Новини ліги

Олександр Підгорчук: «Мета – бачити своїх вихованців у Прем’єр-лізі»

12:58, 6 вересня 2011

Наприкінці серпня відбувся фінал турніру на честь легендарного футболіста та тренера Анатолія Пузача. Протягом трьох днів вісім команд зі всієї України змагалися в ХІ турнірі з футболу серед юнаків 1994-го року народження. За призові місця на стадіоні “Шкіряник” змагалися чотири команди з Житомира, Бердичева, Костополя та Києва. Третє місце та бронзу виборола команда ДЮСШ міста Бердичів. Директор ДЮСШ Бердичева Олександр Підгорчук розповів про особливості роботи з юними футболістами.

 - Моїм першим тренером був В’ячеслав Керносенко,  під керівництвом якого я тренувався  з 10 до 15 років. Потім вступив до івано-франківського технікуму фізичної культури, продовжуючи займатися футболом і водночас навчаючись тренерській справі. До речі, закінчив технікум з відзнакою. Зрозумівши, що як футболісту мені навряд чи вдасться досягнути висот, я вирішив переключитися на тренерську роботу у дитячо-юнацькій спортивній школі. Водночас навчався у Київському Національному інституті фізичної культури та спорту. У 2000 році став заступником директора, а трохи згодом – директором. Я намагаюся допомогти тренерам, які працюють в школі, раджу їм більше працювати з батьками, чиї діти навчаються у нашій ДЮСШ. На моє глибоке переконання, працюючи з дітьми, необхідно встановлювати потрійну зв’язку: батьки – дитина – тренер, адже навчаючи футболу, паралельно необхідно прививати й загальнолюдські життєві якості. Велику увагу приділяємо освіті юних футболістів, щоб не ходили розмови, мовляв, футболіст, значить безграмотний.  

 Найважливішим у роботі тренера з футболістами будь-якого віку вважаю індивідуальний психологічний підхід. Можна відкрити книжку, знайти вправи та провести тренування. Це просто. Але як зробити тренування цікавим? Як створити команду?  Я аналізував помилки, яких припускаються тренери під час навчально-тренувального процесу, вважаючи, що де ні де можна було б діяти в інший спосіб.

 Наша школа створена при Управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту бердичівського міськвиконкому. У нас працюють вісім тренерів з різними віковими групами. Наразі відбувся набір дітей 2005 року народження. Загалом у нас навчаються діти 11 вікових груп, а це 443 юних футболісти. До речі, у нас є одна група дівчат, яка брала участь у чемпіонаті області і стала призерами минулого року. Цікаво, що дівчата серйозно захоплюються футболом, тому плануємо розширити набір. Стосовно хлопчиків: минулого сезону група 1997 року народження стала чемпіонами області, 1995 р. н. – посіли друге місце в області.

Найголовніше, це затребуваність наших футболістів у професіональному футболі: Професіональній футбольній лізі, Прем’єр-лізі. З такою метою працює будь-яка школа.

Стосовно інфраструктури, вважаю, що наша школа є найбільш розвиненою у цьому сенсі. На відміну від стадіону міста Очакова, утримання якого зосереджено в приватному володінні, у нас два стадіони знаходяться у муніципальній власності, навіть не зважаючи на те, що це серйозне навантаження на місцевий бюджет.  І, звичайно, школа фінансується з місцевого бюджету. Проте, знаходяться люди, небайдужі до розвитку дитячого футболу. Завдяки президенту ПФЛ Мілетію Бальчосу, ми придбали футбольні ворота  на Центральний стадіон. Наразі ж відбувається реконструкція трибун, замінили газон на полі. На реконструкцію другого стадіону Бердичева, «Шкіряника», з місцевого бюджету виділені кошти, за які ми придбали необхідний технічний інвентар. Тобто, при всіх труднощах, завдяки місцевій владі знаходяться кошти на утримання та успішне функціонування нашої школи.

З іншого боку, працюючи на посаді директора цієї школи вже протягом десяти років, організуємо турніри на честь Пузача, Копитка, виступаємо у чемпіонаті області…. Що цікаво, під час проведення таких заходів спостерігається відношення до розвитку дитячо-юнацького футболу  офіційних організацій, які мають відношення до футболу. Хто нас підтримує? Місцева влада, Професіональна футбольна ліга, зокрема, її президент, який власними коштами допомагає придбати обладнання, звичайно ж, обласна Федерація в особі її голови Юрія Опанащука. Справа у відсутності уваги з боку вищих футбольних ешелонів до нижчих ступенів футболу. Ми виживаємо виключно за підтримки місцевої влади та тих людей, які люблять футбол. 

 




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору