Новини ліги

Перша ліга: огляд 16-го туру

08:42, 17 жовтня 2011

Перша ліга: огляд 16-го туру

«Сталь» даремно приїхала до Вінниці

Восени непоганий темп набрав «Севастополь». Після поразки 31 серпня у Охтирці від місцевого «Нафтовика-Укрнафти» підопічні Олександра Рябоконя протягом семи матчів не поступалися, набрали за цей проміжок часу 17 очок і пропустили лише один м’яч у свої ворота. Здавалося, що кримчани от-от наздоженуть якщо не дует лідерів, то хоча б когось з цього дуету. Але у 16-му турі у одному з центральних протистоянь першого кола запорізький «Металург» на власному полі зумів вирвати перемогу у «Севастополя» – вже у компенсований час. На 94-й хвилині після подачі кутового невпевнено на виході з воріт зіграв голкіпер гостей Ігор Литовка, чим миттєво скористався досвідчений Андрій Бойко – 1:0.

Розв’язка принципового протистояння вийшла дуже драматичною, і констатацією цього факту обмежився на прес-конференції головний тренер переможених. Не вистачало слів і у його колеги Сергія Зайцева, котрий зазначив, що у компенсований час у нього був «передінфарктний стан». І тренерів можна зрозуміти, адже за дві хвилини до голу Бойка севастопольський правий півзахисник Володимир Танчик під час контратаки небезпечно бив по воротах, але Віталія Руденка підстрахувала стійка.

Взагалі «Металург» на правах господаря поля володів перевагою, хоча напередодні ветеран «Севастополя» Олександр Жабокрицький нагадував усім, що саме у Запоріжжі у минулому сезоні його команда недорахувалася очок, яких на фініші не вистачило для збереження прописки у Прем’єр-лізі. Гості з Криму, президент яких Олександр Красильников у неділю святкував 51-й день народження, налаштовувалися на матч дуже серйозно, але з перших хвилин Жуніор та компанія змусили їх у першу чергу думати про збереження своїх воріт у недоторканості.

Дуже активно виглядав правий фланг запоріжців, на якому діяли Євген Опанасенко та Євген Пісоцький, впевнено вів гру колективу Жуніор, але команді Сергія Зайцева не вистачало гострого нападника, котрий міг би влучним пострілом завершити дії партнерів: досвідчений Олексій Бєлік у 14-му турі отримав травму і вибув на кілька місяців. Роль форварда взяв на себе Сергій Рудика, але у першому таймі, опинившись тет-а-тет з голкіпером гостей, він невдало розпорядився м’ячем.

Після перерви «Севастополь» також в першу чергу був зосереджений на захисті власних воріт, а «Металург» за рахунок замін намагався посилити гру в нападі. Наприкінці зустрічі Сергій Зайцев навіть вирішив випустити на поле ще одного форварда – бразильця Ліму, котрий замінив камерунця Адольфа Тейку (той діяв на позиції опорного півзахисника). А потім була 92-а хвилина, коли Танчик влучив у стійку воріт Руденка, після чого Литовка припустився вирішальної помилки, якою скористався Бойко.

«Металург» збільшив відрив від найближчого переслідувача до семи очок, тобто на екватор чемпіонату запоріжці, які не поступаються протягом шести матчів поспіль, у будь-якому випадку прийдуть, посідаючи місце у «зоні Прем’єр-ліги». А у «Говерли-Закарпаття», безпрограшна серія якої триває вже сім турів (до рекорду сезону, який також належить ужгородцям, лишилося вдало провести ще один двобій), є чудові шанси завершити перше коло у якості лідера.

У цьому турі підопічні Олександра Севідова зіграли якраз по-лідерські – розгромили доволі потужний «Арсенал» з рахунком 5:0. Можливо, натхнення команді додав той факт, що напередодні керівництву клуба, як зазначає офіційній сайт ФК, вдалося досягти компромісу у переговорах з керівництвом стадіону з приводу сплати боргів. Можливо, далися взнаки кадрові проблеми гостей, керманич яких через різні причини недорахувався двох центральних захисників – Олександра Лебединця та Сергія Малого.

Гол, який поклав початок розгрому команди з Білої Церкви, заніс собі у актив форвард-легіонер Лаша Джакобія. Грузинський нападник, що цікаво, забив третій м’яч у цьому чемпіонаті, але перші два випадки завершилися мінімальними перемогами «Говерли-Закарпаття» («Миколаїв» – 1:0, «Нафтовик-Укрнафта» – 1:0), а цього разу слідом за його переможним ударом партнери ще чотири рази змушували капітулювати Кирила Суслова – молодшого брата голкіпера національної збірної України першої половини 90-х Олега Суслова.

Спочатку ще один іноземець – відомий по виступах за донецький «Металург» вірменський півзахисник Єгіше Мелікян – настільки майстерно виконав кутовий удар, що захиснику Дмитру Антонюку, який прикривав ближню стійку, вдалося лише під корегувати політ м’яча до сітки власних воріт. Потім слово взяв віце-чемпіон Європи 2006 року серед молодіжних збірних Олександр Ситник, котрий відзначився двома влучними пострілами, а після перерви Михайло Малін скористався передачею Дмитра Трухіна і встановив остаточний рахунок – 5:0.

«Буває таке, коли що не удар, то в ворота, сьогодні це було у нас, – зізнався після завершення зустрічі Олександр Севідов. – Не думаю, що ми настільки сильніші від Білої Церкви, якщо брати до уваги лише рахунок, але нині в одної команди виходило практично все, а в іншої – нічого. Тим не менше, нам дуже важко зараз у кадровому плані через обмежену кількість футболістів, намагаємося варіювати складом. Не завжди все виходить – ця перемога для нас багато важить. Вже в наступному турі на нас чекає серйозне випробування у Молодіжному».

Керманич «Говерли-Закарпаття» згадав про наступне протистояння не просто так – «Кримтеплиця» останнім часом також не програє (її серія без поразок – шість матчів поспіль), а після виїзної перемоги над «Буковиною», здобутої завдяки голу Володимира Симончука, команда Миколи Федорка обійшла за додатковими показниками навіть «Севастополь» і посідає третю сходинку у таблиці.

Черговий крок нагору зробив «Геліос», якому вдалося здобути виїзну перемогу у Одесі над місцевим клубом – 3:1. Причому досвідчені (середній вік – близько 28 років) господарі першими вийшли вперед після влучного пострілу 34-річного Анатолія Опрі. Але у компенсований час першого тайму Андрій Кандауров вдало виконав пенальті, після чого по перерві гості ще двічі змусили капітулювати 20-річного голкіпера одеситів Олексія Паламарчука, котрий ще на 23-й хвилині замінив травмованого 39-річного Олександра Лавренцова.

Без бою три очки здобула алчевська «Сталь» – у Вінниці місцева команда не вийшла на календарний матч через фінансові проблеми «Ниви».

 




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору