Новини ліги

Перша ліга: огляд 14-го туру

12:08, 6 жовтня 2011

«Металург» переміг і втратив Олексія Бєліка

Центральний матч туру відбувся у Запоріжжі, де «Металург» приймав «Буковину». Господарі не приховують амбіційних завдань повернутися до Прем’єр-ліги і займають другу сходинку у турнірній таблиці, а буковинці напередодні цієї зустрічі видали переможну серію із п’яти матчів поспіль, тому за цим двобоєм уважно спостерігали у багатьох містах, де цікавляться першою лігою. Особливо у тих, де розташовані команди, які також сперечаються за провідні позиції.

Перший тайм, мабуть, розчарував ужгородців і севастопольців, адже вже на 8-й хвилині протистояння у Запоріжжі захисник «Буковини» Олег Керчу заробив пенальті, порушивши правила проти Євгена Пісоцького, а Жуніор влучно пробив з 11-метрової позначки. Ще за 11 хвилин той же Жуніор став співавтором другого голу – пройшов флангом та викотив м’яч під удар Сергію Рудиці. А ближче до перерви Жуніор – безперечно, кращий гравець матчу – зробив діагональний навіс на дальню штангу, де краще за інших розібрався у ситуації досвідчений Андрій Бойко. Це вже – 3:0.

Здавалося, справа дійде до розгрому – п’ятого для «Металурга» у цьому чемпіонаті, але гості з Чернівців зуміли перехопити ініціативу. І вже на початку другого тайму Олександр Семенюк спочатку заробив пенальті (допоміг йому у цьому захисник господарів Максим Імереков), котрий сам і виконав. А ще за чверть години досвідчений Вадим Мельник відзначився після подачі кутового у виконанні того самого Семенюка, і перевага запоріжців скоротилася до рахунку 3:2. Гості спробували відновити різницю забитих і пропущених м’ячів у цій зустрічі, але удар Нестерова прийняла на себе поперечина воріт «Буковини», а Жуніор не використав кілька вигідних ситуацій.

На післяматчевій прес-конференції виконуючий обов’язки головного тренера «Металурга» Сергій Зайцев спробував пояснити різку переміну у діях своїх підлеглих шоком від травми, яку наприкінці першого тайму отримав зірковий форвард господарів Олексій Бєлік (перелом малої гомілкової кістки, термін відновлення – кілька місяців): «Коли людині ламають ногу, це психологічно дається взнаки. Розпочали ми матч дуже добре, а потім зупинилися. Не використали свої моменти, пропустили два голи, почалася нервова гра. Взагалі другий тайм викликав багато запитань. Будемо розбиратись, чому так сталося».

Чернівецький колега Зайцева – колишній півзахисник «Металурга» Вадим Заяць – розпочав свій виступ перед журналістами з того, що відмовився вибачатися за свого футболіста, котрий зламав ногу Бєліку: «Переконаний, що то була звичайна чоловіча боротьба, футбол. Але хочу вибачитися від себе. Бажаю Олексієві найскорішого одужання. Що стосується гри, то ви бачили два різних тайми. Нам не вистачило свіжості, але на це є свої причини. До Запоріжжя не приїхало багато провідних виконавців. В цілому зіграли непогано, але не вистачило сил, аби поїхати додому хоча б з одним очком».

Чергову, восьму з дванадцяти, перемогу з рахунком 1:0 здобула «Говерла-Закарпаття». Цього разу – над охтирським «Нафтовиком-Укрнафтою», який у шести останніх турах набрав лише п’ять очок і поступово скочується в середину турнірної таблиці. Вікторію команді Олександра Севідова приніс грузинський форвард Лаша Джакобія – пенальті на 13-й хвилині він виконав невдало, але після того як голкіпер гостей Сергій Вокальчук перевів м’яч у стійку воріт, першим встиг на добивання.

Ще гірші справи, аніж у «Нафтовика», останнім часом у вінницької «Ниви». Подоляни розлучилися з кількома футболістами, залишили Олега Федорчука через фінансові негаразди і його асистенти. А команда тим часом перетворилася на аутсайдера, хоча ще навесні вважалася однією з найкращих у першій лізі. От і цього разу «Нива» поступилася вдома «Титану», котрий півроку тому громила на власному полі. Єдиний гол, завдяки якому підопічні Миколи Федоренка здобули перемогу (1:0), забив Андрій Мацак.

А от у кого ситуація поліпшилася, так це у «Севастополя» – у восени кримчани виграли чотири матчі з шести, пропустили лише один гол і набрали 14 очок, трохи скоротивши відставання від «Говерли-Закарпаття» та «Металурга». У звітному турі команда Олександра Рябоконя вирушила до Добромиля, де ще зовсім недавно працював цей тренер, а разом з ним – група футболістів севастопольського клубу. Один з них, Володимир Танчик, нагадав про себе результативним ударом на початку другого тайму, відкривши лік голам у цьому чемпіонаті. Прем’єрний м’яч забив і Юрій Плешаков, якому тренери надали шанс після тривалого перебування у другій команді.

«Я обіцяв, що у нас гратимуть багато новачків, – розповідав після перемоги у двобої зі «Львовом» Рябоконь. – Цього разу отримали шанс воротар Богдан Когут, захисник Іван Білий, а також Юра Плешаков. Він забив, тому будемо на нього розраховувати й надалі. Те ж саме стосується і півзахисника Андрія Ківи, котрий вперше вийшов на поле після травми. А от голкіпера та оборонців особливо перевірити не вдалося. Наша перевага була відчутною, але проблеми з реалізацією моментів залишаються».

Просувається вгору щаблями турнірної таблиці «Сталь» – перемога у Кіровограді над «Зіркою» стала для алчевців четвертою поспіль. Якби підопічні Анатолія Волобуєва трохи краще виступали на старті сезону, зараз вони б з такими показниками, безперечно, перебували серед лідерів. Але головний тренер команди зберігає спокій: «У нас чимало молодих футболістів. Потрапили в ігрову кризу, довгий час не могли перемогти. Не їздили на передсезонний збір, але потроху вибираємося з кризи. Ми спокійно виступаємо – в нас немає турнірних задач, тому награємо молодь, яка замінила тих футболістів, що влітку пішли від нас на підвищення».

 




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору