причини, чому не вдалося цього зробити. Втім, найголовніша частина сезону попереду, і саме по ній будуть судити, хто як виглядав.

- Наскільки ви задоволені рівнем змагань, адже три аутсайдера в групі А часто програють з незадовільним результатом, тоді як у групі "Б"  такого немає ... Чи достатньо ігор у році проводите?
- Просто є команди більш стабільні і є ті, які можуть налаштуватися на якийсь певний  матч. У будь-якому разі, ніколи заздалегідь не можна бути впевненим у перемозі. Ну а ряд команд є сильними і гідними суперниками, за якими і можна судити про рівень ліги. Це «Десна», «Енергія», «Славутич», «УкрАгроКом». Що стосується 14-ти команд в групі, то цього мало. Вважаю, в Україні достатньо ресурсів, аби мати більш повноцінний змагальний сезон. І по 18 команд може набратися, причому тих, які не будуть зніматися посеред сезону.

- Хто ще ставить завдання підвищення в класі? Чи зберігся регламент, коли друге місце не буде для вас катастрофою?
- Регламент зберігся. Як казав Ніцше: «Все, що нас не вбиває, робить нас сильнішими». Але ми, звичайно, прагнемо до першого місця. Головний суперник - це чернігівська «Десна». Спочатку про те ж заявляли у «Прикарпатті». «Енергія» словами наставника також озвучувала подібні амбіції.

Розмовляв Костянтин БАДУЛІН, газета "Гол"




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору