Новини ліги

Перша ліга: огляд 17-го туру

08:55, 24 жовтня 2011

«Металург» – перший на екваторі

У першій лізі завершилося перше коло чемпіонату, але до завершення осінньої частини чемпіонату учасникам змагань доведеться зіграти ще чотири тури (останній матч заплановано на 20 листопада), і тільки після цього розпочнеться перерва, яка триватиме чотири місяці.

У останні три сезони команда, яка приходила на екватор першості першою, у підсумку обов’язково вирішувала питання підвищення у класі. Так було з «Оболонню» (2008/2009), так було з «Севастополем» (2009/2010), так було з «Олександрією» (2010/2011), хоча перше місце у таблиці на проміжному фініші не гарантувало аналогічної позиції у підсумковій таблиці.

Але навряд чи у запорізькому «Металурзі», який став переможцем першого кола цього разу (нехай і за додатковими показниками за рівності очок з «Говерлою-Закарпаттям»), будуть особливо невдоволені навіть другою сходинкою у таблиці наприкінці травня. А от ужгородцям варто замислитись – у минулому сезоні друга команда на екваторі («Львів») у підсумку пропустила вперед себе «Чорноморець», а у позаминулому «Геліос» так само вчинив по відношенню до «Волині».

Ротація серед лідерів відбулася завдяки виїзній перемозі «Металурга» у Харкові (гол туніського легіонера Кхалфауї Мохамеда, якого краще знають як Ашрафа, став єдиним у протистоянні з «Геліосом» – 1:0) та поразці «Говерли-Закарпаття» у виїзному двобої з «Кримтеплицею» (0:1).

В Молодіжному ужгородців чекали з особливим настроєм, адже керманич гостей Олександр Севідов до цього працював саме у «Кримтеплиці» (з жовтня 2009 року по квітень 2011-го), а влітку слідом за тренером до «Говерли-Закарпаття» вирушила група виконавців клубу – Сергій Бойко, Станіслав Печенкін, Дмитро Трухін, Павло Щедраков. Та й Платон Свиридов разом з Сергієм Кучеренком – персони, добре відомі кримським вболівальникам. Останній у сезоні-2009/2010 навіть вигравав у складі «Кримтеплиці» бомбардирські перегони – з видатними для півзахисника 19-ма голами.

Але у цьому матчі господарі поля, які посідали третю сходинку у таблиці, маючи безпрограшну серію з шести зустрічей поспіль, не дозволили своїм колишнім партнерам по команді відзначитися бодай одним влучним пострілом. Хоча перший небезпечний момент у двобої виник на 13-й хвилині саме під час виконання Кучеренком штрафного – м’яч пролетів у лічених сантиметрах від стійки воріт.

До перерви суперники обмінялися невикористаними шансами відзначитися: один з кращих снайперів першої ліги за історію Богдан Єсип не зумів переграти Олександра Надя, вийшовши на побачення з голкіпером, а Євген Єлісєєв, якому асистував зі штрафного Єгіше Мелікян, влучив у стійку.  А другий тайм розпочався з пенальті у ворота «Говерли-Закарпаття» – кіровоградський рефері Геннадій Махно угледів порушення правил у боротьбі між Щедраковим та Єсипом у карному майданчику, а Віталій Саранчуков вміло реалізував вирок арбітра і забив 300-й гол «Кримтеплиці» за роки виступу у першій лізі.

До речі, це вже дев’ятий 11-метровий удар, який виконали «тепличники» у нинішньому чемпіонаті (у найближчого переслідувача у цьому реєстрі на чотири пенальті менше). Щоправда, голом завершились лише сім спроб підопічних Миколи Федорка (шість результативних ударів в активі Ігоря Малиша), а от Олександр Антонюк та Владислав Микуляк свої шанси не використали. Але це було ще наприкінці липня та на початку серпня.

До завершення гри рахунок не змінився, хоча чудові нагоди для взяття воріт у гостей мав грузинський легіонер Лаша Джакобія, а у господарів – Володимир Бідловський, і «Говерла-Закарпаття» зазнала другої поразки у чемпіонаті. Тренер переможених Олександр Севідов поздоровив «Кримтеплицю» з вікторією: «Суперник зіграв у свій футбол – прогнозований нами, але ми не змогли йому протидіяти. Ряд виконавців не показали й половини того, що мали б показати. До того ж реалізація моментів залишає бажати кращого – вони є, але нема голів».

Про майстерність своїх гравців у завершальній фазі атаки скаржився після гри й колега ужгородського спеціаліста – Микола Федорко: «Результатом та грою я задоволений. А от відсоток реалізації моментів турбує. Футболісти рівня Свінціцького та Бідловського зобов’язані забивати голи у тих ситуаціях, коли вони не забили. Приємно перемагати команду, яка перебуває на першій сходинці, яка укомплектована гравцями, що виступали у Прем’єр-лізі, мають гарний досвід. Нам ще є, над чим працювати – сподіваюся, що ми знаходимось на вірному шляху».

«Кримтеплиця» та «Металург» збільшили свої безпрограшні серії до семи зустрічей (рекорд сезону належить «Говерлі-Закарпаттю» – вісім матчів у липні та серпні), але це не так дивує, як впевнена гра у виконанні «Титана» (три перемоги та дві нічиї у останніх п’яти турах), у складі якого розігрався 21-річний Сергій Кравченко, запрошений з молодіжного складу «Ворскли». Молодий форвард відзначився у третьому матчі поспіль і, розписавшись у воротах «Одеси» (1:0), довів загальну кількість голів у чемпіонаті до восьми.

Ще більш вражаюча результативна серія – у 18-річного нападника «Динамо-2» Ігоря Мединського. Вихованець тернопільського футболу, який минулого сезону дебютував на професіональному рівні, забив один з двох голів у ворота «Сталі» в Алчевську (кияни перемогли – 2:0) і збільшив серію результативних матчів до чотирьох. Стільки ж – у 21-річного Артура Карнози з «Нафтовика-Укрнафти», який вдало провів серпневий відрізок сезону, але перервав свою серію. Щоправда, цього туру він знову нагадав про себе двома голами у двобої з «Миколаєвом» (3:0) і наздогнав досвідченого Олександра Косиріна у бомбардирських перегонах – у обох футболістів по дев’ять влучних пострілів.

Першу перемогу у чотирьох турах здобув «Енергетик» («Львів» – 1:0), а «Арсенал» за рахунок вдалих дій лідера атак команди Дмитра Леонова, котрий вп’яте в сезоні забив переможний м’яч, здолав «Зірку» (2:1) та знову наблизився до групи лідерів. Тепер команду Ігоря Артимовича відділяє від «Севастополя» (у звітному турі «моряки» розійшлися миром з «Буковиною» – 0:0) лише одне очко. У кримської команди на минулому тижні змінився керманич (Олександра Рябоконя було звільнено, а Сергій Пучков повернувся на тренерський місток), проте на результатах це поки що не позначилося.

Відбулися зміни й у вінницькій «Ниві» – у Донецьку, у протистоянні з «Олімпіком», діями подолян керував вже не Олег Федорчук, а виконуючий обов’язки головного тренера Олег Шумовицький, у минулому – відомий у Вінниці голкіпер. Хоча вболівальники помітили, що Шумовицький більше приглядався до команди, а підказки футболістам робив ще один відомий вінницький воротар – екс-гравець молодіжної збірної України, бронзовий призер юнацького Євро-1994 Олег Остапенко. Гості зуміли втримати нічию (0:0), але для подільского клубу наразі головне інше – він продовжує виступи у першій лізі, а не зійшов з дистанції.




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору