Новини ліги

Друга ліга: огляд 12-го туру

07:58, 10 жовтня 2011

За крок до завершення першого кола

Завершити перше коло лідером групи «А» мають шанс лише дві команди – «Суми», у яких гра у запасі, та «Десна». Чернігівці у звітному турі зуміли здобути надважливу виїзну вікторію у Новій Каховці над місцевою «Енергією» (1:0) і не лише вийти у лідери західної зони за результатами матчів у гостях – 14 очок з 21-го можливого, а й відірватися від команди Сергія Шевцова в загальному заліку.

Матч між цими двома командами, безперечно, афішувався як центральний у турі, але рекорд домашньої відвідуваності у Новій Каховці він не встановив – за грою спостерігало 3 500 глядачів, хоча, скажімо, у липні протистояння з земляками із херсонського «Кристалу» зібрало більшу аудиторію – 4 200 (та й у вересні на «Славутич» прийшло подивитися 4 тисячі шанувальників футболу). Можливо, саме підтримки 12-го гравця і не вистачило господарям.

Футболісти «Енергії» мали декілька нагод відзначитися (у першому таймі Олександр Іванов та Вадим Кучеревський не досягли мети), проте і гості могли забивати – на допомогу новокаховцям двічі прийшов каркас воріт. А на початку другого тайму «Десна» таки відкрила лік голам у матчі – це досвідчений форвард Роман Полтавець, котрий розпочинав сезон у першій лізі у «Миколаєві», у повітряній дуелі переграв кіпера Дмитра Холошу після подачі кутового і забив вже четвертий м’яч у цьому сезоні (два з них – переможні).

Буквально за хвилину «Енергія» могла відновити рівновагу у рахунку, але у протистоянні двох Євгенів, форварда господарів Білоусова та воротаря гостей Ширяєва, переміг досвід, адже за плечима чернігівця – виступи у елітному дивізіоні за «Чорноморець», а також ігри у складі молодіжної збірної України. Під завісу зустрічі «Десна» могла забити ще два голи, але Холоша нейтралізував випад суперника, а потім його знову підстрахував каркас воріт, проте гостей влаштувала і перемога з мінімальним рахунком 1:0.

А керманич чернігівців Олександр Дериберін після фінального свистка арбітра віддав належне футболістам з Нової Каховки: «Ми знали, що тут є хороша команда, яка довгий час виступає одним складом, а отже – добре зіграна і, на мій погляд, майже без слабких місць. Тому ми налаштовувалися на складну гру. Вона такою і вийшла. Гадаю, що матч сподобався глядачам, а пощастило сьогодні більше нам – за рахунок вдало розіграного стандартного положення ми забили гол, якого вистачило для перемоги».

Тим часом «Суми» встановили новий рекорд цього чемпіонату, перегравши «СКАД-Ялпуг» з рахунком 6:0, а їх головний форвард Ігор Мельник, забивши два голи, увійшов до числа лідерів бомбардирської гонки. Але у головного тренера переможців виникли претензії до виконавців – його не влаштовує якість гри: «Необхідно далі працювати, вдосконалюватися, адже це лише черговий етап. Ускладнює ситуацію відсутність футбольних полів належної якості у Сумах. Доводилося на два дні вирушати до Конотопу, де з газонами немає проблем, та й взагалі ідеальні умови для роботи».

Вдруге поспіль втратив очки у Черкасах тамтешній «Славутич»: цього разу команда Олександра Кирилюка не зуміла перемогти дебютанта професіональних змагань – «Реал Фарм» з Южного (0:0). Хоча господарі поля створили ряд гострих моментів біля воріт Сергія Кравченка, забити не вдалося ані Денису Фаворову, ані Михайлу Сергійчуку, ані Євгену Гуду, ані Миколі Грінченку, котрий дуже азартно увійшов до гри на останні 20 хвилин.

Херсонщина приймала ще один центральний матч у другій лізі, але цього разу – у східній зоні. Це у гості до «Миру» з Горностаївки приїхала «Полтава», яка після смуги невдач зуміла повернути собі першу сходинку у таблиці, яку деякий час посідав саме «Мир». Господарі напередодні ввели в експлуатацію готель у Горностаївці, а полтавчани стали першою командою, яка у ньому поселилася, і відчули, наскільки це комфортніше, аніж у день матчу долати сотню кілометрів з Мелітополя або Нової Каховки.

Але на футбольне поле гостинність «Миру» не розповсюджувалася, і це команда Анатолія Безсмертного також відчула. Суперники вели боротьбу на усіх ділянках газону, а до голів справа дійшла лише у другому таймі (до перерви глядачі побачили лише один м’яч – у виконанні полтавчанина Олександра Обревка, котрий до цього перевірив на міцність поперечину воріт господарів).

Багато що змінилося із виходом на поле одразу після перерви у складі господарів Владислава Савченка. Саме він відновив статус-кво на 54-й хвилині, а на 72-й відзначився ще раз. Щоправда, між двома голами горностаївського джокера «Полтава» відзначилася ще двічі: спочатку Сергій Даценко ударом головою вивів гостей вперед, а після цього досвідчений Андрій Конюшенко продемонстрував, як треба виконувати штрафні удари.

А після цього на полі спалахнули пристрасті, що вилилося у два вилучення (Євгеній Рябченко з «Миру» – за удар суперника головою після зупинки гри, Максим Зайнчковський з «Полтави» – за другу жовту картку), а от скористатися додатковим простором жодній команді не вдалося. У підсумку – перемога полтавчан (3:2), які продовжують очолювати турнірну таблицю.

Цікаво, що лідер групи «Б» більше очок (14) здобув у гостях, аніж на власному полі (11). А от дніпродзержинська «Сталь», яка переслідує «Полтаву», навпаки, на виїзді виступає не дуже впевнено (до цього туру – лише 5 очок). Проте «Макіїввугілля», незважаючи на досвід ветеранів рівня екс-півзахисника національної збірної України Едуарда Цихмейструка, взагалі не набрав у дебютному для себе чемпіонаті у другій лізі жодного очка. Тому перемога «Сталі» у Єнакієво (3:0), де приймають гостей макіївці, нікого не здивувала.

«Мир», остання перемога котрого сталася ще на початку вересня, після серії з трьох поразок поспіль докотився до шостої сходинки, адже після його після виїзних перемог у звітному турі обійшли «Гірник» (у Севастополі – 2:1) та «Кремінь» (у Запоріжжі – 1:0). Тим не менш, зважаючи на щільність серед лідерів, віддавати комусь перевагу (або викреслювати з числа претендентів на підвищення у класі) не варто як мінімум до завершення першої частини сезону. А до неї залишилося лише чотири тури.

 




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору